Autor |
Wiadomo¶æ |
|
krzysiek8406
|
Wys³any: 2011-06-01, 23:30 czynno¶ci do wykonania po po³o¿eniu szpachli
|
0
|
|
|
|
Witam, mam pro¶bê, móg³by kto¶ opisaæ z jakimi¶ cennymi wskazówkami (albo skierowaæ do tre¶ciwych linków) w jakiej kolejno¶ci przebiegaj± czynno¶ci lakiernicze po po³o¿eniu szpachli. Zakupi³em ju¿ podk³ad, rozcieñczalniki, utwardzacze, bazê oraz bezbarwny, w zasadzie wszystko ju¿ mam, jutro przyje¿d¿aj± pistolety, nic tylko braæ siê za malowanie. Oczywi¶cie na pocz±tek trochê potrenuje na niepotrzebnych blachach za nim przejdê do malowania samochodu, ale do tego te¿ potrzebuje znaæ schemat dzia³ania. Z góry wielkie dziêki za pomoc. |
|
|
|
|
raper66
|
Wys³any: 2011-06-02, 12:39 Re: czynno¶ci do wykonania po po³o¿eniu szpachli
|
0
|
|
|
|
krzysiek8406 napisa³/a: | Witam, mam pro¶bê, móg³by kto¶ opisaæ z jakimi¶ cennymi wskazówkami (albo skierowaæ do tre¶ciwych linków) w jakiej kolejno¶ci przebiegaj± czynno¶ci lakiernicze po po³o¿eniu szpachli. Zakupi³em ju¿ podk³ad, rozcieñczalniki, utwardzacze, bazê oraz bezbarwny, w zasadzie wszystko ju¿ mam, jutro przyje¿d¿aj± pistolety, nic tylko braæ siê za malowanie. Oczywi¶cie na pocz±tek trochê potrenuje na niepotrzebnych blachach za nim przejdê do malowania samochodu, ale do tego te¿ potrzebuje znaæ schemat dzia³ania. Z góry wielkie dziêki za pomoc. |
po na³o¿eniu szpachli zk³adam ¿e blacha by³a wcze¶niej przygotowana podk³adem akrylowym lub epoxyd+akryl .
Szlifowanie 120,240,360
na to podk³ad akrylowy szlifowanie 360,600 pod metalik 800
Lakierowanie baz± + klar (je¶li nie solidowe)
polerowanie 3m i rado¶æ z efektów |
|
|
|
|
krzysiek8406
|
Wys³any: 2011-06-02, 13:32
|
0
|
|
|
|
Dziêki za odpowied¼, ale jest pare pojêæ, których nie rozumiem, co to znaczy solidowe, a je¿eli mam solidowe to w jakich proporcjach mam mieszaæ baze z klarem oraz co to znaczy polerowanie 3m . Mam jeszcze pytanie, co mam zrobiæ z rozcieñczalnikami jakie otrzyma³em w zestawie. spodziewam siê, ¿e do bazy mam wlaæ utwardzacz, to samo tyczy siê bazy i klaru ? Z góry dziêki za odpowied¼ . |
|
|
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2011-06-02, 14:29
|
0
|
|
|
Przemo
Pomóg³: 11 razy Posty: 324 Sk±d: MKW
|
do bazy sam rozcenczalnik a do klaru utwardzacz i rozcienczalnik. |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-06-02, 20:59
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
raper66 napisa³/a: | Lakierowanie baz± + klar (je¶li nie solidowe) | Solidowy,to znaczy bez efektu,a Ty raczej mia³e¶ na my¶li akryl jednowarstwowy. |
|
|
|
|
raper66
|
Wys³any: 2011-06-02, 21:08
|
0
|
|
|
|
krzysiek8406 napisa³/a: | Dziêki za odpowied¼, ale jest pare pojêæ, których nie rozumiem, co to znaczy solidowe, a je¿eli mam solidowe to w jakich proporcjach mam mieszaæ baze z klarem oraz co to znaczy polerowanie 3m . Mam jeszcze pytanie, co mam zrobiæ z rozcieñczalnikami jakie otrzyma³em w zestawie. spodziewam siê, ¿e do bazy mam wlaæ utwardzacz, to samo tyczy siê bazy i klaru ? Z góry dziêki za odpowied¼ . |
bazy z klarem(bezbarwnym ) nie mieszamy malujemy po sobie w odstêpach ~20min
\3M -pasta polerska na koniec do wypolerowania na po³ysk .
rozcienczalnik dodac do bazy w stosunku takim jak dos³ae¶ zazwyczaj 2:1 ale s± ró¿ne systemy utwardzacz te¿ dodaæ ale do bezbarwnego je¶li malujesz baza na to bezbarny z utwardzaczem |
|
|
|
|
krzysiek8406
|
Wys³any: 2011-06-03, 07:13
|
0
|
|
|
|
Prosi³bym jeszcze o podanie proporcji. Chcia³bym jeszcze wiedzieæ czy dodaje siê rozcieñczalnik do podk³adu, a je¿eli tak to jakie s± proporcje. |
|
|
|
|
raper66
|
Wys³any: 2011-06-03, 07:49
|
0
|
|
|
|
krzysiek8406 napisa³/a: | Prosi³bym jeszcze o podanie proporcji. Chcia³bym jeszcze wiedzieæ czy dodaje siê rozcieñczalnik do podk³adu, a je¿eli tak to jakie s± proporcje. |
powinno pisaæ na puszce z podk³adem jak rozcieñczaæ ,jako ¿e podk³ad jest gêsty zazwyczaj mo¿esz daæ 2:1 jak nie bêdzie sz³o bardziej rozcieñczysz |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-06-03, 10:57
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Raper66 ,podk³ad rozcieñczasz 2:1 ? Czyli na 1litr dodajesz 0.5 rozcieñczalnika? Masz kolego ,chocia¿ troche "pojêcia" ,czy tylko tak sobie
chcesz "popisaæ"?
Do autora pytania (krzysiek...): podk³ad akrylowy przygotowujesz tak jakie s± zalecenia danego producenta! Je¶li jest np. 4:1 to na 400ml podk³adu dodajesz 100ml. utwardzacza i do tego w zale¿no¶ci czy chcesz go zastosowaæ jako np."izolator" czy "wype³niacz" dajesz od np. 10-20% (czy wiêcej lub mniej) rozcieñczalnika akrylowego Podstawa to zalecenia z Karty Technicznej danego "produktu" Pozdrawiam! |
|
|
|
|
raper66
|
Wys³any: 2011-06-05, 11:49
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisa³/a: | Raper66 ,podk³ad rozcieñczasz 2:1 ? Czyli na 1litr dodajesz 0.5 rozcieñczalnika? Masz kolego ,chocia¿ troche "pojêcia" ,czy tylko tak sobie
chcesz "popisaæ"?
Do autora pytania (krzysiek...): podk³ad akrylowy przygotowujesz tak jakie s± zalecenia danego producenta! Je¶li jest np. 4:1 to na 400ml podk³adu dodajesz 100ml. utwardzacza i do tego w zale¿no¶ci czy chcesz go zastosowaæ jako np."izolator" czy "wype³niacz" dajesz od np. 10-20% (czy wiêcej lub mniej) rozcieñczalnika akrylowego Podstawa to zalecenia z Karty Technicznej danego "produktu" Pozdrawiam! |
racja wszystko pisze na puszce ja kiedy¶ rozcieñcza³em stary podk³ad do tego mia³em za ma³y pistolet dysza 1.0 i wali³em 1:1 ale oczywiscie zazwyczaj kilkana¶cie % siê daje wg producenta |
|
|
|