Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
noxes
Wys³any: 2012-02-21, 19:47   CRC rust remover jako ¶rodek przeciwko rozprzeztrzenianiu
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Czy u¿ycie ¶rodka CRC rust remover jest dobrym pomys³em aby zatrzymaæ korozjê w samochodzie? Na³o¿ony na niego by by³ podk³ad reaktywny i podk³ad akrylowy? Co o tym my¶licie?

gugun 
Wys³any: 2012-02-22, 18:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
najlepszym pomys³em jest calkowita likwidacja mechaniczna rdzy :D

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-02-22, 18:45   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
gugun napisa³/a:
calkowita likwidacja mechaniczna rdzy

Piec hutniczy rdze wypali do zera... razem z reszt±. :cool:
70 groszy za 1 kg z³omu... hehe.
Dobra cena.

gugun 
Wys³any: 2012-02-22, 18:53   
0
UP DOWN

mechaniczna mam na mysli szlifierke,piaskarke i inne... bo w chemie to nie wierze....usun±æ zabezpieczyc i to najlepszy sposob :D

noxes
Wys³any: 2012-02-22, 19:10   
0
UP DOWN

Piaskarki nie mam, a szlifierk± wszêdzie siê nie dostanê, a wiêc dalej nie wiem co to za ¶rodek i czy siê nada?

gugun 
Wys³any: 2012-02-22, 19:19   
0
UP DOWN

piaskarke idzie kupiæ za 100zl.. ;) nie maj±tek..tego typu ¶rodki to pic na wode fotomonta¿...rdze trzeba obczy¶ciæ i wtedy dalej dzialaæ jesli chcesz miec 100% pewno¶ci

freezef1 
Wys³any: 2012-02-22, 21:09   
0
UP DOWN

jol man ja nie blacharz ale podziele sie sposobem dawnych hot rodowcow!! 1:4 mieszanka ocet+woda tam gdzie nie dasz rady zeszlifowac lub np we wrzerach malych mozesz zapodac taka wlasnie miksture odczekac godzine i zobaczysz co sie stanie rdza zrobi sie czarna zneutralizowana nie bedzie dalej gryzla lecz przed zabezpieczniem epoxydem musisz zneutralizowac nasza mieszanke soda oczyszczona nie znam proporcji na oko chodzi tylko zeby zneutralizowac ocet pozniej myjesz woda do sucha i lecisz epoxydem zadnych srodkow nie kupuj bo one sa do du.. dzialaja w ten sam sposob co ocet!! rdza robi sie czarna czyli tlenek zelaza jak sie niemyle zamienia sie w zelazo czy tam cos takiego :P:P mam nadzieje ze pomoglem conieco. A tylko nie mysl ze to zadziala na rdze grubosci 5cm:P:P PS. co wy na to chlopaki?? dobrze mowie robi ktos z was tak?? (bo ja tak:)

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-02-22, 21:12   
0
UP DOWN

freezef1 napisa³/a:
dobrze mowie robi ktos z was tak??

Robiê tak na zapieczone zardzewia³e ¶ruby zawieszenia itd.
Na noc zostawiam jakie¶ rêczniki nas±czone octem na ¶rubach... rano rêk± odkrêcam bez k³opotu wszystkie zapieczone ¶ruby.

noxes
Wys³any: 2012-02-22, 23:09   
0
UP DOWN

No to tak samo po tym ¶rodku, rdza robi sie czarna. Zrobilem próbê. Pomalowa³em kawalek zardzewia³ej blachy tym specyfikiem, czê¶æ tego pomalowalem podk³adem, a czê¶c zostawilem. Pomalowa³em tez blachê po uprzednim oczyszczeniu szczotk± drucian± podk³adem. Le¿y to wszystko na dwszczu, zobaczymy na czym przejdzie szybciej rdza.

gugun 
Wys³any: 2012-02-23, 10:22   
0
UP DOWN

freezef1 napisa³/a:
myjesz woda do sucha
:rotfl: ale jak to zrobiæ??? :D daj reaktywny skoro s± pozosta³o¶ci.

arus
Wys³any: 2012-02-23, 10:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
[quote="gugun"]
freezef1 napisa³/a:
myjesz woda do sucha
:rotfl: ale jak to zrobiæ??? Tak samo jak odwróciæ proces utleniania OCTEM :x: ^^

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-02-23, 11:08   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
freezef1 napisa³/a:
myjesz woda do sucha
:rotfl: ale jak to zrobiæ??? :D daj reaktywny skoro s± pozosta³o¶ci.

