Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
bialy_017 
Wysłany: 2011-06-01, 19:31   Walka z rdzÂą Jak najlepiej
0
UP DOWN

Witam chciaÂł bym siĂŞ pozbyĂŚ rdzy z nadkoli i drzwi doczytaÂłem siĂŞ ze trzeba to zjechaĂŚ do goÂłej blachy ale co potem to juÂż sam nie wiem mam mĂŞtlik jedni piszÂą podkÂład reaktywny drudzy Âże naleÂży poÂłoÂżyĂŚ preparat typu R stop inni podkÂład epoksydowy. w sklepie mi polecili R stop i zeszlifowaÂłem rdze do goÂłej blachy no prawie maÂłe wÂżery zostaÂły potem przejechaÂłem r stopem i na to polecili mi poÂłoÂżyĂŚ podkÂład akrylowy. Czy mĂłgÂł by mi ktoÂś napisaĂŚ jak to zrobiĂŚ i w jakiej kolejnoÂści czy ten r stop to dobry pomysÂł

obcy_69
Wysłany: 2011-06-01, 21:59   
0
UP DOWN

Jezeli bedziesz to miejsce szpachlowal - epoksyd a na niego szpachel.
Jezeli nie bedziesz kladl szpachlowki - reaktywny a na niego akrylowy.

hematol 
Wysłany: 2011-06-01, 23:59   
0
UP DOWN

...a dlaczego nie miaÂłby zastosowaĂŚ-reaktywny,akrylowy,szpachlĂłwka,akryl?w koĂącu ma zardzewiaÂłe miejsce i trzeba zabezpieczyĂŚ w najlepszy sposĂłb czyli przede wszystkim rekatywny???Do tego wÂątpiĂŞ Âżeby przy takich "wykwitach" obeszÂło sie bez szpachli,jeÂśli sie mylĂŞ niech ktoÂś poprawi i uzasadni. :fiu:

bialy_017 
Wysłany: 2011-06-02, 13:07   
0
UP DOWN

a co z tym r stopem mam poÂłoÂżony na drzwi po zjechaniu do goÂłej blachy. ,ZeszlifowaĂŚ go czy nie. Wo-gule go gdzieÂś dawaĂŚ?

hematol 
Wysłany: 2011-06-02, 15:16   
0
UP DOWN

ja bym wydarÂł do czystej blachy i daÂł reaktywny,potem akrylowy itd jak poisalem wczeÂśniej,jest to najlepsze zabezpieczenie antykorozyjne,jeÂżeli daÂłeÂś juz ten r stop to nie szlifuje sie tego bo nie wolno tak samo jak i reaktywnego nie wolno szlifowaĂŚ,najlepiej poszukaj na forum informacji na temat rdzy ,jest wiele wÂątkĂłw na temat,podstawa to pozbyĂŚ sie rdzy,starac sie nie zostawiĂŚ najlepiej jej wogĂłle i przestrzegaĂŚ zaleceĂą producenta podkÂładu co do nanoszenia jak i czasu schniĂŞcia warstw,wtedy bedziĂŞ wszystko super. ;)

bialy_017 
Wysłany: 2011-06-02, 18:36   
0
UP DOWN

Z kart technicznych wystudiowaÂłem Âże naleÂży to zrobiĂŚ tak

-R stop

-szlif 220-280

-PodkÂład akrylowy

-szlif 220-280

-szpachel

-szlif 220-280

-podkÂład

czy to dobra konfiguracja do przygotowania pod lakier

hematol 
Wysłany: 2011-06-02, 21:54   
0
UP DOWN

jeÂśli producent r-stop zaleca szlifowanie tego to ok,reszta jak napisaÂłeÂś jest to poprawne wykonie,ja nigdy nie uÂżywaÂłem r-stop natomiast dawaÂłem kiedyÂś Brunox epoxy,z tego co pamiĂŞtam to nie moÂżna byÂło szlifowaĂŚ,co do szlifu "pod lakier" to min 400 szlif,najpierw np 220.PamiĂŞtaj,jeÂśli bĂŞdziesz szlifowaĂŚ r-stop to nie przetrzyj bo na nic bĂŞdzie ochrona r-stopu.

obcy_69
Wysłany: 2011-06-02, 21:57   
0
UP DOWN

hematol napisał/a:
a dlaczego nie miaÂłby zastosowaĂŚ-reaktywny,akrylowy,szpachlĂłwka,akryl

Bo na podklad akrylowy nie stosujemy szpachlowek..(temat byl juz poruszany na forum)..

hematol 
Wysłany: 2011-06-03, 23:10   
0
UP DOWN

jak to nie stosujemy?nie chce sie kÂłociĂŚ ale jest przecieÂż masa wÂątkĂłw w ktĂłrych piszÂą "...wyczyÂściĂŚ rdzĂŞ,na to reaktywny,akryl,szpachlĂłwka,akryl i lakier.PrzewertowaÂłem caÂłe forum zanim napisaÂłem pierwszy post,min. ciekawa "lektĂłra" AKADEMIA NOVOL ktĂłra przeczytaÂłem i zachĂŞcam innych do tego,tam jest napisane i pokazane jak najlepiej zabezpieczyĂŚ uszkodzony element. :tak:

wojtek1 
Wysłany: 2011-06-04, 11:07   
0
UP DOWN

hematol napisał/a:
jak to nie stosujemy?nie chce sie kÂłociĂŚ ale jest przecieÂż masa wÂątkĂłw w ktĂłrych piszÂą "...wyczyÂściĂŚ rdzĂŞ,na to reaktywny,akryl,szpachlĂłwka,akryl i lakier.PrzewertowaÂłem caÂłe forum zanim napisaÂłem pierwszy post,
Kolego chyba wszystkiego nie czyta³e¶ :nie: Zobacz np.to:http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=4669 A najbardziej podoba mi siê wpis PROJEKTERA z,,ZÊBAMI,,

hematol 
Wysłany: 2011-06-04, 13:57   
0
UP DOWN

to mozĂŞ kolega powie jak to zrobiĂŚ,bo kolega bialy_017 chcial sie dowiedziec jak ma prawidlowo naprawiĂŚ element ?bialy_07 tez przeczytal na kartach technicznych ,cytujĂŞ:
Z kart technicznych wystudiowaÂłem Âże naleÂży to zrobiĂŚ tak

-R stop

-szlif 220-280

-PodkÂład akrylowy

-szlif 220-280

-szpachel

-szlif 220-280

-podkÂład

jacenty 741
Wysłany: 2011-06-04, 18:38   
0
UP DOWN

wedÂług nowo lansowanej opcji,naprawa powinna nie zawieraĂŚ podkÂładu akrylowego,a epoksydowy pod szpachlÂą.Reszta tak samo.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu