Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
pawel2296
Wys³any: 2012-05-06, 16:01   konserwacja maszyn
0
UP DOWN

Witam Wszystkich
Chcia³bym siê dowiedzieæ w jaki sposób malowaæ np maszyny rolnicze podczas delikatnego obtarcia nie odchodzi³ lakier, np jak kupiê jaki¶ nowy sprzêt do nie zejdzie lakier choæby nie wiem co a jak pomalujê kompresorem to mo¿e z rok bêdzie dobry, jakie¶ rady poproszê, nie wiem jakiej podk³adówki u¿ywaæ, w jakich proporcjach mieszaæ z utwardzaczem czy w ogóle trzeba mieszaæ, ile warstw nak³adaæ no i jaki lakier przede wszystkim, bêdê wdziêczny za odpowiedzi. powtórzê ¿e chodzi o maszyny rolnicze czyli s± w wiêkszym stopniu nara¿one na obtarcia.

I jeszcze jedno pytanie: Jak zakonserwowaæ np. lemiesze p³uga przed rdzewieniem, ciekawy jestem, dodajê za³±cznik prosze zwróciæ uwagê na ca³e skiby jakim lakierem s± pomalowane, albo jak s± zakonserwowane. Tak samo jest z kopaczkami i kó³kami obsypnika.
Dziêkuje za odpowied¼
Pozdrawiam wszystkich!

obsyp.jpg
Plik ¶ci±gniêto 49 raz(y) 126.7 KB

p³ugg.jpg
Plik ¶ci±gniêto 44 raz(y) 81.44 KB

p³ug 4 skibowy.jpg
Plik ¶ci±gniêto 44 raz(y) 74.42 KB

jarbia
Wys³any: 2012-05-06, 17:33   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: Wlkp.
pawel2296 napisa³/a:
Jak zakonserwowaæ np. lemiesze p³uga przed rdzewieniem, ciekawy jestem

Ja mimo,¿e maszyn w takich rozmiarach nie posiadam ,te¿ jestem ciekawy jak to zabezpieczyæ .
Swoj± glebogryzarkê te¿ chcê zabezpieczyæ ,bo lakiery zesz³y .My¶lê ,¿e lemieszy czy skib nie da siê zabezpieczyæ na trwa³e bo po jednej orce wszystko i tak zejdzie ,mo¿e te rzeczy konserwowaæ jakimi¶ naturalnymi smarami je¶li istniej± .
pozosta³e elementy pomalujê tradycyjnie ,po piaskowaniu epoksydem i dam poliuretan ,bo w miarê tani i do¶æ twardy (chocia¿ nienawidzê nim lakierowaæ ,bo od jego smrodu mam odruch wymiotny).
Mo¿e sprawdzi³oby siê malowanie proszkowe ?
Czekamy na inne propozycje
pozdr.

pawel2296
Wys³any: 2012-05-06, 18:09   
0
UP DOWN

Tylko ¿e ja na allegro widzê ten podk³ad epoksydowy ale drogi trochê jest, ok 40z³ za litr, a lakier poliuretanowy ok. 70z³/l. A co powiecie na lakier kauczukowy bo gdzie¶ s³ysza³em ¿e dobry jest, a do tego podk³adu nale¿y utwardzacz dodaæ je¶li tylko maszyny rolniczê chcê malowaæ?
Pozdrawiam

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: