Autor |
Wiadomo¶æ |
|
tomybb
|
Wys³any: 2011-05-29, 14:33 Poprawki lakiernicze + nadkola - czym i jak najlepiej?
|
0
|
|
|
|
Witam,
Ponad pó³ roku temu blacharz "zrobi³" mi prawe nadkole, wstawka jak na foto, pokry³ to jak±¶ szar± mazi± która z tego co widzê do¶æ dobrze to zwi±za³a i zabezpieczy³a - kto¶ wie jak to siê nazywa i czy nada siê do zabezpieczenia nadkoli - bo teraz czeka mnie podobna robota z lewym nadkolem - tam na szczê¶cie jednak nie ma dziury tylko rdza i itd. Pytanie jak to najlepiej zrobiæ? Próbowa³em preparatów 4w1 ale bez dobrych skutków, nie wiem czy wyczy¶ciæ i daæ t± ma¼ a na to co¶ w stylu "baranka", czy mo¿e pierwsze zastosowaæ jaki¶ odrdzewiacz, potem R-Stop - macie co¶ sprawdzonego?
Drugie pytanie to ranty nadkoli - by³o to robione u lakiernika ponad rok temu ale znów wy³azi rdza - co na to polecacie? Od razu mówiê ¿e nie musi to ³adnie wygl±daæ tylko byæ trwa³e - ranty nie musz± byæ lakierowane.
Kolejna sprawa to kant drzwi, baga¿nik gdzie ciek³o z uszczelek lamp i próg kierowcy - by³o to malowane pêdzelkiem, potem preparatem 4w1 niestety za ka¿dym razem bezskutecznie - oczy¶ciæ to, daæ podk³ad, lakier i bezbarwny na to?
Proszê o pomoc.
02 drzwi.JPG
|
|
Plik ¶ci±gniêto 224 raz(y) 35.39 KB |
05 BAGA¯NIK zrobiny.JPG
|
|
Plik ¶ci±gniêto 108 raz(y) 34.94 KB |
04 nadkole ¶rodek.JPG
|
|
Plik ¶ci±gniêto 107 raz(y) 39.1 KB |
03 nadkole.JPG
|
|
Plik ¶ci±gniêto 593 raz(y) 46.49 KB |
01 prog.JPG
|
|
Plik ¶ci±gniêto 132 raz(y) 58.73 KB |
|
|
|
|
|
globi
|
Wys³any: 2011-05-29, 15:03
|
0
|
|
|
|
polecam oczy¶ciæ z rdzy i zastosowaæ brunox'a na go³± blachê na to podk³ad akrylowy i lakier, a to co¶ w baga¿niku to wygl±da jak masa na pêdzel mo¿na dostaæ w lakierniczym. Nadkole ¶rodek- brunox mo¿na te¿ epoksyd na górê i baranek oczywi¶cie. |
|
|
tomybb
|
Wys³any: 2011-05-29, 15:25
|
0
|
|
|
|
OK, a na t± masê lakiernicz± co ju¿ jest dawaæ co¶?
Nadkole wyczy¶ciæ, ale potrzeba u¿yæ jakiego¶ odrdzewiacza? bo pewnie idealnie nie bêdzie siê da³o oczy¶ciæ zanim da siê tego brunox-a?
Konkretnie to jaki epoksyd i jaki baranek polecacie (jakie firmy) ? |
|
|
|
|
globi
|
Wys³any: 2011-05-29, 15:37
|
0
|
|
|
|
nic nie dawaæ ewentualnie podk³ad mo¿na lub lakier, ale po co skoro to baga¿nik. Nic nie trzeba oczyszczasz i brunox na górê on zachodzi w reakcje chemiczn± z rdz± (utwardza siê). Baranki dobre s± ponoæ firmy WURTH, ale ja u¿ywam BOLL'a i nie ma problemu. Epoksyd dobry jest APP, NOVOL'a zale¿y ka¿dy ma swój. |
|
|
tomybb
|
Wys³any: 2011-05-29, 15:46
|
0
|
|
|
|
Rozumiem ¿e ten Brunox zwi±¿e siê tak¿e z farb±/lakierem który nie odpad³ po czyszczeniu?
Na te ranty nadkoli daæ tego brunox-a, potem podk³ad i lakier czy lepiej te¿ baranka na brunox-a w tym miejscu?
Na próg podk³ad i lakier na to jaki¶ bezbarwny kilka warstw ¿eby siê nie wytar³o tak szybko? |
|
|
|
|
globi
|
Wys³any: 2011-05-29, 15:55
|
0
|
|
|
|
czy¶cisz tyle ile jest rdzy dok³adnie z lakierem siê nie wi±¿e ¿adnych lu¼nych resztek lakieru.
Na ranty oczyszczasz brunox, podk³ad i na góre akrylowy lakier taki chyba masz-musisz sprawdziæ
Jedz do sklepu lakierniczego tam ci powiedz± jaki masz lakier i jaka kolejno¶æ. |
|
|
tomybb
|
Wys³any: 2011-05-29, 16:36
|
0
|
|
|
|
Dobra ale z tymi rantami to nie przeszkadza³o by mi jakby by³a te¿ barankiem potem pomalowane, bo z lakierem to wiêcej zabawy. Na lakier bezbarwny jeszcze kilka warstw? |
|
|
|
|
globi
|
Wys³any: 2011-05-29, 18:27
|
0
|
|
|
|
mowie ¿e do lakierniczego bo mo¿e akryl, a tam jest bez bezbarwnego, mo¿esz ranty barankiem tez zrobiæ.. |
|
|
tomybb
|
Wys³any: 2011-05-29, 18:41
|
0
|
|
|
|
Przegl±daj±c forum znalaz³em ¿e ten Brunox nie jest taki super, mo¿e kto¶ by siê jeszcze wypowiedzia³ w tym temacie... |
|
|
|
|
raper66
|
Wys³any: 2011-05-29, 19:43
|
0
|
|
|
|
tomybb napisa³/a: | Przegl±daj±c forum znalaz³em ¿e ten Brunox nie jest taki super, mo¿e kto¶ by siê jeszcze wypowiedzia³ w tym temacie... |
czym najlepiej hmmm... KROPLEX --> http://az-moto.pl/?p=prod...x-l237-1l-forch
lepsze od brunoxa napewno |
|
|
|
|
globi
|
Wys³any: 2011-05-29, 21:52
|
0
|
|
|
|
tomybb napisa³/a: | Przegl±daj±c forum znalaz³em ¿e ten Brunox nie jest taki super, mo¿e kto¶ by siê jeszcze wypowiedzia³ w tym temacie... |
ka¿dy ma swoje ¶rodki których u¿ywa, ja akurat Brunox i jest ok |
|
|
tomybb
|
Wys³any: 2011-05-29, 22:28
|
0
|
|
|
|
Czyli na te nadkola jaki¶ epoksyd, zarówno na ranty jak i w ¶rodku - a jaki jeszcze epoksyd poza Brunoxem? |
|
|
|
|
tomybb
|
Wys³any: 2011-05-30, 16:35
|
0
|
|
|
|
Je¿eli nie Brunox to jaki epoksyd ¿eby to by³o dobrze zrobione? |
|
|
|
|
petit
|
Wys³any: 2011-06-05, 12:33
|
0
|
|
|
|
Witam,
A co je¶li chodzi o progi od spodu? My¶la³em, ¿eby pêcherze rdzy i inne wykwity wyjechaæ do blachy szczotk± na wiertarce i ca³o¶æ progu wraz ze starym barankiem przynajmniej papierkiem ¶ciernym.
Do dyspozycji mam Cortanin F w celu zwi±zania rudego. Producent na opakowaniu zaleca, ¿eby zostawiæ go na ok 1 dobê, natomiast co dalej? Spotka³em siê z opini±, ¿e nale¿y t± "pow³okê" lekko zeszlifowaæ co niekoniecznie mi siê wydaje logiczne? Nastêpnie nie wiem czy owe miejsca po pêcherzach zamalowaæ podk³adem i dopiero nanie¶æ baranka czy od razu samego baranka? Na razie nie zak³adam konieczno¶ci u¿ycia szpachli, choæ nie wiem co mnie zaskoczy.
Co s±dzicie o nak³adaniu baranka (BOLLA) pêdzlem w kilku warstwach? |
|
|
|