Szukaj FAQ Album



Autor Wiadomość
zdenek_zdenek
Wysłany: 2014-04-13, 12:06   
0
UP DOWN

Posty: 99
Jak już to lepiej dołożyć 2 stówy do c170
 

pitervr6 
Wysłany: 2014-04-13, 16:06   
0
UP DOWN


Posty: 167
Skąd: rze
czyli lepszy bedzie esab :spoko:
 

KK 
Wysłany: 2014-04-13, 16:20   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
O c170 też słyszałem, że jest dobrą spawarką.
Inwertera nie chcesz?
 
 

marer 
Wysłany: 2014-04-13, 20:07   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 285
Skąd: Podkarpacie
A ja z mojej strony proponuję Ci Tiger 2200
Jest bardzo dobrze wykonany, trafo na pełnej miedzi, 10 regulacji prądu spawania, 3 pełne fazy a nie 2 jak niektóre mają, no i podajnik 4 rolkowy - którego nie ma wspomniany bester 1801, esab c151 ani esab c170.
Polecam, naprawdę fajny sprzęt
 
 

KK 
Wysłany: 2014-04-13, 20:16   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Serwis w Czechach nie? W razie awarii sprzęt odsyłają do fabryki.
 
 

dav91 
Wysłany: 2014-04-15, 15:53   
0
UP DOWN


Posty: 194
Skąd: Wrocław
ja nie odniosę się do żadnej marki, ale z doświadczenia dobrze gdyby był podajnik 4 rolkowy i przydaje się możliwość spawania prądem pulsacyjnym przy blacharce lub bardziej delikatnych rzeczach sam posiadam Esab 350 ale to już kolos.
 
 

marer 
Wysłany: 2014-04-17, 07:57   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 285
Skąd: Podkarpacie
KK napisał/a:
Serwis w Czechach nie? W razie awarii sprzęt odsyłają do fabryki.

Ja kupiłem w polskiej firmie i serwis w Polsce mam .
 
 

Dragos
Wysłany: 2014-07-14, 21:45   
0
UP DOWN

Posty: 3
Witam, potrzebuje miga praktycznie na jeden raz (tzn na jedną robotę by pospawać sobie podłogę w aucie) Nie chciałbym wydać kupy kasy bo spawarka będzie później stała. Możecie coś doradzić do tysiaka?
 

KK 
Wysłany: 2014-07-14, 22:27   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Kemppi :D
_________________

 
 

Dragos
Wysłany: 2014-07-15, 09:49   
0
UP DOWN

Posty: 3
Spoko tylko ceny od 2k się zaczynają ^^
 

c64club 
Wysłany: 2014-07-15, 12:48   
0
UP DOWN
MacGyver


Posty: 35
Nie szkodzi, że od 2k. Do pracy, to muszą być narzędzia a nie atrapy. Mam Kemppi Minarcmig 180. Najprostszy "elektronik" tej firmy. W trybie sterowania "manual" działą cuda. Mimo podajnika dwurolkowego i "zabawkowego" wyglądu, wart swojej ceny. Blachy 0,5mm można nim łączyć. Niedawno z takiej blachy robiłem zbiornik oleju.
Do tysiaka czasem dorwiesz starszego małego Lincolna.

Żeby pospawać podłogę w aucie, nie wysteczy kupić miga i działać, to wymaga "trochę" wprawy, a przy transformatorowym nawet więcej. Na jedną robotę nie opłaca się kupować. Taniej i "bez nerw" wyjdzie Ci zlecić. Pożyczać można, jeśli spawać umiesz, ale nie masz maszyny pod ręką. Nauka na pożyczonym aparacie nie ma sensu, bo musiałbys pożyczyć na długo.

Najważniejsze, żebyś nie próbował się bawić z blachami samochodowymi sprzętem, który ma cztery pozycje przełącznika napięcia spawania. Nie dobierzesz i albo będzie kleić, albo przepalac. Do takiego sprzeta to tak rok wprawy by się przydał.
 

Dragos
Wysłany: 2014-07-15, 14:29   
0
UP DOWN

Posty: 3
Sprawa wygląda tak, że chcę pospawać takie rzeczy




krzyczą mi za to 9 stów,a ja tyle nie dam i wolę to sam zrobić. Najwyżej cenzura i będe robił to kilka razy. Jestem amatorem, ale jest okazja by się nauczyć w końcu. Może jakiej rady macie oprócz "daj to komuś kto się zna na rzeczy"? :D
 

KK 
Wysłany: 2014-07-15, 16:05   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Ten tiger 2200 mnie ciekawi? Rzeczywiście jest na pełnej miedzi?
_________________

 
 

marer 
Wysłany: 2014-07-16, 06:06   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 285
Skąd: Podkarpacie
KK napisał/a:
Ten tiger 2200 mnie ciekawi? Rzeczywiście jest na pełnej miedzi?

Tak, model 2200 jest na pełnej miedzi.
 
 

adrian2788 
Wysłany: 2014-12-14, 20:56   
0
UP DOWN

Posty: 9
http://allegro.pl/okruch-...4881438926.html

Witam. Panowie pracował ktoś na tym sprzecie DUOGYS ? Jakies opinie o tym
 

KK 
Wysłany: 2014-12-30, 20:12   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Kupiłem tego Tigera 2200. Bardzo fajna maszyna. Podajnik porządny 4 rolkowy. Rolki i zębatki nie z plastiku.
_________________

 
 

marer 
Wysłany: 2014-12-30, 20:32   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 285
Skąd: Podkarpacie
KK,
Sądzę że będziesz zadowolony .
W kwietniu minie 2 lata jak go mam i nic złego na niego nie powiem.
 
 

wojtek_wro
Wysłany: 2015-02-20, 22:08   Który mig lepszy?
0
UP DOWN

Posty: 7
Witam, przejrzałem chyba wszystkie wątki na tym forum dotyczące wyboru spawarki. Chcę ją kupić do drobnych prac przy aucie spawanie reperatur. Która z nich polecacie, a może żadną :) Ma to być sprzęt dla amatora.

SHERMAN MIG MAG 230

BESTER 1801

Magnum 205 L

Może jest coś innego godnego uwagi w podobnej cenie, a może warto dołożyć kilka złotówek do czegoś. Z góry dziekuję za pomoc.
 

ursus1992
Wysłany: 2015-02-20, 22:21   
0
UP DOWN

Pomógł: 3 razy
Posty: 218
polecam bestera
 

jama 
Wysłany: 2015-02-24, 19:47   
0
UP DOWN

Posty: 33
a ja bestera 1801 do blacharki odradzę

kupiłem bo chciałem czegoś uniwersalnego, do spawania od cienkiej blachy po profile konstrukcyjne :D

Przy spawaniu blachy jest jeden problem: ma tylko 4 zakresy i minimalny prąd 40A.

Da się spawać blachy 0.8m doczołowo, ale jak gdzieś była rdza i blacha jest zeszlifowana to czasem są problemy.

Teraz jakbym kupował to bym kupił znowu bestera 1801, ale jak bym wiedział że bede spawać tylko reperaturki to zdecydowanie szukałbym czegoś co ma minimalny prąd 25A i więcej niż 4 ustawienia "mocy" :P
 

hematol 
Wysłany: 2015-02-24, 20:22   
0
UP DOWN


Pomógł: 10 razy
Posty: 975
Skąd: Śląsk
jama napisał/a:
a ja bestera 1801 do blacharki odradzę
jama, dowiedziałem sie,że sa 2 rodzaje bestera 1801,tzn wersja marketowa i orginał premium,sprzedawca w sklepie mi to naswietlił,znalazłem także w Allegro "lepsze " wersje.
Co do przepalania blach w Twoim przypadku (miałem to samo) sugeruje drut 0.6mm a nie 0.8mm,chyba,że ta spawarka takiego cienkiego nie obsluguje?
Zawsze spawałem 0.8mm i niekiedy przepało mi blache,wiadomo,stara blscha miejscami cieńsza.
Teraz inna bajka,rzadziej udaje mi sie przepalić. :spoko:
 

KK 
Wysłany: 2015-02-24, 21:12   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Przecież te bestery to sprzęt niskich lotów.
_________________

 
 

wojtek_wro
Wysłany: 2015-02-26, 02:06   
0
UP DOWN

Posty: 7
Do mnie przemawia ten Magnum, każdy wciska mi tego bestera. Serwis pod nosem, bo polskie. Tylko tak jak kolega wyżej pisze 4 stopniowa regulacja i w kilku opiniach spotkałem się, że nie do końca do tego co potrzebuję. A może macie jakieś inne propozycje?
 

