Szukaj FAQ Album



Autor Wiadomość
KK 
Wysłany: 2014-10-30, 00:53   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Proszę, zacznij szukać.
_________________

 
 

adolfone
Wysłany: 2016-04-05, 22:00   
0
UP DOWN

Posty: 58
Witajcie, buduje kompresor, jestem w posiadaniu zremontowanej sprężarki z Jelcza HS31, oglądałem też sprężarki na allegro przykładowo taka czy będzie lepszym rozwiązanie do amatorksiego lakierowania czasem pneumat ogólnie do prac domowych, posiadam zbiornik 180L. Szukam alternatywy dla HS-a bo potrzebuje smarowania ciśnieniowego, zakupiłem do niej pompe oleju itd., ale nie mam w okolicy żadnego sensownego tokarza który podjołby się przeróbek, jestem w stanie wydać 500zł na pompkę. http://allegro.pl/sprezar...5837671213.html
 

KK 
Wysłany: 2016-04-05, 22:16   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Kup jakiegoś ABACA.
_________________

 
 

adolfone
Wysłany: 2016-04-05, 22:24   
0
UP DOWN

Posty: 58
Witaj ABAC pewnie przekroczy 500zł:(.
 

KK 
Wysłany: 2016-04-05, 22:30   
+1
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Jak masz 500 to i dozbierasz do np 700. Przecież i tak prędzej czy później sprzedasz tą samoróbkę, jak kupisz Chińską pompę to może mieć dość za rok lub dwa. Ewentualnie będzie sobie pluła tylko olejem i produkowała dużo wody. Tak czy siak i tak to sprzedasz i stracisz... nie lepiej od razu kupić coś lepszego? Można kupić nawet na raty.
_________________

 
 

adolfone
Wysłany: 2016-04-05, 22:32   
0
UP DOWN

Posty: 58
Masz rację HS-a może się uda za 250zł odsprzedać, silnik mam 3KW, mógłbym Cię poprosić o podpowiedz jaki model ABACA wybrać, butla 180L.
 

KK 
Wysłany: 2016-04-05, 22:37   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Taki jaki chcesz. Kwestia jaką wydajność chcesz uzyskać. Jeśli kupujesz samą pompę to musisz dobrać do obrotów swojego silnika i mocy.
_________________

 
 

Robertlodz09 
Wysłany: 2016-04-05, 22:38   
+1
UP DOWN


Pomógł: 45 razy
Posty: 3040
Skąd: Łódż
adolfone napisał/a:
jaki model ABACA wybrać, butla 180L.

Minimum to pompa A 39B będziesz miał wtedy na niej 330 lit/min na wyjściu
 

adolfone
Wysłany: 2016-04-05, 22:42   
0
UP DOWN

Posty: 58
Obroty mogę skorygować kołem pasowym na silniku więc chyba z tym nie powinno być problemu, coś o podobnych parametrach HS31 - żeby mi potem nie było żal:p.
 

KK 
Wysłany: 2016-04-05, 22:44   
+1
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Skorygować możesz, ale nie możesz zbytnio obciążać silnika. Ile silnik ma obrotów?
Moc silnika: 2,2 kW - 3,0 kW
Wydajność (na ssaniu): 393 l. / min. - 486 l. / min.
Ilość cylindrów: 2
Stopnie sprężania: 1
Prędkość obrotowa pompy: 1050 obr. / min. - 1300 obr. / min.
Ciśnienie maksymalne: 10 bar
Nr katalogowy: 4116090298
_________________

 
 

adolfone
Wysłany: 2016-04-05, 22:47   
0
UP DOWN

Posty: 58
Z tego co pamiętam 2480.
 

Robertlodz09 
Wysłany: 2016-04-05, 22:53   
+1
UP DOWN


Pomógł: 45 razy
Posty: 3040
Skąd: Łódż
adolfone napisał/a:
coś o podobnych parametrach HS31 - żeby mi potem nie było żal:p.

To zostaje pompa B 5900B o wydajności (na wejściu) 653 lit/min
i do niej potrzeba silnik o mocy 4KW
 

adolfone
Wysłany: 2016-04-05, 22:55   
0
UP DOWN

Posty: 58
HS31 aż takiego szału chyba nie robi z tego co sobie przypominam to chyba 450l na ssaniu ale mogę się mylić ;)
 

Robertlodz09 
Wysłany: 2016-04-05, 23:03   
0
UP DOWN


Pomógł: 45 razy
Posty: 3040
Skąd: Łódż
adolfone napisał/a:
z tego co sobie przypominam to chyba 450l na ssaniu ale mogę się mylić

Dokładnie to ta pompa wykręca 612 lit/min na wejściu a na wyjściu ma coś koło 400lit/min
i potrzebuje silnik 4 KW z 1440 obr/min
 

KK 
Wysłany: 2016-04-05, 23:03   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Jeśli to to samo co Polmo Kalcyt to masz niecałe 400 l na wyjściu przy 8 barach.
_________________

 
 

Robertlodz09 
Wysłany: 2016-04-05, 23:04   
0
UP DOWN


Pomógł: 45 razy
Posty: 3040
Skąd: Łódż
Wejdz sobie na stronę FOS Polmo Łódż tam masz tabelkę tej pompy przy jakich obrotach jaką ma wydajność
 

Robertlodz09 
Wysłany: 2016-04-05, 23:07   
0
UP DOWN


Pomógł: 45 razy
Posty: 3040
Skąd: Łódż
KK napisał/a:
Jeśli to to samo co Polmo Kalcyt to masz niecałe 400 l na wyjściu przy 8 barach.

Tak to jest taka pompa jak ta na kompresorze Polmo Kalcyt tylko tutaj Polmo
przerobiło tą pompę na napęd paskowy i smarowanie rozbryzgowe oraz obudowę tak aby mozna ją było ustawić na zbiorniku kompresora.
 

adolfone
Wysłany: 2016-04-05, 23:07   
0
UP DOWN

Posty: 58
http://polmo-lodz.com.pl/katalog/zasoby/602_05.pdf ;)
 

mundek
Wysłany: 2017-01-18, 23:06   
0
UP DOWN

Posty: 20
witam

mam pytanko
czy kompresor bezolejowy, taka nieduża zabawka, albo wogóle mini kompresor, ale wytwarzający odpowiednie ciśnienie wymagane dla danego pistoletu nadaje się do lakierowania?
dodam że mam zamiar lakierować rzadko i nie większe powierzchnie niż powiedzmy 20 cm kwadratowych

pozdrawiam
 

siemkos89
Wysłany: 2017-08-01, 09:45   
0
UP DOWN

Posty: 3
Panowie szukam kompersora nowego pod 230v za sume od 2500-do 3000zł znalazłem cos takiego warto za ta cene?sprezarka
 

jan6a
Wysłany: 2017-08-01, 12:52   
0
UP DOWN

Posty: 24
Taki duży zbiornik ci potrzebny??? Do jakiej pracy ma być??? Coś takiego bardziej mobilne, szybciej nabije ciśnienie a parametry zbliżone. http://allegro.pl/metabo-...5443918487.html
 

Robertlodz09 
Wysłany: 2017-08-01, 21:15   
0
UP DOWN


Pomógł: 45 razy
Posty: 3040
Skąd: Łódż
jan6a napisał/a:
Do jakiej pracy ma być??

Dokładnie to do czego ma Ci ten kompresor ?
Bez tego to ciężko o podpowiedz ... zwłaszcza że szukasz na 230V
 

siemkos89
Wysłany: 2017-08-02, 06:17   
0
UP DOWN

Posty: 3
Remontuje mercedesa w124 i potrzebny mi kompresor do malowania, nalozenie epoksydu itp.
 

mirusiek 
Wysłany: 2017-08-02, 07:18   
0
UP DOWN


Posty: 62
Ja jak zaczynalem kupilem dwa tego typu kompresory 50l , 4HP



Polaczylem zbiorniki gietkim przewodem i dalem duzy presostat do startu obydwoch kompresorow rownoczesnie.
Wydajnosc byla taka ze bezproblemow malowalem Devilibisem GTi Pro caly samochod.
Jak chodzil jeden kompresor to musialem przerywac bo spadalo cisnienie.
Cena mi wyszla ok polowy jak za jeden duzy porzadny kompresor z duza butla i wydajnoscia.
_________________
http://www.coroflot.com/m...-Iceland-and-UK
 

Robertlodz09 
Wysłany: 2017-08-03, 20:41   
0
UP DOWN


Pomógł: 45 razy
Posty: 3040
Skąd: Łódż
siemkos89 napisał/a:
Remontuje mercedesa w124 i potrzebny mi kompresor do malowania, nalozenie epoksydu

Butla min. to 150 lit a pompa musi mieć przynajmniej te 320 lit/min na wyjściu
żeby bez problemu pociągnęła pistolet systemu RP czy HP (Sata)
 

siemkos89
Wysłany: 2017-08-04, 14:36   
0
UP DOWN

Posty: 3
czyli na 230v nie dostane nic ciekawego?
 

Robertlodz09 
Wysłany: 2017-08-07, 08:39   
0
UP DOWN


Pomógł: 45 razy
Posty: 3040
Skąd: Łódż
siemkos89 napisał/a:
na 230v nie dostane nic ciekawego?

Jak poszukasz to znajdziesz ale ograniczoną masz przez napiecie (230V) moc silnika a co za tym idzie mozliwość pociagnięcia mocniejszej pompy.
 

Marcin_ 
Wysłany: 2017-09-20, 19:59   
0
UP DOWN

Posty: 3
Skąd: Kraków
Do dnia dzisiejszego byłem zdecydowany kupić kompresor Airpress 90l HL 340-90 za 1447 zł link z uwagi iż mam blisko do Castoramy.

Dziś rzucił mi się w oczy inny kompresor o podobnych parametrach a mianowicie Airbox AB-100 230v za 1299 zł link

Potrzebuje kompresor do typowych prac garażowych w tym lakierowanie od czasu do czasu małych elementów.

Który waszym zdaniem kompresor będzie lepszy (wytrzymalszy)?
 

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group