Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Osa_chojnice
Wys³any: 2012-01-03, 20:44   Â¶wie¿o po malowaniu wyszly kropki od deszczu??
0
UP DOWN

Witam moj znajomy boryka sie ostatnio z problemem w postaci kropek. Dzieje sie to gdzy powaluje samochod na drugi dzien zlozy i wsytawi przed warsztat . Teraz w takie pogody przewarznie samochod jest caly w kropkach wody. Po wprowadzeniu go do warsztatu zostaja te kropki i znikaja pod wplywem ciepka by pozniej na dworzu znow wyjsc, CZy kiedys mieliscie taki problem?

senior
Wys³any: 2012-01-03, 21:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Osa_chojnice napisa³/a:
powaluje samochod na drugi dzien zlozy i wsytawi przed warsztat
Osa_chojnice napisa³/a:
samochod jest caly w kropkach wody
Osa_chojnice napisa³/a:
Po wprowadzeniu go do warsztatu zostaja te kropki i znikaja pod wplywem ciepka by pozniej na dworzu znow wyjsc
NIEDOSCHNIÊTY lakier. Albo lakier {raczej utwardzacz} do ...upy albo znajomy co¶ miesza. I je¶li to on co¶ miesza to mo¿e dodaje nieodpowiedni rozcieñczalnik. S± i tacy kamikadze którzy kombinuj± i z innymi utwardzaczami.
W ka¿dym b±d¼ razie wygl±da to na niedoschniêty lakier.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-01-03, 22:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Osa_chojnice napisa³/a:
CZy kiedys mieliscie taki problem?

Ja mam od jakiego¶ czasu w³a¶nie taki problem.
Dok³adnie taki sam, a nawet odwrotny.
Chcia³em kiedy¶ technikowi pokazaæ takie plamy na lakierze,,, ale mi nie wychodz±.
Móg³by¶ mi pomóc i opisaæ technologiê, krok po kroku abym móg³ sie naumiec robic taki klar z efektem kropli znikajaco pojawiaj±cych sie????
Dziekujê z góry :help:

Siekiera
Wys³any: 2012-01-04, 12:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
Lackdoctor napisa³/a:
Móg³by¶ mi pomóc i opisaæ technologiê, krok po kroku abym móg³ sie naumiec robic taki klar z efektem kropli znikajaco pojawiaj±cych sie????

Dobre :spoko:

gugun 
Wys³any: 2012-01-04, 13:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
Lackdoctor, jaja se robisz???polakieruj w 5st auto i po 3h wyprowadz na deszcz i masz...
problem polega na tym ze deszcz to cholerstwo to raz a 2 to niedoschniety lakier.jedyna mozliwosc innej nie ma.a czy to z winy utw lakieru czy temp. podczas malowania to juz on powinien wiedziec.my mozemy tylko gdybac.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-01-04, 14:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
gugun napisa³/a:
jedyna mozliwosc innej nie ma.

Uwierz mi ...JEST !!!

Ciesz±cy siê teraz moj± dobr± opini± novol 570 ms, by³ kiedy¶ wielk± niewiadom±.
Ni z tego, ni z owego po normalnej aplikacji w wykonaniu moim i wielu innych lakierników w ró¿nych rejonach polski.... ten klar potrafi³ zmleczyæ nawet po dwóch tygodniach, nawet latem.
A bia³e placki pod kroplami wody... uff, to siê dzia³o.

A ¿e wiedza by³a na poziomie... szpachlujesz, podk³adujesz, lakierujesz... to niewiem gdzie tkwi³ problem.

Zrazi³em siê wtedy do tego klaru i nawet pisa³em o tym na forum.
Odezwa³o siê kilkana¶cie osób z podobnym problemem.
Na dzi¶ innego klaru nie chcê.
Stosunek cena/jako¶æ jest super na moje auta.
Cena litra to koszt 59-64.50 z³ w lokalnych mieszalniach a cena 5 litrowej bañki z utw to 240 z³ bez rabatu, czyli 48 z³ za litr z utw.
Za te 48 z³ to mo¿na sobie pozwoliæ na zakupy w 5 litrowych bañkach.
Economy koszt 49.50 z³ , wiêc lepszej alternatywy niema w mojej okolicy.
No i nie mleczy, nie ¶ciemnia, nie ga¶nie po czasie.

gugun 
Wys³any: 2012-01-04, 17:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
Lackdoctor napisa³/a:
Uwierz mi ...JEST !!!
czyli nie dosychal bo bylo cos z nim nie tak.tylko niedoschniety bezbarwny robi takie cyrki.w sporadycznych przypadkach jest to wina lakieru lub utw-jak w twoim ale zazwyczaj niskiej temp i zbyt szybkiej polerki czy wyprowadzania auta na deszcz

kubazjan
Wys³any: 2012-01-04, 17:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
kiedys koles w mieszalni gadal ze mieli jakis problem chyba wlasnie z tym lakierem...ktorego nota bene urzywam ca³y czas i wszystko jest w najlepszym porzadku ^^ ^^
Z tego co mi opowiada³ to byla wada technologiczna do tego jeszcze zó³k³...a problem polegal na tym ze nie dodali do jakiejs tam partii sk³adnika odpowiedzialnego za poch³anianie promienii uv...i dlatego takie jajca by³y...tak mi mówiono... :shock:

Osa_chojnice
Wys³any: 2012-01-05, 17:32   
0
UP DOWN

Panowie problrm rozwiazany. Mieliscie racje niedoschniety lakier. Znajomy malowal lakierem IQON osobiscie nie znam tej firmy. Teraz pomalowal mobihelem zostawil samochod na dwie doby wystawil na deszcz i nic nie wychodzi. Wiec wychodzi na to , ze jest to niedoschniety lakier. No i moim zdaniem sam lakiej tez kiepski

Novol rafman
Wys³any: 2012-05-17, 11:36   Mlecznienie lakierów bezbarwnych , plamy po wodzie.
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Witam!
Szanowni koledzy! Ka¿dy produkt utwardzany izocjanianem jest podatny na odzia³ywanie wilgoci,tudzie¿ bezpo¶rednio wody.
Warto wiedzieæ:
1.Izocjanian czyli utwardzacz zawsze w pierwszej kolejno¶ci bêdzie reagowa³ z wilgoci± a nie z ¿ywic± któr± ma utwardziæ(Lakiery ,podk³ady)
Dowodem na to mog± byæ ,,strupy", które siê pojawiaj± wokó³ nakrêtek od utwardzacza ,który zosta³ otwarty i u¿yty (ka¿dy zapewne zaobserwowa³ to zjawisko lecz mo¿e g³êbiej siê nad tym nie zastanawia³)
2.Wszystkie lakiery koñcz± swoje reakcje chemiczne po 6-7 dniach, nawet te wygrzane w komorze.

Rzadko kto z Nas zwraca uwagê na wilgotno¶æ powietrza podczas lakierowania, a ma ona olbrzymie znaczenie dla koñcowej twardo¶ci i wytrzyma³o¶ci chemicznej.
Szczególnie trudne momenty to malowanie w pomieszczaniach zlanych wod± , wiosenne lub jesienne mg³y, przepychanie samochodów,z jeszcze nie utwardzonym lakierem do innego pomieszczenia(zmiana temperatury-punkt rosy) itp......

Oczywi¶cie nie oznacza to ,¿e nie mo¿na normalnie pracowaæ.
Lakiery NOVOL s± przygotowane do naszych warunków klimatycznych 40-70% wilgotno¶ci.

Nale¿y jednak mieæ na uwadze te dwie kwestie wymienione na wstêpie i chroniæ , szczególnie utwardzacz przed wp³ywem wilgoci.
A w ch³odne dni staraæ siê nie pracowaæ zimnymi produktami-minimum 20 stp.

Gdyby komu¶ pojawi³ siê taki problem , to nale¿ wygrzaæ niezw³ocznie lakier, usun±æ wilgoæ, a nastêpnie na³o¿yæ politurê(to powinno uszczelniæ lakier i pomóc w ochronie przed wp³ywem wilgoci)

Rafa³ Mania Dzia³ Szkoleñ NOVOL

Chali68
Wys³any: 2012-05-17, 17:45   
0
UP DOWN

Ok wszystko siê zgadza,piszesz na³o¿yæ politurê,po wystawieniu z kabiny? Bo nierozumiem?

pawel 
Wys³any: 2012-07-10, 22:32   
0
UP DOWN

Pan Rafa³ ma na my¶li zapewne politurê na bazie spirytusu.

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2012-07-12, 02:32   Re: Mlecznienie lakierów bezbarwnych , plamy po wodzie.
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
Novol rafman napisa³/a:
Oczywi¶cie nie oznacza to ,¿e nie mo¿na normalnie pracowaæ.
Lakiery NOVOL s± przygotowane do naszych warunków klimatycznych 40-70% wilgotno¶ci.

Nale¿y jednak mieæ na uwadze te dwie kwestie wymienione na wstêpie i chroniæ , szczególnie utwardzacz przed wp³ywem wilgoci.
A w ch³odne dni staraæ siê nie pracowaæ zimnymi produktami-minimum 20 stp.

Co siê stanie, lub co mo¿e siê staæ gdy kto¶ bêdzie lakierowa³ przy wilgotno¶ci powy¿ej 70% :?: np 80%, 90% lub nawet wiêcej...

Simon 
Wys³any: 2012-07-12, 07:28   
0
UP DOWN
in¿

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: Zgierz
Politurê na bazie wosku a nie spirytusu :sciana:np. niebieski korek 3M lub Farecla G10; ma ona odizolowaæ lakier od zewnêtrznej wilgoci.
¦w to siê stanie ¿e utwardzacz zamiast reagowaæ z ¿ywic± i przyspieszaæ jej utwardzanie bêdzie reagowa³ z wilgoci±. W skrajnych warunkach ca³y utwardzacz zareaguje z wod± i nie bêdzie co mia³o przyspieszyæ utwardzania lakieru.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: