Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
eskobarr6
Wys³any: 2012-05-29, 07:21   praca w anglii
0
UP DOWN

witam nie wiem czy ten temat umieszczam w odpowiednim dziale.ale szybko i na temat .zaczne od tego ze pracuje w warsztacie blacharsko lak ale niestety kryzys dopad³ i nas i z kazdym miesiacem jest tylko gorzej.szef zapowiada zwolnienia jest nas 4 diagnosta mechanik blacharz i ja lakiernik.jest wszystko rama komora +mieszalnik wody du pont.ostatnio mam sporo wolnego bo szef sam zaczal lakierowac w ramach oszczednosci.zaznaczam ze jak nie bylo mieszalnika to ceny byly znacznie nizsze i ludzi sporo.i tu nasuwa sie pytanie bo mieszkam w malej miejscowosci a do wiekszego miasta gdzie ta praca moze by i byla mam ponad 30 km w jedna strone.to troche daleko zwlaszcza ze lakieruje po godzinach w swojej norce ,pytanie brzmi czy moze lepiej szukac pracy w anglii i ewentualnie czy ktos moglby mi pomoc sie tam zalapac ?wielkich wymagan na poczatek nie mam a troche sie boje jechac w ciemno zwlaszcza ze z angielskim slabo.ewentualnie mozecie opisywac swoje wrazenia z pracy w tym kraju co rozjasni mi zycie na wygnaniu ::)jesli znajdzie sie ktos pomocny zwoncie na nr 791719268

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-05-29, 09:40   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
eskobarr6,
Na forum masz og³oszenia agencji po¶rednictwa pracy.
Do tego wejd¼ na forum lakiernik.info i tam masz te¿ og³oszenia, byæ mo¿e inne ni¿ te na tym forum.

pawel1108 
Wys³any: 2012-05-29, 20:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
Kolego po co Ci wyje¿d¿aæ do Anglii,jak tu jest Ameryka ?
Na powa¿nie to musisz wzi±æ pod uwagê,¿e to ju¿ nie s± czasy wielkich wyjazdów a coraz wiêcej osób stamt±d wraca.Szczerze mówi±c i to nie jest ¿adna z³o¶liwo¶æ,¿e je¿eli tutaj sobie nie radzisz z organizacj± pracy to tym bardziej tam nie dasz sobie rady zw³aszcza bez znajomo¶ci jêzyka.
Je¿eli Twój szef ma coraz mniej pracy,to nie powód aby wyje¿d¿aæ,mo¿e to on ma s³abe umiejêtno¶ci prowadzenia firmy.Kryzys nie zacz±³ siê wczoraj ,trwa ju¿ jaki¶ czas to nie jest zmiana w ci±gu chwili.
Mo¿e spróbuj co¶ robiæ u siebie w norce na pocz±tek.To,¿e szef nie ma roboty,nie znaczy ,¿e u Ciebie bêdzie pusto.
Spójrz ilu ludzi na forum ¿yje z lakierowania,faktem jest,¿e niektórzy pracuj± za pó³ darmo bo nie wykonuj± swojej roboty profesjonalnie a s± tacy,którzy robi± taniej ze wzglêdu na to,¿e mieszkaj± w mniejszych miejscowo¶ciach a tam nie ma tak wiele roboty,aczkolwiek konkurencjê te¿ mo¿na niejako zastopowaæ np.jako¶ci± wykonywanej us³ugi.
Nawet je¿eli mia³by¶ doje¿d¿aæ 30km to nie jest jaka¶ straszna przeszkoda,zatrudnij siê gdzie¶ indziej,popracuj z lud¼mi,zawsze czego¶ siê douczysz,podpatrzysz,a z czasem zobaczysz,ze sam na co¶ wpadniesz i zaczniesz kombinowaæ aby Ci by³o lepiej.
Ja osobi¶cie by³em w Irlandii,mia³em plany itd a by³em miesi±c,czemu?
A temu,¿e zapier....l by³ taki,¿e nie by³o kiedy oddechu z³apaæ,ciê¿ko by³o wyprosiæ aby pracowaæ nadgodziny,zawsze dodatkowe pieni±dze,a w sumie pomimo nadgodzin i tak rozliczenie odby³o siê bez nadgodzin,poniewa¿ jak uzasadni³ szef mo¿na by³o to wszystko zrobiæ w czasie pracy ,nie po godzinach.
Tak¿e jak kto¶ Ci mówi,¿e jest super za granic± to podziel przez dwa.
Rusz g³ow± Ch³opaku i nie uciekaj od razu za granicê ,bo jak co¶ siê nie pouk³ada to tylko poniesiesz koszta i wrócisz.
Powodzenia,w razie co pisz
Pozdro

eskobarr6
Wys³any: 2012-06-14, 10:26   
0
UP DOWN

za namowa pawla 1108 norka rusza pelna para od dzis.wzialem 3 osobowki i nie mam teraz czasu myslec o wyjezdzie.zobaczymy jak sie bedzie kreci³o.zyczcie mi powodzenia na nowej (swojej)drodze zycia w norce.tylko sie pytam gdzie jest ZUS ?spe³niajac wszystkie wymogi i placac skladki norka nie ma prawa istniec.czy to normalne?dlatego norka pozostanie zawsze nork±?

PROJEKTER
Wys³any: 2012-06-14, 12:44   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Nie do¶æ, ¿e nora bêdzie zawsze tylko nor±, bo jej doinwestowywanie nie dokona zmiany z "dyni w karoc±" , to jeszcze praca w norze uczy z³ych nawyków technologicznych. Cz³owiek z nory zawsze bêdzie gorszym szefem w³asnego legalnego warsztatu ni¿ cz³owiek wychowany w pracy najemnej kilku legalnych warsztatów. To jest w g³owie. Niestety uwa¿am ¿e kto z was zaczyna od nory ... skoñczy w norze. To nie to samo co wynaj±æ obiekt i w nim robiæ .... niby to samo.

To na minus. Na plus ... przemawia to ¿e "¿o³±dek rodziny" nie zwraca uwagi na jakie¶ cenzura³y i ambicje tylko wo³a "papu". Bieda jest siostr± wojny i rewolucji. Bieda jest najgorszym doradc± i zawsze zag³usza rozs±dek. Do tego jak siê przyczepi to jak rzep na plecach. Nie da siê jej z³apaæ i porostu od siebie odrzuciæ. Rozumiem to bo widzê jak wielu moich znajomych i kilku cz³onków rodzin z pozycji osób dobrze sytuowanych popada ju¿ w d³ugi, nie wspominaj±c o radykalnym obni¿eniu standardu i poziomu ¿ycia. To zna wielu z was z w³asnego podwórka. Ja dwa razy siêgn±³em dna absolutnego ... :tak:

Powstaje wiêc pytanie : Wyje¿d¿aæ za granicê za chlebem, czy zostaæ i bombardowaæ siê na miejscu z rzeczywisto¶ci± ?

Osobi¶cie radzê tym którzy siê wahaj± .... WYJE¯D¯AÆ !!! :spoko:

Nie chodzi wcale o to czy tam bêdzie lepiej, czy gorzej, ale o to ¿e bêdzie inaczej. W innych warunkach cz³owiek zmuszony jest do wypracowania nowych cech charakteru. Musi zacz±æ my¶leæ innymi kategoriami. Za granic± nie ma na kogo liczyæ i musi siê ka¿dy nauczyæ radziæ sobie sam. Ja by³em za krótko i w zupe³nie innej rzeczywisto¶ci ( lata 90 -te ) ¿eby siê m±drowaæ " jak jest teraz ? By³em. Wiem dlaczego wróci³em i nie muszê dzi¶ biadoliæ ¿e mog³em przynajmniej spróbowaæ. Zawsze warto ruszyæ ty³ek z domu. Mo¿na do wiêkszego miasta na trochê, mo¿na do bogatszego Pañstwa w Europie a mo¿na tak¿e na inny kontynent. Wiêkszo¶æ wraca ... ale czy jako g³upsze osoby ? Jako ludzie z durnymi pogl±dami na ¶wiat ? ... W³a¶nie dlatego warto wyjechaæ do pracy za granicê bo lata p³yn± szybko i taka szansa ucieka bezpowrotnie.

Kiedy ogl±daæ ¶wiat jak nie teraz ? Jak nie w m³odym produktywnym wieku gdy tam gdzie jest lepiej ludzie przyjm± ciê z otwartymi rêkoma ? Po co komu w bogatym kraju kolejny go¶æ do utrzymywania ? 20 - 30 lat to czas takich decyzji. Potem ju¿ cz³owiek siê nie dostosowuje. Potem szuka ju¿ poczucia bezpieczeñstwa. ... a lakiernictwo ... to tylko zwód. Ani nie najlepszy na ¶wiecie, ani nie najzdrowszy. Po opanowaniu wszystkiego na max techniki i technologii kim mo¿na zostaæ ? ¦wietnym lakiernikiem ?

Wyje¿d¿ajcie, rozwijajcie siê .... a z tamtej perspektywy decydujcie Wracaæ czy Zostaæ ? Zawsze raca siê jako cz³owiek z wiêkszym do¶wiadczaniem, m±drzejszym ¿yciowo i czêsto z fajnymi kontaktami na ca³e ¿ycie. :spoko:

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-06-16, 23:12   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
PROJEKTER napisa³/a:
Zawsze raca siê jako cz³owiek z wiêkszym do¶wiadczaniem, m±drzejszym ¿yciowo

Trochê to przekoloryzowa³e¶.

Wyjechaæ mo¿na maj±c ciekawy fach w rêku a nie tylko chêci do pracy i marn± znajomo¶æ jêzyka... i l±dujesz na zmywaku.
Pewnie u turka czy algierczyka, bo normalne zmywaki sa ju¿ zajête od poczatków unii...

Pracujesz, wynajmujesz, ¿yjesz,,, czy wegetujesz?
Praca i powrót do domu (nory) i oczekiwanie na nastepny dzieñ pracy.
Oszczêdzasz .... 1000 z³ na miech, znajomym mówisz ¿e 1000 euro... hehe.
To jest 70% ,,, mo¿e 40%.
Ale zarabia ten co potrafi co¶ i... potrafi zapier..dalaæ.

Ci co chc± co¶ zobaczyæ niech id± na kierowcê tir :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Powiedza potem,, by³em tu i tam,,, i jeszcze taaam.
Wszêdzie by³em a tak naprawde to przejazdem byli.

Na dzi¶ to albo umiesz, albo kszta³cisz sie i ³apiesz dobra pracê, lub radzisz sobie jak umiesz a najlepiej jak radzisz i kombinujesz.
PROJEKTER napisa³/a:
Osobi¶cie radzê tym którzy siê wahaj± .... WYJE¯D¯AÆ !!!

A niech jad±.
Lecz niech nie zapomna potem opowiedzieæ jak tam sie kokosów naurabiali.

S± te¿ szczê¶liwcy co dobrze trafi±, ale tak samo idzie w polszy trafiæ dobrze, lub bardzo dobrze.
Widzisz dzieci jak dorastaj±, panna cie nie opu¶ci, lub nie pu¶ci siê z twoim przyjacielem.

W³asnie wróci³êm z belgii, niemiec i po trochu naszej polszy...
Nie warto wyjechaæ w poszukiwaniu niejasnego czego¶.
Warto wyjechaæ do konkretnej pracy z jasno ustalonymi warunkami itd.

Jeszcze jedno.
Ile trzeba zarabiaæ w polszy aby warto by³o wyjechaæ za prac±?????

A ¿e temat jest powi±zany zawodowo z lakiernictwem i samochodami, to mo¿e poddam pod ocenê efekt wyjazdu, bynajmniej nie za prac±.

Z³om to czy nie z³om?
Bo ponoæ poza aso to siê same szroty robi.... 2004 rok poni¿ej 1000 euro,,, 20 km od granicy polskiej.

No mo¿e dwóch efektów jazdy po polszy nie poka¿e,, , :fiu:

Ale powi±zuj±c norê z w³asn± incjatyw± ????
Emigracja za praca nie grozi.

PROJEKTER
Wys³any: 2012-06-17, 09:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Problem w tym ¿e jak kto¶ zaczyna kalkulowaæ co siê bardziej op³aca to wychodz± takie rzeczy o jakich piszesz. Mo¿e to albo tamto, mo¿e jednak na swoim w norze, a mo¿e nie ? ... i lepiej jechaæ do Irlandii ?

Ka¿da przygoda i d³u¿szy wyjazd za granicê zmienia kawa³ek charakteru. Po 8-miu czy 10-ciu godzinach pracy na zmywaku jest czas wolny. Jest czas na ¿ycie za granic± i obserwowanie co jest lepiej co gorzej, co jest inaczej ni¿ w kraju ? Ka¿dy kto wyjecha³ i wróci³ ma przewagê nad ka¿dym kto siedzi na ty³ku w ma³ej miejscowo¶ci, a ¶wiat zna z TV i internetu.

Czy tam siê da zarobiæ i godnie ¿yæ ? ... Oczywi¶cie ¿e Tak .... Taka samo jak TU. Bo na ka¿dy sukces sk³ada siê wiele czynników. To powszechnie znane czynniki. Ka¿dy mniej wiêcej wie jak doj¶æ do sukcesu. Nie wielu jest jednak w tej podró¿y konsekwentnych. Je¿eli wyjazd za granicê to ucieczka, lub droga na skróty do sukcesu, pomys³ na szybk± kasê, to czêsto wraca siê z poczuciem pora¿ki i rozgoryczenia ... Je¿eli wyjazd za granicê to czê¶æ planu zbierania do¶wiadczeñ i poszukiwania szans ... kierunków rozwoju, to nawet jak siê wraca bez kasy ... to jednak bez ¿alu, czy rozczarowania. ;)

eskobarr6
Wys³any: 2012-06-17, 13:23   
0
UP DOWN

wczoraj bez pracy dzis ja szukam pomocnika :cool:
bede tu opisywal moje zmagania z rzeczywistoscia.
szukam innych zyciowych rozwiazan i wpadlem na pomysl ze moj wujo prowadzi warsztat z w miare profi wyposazeniem rama komora ipromienniki i inne gadzety pozostale po serwisie znanej w³oskiej marki.wszystko cacy i legalnie od 17 lat i moze to pod niego sie podlaczc mialem taka propozycje kilka lat temu ale nie skorzystalem.moze teraz to wykorzystac ,jakas dotacja,i wejscie na gotowe wiadomo wszystko legal.tylko czy nie mialby zbyt wielu k³opotów z urzednikami bo takowi sie pewnie by przypaletali i te kontrole ?tu pytanie glownie chyba do projektera jak by to wygladalo od strony technicznej-prawnej bo zastanawiam sie czy by w to nie wejsc?znaczy chce wiedziec kogo oczekiwac i jakie problemy musialbym przejsc?

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: