Autor |
Wiadomo¶æ |
|
bialy_017
|
Wys³any: 2011-06-01, 18:31 Walka z rdz± Jak najlepiej
|
0
|
|
|
|
Witam chcia³ bym siê pozbyæ rdzy z nadkoli i drzwi doczyta³em siê ze trzeba to zjechaæ do go³ej blachy ale co potem to ju¿ sam nie wiem mam mêtlik jedni pisz± podk³ad reaktywny drudzy ¿e nale¿y po³o¿yæ preparat typu R stop inni podk³ad epoksydowy. w sklepie mi polecili R stop i zeszlifowa³em rdze do go³ej blachy no prawie ma³e w¿ery zosta³y potem przejecha³em r stopem i na to polecili mi po³o¿yæ podk³ad akrylowy. Czy móg³ by mi kto¶ napisaæ jak to zrobiæ i w jakiej kolejno¶ci czy ten r stop to dobry pomys³
|
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2011-06-01, 20:59
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
Jezeli bedziesz to miejsce szpachlowal - epoksyd a na niego szpachel.
Jezeli nie bedziesz kladl szpachlowki - reaktywny a na niego akrylowy. |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2011-06-01, 22:59
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 1007 Sk±d: ¦l±sk
|
...a dlaczego nie mia³by zastosowaæ-reaktywny,akrylowy,szpachlówka,akryl?w koñcu ma zardzewia³e miejsce i trzeba zabezpieczyæ w najlepszy sposób czyli przede wszystkim rekatywny???Do tego w±tpiê ¿eby przy takich "wykwitach" obesz³o sie bez szpachli,je¶li sie mylê niech kto¶ poprawi i uzasadni. |
|
|
|
|
bialy_017
|
Wys³any: 2011-06-02, 12:07
|
0
|
|
|
|
a co z tym r stopem mam po³o¿ony na drzwi po zjechaniu do go³ej blachy. ,Zeszlifowaæ go czy nie. Wo-gule go gdzie¶ dawaæ? |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2011-06-02, 14:16
|
0
|
|
|
|
ja bym wydar³ do czystej blachy i da³ reaktywny,potem akrylowy itd jak poisalem wcze¶niej,jest to najlepsze zabezpieczenie antykorozyjne,je¿eli da³e¶ juz ten r stop to nie szlifuje sie tego bo nie wolno tak samo jak i reaktywnego nie wolno szlifowaæ,najlepiej poszukaj na forum informacji na temat rdzy ,jest wiele w±tków na temat,podstawa to pozbyæ sie rdzy,starac sie nie zostawiæ najlepiej jej wogóle i przestrzegaæ zaleceñ producenta podk³adu co do nanoszenia jak i czasu schniêcia warstw,wtedy bedziê wszystko super. |
|
|
|
|
bialy_017
|
Wys³any: 2011-06-02, 17:36
|
0
|
|
|
|
Z kart technicznych wystudiowa³em ¿e nale¿y to zrobiæ tak
-R stop
-szlif 220-280
-Podk³ad akrylowy
-szlif 220-280
-szpachel
-szlif 220-280
-podk³ad
czy to dobra konfiguracja do przygotowania pod lakier |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2011-06-02, 20:54
|
0
|
|
|
|
je¶li producent r-stop zaleca szlifowanie tego to ok,reszta jak napisa³e¶ jest to poprawne wykonie,ja nigdy nie u¿ywa³em r-stop natomiast dawa³em kiedy¶ Brunox epoxy,z tego co pamiêtam to nie mo¿na by³o szlifowaæ,co do szlifu "pod lakier" to min 400 szlif,najpierw np 220.Pamiêtaj,je¶li bêdziesz szlifowaæ r-stop to nie przetrzyj bo na nic bêdzie ochrona r-stopu. |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2011-06-02, 20:57
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
hematol napisa³/a: | a dlaczego nie mia³by zastosowaæ-reaktywny,akrylowy,szpachlówka,akryl |
Bo na podklad akrylowy nie stosujemy szpachlowek..(temat byl juz poruszany na forum).. |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2011-06-03, 22:10
|
0
|
|
|
|
jak to nie stosujemy?nie chce sie k³ociæ ale jest przecie¿ masa w±tków w których pisz± "...wyczy¶ciæ rdzê,na to reaktywny,akryl,szpachlówka,akryl i lakier.Przewertowa³em ca³e forum zanim napisa³em pierwszy post,min. ciekawa "lektóra" AKADEMIA NOVOL która przeczyta³em i zachêcam innych do tego,tam jest napisane i pokazane jak najlepiej zabezpieczyæ uszkodzony element. |
|
|
|
|
wojtek1
|
Wys³any: 2011-06-04, 10:07
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 27
|
hematol napisa³/a: | jak to nie stosujemy?nie chce sie k³ociæ ale jest przecie¿ masa w±tków w których pisz± "...wyczy¶ciæ rdzê,na to reaktywny,akryl,szpachlówka,akryl i lakier.Przewertowa³em ca³e forum zanim napisa³em pierwszy post, | Kolego chyba wszystkiego nie czyta³e¶ Zobacz np.to:http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=4669 A najbardziej podoba mi siê wpis PROJEKTERA z,,ZÊBAMI,, |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2011-06-04, 12:57
|
0
|
|
|
|
to mozê kolega powie jak to zrobiæ,bo kolega bialy_017 chcial sie dowiedziec jak ma prawidlowo naprawiæ element ?bialy_07 tez przeczytal na kartach technicznych ,cytujê:
Z kart technicznych wystudiowa³em ¿e nale¿y to zrobiæ tak
-R stop
-szlif 220-280
-Podk³ad akrylowy
-szlif 220-280
-szpachel
-szlif 220-280
-podk³ad |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-06-04, 17:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
wed³ug nowo lansowanej opcji,naprawa powinna nie zawieraæ podk³adu akrylowego,a epoksydowy pod szpachl±.Reszta tak samo. |
|
|
|