Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:41
Autor Wiadomość
DrCruel
Wysłany: 2006-02-05, 20:17   Czym odtÂłuszczaĂŚ przed malowaniem?
0
UP DOWN

Marcin17Tbg
Do³¹czy³: 07 Sty 2006
SkÂąd: Tarnobrzeg
WysÂłany: Sob Sty 07, 2006 6:31 pm Temat postu: Czym odtÂłuszczaĂŚ przed malowaniem.....?
--------------------------------------------------------------------------------
Witam jestem nowym uÂżytkownikiem tego forum i mam kilka pytaĂą. Powiedzmy Âże mam juÂż dotarty jakiÂś przedmiot, i chcĂŞ go malowaĂŚ podkÂładem i czym mam najpierw odtÂłuÂściĂŚ tÂą powieszchniĂŞ? RozcieĂączalnikiem akrylowym czy czym innym? A czym odtÂłuszczaĂŚ podkÂład pod baze lub akryl? Dotarty na mokro podkÂład najpierw myjĂŞ samÂą wodÂą.
I czym siê ró¿ni rocieùczalnik akrylowy od nitra? Pistolety po malowaniu powinno siê czyœciÌ nitrem?
I na koniec jeszcze jedno Czasami zdarza mi siĂŞ gdy malujĂŞ juÂż bazÂą Âże farba siĂŞ tak jakby waÂży, przewaÂżnie dzieje siĂŞ to w miejscu gdzie pod spodem byÂła szpachla. Czym to jest spowodowane i jak temu moÂżna zapobiegaĂŚ?

Z gĂłry dzieki za odpowiedzi Marcin

goœÌ
GoœÌ
WysÂłany: Pon Sty 09, 2006 9:52 am Temat postu: Re: Czym odtÂłuszczaĂŚ przed malowaniem.....?
--------------------------------------------------------------------------------
do odtÂłuszczania proponujĂŞ zmywacz silikonowy, zamiast nitra!! Nitro to najwieksze badziewie jakie mozna sobie wyobrazic...nigdy nie ma powtarzalnosci skladu chemicznego. Efekt "wazenia" sie farby spowodowany jest niekompatybilnoscia rozcienczalnikow w wyrobie z rozcienczalnikiem myjacem. Nigdy nie powinno sie myc pistoletu po wyrobie epoksydowym rozcienczalnikiem do wyrobow akrylowych. "wazenie sie" gwarantowane!!

Marcin17Tbg
WysÂłany: Pon Sty 09, 2006 7:12 pm Temat postu:
No a ja dalej nie wiem czym mam w koĂącu odtÂłuszczac? Czy mam to robiĂŚ rozcieĂączalnikiem ktĂłrym rozcieĂączaÂłem farbĂŞ czy tym zmywaczem silikonowym. A jeÂśli tym zmywaczem to ile on mniej wiĂŞcej kosztuje i czy mogĂŞ teÂż nim odtÂłuÂściĂŚ podkÂład, nie rozpuÂści siĂŞ?

A nie s¹dze ¿eby wa¿enie by³o spowodowane ró¿nymi rozcieùczalnikami bo póki co u¿ywam do rozcieùczania i do mycia tego samego.... Ale nie wiem czy tak siê powinno robiÌ....

No wiĂŞc ten pistolet czym mam myĂŚ?

looqasch
Do³¹czy³: 15 Lip 2005
Sk¹d: Stary ZamoœÌ
WysÂłany: Wto Sty 10, 2006 1:30 am Temat postu:
Zmywacz jest po to stworzony aby nim odt³uszczaÌ wszystkie warstwy (nie wiem tylko czy go³¹ blachê mo¿na)

Litr Novola kosztuje 12 zÂł

fifka
Do³¹czy³: 14 Lis 2005
SkÂąd: otwock
WysÂłany: Wto Sty 10, 2006 10:40 am Temat postu:
Nie tylko mo¿na,ale i trzeba,bo po to jest zmywacz.GoœÌ ma absolutn¹ racjê "nitro" to syf do mycia pistoletu.Celowo napisa³em "nitro"w ten sposób bo prawdziwe NITRO z Dêbicy(takie w blaszanej baùce) to luksus towar i bardzo drogi. Ja mam zmywacz Novol-Plus po 9,50z³.

grzesiek3210
Do³¹czy³: 23 Lis 2005
WysÂłany: Wto Sty 10, 2006 1:50 pm Temat postu:
Ja do wszystkiego uÂżywam zmywacza APP W900 coÂś koÂło 12zÂł za 1l. A do mycia sprzĂŞtu "nitro"

Marcin17Tbg
WysÂłany: Wto Sty 10, 2006 2:29 pm Temat postu:
DziĂŞki za dotychczasowe odpowiedzi......
A czy odtÂłuszczany tym zmywaczem podkÂład nie rozpuszcza siĂŞ?

fifka
Do³¹czy³: 14 Lis 2005
SkÂąd: otwock
WysÂłany: Wto Sty 10, 2006 3:40 pm Temat postu:
Zmywacz MUSI byĂŚ neutralny i dla lakierĂłw i dla baz i dla podkÂładĂłw,nie moÂże ich rozpuszczaĂŚ bo Âżadna naprawa by siĂŞ nie udaÂła............

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu