Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
avel1
Wysłany: 2012-03-22, 20:28   mieszalnik APP
0
UP DOWN

app wprowadza jakiÂś mieszalnik ktoÂś coÂś wie na ten temat czy to mieszalnik jakiejÂś znanej firmy i ma byĂŚ podobno tani i dobry

PROJEKTER
Wysłany: 2012-03-22, 20:38   
0
UP DOWN

Ja wiem, ¿e wprowadza ;) ... i jak to w przypadku APP bywa pewnie za tym stoi jakiœ znany producent z materia³em ze œredniej pó³ki cenowej. Tanio i dobrze :spoko: Jak znam politykê APP raczej nie powinno z tym byÌ ¿adnej wpadki. Mo¿e co najwy¿ej jakieœ "grzech wieku dzieciêcego". ;)

lakierok 
Wysłany: 2012-03-22, 21:04   
0
UP DOWN

Proiekter moÂże wiesz coÂś wiĂŞcej ? jak moÂżesz to napisz . :tak:

gugun 
Wysłany: 2012-03-22, 21:12   
0
UP DOWN

Jak wprowadza mieszaknik to chyba dzieki mnie bo od roku zawracam dostawcy gitare hehe. Poki co wiem ze maja do smart napraw pigmenty i program ktore mozna zakupic wiec nie wiem czy o to chodzi ?ale miestety cena przeraza bo sam chcialem na stan bo czasem sie szybkie roboty trafiaja ale dosc ze w zakupie drogie to jesze pozniej ok 300 za l wychodzi...wiec kolejny zonk jesli o app chodzĂ­

Siekiera
Wysłany: 2012-03-22, 22:50   
0
UP DOWN

Ploty chodzÂą Âże Mipa ale sÂą teÂż inne typy :D

[ Dodano: 2012-03-22, 23:02 ]
PROJEKTER napisał/a:
Tanio i dobrze :spoko:

Tylko jedna firma tak ma. Reszta, ktĂłra jest dobra to juÂż nie jest tania.

Ciekawe jakie dostanÂą wzorniki? Jak od 2000 to wiele nie zdziaÂłajÂą. JeÂśli nie dostanÂą w pakiecie to podejrzewam, Âże nie bĂŞdzie ich staĂŚ domĂłwiĂŚ fiszki z lat '90 bo tego juÂż siĂŞ nie robi i musieliby wywaliĂŚ extra kasĂŞ.

PROJEKTER
Wysłany: 2012-03-23, 10:21   
0
UP DOWN

Ja o programie mieszalni APP ( normalnego mieszalnika, a nie do napraw smart ! ) dowiedzia³em siê z krótkiej informacji na pocz±tku lutego od dyrekcji APP. MAMAY I ZACZYNAMY WPROWADZAÆ JE DO WARSZTATÓW. Tylko tyle. Tak jak pisa³em APP z zasady ma dobrze przygotowan± ofertê jakiego¶ produktu. Zawsze to sprawdzaj± przed dystrybucj± pod wzglêdem jako¶ciowym i doskonale znaj± rynek od strony norek, szopek warsztatów i ASO. Wiedz± co znaczy ¶rednia cena i akceptowalna jako¶æ. Z pewno¶ci± bêd± wpadki bo system mieszalnikowy wymaga od lakiernika daleko posuniêtej tolerancji. Jak kto¶ opanuje te receptury i materia³y systemu do raczej siê ju¿ trzyma jednej firmy. Zmiany to z zasady decyzje ekonomiczne .... która firma da wiêcej fantów ? ^^

Ja jakoœ podchodzê do tego spokojnie i tolerancyjnie. Nawet bardziej ni¿ dla jakiegoœ znanego systemu ale oferowanego przez ma³e nikomu nie znane krajowe przedstawicielstwo. APP jest na rynku ju¿ wiele lat. Maj¹ dobr¹ opinie i œladowe wpadki dystrybucyjne. Jak bêd¹ organizowaÌ szkolenia, a ceny bêd¹ atrakcyjne to z pewnoœci¹ i jakoœÌ samego produktu bêdzie zadowalaj¹ca. :spoko:

gugun 
Wysłany: 2012-03-23, 10:28   
0
UP DOWN

to dzisiaj ma u mnie byÌ "apepek" to sie go podpytam czy wie coœ na ten temat ;) poki co wiem ze maj¹ wode do napraw smart w ma³ych opakowaniach i cenowo wychodzi to drogo to raz a 2 to taki mini mieszalnik to chyba malo trafione ze wzgledu na mal¹ iloœÌ warsztatów lakieruj¹cych max 1 ma³y element.
zobaczymy co z tego wyjdzie,palete RAL tez kiedys mieli jednak szybko z tego zrezygnowali...
a co do oferty to poczatkowo bynajmniej powinno byc to oplacalne zeby "naci¹gn¹Ì" na to ludzi ;)

Siekiera
Wysłany: 2012-03-23, 11:53   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
MajÂą dobrÂą opinie i Âśladowe wpadki dystrybucyjne.

Z tym bym polemizowa³. To co robili na rynku 2-3 lata temu, niektórzy ca³y czas pamiêtaj¹. Rozpuœcili ca³¹ armiê zbieraczy zamówieù po warsztatach to sklepy odwróci³y siê od nich. Ja swojego te¿ pogoni³em a wiem od znajomych ¿e zrobili to samo. Jak woleli zbieraÌ zamówienia po 300 z³ tak jak wurth, forch czy normfest to ich sprawa. Przez to do mieszalni bêdzie ciê¿ko im wejœÌ a do warsztatów myœlê ¿e te¿ bo te warsztaty które maj¹ sensowne przeroby to maj¹ ju¿ mieszalniki a czasami nawet kilka. Chyba ¿e zrobi¹ tak samo jak teraz maj¹, zamówienie 300-500 z³ na tydzieù ale w to jakoœ nie wierzê bo jak ktoœ wyk³ada du¿¹ kasê na jakiœ biznes to oczekuje ¿e mu siê szybko zwróci ¿eby zacz¹Ì zarabiaÌ a przy takich obrotach to bêdzie to sponsoring. Do du¿ych warsztatów te¿ nie wejd¹ bo na bank nie bêd¹ mieli aprobat. S³abo to widzê ale gratulacje za odwagê :spoko:

kalbi 
Wysłany: 2012-03-23, 14:14   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
Jak bêd¹ organizowaÌ szkolenia, a ceny bêd¹ atrakcyjne to z pewnoœci¹ i jakoœÌ samego produktu bêdzie zadowalaj¹ca.
by³em na szkoleniu w tym roku z APP, testowa³em t¹ now¹ bazê (konwencja) i pierwsze wra¿enie by³o pozytywne nawet, ale to tylko szkolenie, w praktyce wyjdzie reszta. Nowa baza ma wejœÌ na rynek od kwietnia tego roku

PROJEKTER
Wysłany: 2012-03-23, 15:06   
0
UP DOWN

@siekiera rozumiem twojÂą gorycz handlowÂą ... ale chyba nic nie wiesz o potĂŞdze APP ;)

Mo¿na oczywiœcie ich nie lubiÌ z jakiœ osobistych wzglêdów ... ale bezdyskusyjnie wielkoœÌ zapasów magazynowych iloœÌ przedstawicieli handlowych, oraz planowane kierunki rozwoju zapieraj¹ dech :tak: . S¹ tacy dystrybutorzy materia³ów na ryku Polskim co tylko pier dziel¹ ¿e coœ tam zrobi¹ i zawojuj¹ rynek ... ale s¹ te¿ tacy jak APP z w³asnym centrum logistycznym i gigantycznymi magazynami. By³em i widzia³em od podszewki :tak: APP to rok w rok wzrost wolumenu sprzeda¿y a w ubieg³ym roku ... w czasie tzw, kryzysu zanotowali rekordowe obroty ;) Pozna³em kilka wa¿nych osób z APP i wiem ¿e oni jak siê za coœ bior¹ to robi¹ to "na powa¿nie" i bardzo profesjonalnie.

Naprawdê jestem daleki od lekcewa¿enia ich dzia³aù ... bo to jak na razie najwiêkszy dystrybutor materia³ów lakierniczych w Polsce. WeŸ pod uwagê kolego @siekiera, ¿e NTS ( IWATA, USI ITALIA, MILIBAR, RUPES, BLACKHAWK ) to spó³ka córka APP, tak jak i w³aœnie formowana sieÌ obiektów S PLUS.

Zobaczymy jak wyjdzie z tymi mieszalnikami, ale obstawiam, ¿e raczej nie bêdzie tu ¿adnej spektakularnej wpadki, a za jakiœ czas te produkty stan¹ siê konkurencj¹ dla materia³ów z niskiej i œredniej pó³ki cenowej i jakoœciowej. znanych brandów i koncernów ;)

kalbi 
Wysłany: 2012-03-23, 15:37   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
ale sÂą teÂż tacy jak APP z wÂłasnym centrum logistycznym i gigantycznymi magazynami. ByÂłem i widziaÂłem od podszewk
byÂłem i potwierdzam, APP siĂŞ rozrasta, magazyny teÂż zwiedzaÂłem od Âśrodka i robiÂą wraÂżenie.

Siekiera
Wysłany: 2012-03-23, 19:13   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
@siekiera rozumiem twojÂą gorycz handlowÂą ... ale chyba nic nie wiesz o potĂŞdze APP ;)

Bez przesady, ja nie mam zamiaru z nimi konkurowaĂŚ a o potĂŞdze to przecieÂż sam napisaÂłem, Âże majÂą armiĂŞ zbieraczy zamĂłwieĂą :D ale to nie znaczy Âże ta armia rozwija firmĂŞ. Kto jak kto ale Ty, wojownik o rozwĂłj lakierni i krzewiciel idei ASO powinieneÂś wiedzieĂŚ Âże wzrost wolumenu obrotĂłw nie koniecznie idzie w parze z pozostaÂłymi wskaÂźnikami ekonomicznymi. Dziwne byÂłoby, nawet w dobie kryzysu, gdyby rozbudowywana armia ludzikĂłw zbierajÂących zamĂłwienia po tzw NORACH :D , czĂŞsto bez wiedzy lakierniczej (przez Ciebie nazywana Przedstawicielami Handlowymi) nie zwiĂŞkszaÂła obrotĂłw. Oni muszÂą zwiĂŞkszaĂŚ obroty bo model dystrybucji przez nich zastosowany to jest tunel jednokierunkowy. To ÂświateÂłko na koĂącu kaÂże wÂłaÂścicielom mieĂŚ nadziejĂŞ, Âże z niego wyjadÂą ale.... rynek jest brutalny, zawistny, nie lubi takich co siĂŞ prĂłbujÂą z nim nie liczyĂŚ... oj tak! ale co ja tam wiem :roll:
Pamiêtam jedynie jak to jeden cz³owieczek który te¿ rz¹dzi tak¹ "spor¹ firm¹ dystrybucyjn¹" z Kraœnika, straszy³ 12 lat temu wszystkie sklepy, ¿e za piêÌ lat, to œladu po nich nie bêdzie a ka¿da lakiernia bêdzie mia³a mieszalnik i bêdzie siê zaopatrywa³a u takiego dystrybutora jak on!!! I ¿eby nie byÌ go³os³ownym to kaza³ jeŸdziÌ swoim wilczkom po warsztatach i wstawiaÌ gdzie siê da mieszalniki. Có¿, przepowiednia siê nie sprawdzi³a, ów firma wylecia³a z 90% obs³ugiwanych sklepów a te istniej¹ dalej. Przez chwilê jeszcze mia³a swój czas bo zkonwertowa³a mieszalniki RM-a na DP a jak wiadomo DP ostatnio mia³ dobre notowania ale i to chyba siê ju¿ koùczy bo w myœl zasady, ¿e rynek nie lubi tych co siê z nim nie licz¹, pojawi³y siê k³opoty a Du Pont nie chcia³ ich firmowaÌ swoim logo wiêc powoli siê rozstaj¹. Grzecznie, bo DP to firma z zasadami ale nie da siê za nos wodziÌ :nie: Ja ju¿ dawno pisa³em na forum ¿e tak bêdzie, nie pomyli³em siê, ale trzeba by³o poczekaÌ a¿ do zmian personalnych w DP.

Puenta tej opowieÂści jest taka, Âże historia zatoczyÂła koÂło i ten sam czÂłowieczek niejaki Pan S., ktĂłry 10-12 lat temu odwiedzaÂł wszystkie mieszalnie i straszyÂł, Âże sklepĂłw juÂż za chwile nie bĂŞdzie teraz sam zakÂłada swoje wÂłasne sklepy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

...idÂąc dalej, jest jeszcze jedna taka firma (bogata, miĂŞdzynarodowa :D ) z branÂży czĂŞÂści samochodowych, ktĂłra chciaÂła zasypaĂŚ polskie lakiernie mieszalnikami, tu dla odmiany z grupy PPG.
Oooo, ta to poszÂła juÂż po caÂłoÂści i ich autka zajeÂżdÂżajÂą do warsztatĂłw po dwa razy dziennie, Âżeby pozyskaĂŚ jakieÂś zamĂłwienie. Nie powiem, warsztatowcy majÂą z nimi dobrze ale ludziki z tych maÂłych auteczek to wiedzÂą jedynie, Âże szpachlĂłwka ma utwardzacz a klar to jest bezbarwny ^^ tylko Âże... nie wiem jak dÂługo jeszcze bĂŞdÂą takim dobrym wujkiem bo chodzÂą juÂż sÂłuchy Âże ktoÂś tam u nich na gĂłrze wyliczyÂł, Âże to nie jest chyba taki dobry interes na tych mieszalnikach i powoli zwijajÂą interes :cool:

Hmm, ale co tam, wszyscy oni nie wiedzieli jak siĂŞ robi interes mieszalnikowy. APP wie lepiej, "profesjonalniej" bo ma magazyn i flotĂŞ autek ze zbieraczami zamĂłwieĂą :D
Kolego @Projekter... litoÂści

[ Dodano: 2012-03-23, 19:35 ]
ach, zapomnia³em jeszcze o Szczecinie, chyba CSV siê nazywaj¹ :fiu: ... ci to nawet sobie fabrykê szpachlówek wybudowali a APP mogliby zjeœÌ na œniadanie (a ponoÌ APP takie wielkie ;) ) no to oni te¿ chcieli rynek zawojowaÌ... ale jakoœ ucich³o i na pewno nie chodzi³o o kasê bo oni to dopiero maj¹ ró¿nych firm córek i córeczek w portfelu ;)

PROJEKTER
Wysłany: 2012-03-24, 10:42   
0
UP DOWN

Tak dla ÂścisloÂści CSV nie wybudowalo sobie fabryki szpachÂłowek tylko tak jak wielu innych "naklejaczy" nalepek wyprodukowali etykiety i sprzedajÂą kity szpachlowe robione z jednego kopyta. To dlatego Âże przez dÂługie lata RM to byÂły tylko lakiery.

CSV nie jest ju¿ potêg¹ bo to firma która podzieli³a siê na kawa³eczki i w ka¿dym kawa³eczku w nazwie jest CSV. Stracili Carssystem wschód, kabiny Omnia, wy³¹czne przedstawicielstwo DeVilbissa teraz kombnuj¹c z Walcom ... Nawet skutecznie udaje siê im za¿ynaÌ Glasuritt na terenie Polski nic nie robi¹c w tym kierunku ¿eby te produkty by³y tak popularne jak kilkanaœcie lat temu. DziÌ CSV to RM a RM to ASO PEUGEOT, CITROEN i kilkudziesiêciu fanatyków, ktorzy sie pomylili w wyborze mieszalni ^^ .

Co do APP to pamiĂŞtaj jak zaczynali ;) . PotĂŞga firmy to wynik permanentnego rozwĂłj bez wzglĂŞdu na wahania, niespodzianki i koleje losu. ÂŚwiat zna wiele takich przypadkĂłw gdy jakiÂś zanny koncern skoĂączyÂł w zapomnieniu zobacz SAICO - najpopularniasz akbina lakiernicza w polsce w latach 90 / 2000 ... ale jak ktoÂś latami idzie do gĂłry to trzeba przyznaĂŚ, Âże jest to firma dobrze zarzÂądzana. Jak pamiĂŞtam APP nigdy siĂŞ nie odgraÂżaÂło Âże kogoÂś wypchnie z rynku lub zadepcze. To zawsze byÂła firma zaplecza lakiernictwa.

SzkodzÂą interesom sklepĂłw przez sprzedaÂż bezpoÂśredniÂą ... ale tak samo szkodzÂą takim sklepom duÂże koncerny wstawiajace mieszalnie i dostarczajace towar do swoich klientĂłw. Normalna konkurencja. SÂłabsi odpadajÂą. Czasami mniejsze rozmiary i rozmach firmy pozwla jej na wejÂście tam gdzie innym siĂŞ nie opÂłaca. W efekcie mamy to co mamy ... ASO partenrĂłw ASO ... warsztaty sieciowe .... warsztaty nie zrzeszone ... legalne szopy ... i nielegalne nory ;) KaÂżdy ma swoje ÂżrĂłdÂło zaopatrzenia od wielkiego koncernu ... po zakupy z internetu bez wychodzenia z garaÂżu.

APP wprowadzi swĂłj mieszalnik bo, aÂż dziwne jest Âże do tej pory go nie mielli. Lata minÂą zanim wybudujÂą na tym sieĂŚ ... ale nie ma co uktrywaĂŚ Âże ta oferta jest kierowana raczej do takich lakikernikĂłw jak bywajÂą czĂŞsto na forum, a nie do ASO ;)

gugun 
Wysłany: 2012-03-24, 10:48   
0
UP DOWN

PROJEKTER, czy profil Siekiera, nie jest czasem twoim kolejnym kontem?? :D :D :D bo same emotki co kawalek w kilometrowym poscie ;)
chÂłopaki nie znecajcie sie nad nami...ja nigdy nie lubiÂłem czytaĂŚ ksiÂązek i przerazaja mnie takie posty :D nie idzie sie jakoÂś w krutszy sposob okresliĂŚ?? :rotfl:

Siekiera
Wysłany: 2012-03-24, 13:44   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:
PROJEKTER, czy profil Siekiera, nie jest czasem twoim kolejnym kontem?? :D :D :D bo same emotki co kawalek w kilometrowym poscie ;)

Nie kolego ja nie jestem @Projekterem a on mnÂą a emotki teÂż lubiĂŞ wstawiaĂŚ jak swoim charakterem dopowiadajÂą to co nie napisane, o tak ;P

PROJEKTER napisał/a:
Tak dla ÂścisloÂści CSV nie wybudowalo sobie fabryki szpachÂłowek tylko tak jak wielu innych "naklejaczy" nalepek wyprodukowali etykiety i sprzedajÂą kity szpachlowe robione z jednego kopyta. To dlatego Âże przez dÂługie lata RM to byÂły tylko lakiery.

CSV nie jest ju¿ potêg¹ bo to firma która podzieli³a siê na kawa³eczki i w ka¿dym kawa³eczku w nazwie jest CSV. Stracili Carssystem wschód, kabiny Omnia, wy³¹czne przedstawicielstwo DeVilbissa teraz kombnuj¹c z Walcom ... Nawet skutecznie udaje siê im za¿ynaÌ Glasuritt na terenie Polski nic nie robi¹c w tym kierunku ¿eby te produkty by³y tak popularne jak kilkanaœcie lat temu. DziÌ CSV to RM a RM to ASO PEUGEOT, CITROEN i kilkudziesiêciu fanatyków, ktorzy sie pomylili w wyborze mieszalni ^^ .

Chyba kolego coœ ci uciek³o. Poszukaj sobie w necie takiej firmy jak CAP Chemical Alliance Polska w Goleniowie. To jest ich fabryka, ma mo¿e z rok i na pewno produkuje szpachlówki a mo¿e i podk³ady i lakiery. A to ¿e grupê podzielili na szereg ma³ych spó³eczek to nie znaczy ¿e s¹ s³abi. To normalna praktyka tam gdzie trzeba porobiÌ trochê kosztów :D Jedna spó³ka drugiej spó³ce coœ sprzedaje, robi us³ugê itd wszystko zgodnie z prawem a pieni¹¿ki zostaj¹ w kasie.
Ich podaÂłem za przykÂład bo biznesu mieszalnikowego kaÂżdy mĂłgÂłby siĂŞ od nich uczyĂŚ. Opanowali to perfekcyjnie a moÂże aÂż za bardzo bo rynek przyszyÂł im przez to ÂłatkĂŞ "sekta" ale nawet oni w ostatnich czasach nie radzÂą sobie z nowymi serwisami bo umowy kiedyÂś dawali bardzo restrykcyjne i teraz juÂż ludzie wiedzÂą Âże z nimi trzeba ostroÂżnie. Ale w sumie sÂą mocni i dalej podtrzymujĂŞ, Âże sÂą o wiele wiĂŞksi od APP.

A jak mieszalnik APP ma siĂŞ pojawiĂŚ w kwietniu to juz zaraz siĂŞ dowiemy czym zaskoczÂą rynek, cenÂą? jakoÂściÂą?, kolorystykÂą?, obsÂługÂą? a moÂże czymÂś innym np. rozdawnictwem zatowarowanych maszyn, zobaczymy.

Jak juÂż jesteÂśmy przy nowych mieszalnikach to kto wie czy jeszcze jedna firma dystrybucyjna nie szykuje siĂŞ do zaoferowania mieszalnika, to tez takie plotki ;)

PROJEKTER
Wysłany: 2012-03-24, 17:17   
0
UP DOWN

Raczej jednak nie piaÂłbym z zachwytu na temat tego co robi grupa Car System Vosch. MoÂże na twoim terenie lekko podnieÂśli gÂłowĂŞ w sprawie kilku mieszalnikĂłw RM ale lata ich ÂświetnoÂści teraz sÂą w odwrocie. Nie stawiaÂłbym ich za przykÂład tego jak siĂŞ organizuje sieĂŚ dystrybucyjnÂą bo akurat RM nie krĂłluje w sprzedaÂży detalicznej i jest n najchĂŞtniej atakowanym i skutecznie usuwanym mieszalnikiem z ASO.

W sprawie CAP weÂź teÂż Âłaskawie pod uwagĂŞ, Âże jak ktoÂś dopisuje do nazwy firmy POLSKA to raczej sugeruje, Âże jest tu goÂścinie z kapitaÂłem, a nie to Âże krajowy dystrybutor lakierĂłw wybudowaÂł sobie fabrykĂŞ kitu szpachlowego. Zaczynali kolego tak jak Novol dawno temu ... od dzielenia iloÂści hurtowych na detal. MoÂże ciĂŞ to zdziwi ale wiele renomowanych firm ( znakĂłw towarowych ) wytwarza swoje kity szpachlowe w specjalistycznych firmach. Wy ... lakiernicy samochodowi przyzwyczailiÂście siĂŞ po prostu do jakiÂś brendĂłw i znakĂłw ... systemĂłw mieszalni. W przemyÂśle wszytko wyÂłazi na wierz w sekundĂŞ bo w przemyÂśle towar przychodzi czĂŞsto w opakowaniach zbiorczych, a nie w zawoalowanym kolorowÂą puszeczkÂą - detalu

do tego nie bardzo widzĂŞ zwiÂązek w naszej wymianie uwag .... jednego z drugim. Tzn jak niby CAP w ktĂłrym udziaÂły maja prywatne osoby moÂże i tam zwiÂązane jakoÂś odlegle z CSV miaÂłby siĂŞ przeÂłoÂżyĂŚ na ich sukces, lub potĂŞgĂŞ tzn konkretnie na szersze opanowanie rynku przez konkretnÂą firmĂŞ ? Z takich fabryk jak Novol czy CAP absolutnie kaÂżdy kogo na to staĂŚ moÂże sobie zamĂłwiĂŚ wÂłasne produkt i konkurowaĂŚ ze znakiem towarowym CSV. Tak robi CSV i tak robi APP tylko Âże nikt nie wie skÂąd dany oferent ma swĂłj towar :tak:

Ludzie prowadz¹ wiele interesów ... problem w tym ¿eby te firmy spó³ki siê wzajemnie uzupe³nia³y w ramach jednego holdingu, a nie ze sob¹ konkurowa³y. Zarz¹d APP sformowa³ firmy córki ¿eby oddzieliÌ brendy ... To czytelne i oczywiste. Materia³y i produkty chemiczne to domena APP firmy z pomaraùczowym znaczkiem, a system mieszalnikowy jest ich rozwiniêciem.

CSV i Carsystem wschód to odrêbne czêsto konkuruj¹ce ze sob¹ firmy, a nie spó³ki córki jednego koncernu. To podzia³ na pó³ jednej masy. Do tego RM to tylko system mieszalnikowy .... i to bardzo specyficzny ( maj¹cy z Galsuritem tylko wspólnego w³aœciciela - BASF ) .

No i najfajniejsze jest to ¿e APP i CSV dzia³aj¹ na zupe³nie ró¿nych p³aszczyznach jednej bran¿y. ZwróÌ uwagê na to ¿e dzia³ania CSV tak jaki i PPG czy DuPonta nie maj¹ kolosalnego wp³ywu na to jak rozwija siê sieÌ sprzeda¿y i roœnie iloœÌ klientów APP. Oferta mieszalni APP skierowana bêdzie zapewne do tych warsztatów które nie siêgnê³y by po mieszalnik renomowanego koncernu.

Wybacz kolego ten atak na CSV ale Ja ich zwyczajnie nie lubiĂŞ ^^ . Nisko cenie sobie produkty RM i nie odpowiada mi polityka CSV w stosunku do klientĂłw i partnerĂłw handlowych. Firma to Ludzie, a nie znaki towarowe.

CzĂŞsto jednak w dyskusjach na forum wyraÂżaÂłem opinie, Âże lakiernia bez wÂłasnej mieszalni to gĂłwno nie lakiernia i odpieraÂłem ataki tych ktĂłrych zwyczajnie nie staĂŚ na wÂłasny mieszalnik. Ja po prostu liczĂŞ na to Âże oferta APP bĂŞdzie tak przygotowana Âże ci co rozwaÂżali wÂłasny mieszalnik ale nie byÂło ich staĂŚ dostanÂą teraz logicznÂą i intratnÂą ofertĂŞ. MoÂże siĂŞ mylĂŞ. MoÂże to bĂŞdzie wtopa APP, ale nie widzĂŞ innej alternatywy na horyzoncie dla malutkiego warsztatu bo nawet mieszalnia NOVOLa nie jest taka tania i rzadko umowa pociÂąga tu za sobÂą wsparcie finansowe, czy inwestycyjne dla maÂłego warsztatu. W tym kontekÂście potĂŞga APP ma inne znacznie niÂż potĂŞga CSV, czy innej firmy .... w sumie i tak nie pomocna dla maÂłego warsztatu kupujÂącego teraz towar w sklepie z mieszalniÂą. :spoko:

[ Dodano: 2012-03-24, 17:22 ]
gugun napisał/a:
... ja nigdy nie lubiÂłem czytaĂŚ ksiÂązek i przerazaja mnie takie posty :D nie idzie sie jakoÂś w krutszy sposob okresliĂŚ?? :rotfl:

Guguœ ^^ brzmi groŸnie z tymi ksi¹¿kami ... kilka to wypada³o bu przeczytaÌ np. Krzy¿acy J.Kraszewskiego ¿eby by³o o czym w towarzystwie pogadaÌ. ^^ ... a posty na forum to nie jest lektura obowi¹zkowa.

Siekiera
Wysłany: 2012-03-24, 18:20   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
Raczej jednak nie piaÂłbym z zachwytu na temat tego co robi grupa Car System Vosch. MoÂże na twoim terenie lekko podnieÂśli gÂłowĂŞ w sprawie kilku mieszalnikĂłw RM ale lata ich ÂświetnoÂści teraz sÂą w odwrocie.

Zgoda.

PROJEKTER napisał/a:
Nie stawiaÂłbym ich za przykÂład tego jak siĂŞ organizuje sieĂŚ dystrybucyjnÂą bo akurat RM nie krĂłluje w sprzedaÂży detalicznej i jest n najchĂŞtniej atakowanym i skutecznie usuwanym mieszalnikiem z ASO.

Dystrybucjê detaliczn¹ maj¹ faktycznie coraz s³absz¹ ale je¿eli chodzi o umiejêtnoœci rozmawiania z warsztatami i wciskania im kitu to nie maj¹ sobie równych i o to mi chodzi³o jak pisa³em ¿e mo¿na siê od nich uczyÌ. To by³ przyk³ad negatywny jak wielkoœÌ i mo¿liwoœci firmy doprowadzi³y j¹ do ma³o spektakularnego fina³u.

PROJEKTER napisał/a:
W sprawie CAP weÂź teÂż Âłaskawie pod uwagĂŞ, Âże jak ktoÂś dopisuje do nazwy firmy POLSKA to raczej sugeruje, Âże jest tu goÂścinie z kapitaÂłem

To nie jest reguÂła a w tym wypadku to czysty marketing.

PROJEKTER napisał/a:
a nie to Âże krajowy dystrybutor lakierĂłw wybudowaÂł sobie fabrykĂŞ kitu szpachlowego. Zaczynali kolego tak jak Novol dawno temu ... od dzielenia iloÂści hurtowych na detal.

Oczywiœcie ¿e TAK, krajowy dystrybutor szpachlówek wybudowa³ sobie fabrykê i sta³ siê producentem, oczywiœcie poprzez spó³kê zale¿n¹.

Novol nigdy nie konfekcjonowaÂł szpachlĂłwek. Od poczÂątku je produkowaÂł.

PROJEKTER napisał/a:
do tego nie bardzo widzĂŞ zwiÂązek w naszej wymianie uwag .... jednego z drugim.

ZwiÂązek jest i to duÂży. KtoÂś kto kupuje szpachlĂłwkĂŞ do wypuszczenia wÂłasnego brandu jest w gorszej sytuacji niÂż ten ktĂłry jÂą sobie sam wyprodukuje. W dzisiejszych czasach marka jest waÂżna ale to nie wszystko, produkty wyrĂłwnaÂły sie jakoÂściowo i ten ktĂłry ma jÂą taniej w zakupie juÂż na starcie wygrywa.

PROJEKTER napisał/a:
CSV i Carsystem wschód to odrêbne czêsto konkuruj¹ce ze sob¹ firmy, a nie spó³ki córki jednego koncernu. To podzia³ na pó³ jednej masy

Ja wcale nie napisa³em ¿e CSW nale¿y do grupy CSV. Oni ju¿ dawno siê rozeszli i wcale tej masy towarowej na pó³ nie kupuj¹. I tu np. jest w³aœnie ta ró¿nica CSV kupuje od siebie a CSW kupuje u kogoœ.

PROJEKTER napisał/a:
Wybacz kolego ten atak na CSV ale Ja ich zwyczajnie nie lubiĂŞ ^^

OdeszliÂśmy od tematu mieszalnika APP i Âżeby podsumowaĂŚ wÂątek CSV i CSW to ja teÂż ich nie lubiĂŞ :D

A teraz cierpliwie czekamy na mieszalnik APP, jak bĂŞdzie Mipa to wygrywam ze znajomym skrzynkĂŞ browara :D

avel1
Wysłany: 2012-03-25, 09:33   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
W dzisiejszych czasach marka jest waÂżna ale to nie wszystko, produkty wyrĂłwnaÂły sie jakoÂściowo i ten ktĂłry ma jÂą taniej w zakupie juÂż na starcie wygrywa.

jeœli tak to nr 1 jest profix i boll ^^ ja myœle ¿e jakoœÌ musi kosztowaÌ, tak samo dotyczy wykonania us³ugi lakierniczej naprawy dokonane na drogich markowych materia³ach nie mag¹ kosztowaÌ tyle samo co na tanich i kiepskich jakoœciowo.

Ten mieszalnik z APP to woda i konwencja?

lakierok 
Wysłany: 2012-03-25, 19:01   
0
UP DOWN

Cytat:
A teraz cierpliwie czekamy na mieszalnik APP, jak bĂŞdzie Mipa to wygrywam ze znajomym skrzynkĂŞ browara

A ta Mipa to co za firma ? sÂłyszaÂłem o tej firmie ale nie wiem z kÂąt pochodzi ? :nie:

Frostt.pl

Robertlodz09 
Wysłany: 2012-03-25, 19:05   
0
UP DOWN

lakierok napisał/a:
sÂłyszaÂłem o tej firmie ale nie wiem z kÂąt pochodzi ?

Germany :tak:

gugun 
Wysłany: 2012-03-26, 13:01   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
kilka to wypadaÂło bu przeczytaĂŚ np. KrzyÂżacy J.Kraszewskiego Âżeby byÂło o czym w towarzystwie pogadaĂŚ. ... a posty na forum to nie jest lektura obowiÂązkowa.
wolaÂłem streszczenia ;) w moim przypadku jest obowiÂązkowa lekturÂą czytanie tego co piszecie..taka moja tu rola ;)
lakierok napisał/a:
A ta Mipa to co za firma ? sÂłyszaÂłem o tej firmie ale nie wiem z kÂąt pochodzi ?
niemiecka gĂłrna pĂłlka jak na moje...produkty skierowane i dla biedniejszych i bogatszych warsztatĂłw bo cena lakieru zaczyna sie na ok 70zl a konczy na przeszlo 200zl za litr..szpachlowki i podklady tak samo od koloru do wyboru :D ja osobiscie nie znam 2 takiej firmy z tak wielkim asortymentem ;) bo szpachlowek to chyba z 20rodzai :D

lakierok 
Wysłany: 2012-03-29, 00:15   
0
UP DOWN

Czy ktoÂś wie na jakich zasadach bĂŞdzie moÂżna nabyĂŚ mieszalnik APP ? :cool:

Frostt.pl

Chali68
Wysłany: 2012-04-02, 20:20   
0
UP DOWN

Witam wszystkich no co tam z mieszalnikiem App ju¿ mo¿e coœ wyp³ynê³³o?

maliniak
Wysłany: 2012-04-02, 22:58   
0
UP DOWN

no ciekawe co z tym mieszalnikiem bĂŞdzie ja osobiÂście uzywam szpachli i klaru app i jest ok to moÂże i mieszalnik siĂŞ uda ,jak by siĂŞ jakies szkolenia zapowiadaÂły to dajcie znaĂŚ .pozdrawiam

POLYKAR.PL
[Usunięty]
Wysłany: 2012-04-03, 00:45   

maliniak napisał/a:
no ciekawe co z tym mieszalnikiem bĂŞdzie ja osobiÂście uzywam szpachli i klaru app i jest ok to moÂże i mieszalnik siĂŞ uda ,jak by siĂŞ jakies szkolenia zapowiadaÂły to dajcie znaĂŚ .pozdrawiam

Lepiej byÂłoby napisaĂŚ szpachli i klaru z LOGO app ...
To bĂŞdzie zgodne z rzeczywistoÂściÂą :spoko:
Przepraszam kolegĂŞ , ale nie mogÂłem sie oprzeĂŚ - bez urazy oczywiÂście :)

maliniak
Wysłany: 2012-04-03, 08:12   
0
UP DOWN

byĂŚ moÂże masz racje ale uÂżywam tych produktĂłw od ponad roku i naprawde sa spoko no i nic mi siĂŞ tam zÂłego nie robiÂło

POLYKAR.PL
[Usunięty]
Wysłany: 2012-04-03, 08:44   

maliniak napisał/a:
byĂŚ moÂże masz racje ale uÂżywam tych produktĂłw od ponad roku i naprawde sa spoko no i nic mi siĂŞ tam zÂłego nie robiÂło

No przecieÂż nie napisaÂłem , Âże to zÂłe produkty ... NapisaÂłem tylko , Âże zgodnie z rzeczywistoÂściÂą produkty nie sÂą produkowane przez app a jedynie sprzedawane pod ich markÂą . PrzecieÂż to nic zÂłego , mam nadziejĂŞ ....

maliniak
Wysłany: 2012-04-03, 09:17   
0
UP DOWN

ja to tego mieszalnika jestem ciekawy co to za dobroĂŚ bĂŞdzie

gugun 
Wysłany: 2012-04-03, 10:46   
0
UP DOWN

maliniak napisał/a:
a ja nie dokonca jestem przekonany,co dobre to trzeba grubo za to pÂłaciĂŚ, podklad np. ok. 50zl co szalem nie jest chyba cenowym??a jakosciowym teÂż nie do konca bo w tej cenie kupiĂŚ idzie lepszy produkt...kit tak samo-tani beton,inny obleci ale za to cena jak za duponta a jakosc o wiele nizsza...

maliniak
Wysłany: 2012-04-03, 11:20   
0
UP DOWN

moÂże i masz racje ale to juÂż kwestia przyzwyczajenia mi tym siĂŞ dobrze dziala szczegĂłlnie klar special s bardzo mi podpasowaÂł szpachle lekko sie obrabiajÂą podkÂład taki sobie ale robie nim

gugun 
Wysłany: 2012-04-03, 18:56   
0
UP DOWN

jakim podkÂładem robisz??tym za 20 pare?? kazdy lubi co innego.mi lakier nie pasuje bo po 3 peÂłnych nadal nie ma takiej struktury jakiej bym oczekiwal.kit ultra zly nie jest,nawet troche porabialem na nim,ale cena za to z kosmosu.aktualnie testuje polykara i ci powiem ze duzo lepszy kit i ok 3dych puszka,lakier w sumie tez ale tobie by nie podpasowaÂł skoro lubisz wode :D

POLYKAR.PL
[Usunięty]
Wysłany: 2012-04-03, 19:04   

No i znowu wychodzi , Âże pewnikiem wspĂłlnikiem jesteÂś w tym caÂłym polykarowym oszustwie ^^ - jak zapewne zostaÂłbyÂś natychmiast okreÂślony ...
Ale o tym juÂż cicho sza ...

gugun 
Wysłany: 2012-04-03, 19:16   
0
UP DOWN

a mi to lata,mi p[rodukt pasuje,cena tymbardziej wiec sobie chwale i kupuje:) a jak inni chca za to samo dawacx2 to ich strata :D

Chali68
Wysłany: 2012-04-03, 19:28   
0
UP DOWN

Witam. Masz racjê gungun i o to chodzi aby tylko ten produkt utrzyma³ jakoœÌ startow¹. A tego ju¿ nikt nam niemo¿e zagwarantowaÌ.

gugun 
Wysłany: 2012-04-03, 19:37   
0
UP DOWN

no ja na bierzÂąco sie zaopatruje wiec sie przyzwyczaje i jak mi coÂś nie podpasi to pale i do POLYKARA :D ale masz racje,byle by cenowo i jakoÂściowo tak juz zostalo ;)

Chali68
Wysłany: 2012-04-03, 19:47   
0
UP DOWN

OdnoÂśnie do tematu dzisiaj Apapy majÂą zlot we wrzeÂśni odnoÂśnie mieszalnika cudownego, mĂłj kolorysta z roboty robi w app, pisaÂłem do Niego ale zajĂŞty silnie. Jutro rano bĂŞdĂŞ go dusiÂł Âżeby coÂś sprzedaÂł to wrzĂłcĂŞ na tapete.

gugun 
Wysłany: 2012-04-03, 19:54   
0
UP DOWN

no mamy nadzieje:) ja dopiero w piatek sie dowiem od mojego apapka jak wpadnie w odwiedziny bo ostatnio zapomnialem sie zapytaĂŚ

Dementor
Wysłany: 2012-04-03, 21:40   
0
UP DOWN

Jestem w szoku, Âże poszli w tym kierunku ale jakby co to ja sie nie pisze.
Tak jak ktoÂś wczeÂśniej wspomniaÂł Âże nie przepada za app to ja chcĂŞ powiedzieĂŚ Âże ich kocham :paw:

gugun 
Wysłany: 2012-04-03, 22:25   
0
UP DOWN

ja biore ale juz sie natestowalem troche i wiem co brac a czego nie...maja dobre i zle materialy,ale po czasie sie dochodzi do wniosku ze za dobre trzeba grubo i to bardzo zapÂłacic

maliniak
Wysłany: 2012-04-03, 23:17   
0
UP DOWN

do produktów apepowskich musia³em siê przyzwyczaiÌ bo u mnie na mieszalniach króluje troton a tego to nie moge przepaliÌ badziewia jest w miare tanie i to tylko tyle tam jeden jakis klar mi pasowa³ ale co dostawa to co innego wychodzi³o no tu z app special s narazie nic mi siê nie dzieje ale jak ka¿dy w dalszym ci¹gu szukam czegoœ taùszego i dobrego dlatego kto pyta nie b³¹dzi a potestowaÌ zawsze mo¿na,pozdrawiam

gugun 
Wysłany: 2012-04-04, 00:02   
0
UP DOWN

maliniak napisał/a:
do produktów apepowskich musia³em siê przyzwyczaiÌ bo u mnie na mieszalniach króluje troton a tego to nie moge przepaliÌ badziewia jest w miare tanie i to tylko tyle tam jeden jakis klar mi pasowa³ ale co dostawa to co innego wychodzi³o no tu z app special s narazie nic mi siê nie dzieje ale jak ka¿dy w dalszym ci¹gu szukam czegoœ taùszego i dobrego dlatego kto pyta nie b³¹dzi a potestowaÌ zawsze mo¿na,pozdrawiam
wiec ja cie zapraszam do testów plykara:) ja recze za to du...:) cena super,jakoœÌ bez zadnych watpliwoœci a robilem od duponta,standoxa itp do novola economy,profixa i wiem co pisze:)

Chali68
Wysłany: 2012-04-04, 20:12   
0
UP DOWN

Witam kol. No i wyjaÂśniÂło siĂŞ mieszalnik App jest to tyle zastrzeÂżone co to za firma,tylko szyld app. Baza konwencja 1:1, 53pigmĂŞty ok 70–pare litrĂłw,krycie ponoĂŚ jak w ppgu. ZgodnoœÌ z fiszkami ok. Cena pigmetĂłw ok 110zÂł. CaÂły mieszalnik drogi 11000 same pigmĂŞty drugie tyle program i wzorniki odnoÂśnie umĂłw niewiem. Kolorysta mĂłwiÂł Âże bardzo ok. WierzĂŞ czÂłekowi bo pracowaÂł bardzo dÂługo w mieszalni na ró¿nych syst. Z nowoÂści Âżywica do cieniowania 1:1 ceny nieznaju. To tyle moich wypocin.

Siekiera
Wysłany: 2012-04-04, 20:50   
0
UP DOWN

Ja mam informacjĂŞ ze ÂźrĂłdÂła mocno umiejscowionego w app (ale to nie przedstawiciel ktĂłrym pewnie zabroniono mĂłwiĂŚ na ten temat) Âże to jednak Mipa :tak:

Chali68
Wysłany: 2012-04-04, 21:01   
0
UP DOWN

Konwencja mipy 2:1 a to jest 1:1 metaliki,perÂły,solidy bez akryli na szkoleniu Âśmieli siĂŞ z tych dyskusji bo czytajÂą Âże moÂże mipa albo dyna albo coÂśtam. A tak wogule czy to waÂżne drogie i ju Pan.

Siekiera
Wysłany: 2012-04-07, 11:53   
0
UP DOWN

Chali68 napisał/a:
Konwencja mipy 2:1 a to jest 1:1

To wcale nie musi byÌ wyznacznik bo równie dobrze mogli zamówiÌ w Mipie mieszalnik z proporcj¹ 1:1. To jest do zrobienia, bo mipa mog³a poprzeliczaÌ receptury z 2:1 na 1:1. To jest czysta operacja matematyczna choÌ istnieje pewnie ryzyko, ¿e receptury siê trochê rozjad¹. W takim uk³adzie spadnie im trochê krycie, no i ¿ywice by³yby inne ale to dla nich tylko plus bo ma³o kto skojarzy te systemy. Ponadto cena idzie zdecydowanie w dó³ a to uatrakcyjnia im ofertê.

Ja nie znam mipy ale jak ktoÂś zna to niech moÂże napisze ile tam jest pigmentĂłw.

Chali68
Wysłany: 2012-04-07, 12:32   
0
UP DOWN

CzeœÌ kol. Siekiera wejdÂź na stronĂŞ pro–west mipa z bydgoszczy bĂŞdziesz wszystko wiedziaÂł. Z tego co pamiĂŞtam ok 63 pigmĂŞtĂłw z ksyralami ale mogĂŞ siĂŞ myliĂŚ. Z prowestem wspó³pracujĂŞ od 2005r.Normalna firma co siĂŞ Âżadko zdarza. Produkty mipy sÂą caÂły czas takiej samej jakoÂści g³ównie bazujĂŞ na lak.bezb.np. CS85,CC6, i do szybkich naraw CX3 to nowoœÌ zaje...sty uretanik schnie bez kabiny 1.5 w 20stopniach i do polerki kamieĂą. KtoÂś kto robi szybkie naprawy lub autodetailing to rewelacja. Po 15–tym bĂŞdÂą w firmie z pokazem konwencji bo namĂłwiÂłem bossa na zmianĂŞ mieszalnika to napiszĂŞ jak to idzie. Mamy teraz maxmeyera wodĂŞ i konwen. to dopiero g..wno total chÂłopaki zaÂłamujÂą rĂŞce. PrzejdÂźmy do konsensusu z tego co wczoraj apapek mĂłwiÂł to najblirzej jest manufaktura standox i to tyle moich wypocin.Pozdrawiam.

Siekiera
Wysłany: 2012-04-07, 19:03   
+2
UP DOWN

WszedÂłem sobie wÂłaÂśnie na stronĂŞ APP a tam jest juÂż informacja o systemie mieszalnikowym ale najbardziej zainteresowaÂła mnie nazwa:

"APP Modular Special Base" :shock:

http://app.com.pl/pl/?gri...d=5&poz=0&str=1

Ciekawe czy kolega @Projekter (Modular System) ma coÂś z tym wspĂłlnego czy to zbieg okolicznoÂści??? JakiÂś czas temu pisaÂł przecieÂż Âże jego firma weszÂła w strukturĂŞ jakiejÂś innej duÂżej firmy a ostatnio zachwycaÂł siĂŞ tutaj nad wielkoÂściÂą i zarzÂądzaniem w APP

http://www.modularny-wars...y-warsztat.html

:roll:

POLYKAR.PL
[Usunięty]
Wysłany: 2012-04-07, 19:51   

Faktem jest , Âże samo urzÂądzenie mieszalnicze jest jota w jotĂŞ toÂżsame z urzÂądzeniami , na ktĂłrych swoje puszki umieszcza MIPA ....

gugun 
Wysłany: 2012-04-07, 19:56   
0
UP DOWN

Siekiera, + za spostrzegawczoœÌ :D ju¿ mysla³em ze nikt tego nie zauwa¿y :spoko:

Siekiera
Wysłany: 2012-04-07, 20:07   
0
UP DOWN

A ty coÂś wiesz? :x:

To teraz kolega @Projekter bĂŞdzie musiaÂł IWAT-ĂŞ promowaĂŚ a gnĂŞbiĂŚ SatĂŞ z poÂżytkiem dla NTS-u :D

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu