Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
jay79
Wys³any: 2011-09-10, 00:00   Pierwsze lakierowanie, ca³y samochód; kilka pytañ
0
UP DOWN

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Zabieram siê za malowanie ca³ego samochodu. I jak wiêkszo¶æ pocz±tkuj±cych (jest to moje pierwsze i prawdopodobnie ostatnie lakierowanie), mam kilka pytañ.

Sprawa pierwsza: materia³y.
Wyliczy³em sobie, ¿e powierzchnia któr± bêdê lakierowa³ to ok. 14m2 (jest to nieco przeszacowane, staram siê uwzglêdniæ dodatkowe drzwi do pomalowania - natrysk próbny itp). Samochód to Clio II. Stary lakier jest ju¿ starty, wszelkie wgniotki zaszpachlowane. Tam gdzie by³y przetarcia do blachy zosta³ na³o¿ony epoksyd z Novola.

Wybór pad³ na materia³y firmy DuPont. Jako podk³ad akrylowy chcê u¿yæ DX1062, baza Centari 600, klar 3750S.
Z kart technicznych wychodzi mi, ¿e powinienem mieæ:
- Podk³ad (teoretyczne krycie 4,8l/m2 przy 80um DFT, 2 warstwy, 5,83l rozrobionego produktu)
DX1062: 4,6l
DX1024: 1,15l
DX32: 0,09l
- Baza (teoretyczne krycie 7l/m2, 2 warstwy, 4l rozrobionego produktu)
C600: 2,2l
AB380: 1,8l
-Klar (teoretyczne krycie 9,4l/m2, 1.5 warstwy, szacunek jest robiony dla 2 pe³nych warstw, 2,98l rozrobionego produktu)
3750S: 2,03l
XK205: 0,68l
XB387: 0,27l

Czy nie za du¿o podk³adu? Wielokrotnie podczas czytania forum pojawia³a siê informacja, ¿e wszystkiego bêdzie potrzebne po ok. 2-2,5l. A tu mi wychodzi prawie 6l rozrobionego produktu! W przypadku podk³adu 1052R grubo¶æ warstwy to 40-60um, dla DX1062 producent podaje 50-100um. A mo¿e daæ sobie spokój z DX1062 i u¿yæ 1052R? Który z nich jest lepszy i dlaczego? Oba na forum maj± dobr± opiniê.

Jak policzyæ potrzebn± ilo¶æ klaru w przypadku 1,5 warstw?
Samochód planujê malowaæ w przysz³y weekend. Szamani przepowiadaj±, ¿e w dzieñ bêdzie temperatura 15-18 st C. Jak powinienem zmieniæ proporcje produktów i/lub ustawienia pistoletu?

Sprawa druga: sprzêt.
Postanowi³em nie oszczêdzaæ, i pomimo tego, ¿e planujê malowaæ tylko jeden raz, kupujê pistolet Air Gunsa AZ3 HTE2. Nie dysponujê w³asnym kompresorem, i planujê wypo¿yczyæ na weekend dwut³okowy kompresor z baniakiem 100l i wydajno¶ci± 19m3/h, czyli 316l/min. AZ3 potrzebuje 230-270l/min wiêc powinien daæ radê. Nie mam pewno¶ci co do filtrowania powietrza.

Na forum znalaz³em nastêpuj±cy patent:
"wiadro, 5 metrów miedzianej rurki, trochê wê¿yka i opaski zaciskowe. Do tego zimna woda, rurka zwiniêta tak aby do wiadra siê zmie¶ci³a. Mo¿na lodu dowaliæ...". Rozumiem, ¿e chodzi o to, aby tak sch³odziæ powietrze, aby para wodna z powietrza siê skropli³a i mo¿na by³o j± wy³apaæ w odwadniaczu, który nie radzi sobie z par± wodn±. Czy w takim wypadku muszê kupowaæ blok odolejacz+odwadniacz (np CKD seria 1000), czy wystarczy mi taki zwyk³y tani, pod pistolet? Wiem, ¿e te pod pistolet powoduj±, ¿e praca jest mniej wygodna, ale wiadomo, kasa. Czy mo¿e wystarczy, ¿e za wiadrem wstawiê taki odwadniacz-odolejacz, a przy pistolecie tylko redukcja ci¶nienia?

Sprawa trzecia: gara¿.
Niestety nie mam dostêpu do kabiny. Jak sobie poradziæ z niedoskona³o¶ciami z tym zwi±zanymi? Planujê dzieñ wcze¶niej wywaliæ wszystko z gara¿u, dok³adnie zamie¶æ pod³ogê i ¶ciany i zakleiæ je foli± malarsk±. na pod³ogê pójd± 2 warstwy folii. Zaopatrzê siê w kombinezon ¿eby zminimalizowaæ ilo¶æ paprochów z ubrañ. Nie mam pomys³u na filtrowanie powietrza wchodz±cego z zewn±trz. Czy jest na to jaki¶ sposób, czy muszê siê po prostu pogodziæ z syfami z atmosfery? Nie ³udzê siê ¿e bêdê mia³ powietrze jak z laboratoriów intela, ale chcê zrobiæ wszystko co siê da aby zminimalizowaæ ilo¶æ paprochów w powietrzu.

Z góry dziêkujê za wszystkie rady.

gugun 
Wys³any: 2011-09-10, 09:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
piszesz sprzecznie...na poczatku ze nie chcesz oszczedzac i malujesz dupontem i kupujesz w miare dobry pistolet,za chwile szkoda ci na odwadniacz 100zl:)co do podkladu to 2l +utw starczy w zupelnosci,moze nawet litr by wystarczym na takie male auto....lakier ta sama sytuacja moze litr starczy moze nie ale lepiej kpic 2 co w zupelnosci wystarczy na cale auto na 1,5 warstwy..co do bazy to litr vs/a + z 1,5-2l nierozrobionej bazy..sprawa wiadra z lodem to patent lacdoctorka wiec tu juz on msi sie wypowiedziec czy wystarczy czy nie,ale zakladam ze skoro jak sam napisales ze jest to po to zeby zamienic pare wodna na wode to wode trzeba wylapac odwadniaczem...a folia malarska na scianach od garazu to nie do konca dobry pomysl...jak juz to cos grubszego a najlepiej antystatyczna taka do oklejania aut...do tego kombinezon dobry porzadek i bedzie ok...byle pomieszczenie bylo szczelne otwieranie drzwi zeby "sie widziec bedzie bledem "wyciag bez nadmuchu tez wiec zostaje ci ubrac maske i sie gazowac i szubko wyjsc,jak podeschnie to wywietrzyc:)

jay79
Wys³any: 2011-09-10, 10:13   
0
UP DOWN

Dzieki za odpowied¼. Nie chodzi o to, ¿e chcê za wszelk± cenê oszczêdzaæ. Po prostu nie chcê kupowaæ na wyrost. Twoja odpowied¼ rozwia³a wszelkie w±tpliwo¶ci. Mniejsza ilo¶æ podk³adu skompensuje trochê te filtry.

Czy prawid³owe w takim razie bêdzie nastêpuj±ce pod³±czenie:
kompresor -- wiadro z lodem (albo bez wiadra) -- odwadniacz+odolejacz+wstêpna redukcja ci¶nienia -- reduktor+pistolet?

Czy te¿ bêdê potrzebowa³ jeszcze jeden odwadniacz przed pistoletem ¿eby próbowaæ wy³apaæ to, co pu¶ci zestaw za wiadrem?

gugun 
Wys³any: 2011-09-10, 11:35   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
mysle ze za wiadrem to juz odwadniacz wystarczy...
jay79 napisa³/a:
odolejacz
zwroc uwage czy to czasem nie jest naolejacz:) bo wtedy dopiero bedzie ci plulo a standardowe zestawy maja wlasnie odwadniacz+naolejacz...w takim przypadku trzeba go odkrecic..

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-09-10, 13:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
gugun napisa³/a:
sprawa wiadra z lodem to patent lacdoctorka wiec tu juz on msi sie wypowiedziec czy wystarczy czy nie,
jay79 napisa³/a:
kompresor -- wiadro z lodem (albo bez wiadra) -- odwadniacz+odolejacz+wstêpna redukcja ci¶nienia -- reduktor+pistolet?

Bêdzie dobrze.
Cieszê siê ¿e mój patent, stosowany napewno przez wielu lakierników wczesniej i wszedzie poza forum, spotka³ siê ze zrozumieniem tematu.
Jak na poczatek masz fajny start, masz forum do pomocy i wsparcia.
Pozdrawiam.

jay79
Wys³any: 2011-09-10, 22:37   
0
UP DOWN

Dziêki za s³owa otuchy.

A co z t± jakby zbyt nisk± temperatur±? Czy te dwa do piêciu stopni mogê pomin±æ?
Ech, chyba siê martwiê na zapas.

pitervr6 
Wys³any: 2011-09-11, 10:06   
0
UP DOWN

Sk±d: rze
jakis grzejnik elektryczny mo¿e podnie¶c temp o kilka stopni jak niedu¿e pomieszczenie

jay79
Wys³any: 2011-09-11, 23:05   
0
UP DOWN

No fakt :sciana:
Najlepsze rozwi±zania to te najprostsze, a najlepsze metody to te sprawdzone :sciana:

grzesu3
Wys³any: 2011-09-12, 08:27   
0
UP DOWN

Panowie o co chodzi z tym wiadrem z woda. Ju¿ gdzie¶ to czyta³em ale nie mogê znale¼æ :)

pitervr6 
Wys³any: 2011-09-12, 08:34   
0
UP DOWN

Sk±d: rze
gugun napisa³/a:
ze jest to po to zeby zamienic pare wodna na wode to wode trzeba wylapac odwadniaczem...

jay79
Wys³any: 2011-09-19, 12:19   
0
UP DOWN

pitervr6 napisa³/a:
jakis grzejnik elektryczny mo¿e podnie¶c temp o kilka stopni jak niedu¿e pomieszczenie

A tak mi przysz³o do g³owy...
Ze wzglêdu na specyfikê pomieszczenia, w którym bêdê lakierowa³, na 100% bêdê mia³ problem z odkurzem lakierniczym. Czy nie lepiej w tym przypadku jako¶ wyd³u¿yæ czas schniêcia klaru? Po³o¿yæ go na noc, kiedy bêdzie ni¿sza temperatura. Dziêki wolniejszemu schniêciu odkurz jak si±dzie, jest szansa, ¿e wtopi siê w klar. Dobrze kombinujê?

Czy lepiej nagrzaæ pomieszczenie (w miarê mo¿liwo¶ci) zaraz po po³o¿eniu klaru? Bojê siê, ¿e to co mi si±dzie z powietrza spowoduje ¿e powierzchnia bêdzie szorstka i bêdzie trzeba dodatkowo kasê wywaliæ na polerkê ca³ego samochodu. Czy raczej czeka mnie to tak czy siak?

Na logikê najwiêcej odkurzu powinno si±¶æ w pierwszych minutach po lakierowaniu. Potem coraz mniej i mniej. Wydaje mi siê, ¿e opcja 1 jest lepsza.

Klar kupi³em 3750s+xk205+xb387. Czy jestem ugotowany czy da radê co¶ zrobiæ? Wiêcej rozpuszczalnika?

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-09-19, 13:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Kolego rozcieñczalnik DuPonta XB 387 jest rozcieñczalnikiem "wolnym" dedykowanym do lakieru 3750S lub 3760 :tak: A jak zapewne wiesz to wolny rozcieñczalnik jest zawsze dedykowany do lakierowania "ca³o¶ciowego" jak i równie¿ do "wy¿szych temperatur" je¶li takie "panuj±" w pomieszczeniu w którym masz lakierowaæ :tak: Pozdrawiam! :spoko:
ps. Utwardzacz XB 205 to jest standartowy utwardzacz dedykowany do tych lakierów.

senior
Wys³any: 2011-09-19, 13:37   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Dobrze kombinujesz i kupi³e¶ dobry zestaw.
Jest jeszcze wolniejszy utwardzacz ale ten co masz jest spoko.
Dok³adnie opisa³ kolega Robert.
Pamiêtaj tylko ¿e warto¶æ rozcieñczalnika w mieszance jest objêto¶ciowa a na podzia³ce wg. kubka mo¿esz go daæ 10% gotowej mieszaniny klaru z utwardzaczem.
Kartê tego lakieru je¶li nie masz to masz tutaj:
http://www.arscolor.pl/ge...hp?lang=pl&id=2

jacenty 741
Wys³any: 2011-09-19, 16:43   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Tak,owszem,ale ja ze swojej strony poradzi³bym Ci nie eksperymentowaæ z
jay79 napisa³/a:
Po³o¿yæ go na noc, kiedy bêdzie ni¿sza temperatura. Dziêki wolniejszemu schniêciu odkurz jak si±dzie, jest szansa, ¿e wtopi siê w klar
.Jest ju¿ ch³odno,a przy tym bardzo wilgotno.Niska temperatura mo¿e i wyd³u¿y czas aktywno¶ci pow³oki,ale jednocze¶nie pozwoli na wch³oniêcie wilgoci zawartej w ch³odnym powietrzu.I lipa...Zastosuj wolny utwardzacz i wolny rozcieñczalnik,a temperaturê zostaw w spokoju.

senior
Wys³any: 2011-09-19, 17:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Kurde tak to jest jak siê szybko czyta a my¶li s± jeszcze gdzie indziej.
Oczywi¶cie jest jak pisze Jacenty.
To moje dobrze kombinujesz tyczy³o siê nie przyspieszonego utwardzacza i wolnego rozcieñczalnika.

jay79
Wys³any: 2011-09-19, 17:53   
0
UP DOWN

Dziêki za podpowiedzi. Wybór pad³ na taki zestaw z innego powodu: jako osoba, która bêdzie lakierowaæ pierwszy raz w ¿yciu, chcia³em unikn±æ sytuacji w której to co nak³adam na pocz±tku w momencie kiedy koñczê zaczyna ju¿ wi±zaæ. Nie oszukujê siê ;) ¿e objadê samochód w czasie w którym robi to osoba pracuj±ca w tym fachu od paru lat.

Jako powód do po¶miania siê z newbie podam wam moj± historyjkê z pierwszego szpachlowania: wyczyta³em w instrukcji, ¿e szpachli ma byæ 100 gram, a utwardzacza 2-3 g. Wzi±³em wiêc wagê kuchenn±, w³adowa³em 100 gr szpachlówy i dolewam te 3g utwardzacza. Oj sporo go wesz³o. Ciacho by³o twarde zanim zd±¿y³em w ogóle to rozmieszaæ jako¶ dok³adnie :) Albo mnie waga oszuka³a :P

St±d stwierdzi³em, ¿e wybiorê zestaw wolniejszy ¿eby unikn±æ sytuacji jak z ow± szpachl±.

My¶la³em nad u¿yciem XK206, ale w karcie znalaz³em czas schniêcia tylko dla IR, i po prostu stwierdzi³em, ¿e nie mam IR - to nie oferta dla mnie.

O odkurzu wtedy nie my¶la³em. Materia³ przyswajam niby od 1.5 m-ca, ale to nadal za ma³o :\. Fajnie przynajmniej ¿e dobrze wysz³o.

A jak z t± polerk±? Da radê po³o¿yæ lakier w gara¿u tak, ¿eby nie trzeba by³o polerowaæ samochodu? Idê przegl±daæ galeriê...

kalbi 
Wys³any: 2011-09-19, 17:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
Cytat:
A jak z t± polerk±? Da radê po³o¿yæ lakier w gara¿u tak, ¿eby nie trzeba by³o polerowaæ samochodu? Idê przegl±daæ galeriê...
da radê, ale jak na pierwszy raz to ciê¿ka sprawa, ogólnie 3750s dobrze siê poleruje na drugi dzieñ, a jeszcze pytanie na jaki kolor lakierujesz?

jay79
Wys³any: 2011-09-19, 18:10   
0
UP DOWN

Na taki jaki chce ¿ona ;P

Suzuki ZCC (jasny srebrny).

Jak tak chodzê i ogl±dam inne jasne metaliki stoj±ce np na parkingu pod sklepem, to widzê, ¿e Cholernie du¿o zale¿y od tego jak sobie przygotujê powierzchniê. Pierwszego posta pisa³em 1.5 tygodnia temu. Od tamtego czasu w sumie siedzê w gara¿u i szlifujê. Robotê ojca kumpla trochê musia³em nieco poprawiæ. Maskê, któr± robi³em sam te¿ poprawi³em.

Mam problem z wyprowadzeniem na ig³ê s³upka, a konkretnie szpary miêdzy s³upkiem a drzwiami.

Idea³ nie jest, ale nie tykam tego, bo lepiej ju¿ nie zrobiê, a nie chcê mieæ 150 warstw szpachli.

zwibel
Wys³any: 2011-09-19, 20:39   
0
UP DOWN

Jestem w³a¶nie po pierwszym calaku i powiem ci ¿e najwiêkszy mój b³±d to brak dobrego ¶wiat³a. Jak nie masz ¶wiat³a nie dojrzysz czy ju¿ dola³e¶ czy nie i albo bêdzie za ma³o albo Ci pop³ynie.

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-09-19, 20:55   
0
UP DOWN

zwibel napisa³/a:
mój b³±d to brak dobrego ¶wiat³a.

Lampa diodowa, akumulatorowa. Jak kana³owa, tyle ¿e bez kabelka motaj±cego sie pomiêdzy nogami.
Polecam.

zwibel
Wys³any: 2011-09-20, 20:13   
0
UP DOWN

Mia³em w sumie 4lampy neonowe + 2 halogeny jeden 500W drugi 200W i dalej ciemno-fakt pomieszczenie do¶æ du¿e i ciemne ale jednak ma³o ¶wiat³a by³o :sciana:

Lackdoctor, Masz jakiego¶ linka do tej lampy diodowej?? Jak to wygl±da??

jay79
Wys³any: 2011-09-21, 07:02   
0
UP DOWN

Chyba chodzi o takie co¶: http://www.allegromat.pl/aukcja86555
Z tym, ¿e lepiej chyba kupiæ co¶ dro¿szego. Tanie chiñczyki to tanie chiñczyki.
Eeewentualnie kupiæ taniego chiñczyka i wymieniæ w nim diody na lepsiejsze.

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-09-21, 08:45   
0
UP DOWN

jay79,
Dok³adnie taka.
Chodzi juz z pi±ty rok i problemu niema.

zwibel
Wys³any: 2011-09-21, 20:47   
0
UP DOWN

Heh takie mam w gara¿u dwie, ale ¿e niby co ja mam tym sobie do¶wietliæ, za³o¿yæ na pistolet jak gun+latarka w firmach amerykañskich?? ^^

Czy tylko do¶wietlacie jak ju¿ po³o¿ycie klar?? Trochê by to by³o niewygodne :fiu:

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-09-21, 21:09   
0
UP DOWN

zwibel napisa³/a:
ale ¿e niby co ja mam tym sobie do¶wietliæ

Jak dziecko za r±czke trzeba poprowadziæ do kibelka.

W prawej rêce pistol, w lewej z regu³y w±¿.
Od teraz i lampa.
Tak skierowana na element aby¶ widzia³ odbicie w lakierze, odbicie lampy a nie centralnie blask diód w oczy ra¿±cy.
Czyli ¶wiecisz w lekko innym kierunku.
Lakieruj±c do³y drzwi patrzysz z gory, czyli lampa musi byc nizej niz próg.
K³ania sie k±t odbicia i padania.
Czy jeszcze podetrzeæ i majteczki podciagn±c???

zwibel
Wys³any: 2011-09-22, 19:44   
0
UP DOWN

A poproszê :rotfl: ;) Dziêki wielkie :spoko: :D

grzesu3
Wys³any: 2011-09-23, 09:22   
0
UP DOWN

A mo¿e co¶ takiego
http://allegro.pl/latarka...1823475195.html

Lackdoctor