KK 
Wysłany: 2015-02-26, 10:49   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Tiger 2200
_________________

 
 

zawi3j
Wysłany: 2015-02-26, 12:07   
0
UP DOWN

Pomógł: 2 razy
Posty: 141
Magnum 205 L - mam posiadam polecam zaje... spawareczka :D 2 lata posiadam żadnych awarii średnio 3 razy w tygodniu od 2 lat. zadnych awarii :)
 

barteek933
Wysłany: 2015-02-26, 12:47   
0
UP DOWN

Pomógł: 14 razy
Posty: 826
weź napisz to po ludzku xD bo napisałeś tak że 0 awarii a za chwilę jak byś miał po 3 awarie w tygodniu od 2 lat :D
 

wojtek_wro
Wysłany: 2015-02-26, 13:19   
0
UP DOWN

Posty: 7
Tiger fajny sprzęt ale w zestawie wyjdzie ponad 4k pln. Tak samo to odebrałem, że średnio 3 razy w tygodniu ulega awarii :)
 

kzychu
Wysłany: 2015-02-26, 16:27   
0
UP DOWN

Pomógł: 2 razy
Posty: 250
Tranzystorem jak magnum łatwo się spawa cienkie np. blacharkę ,grube zresztą też ,są lekkie,
podobnież ekonomiczniejsze ,ale pewnie są mniej odporne na zapylenie i wilgoć niż transformatorowe i do tego naprawa będzię bardziej skomplikowana.Jak zarobisz na nią w okresie gwarancyjnym to bierz tranzystora.
 

Bartek1441
Wysłany: 2015-02-26, 18:11   
0
UP DOWN

Posty: 3
Kupiłem magnuma 200 i po miesiącu użytkowania uważam że jest jak najbardziej ok porównując go do bestera 1801 jakoś i łatwość spawania jest o wiele lepsza co do awaryjności się nie wypowiem póki co ok. Przewody mogły by być trochę lepsze.
 

zawi3j
Wysłany: 2015-02-26, 23:52   
0
UP DOWN

Pomógł: 2 razy
Posty: 141
Przespawałem juz x kilo drutu i nic sie nie popsuło :) sory nie lubie na tel interpunkcji. Sprzet jak najbardziej godny polecenia :D Brakuje mi tylko funkcji spawania pulsacyjnego
 

KK 
Wysłany: 2015-02-27, 01:01   
0
UP DOWN


Pomógł: 21 razy
Posty: 3279
Tiger ma pulsację. Także ustawianie długości pulsu. Do czego Ci potrzebne spawanie pulsem?
_________________

 
 

wojtek_wro
Wysłany: 2015-03-11, 20:08   
0
UP DOWN

Posty: 7
Wybór padł na bester 1700s. Mniejszy brat 1800.
 

Marcino 
Wysłany: 2015-04-16, 14:53   
0
UP DOWN

Posty: 219
Skąd: okolice Tczewa
Rozważam Tecnomig 220/3 - 1650zł - 3fazy,:)
 

zwibel
Wysłany: 2015-11-25, 17:30   
0
UP DOWN

Posty: 66
Koledzy szukam też jakiegoś sprzętu do domu, aktualnie mam einhella 145, ale ma dwie wady, dość słabo spawa i jest na 230V . Niestety przy transformatorówce i starej instalacji dość mocno obciąża prądowo sieć i sąsiedzi mi narzekają że zamiast światła mają dyskotekę.

Czy np magnum tranzystorowy wyeliminuje mi tą przypadłość. Mam w domu 230V i 400V jednak wolał bym wykorzystywać mniejsze napięcie ze względu na wygodę.

Znalazłem taki wynalazek -niby ma możliwość spawania TIGiem tylko czy to jest warte zakupu?? Raczej na razie tigiem nie będę spawał ale była by to opcja. http://olx.pl/oferta/migo...28-IDcb2Ab.html

Czy może ten??
http://olx.pl/oferta/spaw...html#124b68fdcf
 

MARIO06CU
Wysłany: 2015-11-26, 07:05   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 191
Ją posiadam magnum 205l na inwertorze polecam bardzo jest na 230v u mnie na starej aluminiowej instalacji śmiało a teraz na miedzi lata idealnie
 

Przemek 
Wysłany: 2015-11-26, 07:25   
0
UP DOWN
Przemek


Pomógł: 4 razy
Posty: 510
Skąd: Szczecin
Każda spawarkana 230 V jest nic nie warta .Szukaj na 380V
_________________
Tym się zajmuję
http://piaskowanieszczecin.pl/
http://akwarium.szczecin.pl/
 

Marcino 
Wysłany: 2015-11-26, 11:22   
0
UP DOWN

Posty: 219
Skąd: okolice Tczewa
Przemek napisał/a:
Każda spawarkana 230 V jest nic nie warta .Szukaj na 380V

E tam, ja kupiłem PÓŁAUTOMAT SPAWALNICZY INWERTOROWY TECNOMIG 215 MMA DIGITAL
Inverter na 230V i pięknie spawa, uchwyt Euro, za niecałe 1400zł nie kupisz nic lepszego a do domowych warunków jest wystarczający. Płynna regulacja prądu i driutu, dodatkowo mozliwośc spawania elektrodą jak masz coś naprawdę nirwymagającego.
 

zwibel
Wysłany: 2015-11-26, 17:53   
0
UP DOWN

Posty: 66
Jedyne wyjście to pożyczyć od kogoś inwentera i wypróbować. Dzięki za podpowiedzi:)
 

zwibel
Wysłany: 2015-11-26, 20:37   
0
UP DOWN

Posty: 66
Jeszcze jedno pytanie, do czego warto dopłacić lutospawanie, MMA, tig lift?? Jaki zakres amperażu??
 

MARIO06CU
Wysłany: 2015-11-27, 08:24   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 191
Magnum o którym pisałem ma lutospawanie i mma. A mig na 400v jest potrzebny jak masz zamiar spawac konstrukcje stalowe.
 

magdaania 
Wysłany: 2015-12-08, 13:23   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 53
Od 3 m-cy mam Magnuma 205L i muszę powiedzieć że bardzo przyjemna spawarka. Nie zgodzę się ze spawarka musi być na siłę. Za inwerterem przemawia poręczność i to że można ją np podłączyć na 20 metrowym przedłużaczu. Do użytku domowego jest w zupełności wystarczająca, czytałem też już kilka opinii że jest używana w zakładach blacharskich i też się dobrze sprawdza. Można też spawać MMA jak ktoś potrzebuje (kable w komplecie, ale ja nie próbowałem)
Spawałem nią zarówno profile 15x30x2 jak i 60x60x3 i radziła sobie bardzo dobrze. Nie przegrzewała się i nie było awaryjnego wyłączania.
 

zwibel
Wysłany: 2015-12-08, 19:12   
0
UP DOWN

Posty: 66
Posłuchałem kolegi Marcino, i kupiłem idela tylko model mocniejszy http://sklep.visnar.pl/pl...5-PRO-CuSi/2115
Jak na razie jestem zadowolony, spawanie bajka w porównaniu z moim starym einhellem. Bardzo fajnie spawa się także MMA. Dobry mocny podajnik drutu w tym modelu to chyba największa zaleta.
Dobry uchwyt do miga.
Wadą jak na inwerter to już dość duża waga. Jednak wolałem mocniejszy sprzęt kosztem gabarytów i wagi.
Polecam też ten sklep, najtańszy z tymi modelami w PL i szybka wysyłka.
 

Marcino 
Wysłany: 2016-01-19, 09:38   
0
UP DOWN

Posty: 219
Skąd: okolice Tczewa
Dobry sprzęt za 1600zł
 

magdaania 
Wysłany: 2016-01-20, 09:09   
0
UP DOWN

Pomógł: 1 raz
Posty: 53
Ideal i Magnum to te same sprzęty...różnią się kolorem ;)
 

zwibel
Wysłany: 2016-02-23, 19:35   
0
UP DOWN

Posty: 66
Zachwalałem ideala ale nie wiem czy nie zmienię zdania :> Dzisiaj trochę pospawałem i zauważyłem że reduktor mam oszroniony. Jak spawacie swoimi migami z podgrzewaczem czuć pod ręką ciepło, czy raczej nie da się wyczuć jego działania??
Wyczytałem gdzieś że np Magnumy mają podobno do dupy podgrzewanie gdyż napięcie na podgrzewacz podawane jest dopiero po naciśnięciu spustu od spawania.
Jak jest u Was??
 

Marcino 
Wysłany: 2016-04-21, 08:24   
0
UP DOWN

Posty: 219
Skąd: okolice Tczewa
Ja mam długi wąż od butli w razie czego ze jak porzebuje jeżdzić ze spawarką to butla stoi w jednym miejscu, nie wiem czy to ma wpływ. Ale nie miałem jeszcze problemu z zamarzaniem:)
 

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group