Szukaj FAQ Album

Otwarty przez: Nokia 2012-06-22, 14:49
Autor Wiadomo¶æ
KK 
Wys³any: 2012-05-31, 23:41   Sprê¿arka do 4 ty¶ z³
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Witam wszystkich forumowiczów.

Szukam sprê¿arki z wydajno¶æi± rzeczywist± na poziomie 400l/min.
G³ównie do pneumatyków(chicago pneumatic, gedore), szlifierki mimo¶rodowej(rupes), przedmuchiwania, czasem polakierowania jakiego¶ elementu iwat± lph 80 i expertem HP. Dlatego my¶lê o 400l/min. Zbiornik chyba mo¿e byæ mniejszy oko³o 100l. Obojêtnie.

Przeczyta³em kilka tematów o sprê¿arkach. Co prawda jest trochê informacji w nich, ale nie ma jednoznacznie wyja¶nione co jest najlepsze i dlaczego.
Bardzo mam na uwadze s³owa Projektera, o kompresorach Schneidera, tylko, ¿e podobno one maj± agregaty Fini, a to chyba ju¿ niezbyt dobry wybór, choæ mogê siê myliæ.
Z kolei polecane s± tak¿e sprê¿arki Waltera z serii HD, tylko ceny maj± kosmiczne i pewnie zakoñczy³oby siê na sumie 5 ty¶.
Na allegro mo¿na kupiæ w do¶æ dobrej cenie sprê¿arki sygnowane przez Metabo, np z pomp± ABAC 5900 + dodaj± szlifierkê kontow± 125mm za oko³o 550z³. Ca³o¶æ mie¶ci siê w 4 ty¶ z³.
Zbiorniki 200l lub 90. Z metabo polecaj± bardziej zbiorniki 90, ¿e niby lepiej dopasowane do pompy, ¿e niby system jakby schneider.

Porad¼cie co¶ Panowie. 4 ty¶ to dla mnie bardzo du¿o, do¶æ d³ugo zbiera³em kasê. Cykl pracy sprê¿arki u mnie to przewa¿nie oko³o 4-5 godzin dziennie.

Je¶li kto¶ ma jakie¶ do¶wiadczenie w tej materii i przerobi³ kilka sprê¿arek to proszê o pomoc.

Pozdrawiam

Nokia 
Wys³any: 2012-06-01, 08:12   
0
UP DOWN
:)

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: Silesia City Center
Chcesz kompresor za do 4 tys, a zbiornik moze miec 100l..... :sciana:
Ma to lataæ z maszynk± ? I co z tego ze bedzie to 400 wydajno¶ci jak zbiornik 100L.... Bedzie to klepaæ non stop az sie porzyga. I gdzie tu sens ?

W 2010r. kupi³em go u tego samego sprzedawcy za 3200 z³

270/606 z 2 stopniowym sprê¿aniem
http://allegro.pl/kompres...2368085486.html

Chodzi z maszynk± pneumatyczn± 3m, pneumat, devibiss gti, a najwiecej z piaskark± przy dyszy 3mm i nie mam zadnych problemów.

Ewentualnie 200/606

http://allegro.pl/kompres...2365416088.html

Tyle ze jak mam dac taka cene to juz lepiej doplacic za te 70 l

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-06-01, 08:43   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: kuj-pom
Za takie pieni±dze lub odrobinkê wiêksze to mo¿esz mieæ u¿ywan± ¶rubówkê i wtedy ju¿ nigdy nie spojrzysz na t³okowe.
Za 3,5 tys to ja ci sprzedam mojego igersolla, wydajno¶æ (na dzi¶) ok. 1000 l/min , 4-t³oki, silnik 7,5/9 kW.
Tylko pompa i silnik resztê czyli zbiornik, sterowanie musisz zmontowaæ sobie we w³asnym zakresie.
PS. zbiornik min. 1000 l

Mart-Dent
Wys³any: 2012-06-01, 09:28   
+1
UP DOWN

Nokia napisa³/a:
Chcesz kompresor za do 4 tys, a zbiornik moze miec 100l..... :sciana:
Ma to lataæ z maszynk± ? I co z tego ze bedzie to 400 wydajno¶ci jak zbiornik 100L.... Bedzie to klepaæ non stop az sie porzyga. I gdzie tu sens ?

Widaæ ¿e do¶wiadczenie z takim sprzêtem masz tylko z obrazków. Mia³e¶ kiedy¶, widzia³e¶, pracowa³e¶ ¿e piszesz ze siê przegrzeje? Ja mam, chodzi z pneumatami i przy lakierowaniu, Dla jednej osoby jest dla mnie idealny i za te same pieni±dze na pewno nie kupi³ bym innego z bañk± nawet 500l.

Nokia 
Wys³any: 2012-06-01, 09:42   
0
UP DOWN

Jak dla mnie pora¿ka, s³usz±c non stop klepaj±cy kompresor za scian±. A po drugie po co go mêczyæ ?
A moze powiedz jeszcze ze non stop chodz±cy po¿yje d³uzej.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-06-01, 14:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Mart-Dent napisa³/a:
Ja mam,

I to jest prawda.
Bo nie baniak jest wa¿ny, lecz praktyczna wydajno¶æ sprê¿arki i jak taka oscyluje grubo ponad 400 litrów, to baniak mo¿e byæ nawet 50 litrów.
To tylko bufor, podrêczny magazyn powietrza.
I sztuczk± sprzedawców jest sprzedawanie s³abego kompresora o wyd 350 l/min na duzym baniaku mówi±c ¿e to konkret sprzêt.
A to zwyk³y syf na którym nie popracujesz pneumatem d³u¿szy czas, bo luftu zabraknie a sprê¿arka olejem sie zapluje.

Nokia 
Wys³any: 2012-06-01, 14:23   
0
UP DOWN

To jest logiczne ze sprzedawcy tak kantuj± duzy zbiornik ma³a pompka, to jest najgorsza opcja z mozliwych. Btw. W obi stoi kompresor ze zbiornikiem 270l i pompa o wydajnosci nie wiecej niz 200, za cene 3900...

A co do duzej pompy i ma³ego zbiornika, mówisz wszystko bedzie chodzi³o ok, ale i tez ca³y czas, co mi osobiscie wgl nie pasuje.

pawel1108 
Wys³any: 2012-06-01, 14:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
Lackdoctor napisa³/a:
na duzym baniaku mówi±c ¿e to konkret sprzêt.
A to zwyk³y syf na którym nie popracujesz pneumatem d³u¿szy czas, bo luftu zabraknie a sprê¿arka olejem sie zapluje.

i to jest dobra rada :spoko: ja kiedy¶ sugeruj±c siê tym ,¿e co du¿e to bêdzie super naby³em ASPE 180L i jak zaczê³o siê robiæ na powa¿nie to du...a brakowa³o luftu.
Od siebie mogê Ci poleciæ kompresor Walter ,ja mam akurat GK630.4.0/270
http://screenshooter.net/1065671/idypxcc
lakieruj±c ca³e auto HVLP luftu ani troszkê nie zabraknie,chodz± mi na tym narzêdzia IngersoolRand itp i wszystko lata.
Kup raz a dobrze,nie na chwilê.
Pozdro

936
Wys³any: 2012-06-01, 16:02   
0
UP DOWN

KK

zadzwoñ sobie do PNEUMAT WROC£AW.
Przedstaw swoje wymagania, poznaj ich oferte nie tylko sprzêtow± ale i eksploatacyjn±
www.pneumat.com.pl
Ps. Mo¿e to info Ci sê przyda.
Pozdrawiam

KK 
Wys³any: 2012-06-02, 01:02   
0
UP DOWN

Znaczy siê tak, skoro sprê¿arka ma butle 200l to musi nabijaæ j± powiedzmy 2-3 min. A butlê 100l nabije teoretycznie w po³owê tego czasu, poniewa¿ jest mniejszy bufor.
Jak podpinam pistolet pod sprê¿arkê to w butli 100l powietrze siê skoñczy wcze¶niej, agregat dopompuje i czasy pracy pompy, dla butli 100l i 200 siê wyrównuj±.

Porównuj±c dwie identycznej wydajno¶ci sprê¿arki, z butlami, jedna 100, druga 200 to czas pracy pompy przy takiej samej maszynce oscylacyjnej bêdzie pewnie ten sam. Jedna pracuje krócej, za to czê¶ciej siê za³±cza, druga rzadziej siê za³±cza, za to d³u¿ej chodzi.
Lub niech kto¶ to logicznie wyt³umaczy, gdzie ta magia 200 litrowych butli.

Druga sprawa odno¶nie waltera, muli mnie trochê ta ich ¶mieszna gwarancja, po 7 miesi±cach p³atny przegl±d, który kosztuje podobno 600z³... to lekko ¶mieszne.

936 Zadzwoniê do www.pneumat.com.pl i podpytam co i jak.

Powiedzcie mi jak jest z awaryjno¶ci± agregatów Fini, Abac szczególnie 5900 jak i kompresorów Schneidera? Mo¿e kto¶ z Was mia³, przejecha³ siê na tym sprzêcie, albo sobie chwali i chce siê podzieliæ tymi informacjami.

juny 
Wys³any: 2012-06-02, 09:26   
0
UP DOWN

Sk±d: Ostrów WLKP
Ja ci te¿ polecam firmy walter s±siad ma 200l 3 t³oki 530l/m i jest nie do zdarcia :)

ksenonn 
Wys³any: 2012-06-02, 15:37   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Czêstochowa
no i ja siê pod Walterem podpisuje - dobry sprzêt
Pawe³ kupi³e¶ ju¿ ten osuszacz ziêbniczy?

pawel1108 
Wys³any: 2012-06-02, 16:57   
0
UP DOWN

ksenonn napisa³/a:
Pawe³ kupi³e¶ ju¿ ten osuszacz ziêbniczy?

:nie: a co chcesz siê pozbyæ swojego? ;)

ksenonn 
Wys³any: 2012-06-02, 19:25   
0
UP DOWN

no mogê siê pozbyæ mi nic nie daje :fiu: :fiu:

¿artowa³em, wreszcie nie mam problemów z kraterkami i wiesz co, robi³em próbê z dolewaniem lakieru i zacz±³ igie³kowaæ a kraterów zero :rotfl:

KK 
Wys³any: 2012-06-03, 01:15   
0
UP DOWN

S³ysza³ kto¶ z Was o firmie KompresJan?, oferuja jakie¶ kompresory podobno polskiej produkcji. Mój znajomy ma taki kompresor na tartaku. 5 lat to ju¿ podobno chodzi zamkniête w ma³ej zimnej klitce i ¿adnych problemów.

juny 
Wys³any: 2012-06-03, 12:09   
0
UP DOWN

Sk±d: Ostrów WLKP
ksenonn napisa³/a:
wreszcie nie mam problemów z kraterkami :rotfl:

Bo one s± g³ownie od zanieczysczeñ nie??

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-06-03, 12:25   
0
UP DOWN

juny napisa³/a:
nie

Nie.
One sa od wody, po¶rednio od wody.
Bo woda obecna w filtrach olejowych powoduje ich niew³a¶ciwa prace i przedostawanie sie oleju do instalacji.

Po osuszaczu w filtrach niema grama wody, istna pustynia.

Dodaj do tego dobry odolejacz i lakierujesz spokojnie, bez obaw o kraterki, oczka itd.

ksenonn 
Wys³any: 2012-06-03, 13:09   
0
UP DOWN

dok³adnie jak Lackdoctor prawi, a¿ zdziwiony jestem ile wywala wody ten osuszacz, bez porównania ile siê wcze¶niej zbiera³o w odwadniaczu bez osuszacza.. i dok³adnie w odwadniaczu teraz susza :)
moja instalacja teraz sk³ada siê tylko z osuszacza i zestawu CKD4000 nic wiêcej nie potrzeba.
Dziêki Krzysztof :spoko:

KK 
Wys³any: 2012-06-03, 15:06   
0
UP DOWN

Panowie czy od kilku postów temat nie zboczy³ z kursu? Co ma igie³kowanie do wyboru kompresora?

Nokia 
Wys³any: 2012-06-03, 15:16   
0
UP DOWN

Temat z lekka zboczy³.
Panowie ;)

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-06-03, 15:47   
0
UP DOWN

Nokia napisa³/a:
Temat z lekka zboczy³.
Panowie ;)

No to go teraz ³adnie podziel i bêdziemy siê cieszyæ z dwóch osobnych tematów. :tak:

ksenonn 
Wys³any: 2012-06-03, 15:48   
0
UP DOWN

przepraszam za zboczenie z tematu ;)
tak jak pisa³em polecam waltera, szkoda kasy na pó³¶rodki

KK 
Wys³any: 2012-06-03, 22:16   
0
UP DOWN

Super, ¿e kto¶ co¶ poleca, ale wiem tyle co wiedzia³em na pocz±tku jak za³o¿y³em temat.
Na forum jest masa odpowiedzi typu: "dozbieraj trochê i kup co¶ lepszego".
Tylko dlaczego nie ma konkretnej rady, s³uchaj kup to i to poniewa¿ ten sprzêt ma tak± i tak± g³owicê, to i to mia³em kilka lat, psu³o siê/nie psu³o siê itd.

Dziwi mnie te¿, ¿e forumowicze narzekaj± na to, i¿ tematy siê powtarzaj± non stop. Tylko jak maj± siê nie powtarzaæ skoro nie ma konkretnego jednego tematu o sprê¿arkach. Powinien byæ tam ustalony przedzia³ cenowy. Np do 500, 1000, 2000, 3000, 4000 i ka¿dy podaæ jaki¶ typ, oraz jak siê sprawuje sprzêt(jego wady i zalety). U³atwi³o by to szukanie ka¿demu amatorowi, a moderatorom na pewno przynios³oby korzy¶ci.

Ten temat raczej mo¿na usun±æ bo tyle wnosi do forumowej wiedzy ile poprzednie pieprzenie o dupie maryni. 100 tematów o dobór kompresora, a wiedzy z nich zero.

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-06-03, 22:42   
0
UP DOWN

Sk±d: kuj-pom
KK napisa³/a:
100 tematów o dobór kompresora, a wiedzy z nich zero

A nie pomy¶la³e¶ mo¿e, ¿e to tak samo niekonkretny temat jak np "jaki samochód do np 8 ty¶".
Sam widzisz, ¿e ilu u¿ytkowników tyle typów wiêc nie licz na to, ¿e znajdziesz tu z³oty ¶rodek i kto¶ ci powie , ¿e jak kupisz ten kompresor to bêdzie idealnie bo akurat tobie mo¿e siê on sknociæ po 20 godzinach u¿ytkowania i jak± opiniê wtedy ty wystawisz?
To wszystko to raczej drobne sugestie i podpowiedzi wiêc sam wyci±gaj wnioski.

KK 
Wys³any: 2012-06-04, 16:08   
0
UP DOWN

Temat jest sprê¿arka do 4 ty¶. Wymagania w jakims tam stopniu poda³em, oko³o 400l na wydmuchu i zbiornik minimum 100 lub wiêkszy.
Czyli równie dobrze mogê powiedzieæ szukam samochodu, do 8 ty¶iecy, z pojemnym baga¿nikiem, diesel(oszczêdny).
Co do marki to s³ysza³em, ¿e toyoty ¶± dobre jak i np mitsubishi, vw niby te¿. Koledzy podpowiedzcie który model wybraæ.
Na forum samochodowym ju¿ odpowied¼ by by³a udzielona, kup toyotê, silnik np 1.6 4afe, poniewa¿ dobrze znosi gaz i w miarê ma³o pali, autko bezawaryjne.
To oczywi¶cie przyk³ad. Tak¿e Warunki poda³em, tylko mo¿e niektóre osoby ¼le interpretuj± pytanie.
Odpowiedzi jakie uzyska³em to np: Kup mitsubishi, ja kupi³em takie. Lub kup(waltera) toyotê bo jest najlepsza. Pytaj±c dlaczego? nie uzyskujê odpowiedzi. Czyli mas³o ma¶lane.

Wracaj±c do tematu:
Dzwoni³em do www.pneumat.com.pl i nic ciekawego siê nie dowiedzia³em, rozmawia³em z jak±¶ pani± , która jest odpowiedzialna za doradzanie co jest dobre.
Oczywi¶cie wybór Fini lub Orlik. Orlik lepsze, ale drogie. Fini niby dobre, ale co do powa¿niejszych napraw to ju¿ nie wiadomo ile co kosztuje i czy da siê naprawiæ.

By³em te¿ w firmie KompresJan w S³upii i maj± kompresory Wan, jak i firmy Polmo.
Ogl±da³em dok³adnie co¶ takiego: Polmo KOMPRESOR KALCYT 612/8 150L
http://allegro.pl/kompres...2379540385.html

Sprê¿arka bije do 8 atmosfer, za³±cza siê przy 6,4. Przy czym sprê¿anie jest jednostopniowe. Podobno produkt w 100% polski. Koszt naprawy pompy 400z³ netto. Szlifowanie cylindra, nowe t³oki, zaworki. Czê¶ci wszêdzie dostêpne(niby). Czyli to nawet do naprawienia we w³asnym zakresie. Bañka 150l. Silnik 4kw.
Bañkê 150 litrów do 8 atm, nabi³o poni¿ej 3 min. Oko³o 170 sek.

Czy kto¶ posiada taki sprzêt? Czy warto to kupiæ?
To jest konkretne pytanie?

KK 
Wys³any: 2012-06-05, 00:33   
0
UP DOWN

Nikt nic nie wie o tych sprê¿arkach?

jacenty 741
Wys³any: 2012-06-05, 06:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
No przecie¿ gdyby kto¶ mia³ i u¿ywa³,to by napisa³!!!!
Na ca³ym forum mo¿e dwie osoby maj± takie same sprê¿arki, np jakie¶ Waltery albo Expo,reszta posiada to,co siê trafi³o w spadku po jakim¶ dziadku lakierniku albo kupili na chybi³-trafi³.Tak jak ja,mam Airpressa HK600/200,dzia³a ju¿ 4 lata bez najmniejszych usterek,i to stoj±c wewn±trz warsztatu,wiêc warunki ma raczej ciê¿kie.A czy mimo to mogê z czystym sumieniem powiedzieæ:to super sprzêt?Nie,bo mo¿e mog³em do³o¿yæ 500 z³ i kupiæ np 600/270,albo jakiego¶ Waltera o s³abszych parametrach,albo u¿ywany...jaki¶,albo...Albo mo¿e innym siê psuje?Ale kupi³em,co kupi³em,jest ok,i na razie bêdzie to,co jest.Jak nie pasuje,to jak z samochodem:sprzedajesz i kupujesz inny.

KK 
Wys³any: 2012-06-05, 19:47   
0
UP DOWN

Rozumiem.
Bêdê musia³ siê jeszcze trochê zastanowiæ co wybraæ. Metabo kusi promocjami i gwarancj± 3 lata. Za 4 ty¶ kupiê 410l/min + szlifierkê za 600z³ gratis dodaj±.

Walter jest ogólnie polecany wszêdzie, na seriê hd nie staæ, na GK staæ, wiêc to te¿ rozwa¿am. Odrzuca trochê chora gwarancja Waltera.

Fini, odpada w przedbiegach.
Schneider te¿.

Polmo Kalcyt, jest do¶æ drogi od 4000-4300 brutto, 390-410l/min.
Podoba mi siê w nim to, ¿e pompê mo¿na naprawiæ niewielkim kosztem.

Dziêkujê za wszystkie odpowiedzi.

piter302 
Wys³any: 2012-06-05, 20:28   
0
UP DOWN
piter302

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: kraków
mam takiego kalcta tylko butla 200 chodzi ju¿ 10 lat bezproblemowo polecam bije do10bar

piter302 
Wys³any: 2012-06-05, 20:30   
0
UP DOWN
piter302

Sk±d: kraków
je¿eli jeste¶ zainteresowany pomp± waltera to pisz na pw za³atwia³em koledze z 2 forum

KK 
Wys³any: 2012-06-05, 21:55   
0
UP DOWN

Pw posz³o do Ciebie kolego.
Powiedz co¶ o kalcycie mo¿e dok³adniej, przyda siê forumowym koleg±.
Mia³e¶ jakie¶ awarie tego sprzêtu? np w osprzêcie? zawór zwrotny itd?

Pozdrawiam

KK 
Wys³any: 2012-06-09, 21:15   
0
UP DOWN

Czemu nikt na forum otwarcie nie mówi, ¿e walter, a dok³adnie pompy to czysty Taiwan? Produkcja made in Taiwan. Na kompresorze producent ma chyba z 3 ty¶ mar¿y.
Niedaleko Niemiec nawet to nie sta³o.

pawel1108 
Wys³any: 2012-06-09, 21:49   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
Czemu nikt na forum otwarcie nie mówi, ¿e walter, a dok³adnie pompy to czysty Taiwan?

bo nam wstyd ;P
KK napisa³/a:
producent ma chyba z 3 ty¶ mar¿y

oko³o 4 ty¶,zale¿y jaki model
KK napisa³/a:
Niedaleko Niemiec nawet to nie sta³o.

sta³o,sta³o mój jest z wystawki z Berlina ;P

jarbia
Wys³any: 2012-06-09, 22:32   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Sk±d: Wlkp.
Cytat:
Czemu nikt na forum otwarcie nie mówi, ¿e Walter, a dok³adnie pompy to czysty Taiwan?

By³o na forum ,mój niby Walter to niby Sumake , ale niestety nawet chyba nie Tajwan
tylko Chiny .Ale na razie chodzi i ma na szczê¶cie tak± wydajno¶æ jak napisano .
pozdr.

KK 
Wys³any: 2012-06-10, 01:34   
0
UP DOWN

W takim razie czy warto w to siê pchaæ? Przecie¿ pompa do tego waltera gk 530 kosztuje tylko 1000z³. To mniej ni¿ choæby do Abaca.
Cena za kompresor jest du¿a, a tu nawet ostatnio dowiedzia³em siê, ¿e firma Walter jest Polsk± firm±. Tak mi powiedzia³ Pan z Waltera. Odno¶nie pomp powiedzia³ mi, ¿e s± ich produkcji, co te¿ zdaje siê byæ bzdur± kompletn±.
Do tego Walter GK wed³ug Pana ma mieæ zachowany cykl pracy 50/50. Czyli tak naprawdê najlepiej go w ogóle nie pod³±czaæ do pr±du.

Szkoda, ¿e w mojej okolicy rzadko zdarzaj± siê okazje typu Airpol lub WAN du¿y, za 1000z³. Tak jak mój kolega kupi³, dobrego sprawnego Airpola, za 1000z³ od jakiego¶ pijoczka.
Nawet bym siê nie zastanawia³.

Nie wiem czy to szukanie z³otego ¶rodka je¶li chodzi o sprê¿arkê to nie masa energii psu w dupê. Co by siê nie kupi³o to i tak Chiny, Taiwan, W³ochy pewnie z podobnym wykonaniem i koñcowym zu¿yciem. No mo¿e jedynie polskie Kalcyty maj± co¶ z PL, ale tu trochê ma³e wydajno¶ci.

jarbia
Wys³any: 2012-06-10, 11:39   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

KK napisa³/a:
Nie wiem czy to szukanie z³otego ¶rodka je¶li chodzi o sprê¿arkê to nie masa energii psu w dupê.

Te¿ tak mia³em przed zakupem sprê¿arki ,przejrza³em internetowe fora a maj±c ju¿ niedobre do¶wiadczenia z chiñszczyzn± natrafi³em u nas na wsi do go¶cia ,który serwisuje sprê¿arki miêdzy innymi WAN-y ,mia³ na zbyciu jedn± o wydajno¶ci niby 250l/min,ale dziwnym trafem mia³a wiêcej.Wybra³em te¿ dlatego ,¿e dostêpne s± czê¶ci i serwis ,a poza tym konstrukcja jest tak prosta ,¿e mo¿na to samemu naprawiæ .Za to ,¿e kupi³em 30 letniego WAN-a zosta³em tu trochê zbesztany ,ale ponad rok go u¿ywa³em i nic siê nie dzia³o ,mog³em malowaæ i uci±gnê³o pneumatyczne narzêdzia .Nie da³ rady jedynie na mojej piaskareczce,wiêc poszuka³em co¶ wydajniejszego i pad³o na tego niby Waltera .Wg zapewnieñ sprzedaj±cego to by³a pompa do Waltera gk 530 ,ale po zakupie i poszperaniu trochê w sieci okaza³o siê ¿e to chiñskie.Jedyne co mnie pociesza to to,¿e z silnikiem 4kW i trochê wiêkszymi obrotami ma wydajno¶æ ok 500 l/min i mnie to wystarcza .Dodam ,¿e pompê zainstalowa³em po przeróbkach na starym kompresorze wan .
Konkretnej podpowiedzi ,jak± sprê¿arkê powiniene¶ kupiæ niestety nie dostaniesz ,bo ka¿dy tu ma inne do¶wiadczenia z kompresorami inne potrzeby i mo¿liwo¶ci finansowe .
Bêdziesz musia³ zdecydowaæ sam i pó¼niej opiszesz swoje do¶wiadczenia ,aby pogmatwaæ sprawê nastêpnemu kupuj±cemu :D

powodzenia w zakupie

KK 
Wys³any: 2012-06-10, 13:06   
0
UP DOWN

Ciekaw jestem czy dla Waltera te¿ pompy id± z Taiwanu czy tylko Taiwan produkuje zamienniki identycznie wygl±daj±ce jak te w Walterze.
Tak naprawdê jaki mo¿e byæ koszt wytworzenia takiej pompy w Taiwanie, pewnie z 300z³. Czego wiêc tu siê spodziewaæ.

@jarbia gdzie masz napisane na pompie, ¿e to made in Taiwan? Bêdê w sklepie z kompresorami to zerknê z ciekawo¶ci bo stoj± tam dwa Waltery(czy te¿ s± Taiwan, China).

Jeden z kolegów lakierników poleci³ mi te¿ sprê¿arki niby w³oskie "Shamal". Mówi, ¿e u niego stoi na dworze, chodzi dzieñ w dzieñ i od 6 lat nie ma z ni± problemów. 14 osób u niego pracuje, tak¿e ma kto jej u¿ywaæ.
Np taka http://allegro.pl/sprezar...2353973226.html
Ten znajomy powiedzia³ abym kupi³ dwustopniow± sprê¿arkê, podobno w 1 stopniowych prêdzej czy pó¼niej padnie g³owica.

Te¿ w sumie nie wiem czy lepiej jest wzi±æ z silnikiem 4.0kw 1400 obrotów i prze³o¿eniem 1:1, czy 3.0kw 2800 i prze³o¿eniem 1:2. Chyba mniej energii zu¿yje ten 3kw, bo ma lepiej dobrane prze³o¿enie?

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-06-10, 13:12   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
Te¿ w sumie nie wiem czy lepiej jest wzi±æ z silnikiem 4.0kw 1400 obrotów i prze³o¿eniem 1:1, czy 3.0kw 2800 i prze³o¿eniem 1:2. Chyba mniej energii zu¿yje ten 3kw, bo ma lepiej dobrane prze³o¿enie?
Czy np 2800 i prze³o¿enie

Przecie¿ nie obroty robi± wydajno¶c, lecz moc jak± mo¿e podaæ silnik do kompresora.

4kW silnik to ju¿ wydajno¶æ ponad 400 l/min.
A silnik 3kW w niewielu przypadkach (typach kompresora) potrafi daæ wiêcej ni¿ 360 l/min.

KK 
Wys³any: 2012-06-10, 13:25   
0
UP DOWN

Chwile, Kalcyt ma silnik 4kw 1200 obrotów, 1200 na pompie prze³o¿enie 1:1 i wydajno¶æ 380l/min przy 8 barach.
Walter ma silnik 3kw 2800 obrotów, 1400 na pompie, prze³o¿enie 1:2 i wydajno¶æ 440l/min przy 10 barach.

Czyli je¶li prze³o¿enie jest 1:2 to silnik mo¿e byæ mniejszy poniewa¿ ma du¿o l¿ej, a wydajno¶æ bêdzie du¿a. To tak jak w rowerze górskim i zmianie kó³ zêbatych w przerzutkach.

A wydajno¶æ to robi pompa i konkretnie pod ni± dobrany silnik. Bo je¶li pompa wytrzyma 1400 obr/min to tyle ma mieæ i mo¿e byæ silnik nawet 10kw.

Mi tylko chodzi o zu¿ycie energii w koñcowym rachunku.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-06-10, 13:30   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
Chwile, Kalcyt ma silnik 4kw 1200 obrotów, 1200 na pompie prze³o¿enie 1:1 i wydajno¶æ 380l/min przy 8 barach.
Walter ma silnik 3kw 2800 obrotów, 1400 na pompie, prze³o¿enie 1:2 i wydajno¶æ 440l/min przy 10 barach.

Pisa³em przecie¿ o pewnych przypadkach.
KK napisa³/a:
wydajno¶æ to robi pompa i konkretnie pod ni± dobrany silnik. Bo je¶li pompa wytrzyma 1400 obr/min to tyle ma mieæ i mo¿e byæ silnik nawet 10kw.

Ameryki nie odkry³e¶, jednak dokoñczê... wiêkszy nie szkodzi, mniejszy silnik sie spali.

jarbia
Wys³any: 2012-06-10, 13:48   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

KK napisa³/a:
jarbia gdzie masz napisane na pompie, ¿e to made in Taiwan

W³a¶nie nic nie jest napisane ,z pomp± dosta³em specyfikacjê i na niej napisane jest typ LB40-3 .Po tym doszed³em do firmy Sumake z Tajwanu i po poszukiwaniach dotar³em do tego,¿e firma to ma z Chin ! A mia³ byæ oryginalny Walter.

KK napisa³/a:
czy lepiej jest wzi±æ z silnikiem 4.0kw 1400 obrotów i prze³o¿eniem 1:1, czy 3.0kw 2800 i prze³o¿eniem 1:2. Chyba mniej energii zu¿yje ten 3kw, bo ma lepiej dobrane prze³o¿enie

Nie spotka³em prze³o¿enia 1:1 ,ale to chyba niedobry pomys³ ,lepiej 2800 z prze³o¿eniem odpowiednim do pompy ,bo to przecie¿ zale¿y te¿ od ¶rednicy ko³a na pompie i jej znamionowych obrotów .
Prze³o¿enie 1:1 ma wiele wad ,np. ciê¿szy start silnika (mog± te¿ siadaæ bezpieczniki ) ,du¿e ko³a na silniku wiêksze bicie i zu¿ywanie siê ³o¿ysk ,no i jak niedoszacowana moc silnika to przy takim prze³o¿eniu mo¿e pompy nie uci±gn±æ

Wg. mnie najlepiej silnik 4kw 2800 obr i ¶w. spokój . Tylko trzeba jeszcze daæ es-y przynajmniej typu C.

pozdr.

walter_edited-1.jpg
Plik ¶ci±gniêto 572 raz(y) 174.04 KB

KK 
Wys³any: 2012-06-10, 13:55   
0
UP DOWN

@Lackdoctor jeszcze niedawno poleca³e¶ na forum chyba Waltera, o ile mnie pamieæ nie myli.
Dzisiaj co¶ siê zmieni³o?

Co do prze³o¿eñ to Kalcyt ma silnik 1400 obr bodaj¿e, i prze³o¿enie 1:1 czyli tak jak ma byæ dla pompy. Ko³a s± ma³e, poniewa¿ wiatrak ch³odz±cy pompê jest przykrêcony do ma³ego ko³a.
Pomiñmy ten temat jednak, wszystko ju¿ zosta³o wyja¶nione dla potomnych.

http://www.sumake.com/profile.php

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-06-10, 14:18   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
@Lackdoctor jeszcze niedawno poleca³e¶ na forum chyba Waltera, o ile mnie pamieæ nie myli.
Dzisiaj co¶ siê zmieni³o?

Nic sie nie zmieni³o.
Sam kupiê waltera, , , , kiedy fiac dieffe wyci±gnie kopyta.
Czyli raczej nigdy.
Sam kompresor do mojego dieffe to koszt dobrej (no mo¿e nie tyle dobrej co du¿ej) chiñskiej sprê¿arki.

KK 
Wys³any: 2012-06-10, 14:33   
0
UP DOWN

To musisz mieæ du¿o znajomych, którzy pracuj± ju¿ kilka lat na walterach skoro polecasz taki sprzêt. Maj± jakie¶ problemy?

jarbia
Wys³any: 2012-06-10, 14:35   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

KK napisa³/a:
Co do prze³o¿eñ to Kalcyt ma silnik 1400 obr bodaj¿e, i prze³o¿enie 1:1 czyli tak jak ma byæ dla pompy

Rzeczywi¶cie wygl±da na prze³o¿enie 1:1 .Ale w wiêkszo¶ci sprê¿arek ko³a s± zarazem wentylatorem ch³odz±cym i maj± wiêksze ¶rednice ,st±d prze³o¿enia s± inne .
pozdr

KK 
Wys³any: 2012-06-10, 14:37   
0
UP DOWN

@jarbia masz oczywi¶cie racjê.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-06-10, 15:08   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
To musisz mieæ du¿o znajomych, którzy pracuj± ju¿ kilka lat na walterach skoro polecasz taki sprzêt. Maj± jakie¶ problemy?

Tu na samym forum mam trzech, na drugim forum jest co najmniej dwóch posiadaczy walterów.
Mówiê o takich osobach co nie lakieruj± raz na miesi±c.

ksenonn 
Wys³any: 2012-06-10, 17:13   
0
UP DOWN

Mój kompresor jest z 2006 roku, wcze¶niej pracowa³ na wulkanizacji teraz s³u¿y mi do lakierowania. Wymieni³em w nim filterki które mia³em w komplecie, olej.. wadê jak± posiada to szybkoz³±czki puszczaj± jak siê wypnie przewody, dla mnie nie problem bo mam ca³y czas je wpiête. Razem z osuszaczem Waltera sprawuje siê super, jestem mega zadowolony, dziêki zestawowi ckd4000 pompuje czystym powietrzem moj± now± Sate 4000 RP w wersji limitowanej - i ¿ycie jest piêkne ^^

Walter GK 530-3.0 200
Walter AHT12

tak wiêc polecam :spoko:

mo¿e warto by by³o j± zreanimowaæ http://allegro.pl/sprezar...2400869637.html

KK 
Wys³any: 2012-06-10, 17:54   
0
UP DOWN

Mia³em po to jechaæ dzisiaj. Umówi³em siê z go¶ciem na 13, ale zrezygnowa³em.
Jednak widaæ po tej sprê¿arce, ¿e nasi ju¿ tu byli. Olejem zagrzebane jest wszystko tak jakby co¶ siê urwa³o pêk³o. Na moje oko sprê¿arka by³a przytarta.
¦ruby odkrêcana na cylindrach, na dekielku od wa³u.
Gada³em z go¶ciem, twierdzi, ¿e super stan, idealna, ¿e pod³±czy³by sam silnik, ale chwilowo odcieli mu si³ê na dzia³ce. Co za pech. hehe
Silnik ulany, albo opalony. Beczka ju¿ pordzewia³a w kilu miejscach, on twierdzi, ¿e idealna.
Wszystko ig³a, a same fotki ju¿ przecz± temu.

Go¶æ handluje motocyklami i quadami, tak¿e gadane ma super.

Nie wspomnê ju¿ o tym, ¿e na pocz±tku mówi³, ¿e mia³ w³amanie, a na koñcu mota³ siê, ¿e szuka³, ale cylindra i t³oka nie znalaz³. Tak¿e takim ludziom to od razu mówiê na drzewo.

U takich ludzi to nie zdziwi³bym siê jakby beczka by³a ulana olejem w ¶rodku i musia³bym wszystko czy¶ciæ.

Ps.
Prze³±cznik w³±czaj±cy sprê¿arkê te¿ ma zepsuty.

KK 
Wys³any: 2012-06-10, 18:03   
0
UP DOWN

@ksenonn powiedz mi czy musi byæ w GK 530 zachowany ten cykl pracy 50/50 czy mo¿na to z lekka pomin±æ. Chcia³bym choæ z 30 min pompowaæ czasem non stop.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: