Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
krzysiek8406
Wys³any: 2011-09-19, 16:57   ZARAZ ZACZYNAM MALOWAÆ, PRO¦BA O SZYBK¡ POMOC !!!!
0
UP DOWN

Witam, mam do pomalowania czarnym metalikiem: zderzak, tylny bok i tylne drzwi. Po pomalowaniu klapy tym samym kolorem, wyszed³ ma³y baranek. W lipcu malowa³em swoje auto na srebrny metalik i mia³em wszystkie takie same warunki, tak samo nastawiony pistolet, tak samo dobrane proporcje w bazie i klarze, i nie mia³em baranka. Z tego co s³ysza³em przy malowaniu na czarno jest trochê inaczej ni¿ na inne kolory. Chcia³bym wiedzieæ, czy muszê jak±¶ inn± technikê malowania zastosowaæ. Z góry wielkie dziêki za szybk± odpowied¼, poniewa¿ muszê dzisiaj skoñczyæ malowanie.

Homer S. 
Wys³any: 2011-09-19, 17:12   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
To baza po³o¿y³a siê w baranek ? czy lakier ?

senior
Wys³any: 2011-09-19, 17:12   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Jak za du¿y baranek to zniwelujesz go np. podniesieniem ci¶nienia lub odebraniem dawki lakieru - lub jedno i drugie.... To zale¿y.
Je¶li masz odpowiednie zalecane ci¶nienie i nie masz jego spadków to zdejmij trochê dawkê lakieru aby ta sama ilo¶æ powietrza mia³a mniej lakieru do rozbicia co zmniejszy jego "kroplê".
Co do ró¿nic w nastawach to ich nie ma tylko ¿e na czarnym ka¿dy widzi wszystko a na srebrnym trzeba umieæ widzieæ ;)

senior
Wys³any: 2011-09-19, 17:13   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
{jest jeszcze oczywi¶cie szybko¶æ lakierowania, odleg³o¶æ pistoletu od elementu, ........}

krzysiek8406
Wys³any: 2011-09-19, 23:14   
0
UP DOWN

Wydaje mi siê, ¿e to mo¿e byæ wina po stronie za szybko po³o¿onej kolejnej warstwy bazy, i tak jak mówi³e¶, zbyt du¿ej dawki materia³u. Mam pistolet sico typu RP, i strasznie du¿o pobiera materia³, a przynajmniej tak go nastawi³em, i w zasadzie przy k³adzeniu pierwszej warstwy ju¿ potrafi³ sporo pokryæ malowany element. Dzisiaj jednak wysz³o na to, ¿e nie malowa³em, poniewa¿ warunki okaza³y siê niekorzystne, i jutro zmniejszê sporo dawkê pobieranego materia³u oraz zwiêkszê prêdko¶æ nak³adania bazy. Mam nadzieje, ¿e to pomo¿e, poniewa¿ ci¶nienie wydaje mi siê dobre (ok. 4 bary roboczego oraz dajê maksymaln± miot³e), a je¿eli chodzi o odleg³o¶æ to trzymam siê w przedziale 20-30 cm.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: