|
|
|
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
jackass997
|
Wys³any: 2011-06-09, 13:11 Jaki podk³ad pod szpachle
|
0
|
|
|
|
Witam muszê usun±æ kilka drobnych ¶ladów korozji i mam pytanko czy mogê jako podk³ad pod szpachle na blachê mogê u¿yæ podk³adu akrylowego bo posiadam Novol protect 370 , nadaje siê to ? bo epoksydowego brunoxa u mnie nigdzie nie moge dostaæ. Mam te¿ Cortanin F ale tego na go³± blache siê podobno nie daje. Na to pójdzie szpachla , jeszcze raz podk³ad akrylowy , lakier bazowy i na koniec bezbarwny.
Bedê te¿ lakierowa³ lusterka plastykowe i czy mogê dac na to podk³ad akrylowy i na to baze ?
Pozdro. |
|
|
|
|
marchew6260
|
Wys³any: 2011-06-09, 14:04
|
0
|
|
|
|
Na miejsce po rdzy najlepiej daæ reaktywny bo nigdy nie wiadomo czy nie zosta³o malutkich w¿erów z rdz±. Na reaktywny po oko³o 15-30 minutach mo¿esz ju¿ daæ akrylowy.
Najlepszym rozwi±zaniem by³oby na go³± blachê daæ epoksydowy, szpachel, epoks, baza i bezbarwny. Je¶li siê mylê niech koledzy mnie poprawi±. Ale zazwyczaj takie rozwi±zania s± stosowane. Ten Twój podk³ad jest w sprayu a je¶li chcesz to zrobiæ porz±dnie to spray odpada, musisz u¿yæ podk³adów dwu-komponentowych (podk³ad + utwardzacz)
Odno¶nie malowania plastikowych lusterek najlepszym podk³adem bêdzie podk³ad przeznaczony do plastików lub te¿ zwyk³y podk³ad akrylowy lub epoksydowy z tym, ¿e wypada³oby dodaæ uelastyczniacz (plastyfikator) który zapobiegnie pêkaniu podk³ady podczas naprê¿eñ które na plastikowych elementach wystêpuj±. |
|
|
|
|
jackass997
|
Wys³any: 2011-06-09, 16:13
|
0
|
|
|
|
uda³o mi siê dorwaæ brunox epoxy szkoda ze tylko 30ml ale dobre i tyle powinno starczyæ
czyli tak: farbe papierem do go³ej blachy , na to epoxy z 2-3 warstwy po 24h nanie¶æ na to szpachle , zeszlifowaæ pó¼niej podk³ad akrylowy 2-3 warstwy , po wyschniêciu matujemy na mokro papierem 1200 na to baza kolor 2-3 warstwy i na koniec bezbarwny te¿ z 3 cienkie warstwy ? |
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
|
|