Autor |
Wiadomo¶æ |
|
hdmat
|
Wys³any: 2011-05-22, 12:53 Malowanie weterana,
|
0
|
|
|
|
Witam bêde malowa³ motocykl marki junak. Wszystko wyczyszczone do go³êgo. Mam pytanie czym najlepiej zabezpieczyc blache? Mysle nad takim zestawem Reaktywny-epoksyd-szpachla-akryl-lakier Czy to jest dobre rozwi±zanie? Czytalem o technice mokro na mokro co to oznacza bo za bardzo nie pojmuje? |
|
|
|
|
zolwik
|
Wys³any: 2011-05-22, 20:10 Re: Malowanie weterana,
|
0
|
|
|
|
hdmat napisa³/a: | Czytalem o technice mokro na mokro co to oznacza bo za bardzo nie pojmuje? |
Tz. na lekko przeschniêt± bazê k³adziesz lakier bezbarwny . |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-05-22, 20:16
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
¯ó³wik,no ja Ciê proszê...Nie rób sobie jaj...
Mokro-na-mokro to nazwa systemu,gdzie na na³o¿on± warstwê np podk³adu nak³adamy kolejn± pow³okê,np bazê,bez szlifowania,zdaj±c siê na po³±czenie chemiczne obydwu pow³ok.Warunkiem jest odparowanie rozcieñczalnika z poprzedniej warstwy.Doskona³ym przyk³adem jest tu podk³ad epoksydowy,który pozwala na nak³adanie na niego kolejnej warstwy w ci±gu nawet 12h bez szlifowania.
Poza tym:zdecyduj siê,czy dajesz podk³ad reaktywny,czy epoksydowy,nie jest zalecane ³±czenie ich razem.Mo¿e nic siê nie stanie,ale to jak smarowaæ chlebek mas³em,a pó¼niej margaryn±. |
|
|
|
|
hdmat
|
Wys³any: 2011-05-23, 11:54
|
0
|
|
|
|
Zalezy mi na tym aby jak najlepiej zabezpieczyc motor antykorozyjnie aby wytrzyma³ kolejne 50 lat. (niedos³ownie oczywiscie) Wiec jaki system radzicie wybrac? |
|
|
|
|
raper66
|
Wys³any: 2011-05-29, 14:24
|
0
|
|
|
|
hdmat napisa³/a: | Zalezy mi na tym aby jak najlepiej zabezpieczyc motor antykorozyjnie aby wytrzyma³ kolejne 50 lat. (niedos³ownie oczywiscie) Wiec jaki system radzicie wybrac? |
na wszystko reaktywny potem akrylowy potem szlifowanie baza i klar je¶li metalik ,wszystko najlepiej znanego producenta np RM lub DUPONT z górnej pó³ki jest sznasa ¿e z kilkadziesi±t lat pow³oka bedzie ok |
|
|
|