Autor |
Wiadomo¶æ |
|
lukomarko
|
Wys³any: 2011-05-15, 13:41 kilka pytañ o technologie i pistolety
|
0
|
|
|
|
Witam.
Mam kilka pytañ dotyczacych technologii LVLP i RP... mianowicie czy mo¿na za pomoc± pistoletów wykonanych w tych standardach lakierowaæ lakierami konwencjonalnymi? I czy nadaj± siê one do metalików?
Mam równie¿ pytanie dotyczace kilku konkretnych pistoletów:
http://sklep-pneumatyczny...7cfe2f20e920e61
oraz
http://allegro.pl/pistole...1599483651.html
co s±dzicie o tych modelach, który wg. Was jest lepszy i czy poci±gn± one lakiery konwencjonalne?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-05-16, 22:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Tak kolego ,pistolety takie mog± byæ stosowane do nak³adania materia³ów lakierniczych tzw.(konwencjonalnych) Ten DeVilbiss FLG jak mia³ "debiut" na rynku (kilka ³adnych lat temu) to tylko by³ przeznaczony do lakierów konwencjonalnych (z powodu zastosowanych materia³ów) Dopiero od jakiego¶ czasu mo¿na go stosowaæ tak¿e do lakierów wodorozcieñczalnych FLG to jest taka "¶rednia pó³ka" wsród pistoletów Z pewno¶ci± jest lepszy od Air Gunsy AZ3 HTE2 czy Walcoma Slim S
Co do tego ledsreya to nic nie napisze poniewa¿ tego chiñsko-taywañskiego "cacka" nie mia³em jeszcze "przyjemno¶ci" mieæ w rêkach Pozdrawiam! |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2011-05-20, 06:41
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
Robertlodz09 napisa³/a: | FLG to jest taka "¶rednia pó³ka" wsród pistoletów Z pewno¶ci± jest lepszy od Air Gunsy AZ3 HTE2 czy Walcoma Slim S |
Czemu tak uwa¿asz ? Chodzi mi tu bardziej o zestawienie z AZ3 bo co do Walcoma to te¿ siê zgadzam. To kiepski sprzêt ogólnie ... ale co jest nie tak twoim zdaniem z tym AZ3 ?
( po za okropnym kszta³tem kubka )
FLG - to pistolet produkowany w Chinach ... w fabryce ITW, ale jednak w Chinach ! |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-05-20, 08:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
PROJEKTER napisa³/a: | ale co jest nie tak twoim zdaniem z tym AZ3 ? |
A co jest TAK w tym pistolecie ¿e totalnie przebija wszystkie inne sprzêty jakie by nie by³y.Pistolet jak pistolet, sata do podk³adu jest o niebo lepsza - mowa o 100bf oczywi¶cie. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-05-20, 08:41
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
PROJEKTER napisa³/a: | FLG - to pistolet produkowany w Chinach ... w fabryce ITW, ale jednak w Chinach |
To o niczym nie ¶wiadczy.
W dobie globalizacji si³a robocza jest czynnikiem ekonomicznym warunkuj±cym lokalizacje fabryki.
Proces technologiczny i audit (kontrola jako¶ci) napewno zosta³ zachowany. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2011-05-20, 22:41
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | PROJEKTER napisa³/a: | FLG - to pistolet produkowany w Chinach ... w fabryce ITW, ale jednak w Chinach |
To o niczym nie ¶wiadczy.
W dobie globalizacji si³a robocza jest czynnikiem ekonomicznym warunkuj±cym lokalizacje fabryki.
Proces technologiczny i audit (kontrola jako¶ci) napewno zosta³ zachowany. |
Pewnie tak ! |
|
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2011-05-20, 22:51
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | A co jest TAK w tym pistolecie ¿e totalnie przebija wszystkie inne sprzêty jakie by nie by³y ... |
CENA ! ... a zestawieniu z innymi, akurat ten (w niskiej cenie) wypada zdecydowanie najlepiej. Oczywi¶cie by³oby idealnie ¿eby taka SATA pu¶ci³a swoje stare modele w unowocze¶nionej wersji jako "Econoline" a nie SATA ... ale niestety uparcie tego nie robi ... poza klasykiem do podk³adu KLC i modelem 90-2B. Tylko, ¿e ten 90-2 to ju¿ kosztuje 1100 i ¶rednio siê op³aca.
AZ3 i AZ30 to tak ¶rednie pistolety, ¿e mo¿na je nawet uznaæ za kiepskie ... ale w tym przedziale cenowym, jedne z niewielu które trzymaj± jaki¶ standard, maj± gwarantowany serwis, czê¶ci zamienne, oraz to, ¿e parametry nie s± w nich przek³amywane.
Co do tego jak dzia³aj± to siê nie wypowiadam bo to generalnie niska pó³ka i nie ma siê na tym poziomie sprzêtowym czym zachwycaæ. |
|
|
|
|
|
lakierok
|
Wys³any: 2011-05-21, 08:07
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 423 Sk±d: Okolice
|
PROJEKTER napisa³/a: | Tylko, ¿e ten 90-2 to ju¿ kosztuje 1100 i ¶rednio siê op³aca.
|
tylko ze ten model jest nie do kupienia a bynajmniej by³, sam go szuka³em jaki¶ czas temu |
_________________ Mieszalnia Lakierów
Frostt.pl |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-05-21, 08:19
|
0
|
|
|
|
Dlaczego uwa¿am ¿e FLG jest "z pewno¶ci± lepszy" od AZ3 ? Poniewa¿ ten który mia³em w "swoich rêkach" (made in Brazil) sprawowa³ siê jednak "troche" lepiej od AZ3 HTE (szeroko¶æ strumienia natrysku i rozbicie tzw. atomizacja nanoszonego materia³u). FLG jest te¿ lepiej rozwi±zany (konstrukcja jak i techniczne) ni¿ AZ3. Oczywi¶cie jest to moja opinia takze kto¶ mo¿e mieæ inne (odmienne) zdanie na temat tych "super pistoletów"
Niezaprzeczalnym bardzo du¿ym plusem AZ3 HTE2 jest dobra dostêpno¶æ czê¶ci zamiennych oraz ich niska cena w porównaniu do cen czê¶ci zamiennych do FLG. Tutaj ca³kowit± przewage ma AZ3 Pozdrawiam! |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2011-05-21, 11:28
|
0
|
|
|
|
Dziêki za opiniê.
Spyta³em bo to bardzo popularne narzêdzie na stolarniach. Ja mam kiepsk± opiniê o DeVlibisie, ale nie ukrywam ¿e moje "¿ale" szczególnie koncentruj± siê na modelach GTI i GTI PRO. i ca³ej technologi Trans Tech. Model FLG w samochodowce jako pistolet do lakierownia to raczej przypadek. Za to w stolarstwie nagminna obecno¶æ tego modelu ... zreszt± tak samo jak AZ3 i teraz powoli AZ30.
Dlatego zainteresowa³a mnie opinia u¿ytkownika .... w samochodówce.
Co do konstrukcji to AZ3 ¿ywcem czerpie rozwi±zania ze starszych modeli IWATA. Tu poza tym g³upim i wadliwym uszczelnieniem pod spustem i faktem, ¿e te pistolety chyba jak ¿adne inne s± wra¿liwe na niedoczyszczenie to raczej nie ma wad konstrukcyjnych, czy jaki¶ wpadek ergonomicznych. Osobi¶cie darzê te korpusy sentymentem. Zarówno starsze konstrukcje IWATA jak i te reaktywacje ze znakiem Airgunsa. Nie ma jednak co ukrywaæ, ¿e to tani sprzêt i raczej stare proste rozwi±zania. Gdybym jednak mia³ wybieraæ miêdzy modelami FLG, a AZ3 do lakierowania samochodów ... to specjalnie bym siê jednak nie zastanawia³. |
|
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2011-05-21, 11:39
|
0
|
|
|
|
lakierok napisa³/a: | PROJEKTER napisa³/a: | Tylko, ¿e ten 90-2 to ju¿ kosztuje 1100 i ¶rednio siê op³aca.
|
tylko ze ten model jest nie do kupienia a bynajmniej by³, sam go szuka³em jaki¶ czas temu |
Wiem ... niestety, wiem .... bo w ubieg³ym roku zamówi³em 10 kompletów promocyjnych dosta³em sze¶æ ( nie handlujê wyposa¿eniem, ani pistoletami - to jednorazowy zakup ) i pomimo wysokie ceny za dwa pistolety w komplecie ... 1400 z³ za KLC ( czarny korpus Econoline ) + 90-2B ( b³êkitny korpus ) posz³y w cztery dni. Wszystkie przez forum. U¿ytkownicy raczej zadowoleni. Tzn. nie s³ysza³em ¿eby kto¶ by³ rozczarowany, albo zawiedziony ... ale faktycznie teraz raczej nie do kupienia w oficjalnej sieci dystrybucyjnej SATA w Polsce. |
|
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-05-21, 12:55
|
0
|
|
|
|
Ja nie pracuje na takim sprzêcie jak AZ3 ,AZ30 czy ten FLG Tylko jak "wpadnie mi do rêki" jaki¶ typ czy model pistoletu to poddaje go tzw. testom U siebie w pracy jedynym narzêdziem jakie mamy to tylko pistolety SATA a "po pracy" to ju¿ niektórzy lakieruj± ró¿nie Czasami s± to modele typu "nawinie" tzn. "co siê nawinie do rêki" Ale ci którzy robi± to "zawodowo" to te¿ tylko "jad±" na tym co maj± w pracy Pozdrawiam!
Ta Air Gunsa AZ3 jest bardzo podobna do pistoletów firmy Aerometal ,lub odwrotnie |
|
|
|