Reaktywny na pozosta³o¶ci???
Hmmm,,, trochê to naci±gane i gwarancja do bramy.

Kolega napisa³ ... myjesz wod± do sucha... to tzw skrót my¶lowy i zawarta w nim informacja jest taka ¿e wod± zmywasz ¶rodek , w moim przypadku 5717S - odrdzewiacz duponta, zmywasz go wod± do zera i element z wody suszysz.
Po zabiegu dajesz epoksyd, lub jak wolisz reaktywny.

gugun 
Wys³any: 2012-02-23, 11:26   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Reaktywny na pozosta³o¶ci???
Hmmm,,, trochê to naci±gane i gwarancja do bramy.
dlaczego???w takim przypadku gdzie s± niedoczyszczone wrzerki czy te¿ zneutralizowane wydje mi sie ze reaktywny bedzie lepszy niz epoxyd...epo to na go³± czyst± blache,bo co z tego ze odizolujesz jak od srodka bedzie dalej rdzewiec??

Lackdoctor napisa³/a:
Kolega napisa³ ... myjesz wod± do sucha... to tzw skrót my¶lowy i zawarta w nim informacja jest taka ¿e wod± zmywasz ¶rodek , w moim przypadku 5717S - odrdzewiacz duponta, zmywasz go wod± do zera i element z wody suszysz.

oj dobra wiem :rotfl: :rotfl: :rotfl: ale dobry text nie powiesz :D i jeszcze
freezef1 napisa³/a:
jak sie niemyle zamienia sie w zelazo
wyrwane z kontextu ale tez dobre ;) rdza spowrotem staje sie ¿elazem :D

nie pisze po z³o¶ci bo wiem o co chodzi ale texty fajnefreezef1, ;) napisz co¶ jeszcze ;)

freezef1 
Wys³any: 2012-02-23, 16:03   
0
UP DOWN

Ale sie czepiasz szybko pisalem i zle to okreslilem chyba wiadomo ze chodzi o to zeby woda zmyc a ppozniej do sucha wytrzec. A po drugie co ci bedzie od srodka rdzewiec pod epoxydem jak zahamowales proces rdzewienia octem... Zreszta kazdy ma swoje zdanie na temat rdzy a w jednym jestesmy chyba wszyscy zgodni ze to ku...a i najlepiej zedrzec do golej blachy zeby ja calkowicie zlikwidowac i wtedy bedzie gwarancja ze nie powroci. Wejdz sobie na wiki i obczaj ze rdza to tlenek zelaza na 3cim stopniu utlenienia a nie zelazo !

gugun 
Wys³any: 2012-02-24, 10:39   
0
UP DOWN

ja tam kiedys na szybko zrobilem brunoxem wrzerki i na to akrylowy 1k na szybko bo musialem auto wystawic na golej blasze i chcialem to na 3 dni zabezpieczyc...itak rdzawy nalot byl na calosci mimo brunoxa i podkladu wiec to jest pic na wode..wiadomo ze jakis czas wytrzyma jak dasz na to epoxyd bo rdza bedzie odizolowana i bedzie sie "rozmnazac " pod lakierem pomalutku dalej a to moze troche potrwac.tak wiec nie ma srodkow idealnych na rdze,chcesz miec 100% pewnosci to trzeba jakos ja zlikwidowac calkowicie

oj nie czepiam sie,tez wiem o co chodzilo ale tak fajnie to napisales ze nie moglem sie powstrzymac ;)

freezef1 
Wys³any: 2012-02-24, 23:16   
0
UP DOWN

Spoko :) to milo mi ze moglem rozbawic:)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: