Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
xieciun
Wys³any: 2012-04-24, 17:57   Jak odstawiæ fuszerkê??
0
UP DOWN

Hej,

Mam tricky pytanie. Czeka mnie kompleksowe lakierowanie samochodu, jednak jest ono przewidziane na przysz³y bud¿et.

Samochód jest bia³y i ma kilka miejsc z rdzawymi plamkami (niektóre potrzebuj± blacharza, inne wygl±daj± bardzo powierzchownie)

Pytanie: czy da radê tak dobraæ u lakiernika lakier, ¿eby, po miejscowym aplikowaniu, nie by³a za bardzo widaæ ró¿nicy w odcieniach.

Nie pytam o idealne maskowanie problemu, bo nie zamierzam go sprzedawaæ jako nówka nie ¶migany. Chodzi tylko o to, ¿eby przeciêtny obserwator z odleg³o¶ci 1-2 metra widzia³ mo¿liwie jednolity kolor. Z powodów sentymentalnych, chcia³bym, ¿eby samochód pos³u¿y³ do przewiezienia pary m³odej (samochód ma 35 lat i ma swój udzia³ w historii owej pary), a rdza na bia³ym lakierze nie jest zbyt reprezentacyjna.

Z góry dziêki za odpowiedzi i sorki za tak profanacyjne podej¶cie do tematu, ale chyba zrozumiecie, ¿e lakierowanie mo¿e przegraæ z zakupem wódki na wesele ;)

Dumel19
Wys³any: 2012-04-24, 18:05   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: LKR
moja rada to je¶li chcesz stare auto tak robic, to lepiej nie zaczynaj, najlepiej oddaj do lakiernika, jakiego¶ co ma pojêcie i niech sie postara, i niech Ci nie zale¿y na czaie, i niech pomaluje ³adnie ca³e auto, wtedy bedziesz móg³ wypo¿yczac takie auto na wiêcej wesel czy nawet wystawiaæ je na pokazach aut, takie moje zdanie, zapraweczki o jakich mówisz to bedzie z³o dla tak leciwego i powa¿nego auta. pzdr. ;)

ryciek69
Wys³any: 2012-04-24, 19:14   
0
UP DOWN

Dumel19, jestem tego samego zdania co Ty :spoko: szkoda takiego sampochodu na takie zaprawki.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-04-24, 19:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
xieciun napisa³/a:
(samochód ma 35 lat i ma swój udzia³ w historii owej pary),

Co to za autko???

Dumel19
Wys³any: 2012-04-24, 19:18   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: LKR
ryciek69 bo jak nasz kolega xieciun ma takie auto to jak zadba to dobry hajs mo¿e mieæ za takie leciwe autko z histori±, http://www.youtube.com/watch?v=mUHCLXK9QhU i w tym linku ma dowód. PS. kocham stare auta.

lespaw
Wys³any: 2012-04-25, 17:42   
0
UP DOWN

xieciun, sprayem mo¿na ca³kiem efektownie wykonaæ zaprawki. Wiele mieszalni lakierów dok³adnie dobierze odcieñ i nape³ni tym lakierem spray. Stary lakier jest na pewno utleniony i zanieczyszczony, dlatego koniecznie trzeba zmatowiæ okolice zaprawkowanego miejsca. A po lakierowaniu wypolerowaæ zaprawkê i okolice. Mo¿liwe jest osi±gniêcie zupe³nie niewidocznej zaprawki (na lakierach niemetalicznych). Oczywi¶cie trzeba prawid³owo dobraæ materia³y i narzêdzia, oraz prawid³owo je stosowaæ. Lokalne polerowanie 35-letniego bia³ego lakieru mo¿e ujawniæ ¿e jest on tak naprawdê ¿ó³tawo-szarawy i konieczne bêdzie przepolerowanie ca³ego samochodu. (broñ Bo¿e past± Tempo).

gugun 
Wys³any: 2012-04-26, 15:49   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
xieciun napisa³/a:
chyba zrozumiecie, ¿e lakierowanie mo¿e przegraæ z zakupem wódki na wesele ;)
ja tak :D postapi³ bym podobnie ;)

xieciun
Wys³any: 2012-04-29, 11:14   
0
UP DOWN

dziêki za wszystkie informacje, tak jak pisa³em ca³kowita lakierowanie go niebawem czeka, ale kiedy siê wybiera pomiêdzy 300-400 pln na wynajem jakiej¶ pseudo-limuzyny, a tak± sam± kwot± na trochê materia³ów, to ciê¿ko z tego przeskoczyæ na 2k za blacharkê i pe³ne lakierowanie :)

a dla zainteresowanych, wspomniana fura to Opel Rekord D coupe
mniej wiêcej taki:
http://static0.carsablanc...%C3%A9_0158.JPG

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum