Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
krzysiek8406
Wysłany: 2011-06-02, 00:30   czynnoÂści do wykonania po poÂłoÂżeniu szpachli
0
UP DOWN

Witam, mam proÂśbĂŞ, mĂłgÂłby ktoÂś opisaĂŚ z jakimiÂś cennymi wskazĂłwkami (albo skierowaĂŚ do treÂściwych linkĂłw) w jakiej kolejnoÂści przebiegajÂą czynnoÂści lakiernicze po poÂłoÂżeniu szpachli. ZakupiÂłem juÂż podkÂład, rozcieĂączalniki, utwardzacze, bazĂŞ oraz bezbarwny, w zasadzie wszystko juÂż mam, jutro przyjeÂżdÂżajÂą pistolety, nic tylko braĂŚ siĂŞ za malowanie. OczywiÂście na poczÂątek trochĂŞ potrenuje na niepotrzebnych blachach za nim przejdĂŞ do malowania samochodu, ale do tego teÂż potrzebuje znaĂŚ schemat dziaÂłania. Z gĂłry wielkie dziĂŞki za pomoc.

raper66
Wysłany: 2011-06-02, 13:39   Re: czynnoÂści do wykonania po poÂłoÂżeniu szpachli
0
UP DOWN

krzysiek8406 napisał/a:
Witam, mam proÂśbĂŞ, mĂłgÂłby ktoÂś opisaĂŚ z jakimiÂś cennymi wskazĂłwkami (albo skierowaĂŚ do treÂściwych linkĂłw) w jakiej kolejnoÂści przebiegajÂą czynnoÂści lakiernicze po poÂłoÂżeniu szpachli. ZakupiÂłem juÂż podkÂład, rozcieĂączalniki, utwardzacze, bazĂŞ oraz bezbarwny, w zasadzie wszystko juÂż mam, jutro przyjeÂżdÂżajÂą pistolety, nic tylko braĂŚ siĂŞ za malowanie. OczywiÂście na poczÂątek trochĂŞ potrenuje na niepotrzebnych blachach za nim przejdĂŞ do malowania samochodu, ale do tego teÂż potrzebuje znaĂŚ schemat dziaÂłania. Z gĂłry wielkie dziĂŞki za pomoc.

po naÂłoÂżeniu szpachli zkÂładam Âże blacha byÂła wczeÂśniej przygotowana podkÂładem akrylowym lub epoxyd+akryl .
Szlifowanie 120,240,360
na to podkÂład akrylowy szlifowanie 360,600 pod metalik 800
Lakierowanie bazÂą + klar (jeÂśli nie solidowe)
polerowanie 3m i radoœÌ z efektów

krzysiek8406
Wysłany: 2011-06-02, 14:32   
0
UP DOWN

DziĂŞki za odpowiedÂź, ale jest pare pojĂŞĂŚ, ktĂłrych nie rozumiem, co to znaczy solidowe, a jeÂżeli mam solidowe to w jakich proporcjach mam mieszaĂŚ baze z klarem oraz co to znaczy polerowanie 3m :) . Mam jeszcze pytanie, co mam zrobiĂŚ z rozcieĂączalnikami jakie otrzymaÂłem w zestawie. spodziewam siĂŞ, Âże do bazy mam wlaĂŚ utwardzacz, to samo tyczy siĂŞ bazy i klaru ? Z gĂłry dziĂŞki za odpowiedÂź :D .

kropen16 
Wysłany: 2011-06-02, 15:29   
0
UP DOWN
Przemo

do bazy sam rozcenczalnik a do klaru utwardzacz i rozcienczalnik.

jacenty 741
Wysłany: 2011-06-02, 21:59   
0
UP DOWN

raper66 napisał/a:
Lakierowanie bazÂą + klar (jeÂśli nie solidowe)
Solidowy,to znaczy bez efektu,a Ty raczej miaÂłeÂś na myÂśli akryl jednowarstwowy.

raper66
Wysłany: 2011-06-02, 22:08   
0
UP DOWN

krzysiek8406 napisał/a:
DziĂŞki za odpowiedÂź, ale jest pare pojĂŞĂŚ, ktĂłrych nie rozumiem, co to znaczy solidowe, a jeÂżeli mam solidowe to w jakich proporcjach mam mieszaĂŚ baze z klarem oraz co to znaczy polerowanie 3m :) . Mam jeszcze pytanie, co mam zrobiĂŚ z rozcieĂączalnikami jakie otrzymaÂłem w zestawie. spodziewam siĂŞ, Âże do bazy mam wlaĂŚ utwardzacz, to samo tyczy siĂŞ bazy i klaru ? Z gĂłry dziĂŞki za odpowiedÂź :D .

bazy z klarem(bezbarwnym ) nie mieszamy malujemy po sobie w odstĂŞpach ~20min
\3M -pasta polerska na koniec do wypolerowania na poÂłysk .
rozcienczalnik dodac do bazy w stosunku takim jak dos³aeœ zazwyczaj 2:1 ale s¹ ró¿ne systemy utwardzacz te¿ dodaÌ ale do bezbarwnego jeœli malujesz baza na to bezbarny z utwardzaczem

krzysiek8406
Wysłany: 2011-06-03, 08:13   
0
UP DOWN

ProsiÂłbym jeszcze o podanie proporcji. ChciaÂłbym jeszcze wiedzieĂŚ czy dodaje siĂŞ rozcieĂączalnik do podkÂładu, a jeÂżeli tak to jakie sÂą proporcje.

raper66
Wysłany: 2011-06-03, 08:49   
0
UP DOWN

krzysiek8406 napisał/a:
ProsiÂłbym jeszcze o podanie proporcji. ChciaÂłbym jeszcze wiedzieĂŚ czy dodaje siĂŞ rozcieĂączalnik do podkÂładu, a jeÂżeli tak to jakie sÂą proporcje.

powinno pisaĂŚ na puszce z podkÂładem jak rozcieĂączaĂŚ ,jako Âże podkÂład jest gĂŞsty zazwyczaj moÂżesz daĂŚ 2:1 jak nie bĂŞdzie szÂło bardziej rozcieĂączysz

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-06-03, 11:57   
0
UP DOWN

Raper66 ,podkÂład rozcieĂączasz 2:1 ? :rotfl: Czyli na 1litr dodajesz 0.5 rozcieĂączalnika? :rotfl: Masz kolego ,chociaÂż troche "pojĂŞcia" :rotfl: ,czy tylko tak sobie
chcesz "popisaĂŚ"? ;)
Do autora pytania (krzysiek...): podkÂład akrylowy przygotowujesz tak jakie sÂą zalecenia danego producenta! :tak: JeÂśli jest np. 4:1 to na 400ml podkÂładu dodajesz 100ml. utwardzacza i do tego w zaleÂżnoÂści czy chcesz go zastosowaĂŚ jako np."izolator" czy "wypeÂłniacz" dajesz od np. 10-20% (czy wiĂŞcej lub mniej) rozcieĂączalnika akrylowego :tak: Podstawa to zalecenia z Karty Technicznej danego "produktu" :tak: Pozdrawiam! :spoko:

raper66
Wysłany: 2011-06-05, 12:49   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisał/a:
Raper66 ,podkÂład rozcieĂączasz 2:1 ? :rotfl: Czyli na 1litr dodajesz 0.5 rozcieĂączalnika? :rotfl: Masz kolego ,chociaÂż troche "pojĂŞcia" :rotfl: ,czy tylko tak sobie
chcesz "popisaĂŚ"? ;)
Do autora pytania (krzysiek...): podkÂład akrylowy przygotowujesz tak jakie sÂą zalecenia danego producenta! :tak: JeÂśli jest np. 4:1 to na 400ml podkÂładu dodajesz 100ml. utwardzacza i do tego w zaleÂżnoÂści czy chcesz go zastosowaĂŚ jako np."izolator" czy "wypeÂłniacz" dajesz od np. 10-20% (czy wiĂŞcej lub mniej) rozcieĂączalnika akrylowego :tak: Podstawa to zalecenia z Karty Technicznej danego "produktu" :tak: Pozdrawiam! :spoko:

racja wszystko pisze na puszce ja kiedyÂś rozcieĂączaÂłem stary podkÂład do tego miaÂłem za maÂły pistolet dysza 1.0 i waliÂłem 1:1 ale oczywiscie zazwyczaj kilkanaÂście % siĂŞ daje wg producenta

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu