Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
ribu 
Wys³any: 2011-05-20, 12:45   Lakierowanie baku motocyklowego
0
UP DOWN

Sk±d: Piaseczno
Witam
Przede wszystkim chcia³bym siê przywitaæ jako nowy uczestnik forum. Na wstêpie wspomnê, ¿e nie zajmujê siê lakiernictwem zawodowo, tote¿ moja wiedza czy sformu³owania których bêdê u¿ywa³ mog± niektórych ¶mieszyæ b±d¼ z³o¶ciæ -za co z góry przepraszam ;) . Nie ukrywam jednak, ze zdarzy³o mi siê polakierowaæ parê elementów. Czê¶ciej s± to drobne elementy motocyklowe z którymi radzi³em sobie dorabiaj±c bazê w mieszalni, pakuj±c j± w spray i pokrywaj±c to klarem-gotowym sprayem ;) - wiem, wiem-spraye s± be.., dlatego zdecydowa³em siê reanimowaæ ASPE i podej¶æ do tematu "profesjonalnie" :D
Ale do tematu...
Czytaj±c forum natrafi³em na wiele tematów dotycz±cych lakierowania elementów z naklejkami i problemów z tym zwi±zanych. Jako ¿e mam do lakierowania bak na którym s± ju¿ naklejki (orygina³ pod warstw± klaru- wypuk³e), a nie chcia³bym ich zrywaæ, pomy¶la³em o takim rozwi±zaniu:
1. Przygotowanie baku pod baze (czyszczenie, szpachlowanie, matowienie, podk³adowanie, szlifowanie)
2. Baza ( na ca³o¶æ)
3. Po ok 5h, szlifowanie na klocku P800 bazy w miejscu naklejek tak by siê przetrzeæ do oryginalnego klaru. Naklejki oryginalnie s± zalane bezbarwnym i wypuk³e, co u³atwi³oby przetarcie siê do nich.
4. Odt³uszczenie ca³o¶ci zmywaczem
5. Bezbarwny na wszystko
Czy kto¶ próbowa³ tej metody ? Z jakim efektem ?
Czy lepiej od razu zerwaæ stare naklejki, wyszlifowaæ, zapodk³adowaæ, daæ baze i nakleiæ nowe naklejki a na to klar ?

zolwik 
Wys³any: 2011-05-20, 14:48   
0
UP DOWN

Wstaw fotê.

Tak i tak bêdzie ok , tylko przy pozostawieniu naklejek du¿o wiêcej precyzyjnego szlifowania/matowania.

samurajek
Wys³any: 2011-05-20, 20:25   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: Wroc³aw
Witam
Zdrad¼ kolego co to za motocykl. To bêdzie mo¿na ustaliæ koszt naklejki
Mo¿na t± metod± ale to straszne du¿o zabawy jest i ³atwo przetrzeæ naklejkê na rantach lub dok³adnie nie doszlifowaæ.
Osobi¶cie wolê zerwaæ stare naklejki i zrobiæ od nowa.
pozdro :cool:

krzysiek_1996 
Wys³any: 2011-05-21, 13:35   
0
UP DOWN

ja bym zdrapa³ naklejki i naklei³ nowe
:spoko: :spoko:

ribu 
Wys³any: 2011-05-23, 08:19   
0
UP DOWN

Sk±d: Piaseczno
Motocykl to Kawasaki Z750S. Naklejki ju¿ kupi³em(nie chodzi o kwestie ceny i dostêpno¶ci), tylko my¶la³em ¿e robi±c w ten sposób bêdzie mniej roboty i mniejsze prawdopodobieñstwo zrobienia zacieku na naklejce... Wyczyta³em na forum, ze niektórzy z Was matuj± naklejki w³óknin±- zdaje to egzamin ?
Niestety nie mogê za³adowaæ zdjêcia, ale naklejki generalnie s± oryginalnie wypuk³e (czyli naklejone na bazê i zalane klarem)

samurajek
Wys³any: 2011-05-24, 20:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: Wroc³aw
Witam
1.Ja naklejek nie matuje niczym bo siê mo¿e kuku staæ
2.Podczas nak³adania bezbarwnego zrób wiêksze odstêpy czasowe pomiêdzy kolejnymi warstwami.
3.1 warstwê nie wylewaj tylko wyprusz
pozdro :cool:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: