Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Totem art
Wysłany: 2011-07-01, 23:22   Problem z klarem nakÂładanym na malunek aerografem
0
UP DOWN

Witam,wykonaÂłam swoje drugie w Âżyciu dzieÂło aerografem na samochodzie. Juz za pierwszym razem pojawil siĂŞ problem,ale tym razem wyszÂło to gorzej i nie wiem,jaki blad popeÂłnia moj lakiernik...Ja zajmuje siĂŞ tylko malunkiem,a on klarem.Maluje farbami schmincke,do aerografu.maska byÂła wczesniej zmatowiona i odtluszczona,a pozniej ja zrobilam malunek.przed nalozeniem klaru wszelkie zanieczyszczenia sciagniete zostaly "lepka" sciereczka ( nie wiem,czy ma na fachowa nazwe:) ).Najpierw lakiernik polozyl tylko delikatna farstwe lakieru bezbarwnego,odczekal ok 30 min i nalozyl kolejna.niestety po nakladaniu kolejnych warstw wygladalo to tak,jakby powierzchnia byla bardzo tlusta,ale tylko w miejscach malunku....pojawily sie "oczka" i klar mial fakture "baranka",nie bylo gladkiej powierzchni....lakiernik mowi,ze jakos to sprobuje uratowac,ale ja nie mam pojecia jak robic,zeby do takich sytuacji nie dochodzilo.z gory dzieki za pomoc
Gosia
P.S.Sorry,ze tak malo technicznie:)wybaczcie poczatkujacej przy klarze:)

Mcdevil 
Wysłany: 2011-07-02, 03:33   
0
UP DOWN

Sam nie kumam :) za du¿o, ale brakuje mi panel whipe-odt³uszczacza przed na³o¿eniem klaru. Sciereczk¹ antystatyczn¹ bo tak siê to zwie za pewne. A póŸniej cholerstwem wy¿ej wspomnianym szmatk¹ przecierasz. I powinno byÌ git. Jak nie, zmieù lakiernika :sciana: . Ogólnie to powinien sam obadaÌ i dobrze zrobiÌ, jego fach.
Pozdro

Totem art
Wysłany: 2011-07-02, 09:25   
0
UP DOWN

Dzieki za odp. ;) O zmianie lakiernika tez juz myslalam:) A co do tego preparatu,to mozna go gdzies dostac?

hlecter
Wysłany: 2011-07-02, 19:55   
0
UP DOWN

antysylikonem albo chociaÂż benzynÂą ekstrakcyjnÂą sprĂłbuj przetrzeĂŚ element przed malowaniem , zrĂłb sobie prĂłbĂŞ , bo nie wiem jak ta farba z tym specyfikiem zareaguje ,do tego antysylikon do klaru , 30 minut to troche dÂługo wg mnie ale w sumie kazdy robi tak jak mu najwygodniej, myÂślĂŞ Âże spokojne pylenie co 6-10 minut wystarcza , brak lustra -> za maÂło polaÂł

wazne tez jest miejsce gdzie to robisz , jeÂśli w tym pomieszczeniu pryskaÂłeÂś np "plakiem" to to wszystko zostaje w powietrzu i mogÂą dziaĂŚ sie takie historie

maaks 
Wysłany: 2011-07-03, 17:51   
0
UP DOWN

Opary z diesla rĂłwnieÂż mogÂą zaszkodziĂŚ.

crash 
Wysłany: 2011-07-04, 14:28   
0
UP DOWN
MÂłody

Totem art napisał/a:
ale tylko w miejscach malunku
opary i plaki chyba bajÂą malo wspĂłlnego z tym skoro problem jest tylko w miejscu malunku moÂże trzeba by byÂło poszukaĂŚ problemu w samej farbie.

Mcdevil 
Wysłany: 2011-07-04, 15:39   
0
UP DOWN

Farby to akryle raczej dobrej marki do aero. Mam chociaÂż nie uÂżywaÂłem(standard :( ). Ja bym obstawiaÂł nie przetartÂą powieÂżchniĂŞ maluna wspomnianym przez Hlectera antysiliconem. Pewnie z strachu Âże siĂŞ grafĂŞ uszkodzi.

hlecter
Wysłany: 2011-07-04, 21:30   
0
UP DOWN

spoko McDevil ja tez mojej nagrody jeszcze nie rozpakowalem;D

gugun 
Wysłany: 2011-07-06, 20:22   
0
UP DOWN

wg mnie niesprawna instalacja...wali lakiernikowi woda olejem i innymi...w takim wypadku ew pomoc moze antysilikon dodany do lakieru lub j/w ewentualnie jakiekolwiek odtluszczenie przed lakierowaniem o ile nie uszkodzi to malunku...proponowal bym dac komus innemu na probe jezeli problem bedzie sie powtarzal...jesli dalej bedzie cos nie tak to juz wtedy nie wina lakiernika..

Totem art
Wysłany: 2011-11-05, 15:22   
0
UP DOWN

Dzieki za porady, juz wszystko jest ok,lakiernik tez zmieniony.Mozna przetrzec delikatnie benzyna ekstrakcyjna malunek i od razu lepiej....czasem nowy lakiernik tez gdzies "da plame",a raczej wglebienie w klarze,ale juz nie ma tego,co bylo....A jeszcze teraz mam inne pytanie: Jak lakiernik naklada mi baze,ona wyschnie i ja sobie na niej maluje,to on powinien cos jeszcze na to nalozyc,albo np zmatowic?Bo mowi,ze boi sie,zeby pozniej klar nalozony na sucha baze z czasem nie zaczal odpadac....ja tam nie znam sie,jak tylko maluje aerografem;) ale wy pewnie macie juz doswiadczenie w tym temacie,wiec prosilabym o pomoc

gugun 
Wysłany: 2011-11-05, 15:46   
0
UP DOWN

poprostu na baze w ciagu max 12h powinno sie nalozyc bezbarwny bo sie przeszuszy i bedzie bezbarwny sie luszczyl,jesli on ci lakieruje baza to niech da na to bezbarwny i zmatuje a ty wtedy rysuj i jak skonczysz niech znowu da lakier na calosc...ewentualnie mozna do bazy dodac ciut utwardzacza co zpowolni troche ten proces i baza tak szybko sie nie przesuszy,ale to tylko taki trik troche nie zgodny z technologia

Mcdevil 
Wysłany: 2011-11-05, 15:54   
0
UP DOWN

Te 12h co pisze gugun, to w ¿yciu ró¿nie mo¿e byÌ i przegiêcia siê zda¿aj¹, nawet kilka tygodni ;) . Ta dróga opcja robienia na bezbarwnym, dla takich zamulonych jak ja, to kozunia by by³a.

Totem art
Wysłany: 2011-11-05, 16:59   
0
UP DOWN

Uuu,to kiepsko:( bo te dwie czesci od motorowki poczekaly sobie na ten klar 4 dni....A juz pojechaly w swiat:/

Mcdevil 
Wysłany: 2011-11-05, 17:10   
0
UP DOWN

spoks ponad 2 miesiÂące bak robiÂłem z bÂłotnikiem i testowany codziennie od cholery czasu wÂłasnorĂŞcznie. LakiernikĂłw trzeba sÂłuchaĂŚ, ale Âżycie robi swoje ;) . Przed malowaniem na bazie teÂż antystatyczna i ta ekstrakcyjna.Podczas teÂż moÂżna, widaĂŚ trochĂŞ jak bĂŞdzie wyglÂądaĂŚ po lakierze, ale uwaÂżaj z tym bo moÂżna uszkodziĂŚ w lekko przypruszonych miejscach grafĂŞ. ChociaÂż moÂże lepiej rozejrzyj siĂŞ za tym antysilikonem.
Pozdro

Totem art
Wysłany: 2011-11-06, 12:27   
0
UP DOWN

Dzieki wielkie Mcdevil, gÂłownie za szybka reakcje:)pozdr

Andy 66 
Wysłany: 2011-12-20, 20:35   
0
UP DOWN

Chyba wiem dlaczego na malunku masz tÂłuste... WÂłaÂśnie koĂączĂŞ przerabiaĂŚ lodĂłwkĂŞ na kompresor do aerografu i przy prĂłbach ciÂśnieniowych z dmuchawki przy dÂłuÂższym upuszczaniu powietrza "coÂś' siĂŞ wydostaje. Jakby delikatna mgieÂłka z oleju. Olej dostaÂł siĂŞ do butli z agregatu lodĂłwki. Mam zaÂłoÂżony jeden filtr powietrza przy wyjÂściu z butli. Wody w nim nie ma, osadĂłw teÂż nie widaĂŚ a jednak coÂś przepuszcza.
MoÂże w Twoim kompresorze teÂż masz olej???
Jutro zrobiĂŞ jeszcze test na czystej kartce papieru, jeÂśli to olej - zrobi siĂŞ plama...

I pytanie do znawcĂłw tematu. Czy jest moÂżliwe odtÂłuszczenie takiej farby??? Pomieszczanej z olejem???

Pozdrawiam :cool:

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Forum Airbrush

Odpowiedz do tematu