Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
RYCHO35 
Wys³any: 2012-05-31, 00:06   pistolet Hamach ESG
0
UP DOWN
pasjonat

Sk±d: Bytom
Witam, mam pytanko czy kto¶ mia³ kiedy¶ kontakt z takim gunem?
Mam problem z uregulowaniem go, za cholerê nie mogê go wyczaiæ.
Parametry ma takie:
hvlp, 1.3mm, ci¶. na wej¶ciu 2,1-2,2 bara, ci¶. na dyszy 0,7 bara, zapotrzebowanie na powietrze 130l/min (dane ze stronu producenta)
Lakier to czarna per³a phantomschwartz Profix cp 99 (1:2 do 1:1) oraz klar Profix cp1500
Kompresor 50l ale nawet na ci±g³ym spu¶cie na tym pistolecie ci¶. na kompr. nie spadnie poni¿ej 6 bar, odwadniacz przy pistolecie i reduktor ale nie ufam mu do koñca.
kiedy¶ zrobi³em próbe na lakierze debeer i wszystko wysz³o dobrze natomiast teraz nie potrafiê sobie z nim poradziæ-albo morka nawet na bazie albo uleje i generalnie trudno go ustawiæ, czasem jak siê pry¶nie to idaæ wyra¼ne jakby rozkroplowanie materia³u jakby niedostatecznie rozpylony, nie wiem czy to wina sprzêtu czy operatora (lakiernikiem nie jestem).
Nie wiem czy to mo¿e byæ np. w±¿-mam taki spiralny, zmieniæ go na inny-ma to jakie¶ znaczenie?
Nie bardzo wiem z jakiej odleg³o¶ci pryskaæ bo na jakiej¶ ruskiej stronie wyczyta³em ¿e 13-17cm ?
Wiem ¿e by³o na to na forum ale jak próbuje to mam wra¿enie ¿e nie dotyczy to tego pistoletu i z t±d w³a¶nie moje pytania. Pozdro.

Robertlodz09 
Wys³any: 2012-05-31, 06:37   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
RYCHO35 napisa³/a:
odwadniacz przy pistolecie i reduktor

Zdejmij je i zobacz wtedy jak siê bêdzie lakierowa³o :tak: ,przypuszczam ¿e masz takie made in china i to one mog± sprawiaæ problemy :tak: Jak nie bêdzie ró¿nicy to zamontujesz je z powrotem ;)
Pozdrawiam! :spoko:

936
Wys³any: 2012-05-31, 19:30   Re: pistolet Hamach ESG
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
H - du¿a
V - objêto¶æ (powietrza)
L - ma³ego
P - ci¶nienia
Ten skrut ka¿demu jest znany.
Ma³y kompresor = ma³a objêto¶æ
Spróbuj na samym przewodzie o przekroju 10 mm i 10 metrów. (standartowy wymiar)
W moim przypadku sata mini ( 115 l/min) jak i chiñska podróba chula bez zarzutu na 50l + filtry.
Pozdrawiam

hematol 
Wys³any: 2012-05-31, 19:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: ¦l±sk
nie mia³em kontaktu z tym gunem,ale zapomnij,hvlp i 130L na minute?I do tego tego ten kompresor 50L znowu b³±d....odwadniacz przy pistolecie... :nie:
Tak jak napisa³ ci 936.

936
Wys³any: 2012-05-31, 20:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Polecam dodatkowo ...
-otworzyæ przep³yw na reduktorze kompresora maxymalnie ok. 8 bar. (wiêcej nie poci±gnie)
-zredukowaæ ci¶nienie na pistolecie do zaprawek, ok. 1.5 bar (spadnie zapotrzebowanie na objêto¶æ powietrza) i odpowiednio wyregulowaæ materia³...
Takie ustawienia powinny dzia³aæ.

RYCHO35 
Wys³any: 2012-05-31, 23:38   
0
UP DOWN
pasjonat

-co oznacza hvlp to doskonale wiem, ¿e kompresor niezbyt du¿y to te¿ wiem ale jest mobilny i na takim mi zaleza³o i tak jak pisa³em wcze¶niej przy tym pistolecie otwartym na full ci¶. nie spada poni¿ej 6 bar,
- na taki pistolet siê zdecydowa³em bo wg. producenta ma niskie zapotrzebowanie na luft a trudno firmie Hamach zarzuciæ brak doswiadczenia.
Odwadniacz przy pistolecie to b³±d-wiem, troszkê poczyta³em forum tylko ¿e...dzi¶ obesz³em wszystkie sklepy w okolicy i nigdzie nie mozna kupiæ innego odwadniacza tylko kompletne "stacje przygotowania powietrza", jeden go¶ciu poleci³ ¿ebym w po³owie wê¿a zamontowa³ filtr paliwa samochodowy i ponoæ wystarczy ale mnie to trochê nie przekonuje i zrobiê chyba tak ¿e ten odwadniacz który mam dorobiê koñcówki i zamontuje na wê¿u bli¿ej kompresora.
nastêpny problem to taki ¿e nie mogê dostaæ membranowego reduktora na pistolet-wszêdzie tylko iglicowe a one t³umi± przep³yw powietrza-mój to sico :sciana:
Dzi¶ kupi³em w±¿ 10mm i poszuka³em koñcówek z du¿ym przelotem i jest ju¿ chyba du¿o lepiej bo zrobi³em próbe tylko na kawa³ku blachy ale miot³e ju¿ siê da lepiej ustawiæ i jest taka jakby bardziej intensywna przy duuuuu¿o lepiej rozdrobnionym materiale a wcze¶niej miot³a by³a s³aba i czê¶æ materia³u to takie wyra¼ne krople. Mo¿e jutro uda mi siê co¶ pomalowaæ t napisze jaki efekt.
Wszystkim bardzo dziêkuje za zainteresowanie i podpowiedzi :spoko:
Jakby siê co¶ komu¶ jescze nasunê³o to chêtnie poczytam.
I mam jescze jedno pytanko-muszê usun±æ t± ¼le natry¶niêt± bazê i czym bedzie najszybciej i najefektowniej-zmywaæ j± nitro? bo papier reczny jak i na maszynce poprostu siê zakleja?

RYCHO35 
Wys³any: 2012-06-03, 09:19   
0
UP DOWN
pasjonat

No i sprawa z pistoletem siê wyja¶ni³a:
1. spieprzony reduktorek-wymiana oringa w ¶rodku sprawê rozwi±za³a
2.uszkodzony pistolet-poprosi³em jednego go¶cia który bawi siê w lakierowanie ¿eby rzuci³ okiem i okaza³o siê ¿e pistolet robi nieprawid³ow± miot³e-tzn. do³em ³adnie rozpyla a u góry miot³y jest wiêksze skupienie materia³u i patrz±c na pistolet z boku widaæ ¿e dysza jest krzywo, nie wiem czemu tak siê sta³o bo pistolet dzia³a³ prawid³owo, nie wiem czy mo¿e gdziês spad³ czy mo¿e co¶ wlaz³o pod gwint dzyszy?
Bêdê to musia³ zobaczyæ jak bedzie chwilka czasu a jak nic siê nie da zrobiæ to pozostaje zakup nowego pistoletu albo malowanie pod k±tem.
Jeszcze raz dziêki wszystkim za podpowiedzi i zainteresowanie tematem.

jarbia
Wys³any: 2012-06-03, 10:53   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: Wlkp.
Cytat:
W moim przypadku sata mini ( 115 l/min)

Trochê nie na temat ,Nokia jak± masz dyszê w tej Sacie mini ?
Jaka jest szeroko¶æ miot³y przy tej dyszy co masz ?
Te¿ siê zastanawiam nad jej kupnem a nie wiem jak± wybraæ dyszê .
pozdr

[ Komentarz dodany przez: Nokia: 2012-06-03, 11:57 ]
Nokia ?:>

To pytanie raczej do 936 :spoko:

W³a¶nie to zauwa¿y³em sorry Nokia

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach