Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
billy2000
Wys³any: 2011-06-08, 23:18   CZY JEST SENS POMALOWANIA TEGO SAMEMU?
0
UP DOWN

Witam wszystkich. Mam po pomalowania w aucie dwa lusterka z uchwytami i próg w kolorze nadwozia. Dwa razy ju¿ malowa³em ale okaza³o siê, ¿e ¼le mi dobrali lakier. Mój jest czarny akryl + bezbarwny, a zrobili mi zwyk³y. Napracowa³em siê i du¿o czasu straci³em na darmo. Efekt by³ piêkny ale co z tego? Malowa³em sprayem, wiêc ³atwo posz³o.
Teraz dali mi 200ml bazy, 200ml bezbarwnego i 100ml utwardzacza, chyba po to by zmieszaæ z bezbarwnym. Mam sprê¿arkê chiñsk± 50L oraz pistolet SPRINT HP. W sprê¿arce nie ma odolejacza, odwadniacza. Nie wiem czy ci¶nienie 8 bar nie powinno byæ zredukowane. Pytanie pierwsze: czy to mo¿e siê udaæ aby prawid³owo pomalowaæ w/w elementy?
Teraz kwestia samego malowania. Je¶li chodzi o lusterka to s± one plastikowe. Czy zastosowaæ podk³ad akrylowy w sprayu (mam puszkê) czy do pistoletu? Jak ju¿ pomalujê baz± 2 warstwy, to mam poczekaæ 20-30 minut i pomalowaæ klarem. Nie wiem tylko czy zd±¿ê przez ten czas umyæ pistolet, wymieszaæ klar z utwardzaczem itp. skoro mam do pomalowania 2 uchwyty, 2 lusterka i próg. Bojê siê, ¿e nie zd±¿ê. Czy mo¿e nic nie myæ tylko zu¿yæ bazê i wlaæ bezbarwny wymieszany z utwardzaczem, do brudnego zbiorniczka pistoletu po bazie? Sprayem jest ³atwo ale lakier po 4 dobach miêkki by³ jak smo³a. Poza tym jak ten pistolet ustawiæ optymalnie? Z góry dziêkujê za cierpliwo¶æ i odpowied¼.

jacenty 741
Wys³any: 2011-06-09, 06:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Na pokrycie bazy bezbarwnym masz nawet 12 godzin,a nie 30 minut (chocia¿ to ju¿ extremum).Pomys³u z niemyciem pistoletu...mo¿e lepiej udawajmy,¿e go nie zauwa¿yli¶my.Ustawienie pistoletu:kombinuj,raczej nie jest to popularny model,i zbyt wielu jego u¿ytkowników raczej nie znajdziesz na forum.Raczej ci¶nienie na 3-4 atmosfery,materia³ na 3/4 (asekuracyjnie),miot³a max.

Falconx 
Wys³any: 2011-06-09, 09:02   
0
UP DOWN

Sk±d: Piaseczno
No i zacznij od poczytania forum - bo tu jest wszystko opisane.
Jak ju¿ bêdziesz wiedzia³ co nieco to dopiero bierz siê za lakierowanie - bo inaczej szkoda kasy i pracy .

billy2000
Wys³any: 2011-06-09, 10:01   
0
UP DOWN

Dziêkujê za wskazówki. Nigdzie te¿ nie mogê znale¼æ tematu czy jak baz± pójdzie co¶ nie tak (przyklei siê paproch itp) to czy mogê zeszlifowaæ papierem wodnym i potem bezbarwny k³a¶æ. Z tego co czyta³em, to bezbarwny ³±czy siê chemicznie z baz± to chyba takich zabiegów nie mo¿na stosowaæ. Nie ma chyba miejsca na b³êdy? Jak pomalujê baz± tak ju¿ bêdzie?

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-06-09, 10:12   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Jak jaki¶ "paproch czy pypeæ przyklej siê" do bazy ,to usuwasz go ¶ciereczk± antystatyczn± ,do nabycia w sklepie lakierniczym :tak: (przed po³o¿eniem bezbarwnego lakieru ,czy kolejnej "warstwy" bazy) :tak: ¯adnego papieru ¶ciernego do usuwania z powierzchni bazy :nie: Pozdrawiam! :spoko:

billy2000
Wys³any: 2011-06-09, 15:52   
0
UP DOWN

Naby³em ¶ciereczkê antystatyczn±. Zaczyna siê pojawiaæ nadzieja. Dziêkujê za cierpliwo¶æ i pomoc. W razie czego bêdê pyta³. :)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: