Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
lukomarko
Wys³any: 2011-05-15, 13:41   kilka pytañ o technologie i pistolety
0
UP DOWN

Witam.

Mam kilka pytañ dotyczacych technologii LVLP i RP... mianowicie czy mo¿na za pomoc± pistoletów wykonanych w tych standardach lakierowaæ lakierami konwencjonalnymi? I czy nadaj± siê one do metalików?

Mam równie¿ pytanie dotyczace kilku konkretnych pistoletów:

http://sklep-pneumatyczny...7cfe2f20e920e61

oraz

http://allegro.pl/pistole...1599483651.html

co s±dzicie o tych modelach, który wg. Was jest lepszy i czy poci±gn± one lakiery konwencjonalne?

Pozdrawiam :)

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-05-16, 22:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Tak kolego ,pistolety takie mog± byæ stosowane do nak³adania materia³ów lakierniczych tzw.(konwencjonalnych) :tak: Ten DeVilbiss FLG jak mia³ "debiut" na rynku (kilka ³adnych lat temu) to tylko by³ przeznaczony do lakierów konwencjonalnych (z powodu zastosowanych materia³ów) Dopiero od jakiego¶ czasu mo¿na go stosowaæ tak¿e do lakierów wodorozcieñczalnych ;) FLG to jest taka "¶rednia pó³ka" wsród pistoletów :tak: Z pewno¶ci± jest lepszy od Air Gunsy AZ3 HTE2 czy Walcoma Slim S :tak:
Co do tego ledsreya to nic nie napisze poniewa¿ tego chiñsko-taywañskiego "cacka" nie mia³em jeszcze "przyjemno¶ci" mieæ w rêkach ;) Pozdrawiam! :spoko:

PROJEKTER
Wys³any: 2011-05-20, 06:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Robertlodz09 napisa³/a:
FLG to jest taka "¶rednia pó³ka" wsród pistoletów :tak: Z pewno¶ci± jest lepszy od Air Gunsy AZ3 HTE2 czy Walcoma Slim S :tak:

Czemu tak uwa¿asz ? Chodzi mi tu bardziej o zestawienie z AZ3 bo co do Walcoma to te¿ siê zgadzam. To kiepski sprzêt ogólnie ... ale co jest nie tak twoim zdaniem z tym AZ3 ?
( po za okropnym kszta³tem kubka ^^ )

FLG - to pistolet produkowany w Chinach ... w fabryce ITW, ale jednak w Chinach !

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-05-20, 08:38   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
PROJEKTER napisa³/a:
ale co jest nie tak twoim zdaniem z tym AZ3 ?

A co jest TAK w tym pistolecie ¿e totalnie przebija wszystkie inne sprzêty jakie by nie by³y.Pistolet jak pistolet, sata do podk³adu jest o niebo lepsza - mowa o 100bf oczywi¶cie.

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-05-20, 08:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
PROJEKTER napisa³/a:
FLG - to pistolet produkowany w Chinach ... w fabryce ITW, ale jednak w Chinach

To o niczym nie ¶wiadczy.
W dobie globalizacji si³a robocza jest czynnikiem ekonomicznym warunkuj±cym lokalizacje fabryki.
Proces technologiczny i audit (kontrola jako¶ci) napewno zosta³ zachowany.

PROJEKTER
Wys³any: 2011-05-20, 22:41   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
PROJEKTER napisa³/a:
FLG - to pistolet produkowany w Chinach ... w fabryce ITW, ale jednak w Chinach

To o niczym nie ¶wiadczy.
W dobie globalizacji si³a robocza jest czynnikiem ekonomicznym warunkuj±cym lokalizacje fabryki.
Proces technologiczny i audit (kontrola jako¶ci) napewno zosta³ zachowany.

Pewnie tak ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ !

PROJEKTER
Wys³any: 2011-05-20, 22:51   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
A co jest TAK w tym pistolecie ¿e totalnie przebija wszystkie inne sprzêty jakie by nie by³y ...

CENA ! ... a zestawieniu z innymi, akurat ten (w niskiej cenie) wypada zdecydowanie najlepiej. Oczywi¶cie by³oby idealnie ¿eby taka SATA pu¶ci³a swoje stare modele w unowocze¶nionej wersji jako "Econoline" a nie SATA ... ale niestety uparcie tego nie robi ... poza klasykiem do podk³adu KLC i modelem 90-2B. Tylko, ¿e ten 90-2 to ju¿ kosztuje 1100 i ¶rednio siê op³aca.

AZ3 i AZ30 to tak ¶rednie pistolety, ¿e mo¿na je nawet uznaæ za kiepskie ;) ... ale w tym przedziale cenowym, jedne z niewielu które trzymaj± jaki¶ standard, maj± gwarantowany serwis, czê¶ci zamienne, oraz to, ¿e parametry nie s± w nich przek³amywane.

Co do tego jak dzia³aj± to siê nie wypowiadam bo to generalnie niska pó³ka i nie ma siê na tym poziomie sprzêtowym czym zachwycaæ.

lakierok 
Wys³any: 2011-05-21, 08:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Okolice
PROJEKTER napisa³/a:
Tylko, ¿e ten 90-2 to ju¿ kosztuje 1100 i ¶rednio siê op³aca.

tylko ze ten model jest nie do kupienia a bynajmniej by³, sam go szuka³em jaki¶ czas temu

Frostt.pl

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-05-21, 08:19   
0
UP DOWN

Dlaczego uwa¿am ¿e FLG jest "z pewno¶ci± lepszy" od AZ3 ? Poniewa¿ ten który mia³em w "swoich rêkach" (made in Brazil) sprawowa³ siê jednak "troche" lepiej od AZ3 HTE :tak: (szeroko¶æ strumienia natrysku i rozbicie tzw. atomizacja nanoszonego materia³u). FLG jest te¿ lepiej rozwi±zany (konstrukcja jak i techniczne) ni¿ AZ3. Oczywi¶cie jest to moja opinia ;) takze kto¶ mo¿e mieæ inne (odmienne) zdanie na temat tych "super pistoletów" :rotfl:
Niezaprzeczalnym bardzo du¿ym plusem AZ3 HTE2 jest dobra dostêpno¶æ czê¶ci zamiennych oraz ich niska cena w porównaniu do cen czê¶ci zamiennych do FLG. Tutaj ca³kowit± przewage ma AZ3 :tak: Pozdrawiam! :spoko:

PROJEKTER
Wys³any: 2011-05-21, 11:28   
0
UP DOWN

Dziêki za opiniê.

Spyta³em bo to bardzo popularne narzêdzie na stolarniach. Ja mam kiepsk± opiniê o DeVlibisie, ale nie ukrywam ¿e moje "¿ale" szczególnie koncentruj± siê na modelach GTI i GTI PRO. i ca³ej technologi Trans Tech. Model FLG w samochodowce jako pistolet do lakierownia to raczej przypadek. Za to w stolarstwie nagminna obecno¶æ tego modelu ... zreszt± tak samo jak AZ3 i teraz powoli AZ30.

Dlatego zainteresowa³a mnie opinia u¿ytkownika .... w samochodówce.
Co do konstrukcji to AZ3 ¿ywcem czerpie rozwi±zania ze starszych modeli IWATA. Tu poza tym g³upim i wadliwym uszczelnieniem pod spustem i faktem, ¿e te pistolety chyba jak ¿adne inne s± wra¿liwe na niedoczyszczenie to raczej nie ma wad konstrukcyjnych, czy jaki¶ wpadek ergonomicznych. Osobi¶cie darzê te korpusy sentymentem. Zarówno starsze konstrukcje IWATA jak i te reaktywacje ze znakiem Airgunsa. Nie ma jednak co ukrywaæ, ¿e to tani sprzêt i raczej stare proste rozwi±zania. Gdybym jednak mia³ wybieraæ miêdzy modelami FLG, a AZ3 do lakierowania samochodów ... to specjalnie bym siê jednak nie zastanawia³.

PROJEKTER
Wys³any: 2011-05-21, 11:39   
0
UP DOWN

lakierok napisa³/a:
PROJEKTER napisa³/a:
Tylko, ¿e ten 90-2 to ju¿ kosztuje 1100 i ¶rednio siê op³aca.

tylko ze ten model jest nie do kupienia a bynajmniej by³, sam go szuka³em jaki¶ czas temu

Wiem ... niestety, wiem .... bo w ubieg³ym roku zamówi³em 10 kompletów promocyjnych dosta³em sze¶æ ( nie handlujê wyposa¿eniem, ani pistoletami - to jednorazowy zakup ) i pomimo wysokie ceny za dwa pistolety w komplecie ... 1400 z³ za KLC ( czarny korpus Econoline ) + 90-2B ( b³êkitny korpus ) posz³y w cztery dni. Wszystkie przez forum. U¿ytkownicy raczej zadowoleni. Tzn. nie s³ysza³em ¿eby kto¶ by³ rozczarowany, albo zawiedziony ... ale faktycznie teraz raczej nie do kupienia w oficjalnej sieci dystrybucyjnej SATA w Polsce.

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-05-21, 12:55   
0
UP DOWN

Ja nie pracuje na takim sprzêcie jak AZ3 ,AZ30 czy ten FLG :nie: Tylko jak "wpadnie mi do rêki" jaki¶ typ czy model pistoletu to poddaje go tzw. testom ;) U siebie w pracy jedynym narzêdziem jakie mamy to tylko pistolety SATA :tak: a "po pracy" to ju¿ niektórzy lakieruj± ró¿nie ;) Czasami s± to modele typu "nawinie" tzn. "co siê nawinie do rêki" :rotfl: Ale ci którzy robi± to "zawodowo" to te¿ tylko "jad±" na tym co maj± w pracy ;) Pozdrawiam! :spoko:
Ta Air Gunsa AZ3 jest bardzo podobna do pistoletów firmy Aerometal ,lub odwrotnie ;)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: