Otwarty przez: Tech 2008-07-17, 10:04 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Krys_G
|
Wys³any: 2007-08-21, 21:06 Pytanko o PPG
|
0
|
|
|
|
Witam
Do aerografu u¿ywam farb bazowych PPG czy kto¶ ma dostêp b±d¿ spotka³ siê RETARDEREM
DT-8110 tej firmy, albo u¿ywa czego¶ zastêpczego?. Poniewa¿ PPG polska nie ma w swojej ofercie tego produktu.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
dawid
|
Wys³any: 2007-08-22, 18:49
|
0
|
|
|
Pomóg³: 6 razy Posty: 577
|
witam
jak sama nazwa mowi jest to opozniacz i niestety nie kupisz go nigdzie w polsce ze wzgledu ze nie mamy w polsce wysokich temperatur, retarder o ktory pytasz sprzedawany jest w cieplych krajach:)) Poprostu uzyj najwolniejszego rozpuszczalnika ppg. |
_________________ hmmm |
|
|
|
|
Krys_G
|
Wys³any: 2007-08-23, 07:28
|
0
|
|
|
|
U¿ywam najwolniejszego rozpuszczalnika ale to nic nie zmienia no moze troszke, nie jest to o co mi chodzi. Sprobujê jeszcze z wodnymi my¶le ze wodne sa wolniejsze w odparowaniu i dysza sie wolniej zapycha. |
|
|
|
|
ante
|
Wys³any: 2007-08-23, 11:09
|
0
|
|
|
|
ja tez uzywam rozcienczalnikow wolnych, i mam podobnie, tzn moz enie zeby dysza sie zapychala ale czasem tworzy sie "w±s" na dyszy... i co chwile pluje .. glownie sie mi tak dzieje przy bieli, nawet mocno rozcienczonej. wiec ten srodek bylby bardzo rpzydatny. |
|
|
|
|
Krys_G
|
Wys³any: 2007-08-23, 11:53
|
0
|
|
|
|
ante ty to dobrze opisales chodzi mi wlasnie o ten "w±s" na dyszy, jest taki ¶rodek w mieszalni RM (Diluant Retarder) ale z opisu wynika ze to do akryli a nie do baz. |
|
|
|
|
acidhouse
|
Wys³any: 2007-08-23, 13:32
|
0
|
|
|
Kustom Kulture
Pomóg³: 10 razy Posty: 267
|
Na dyszy czy na koronce (os³onie dyszy) jak na tym to koronkê off odkrêciæ i schowaæ, a na dyszy zawsze powstan± farfocle nawet takie ma³e dlatego non top nale¿y patrzeæ na koñcówkê i ¶ci±gaæ "smarka", proponujê równie¿ u¿ywanie sitek lakierniczych o najdrobniejszych oczkach, farfocli bêdzie o po³owê mniej. |
_________________ Training all life
|
|
|
|
|
dawid
|
Wys³any: 2007-08-23, 18:52
|
0
|
|
|
|
ok ok powodow jest pare
1.Bialy duzo w nim pigmetu trudno opanowac
2.Jesli uzywasz farby ppg 1:1 rob je 1:2
3.Malujac nie odcinaj powietrza proboj operowac samym doplywem farby (trodne ale...)
4. Krzywa igla
5. Tani tandetnie wykonany aerograf:))))) gdzie dysza nie jest dopasowana do igly albo rozklekotana po paru uzyciach ze wzgledu na material
Ja nie mam zadnych problemow z pipidzikami:)) sa eleganckie !!! |
_________________ hmmm |
|
|
|
|
Krys_G
|
Wys³any: 2007-08-23, 22:47
|
0
|
|
|
|
Ok z bia³ym kolorem sie zgodzê bo w innych kolorach jest znacznie lepiej szczególnie transparentnych.
W filmie Vincea Goodeve by³ znacznie d³u¿szy czas pryskaj±c bia³ym kolorem
dopuki siê farfocel nie pokaza³, a u mnie co raz muszê czy¶ciæ farfocla z iglicy.
Aerograf ostatni nabytek IWATA CM-C(cena kosmiczna jak dla mnie ale sprzêt pierwsza klasa). |
|
|
|
|
dawid
|
Wys³any: 2007-08-24, 13:56
|
0
|
|
|
|
hmmmmmmmm
to wskocz pod mikroskop i sprawdz igle! w micronach bardzo latwiutko skrzywic igle
wystarczy lekkie pukniecie przy wkladaniu po umyciu do aerografu.
druga sprawa w filmach nie do konca wszystko tlumacza znam paru artystow i zgodnie mowia ze kazdy ma swoje tajemnice:)
jesli nie igla wyjscia sa 3:
-kup baze miedzywarstwowa i dodaj jej troche do bialej farby z tymze zrobi sie ona bardziej transparetna (rozrzadzi pigmet) co oznacza wolniejsze budowanie koloru
-Dawajm wiecej farby podczas malowania
- lub Uzywaj aerografu z wieksza dysza 0,3 np:))
PS microna mozna zrobic z hp-c z wersji z MAC'kiem:))
Pozdrawiam |
_________________ hmmm |
|
|
|