Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
marclazy 
Wys³any: 2012-06-01, 11:37   lakierowanie oryginalnie szorstkich zderzaków
0
UP DOWN

Sk±d: Kraków
Hey, posiadam fiata punto 2 z oryginalnie nie malowanymi zderzakami, nie znalaz³em takiego tematu ta forum, jest mo¿liwo¶æ pomalowanie takich szorstkich zderzaków? proszê o porady.
Pozdrawiam.

noxes
Wys³any: 2012-06-01, 12:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Jest mozliwo¶æ. Ja to robi³em. Musisz przelecieæ to papierem ¶ciernym aby uzyskaæ mo¿liwie gladk± powierzchniê. na to k³adziesz pzp, po¼niej podk³ad akrylowy wype³niaj±cy i warstwy dekoracyjne czyli baza i klar lub akryl.

gugun 
Wys³any: 2012-06-01, 13:15   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
1 sposób-w³oknina+pzp+ podk³ad+szlif+ewentualnie podk³ad+szlif+lakier
2sposób szlif papierem do ozyskania w miare mo¿liwo¶ci najbardziej g³adkiej powierzchni+pzp+ podk³ad+szlif+ lakier

ja wybieram zawsze sposób nr.2 bo sobie moment do równego objade maszynk± i tylko raz podk³aduje

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-06-01, 14:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
gugun napisa³/a:
1 sposób-w³oknina

Teee, panie doskona³y lakierniku!!!!!
Walisz b³êdy jak m³ody i bzdury piszesz pomijaj±c kroki w przygotowaniu takich elementów do aplikacji chocia¿ pzp.... sory, trzy pokolenia lakiernicze i nadal tylko piwko, piwko i pzp.

Wiesz jak to dobrze zrobiæ????
W±tpiê, ale jest google, wiêc siê szybko doucz mistrzu. :sciana:

noxes
Wys³any: 2012-06-01, 15:30   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Teee, panie doskona³y lakierniku!!!!!
Walisz b³êdy jak m³ody i bzdury piszesz pomijaj±c kroki w przygotowaniu takich elementów do aplikacji chocia¿ pzp.... sory, trzy pokolenia lakiernicze i nadal tylko piwko, piwko i pzp.

Wiesz jak to dobrze zrobiæ????
W±tpiê, ale jest google, wiêc siê szybko doucz mistrzu.

Aaa to mo¿e Ty napisz jak to prawid³owo zrobiæ, hmm?

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-06-01, 16:15   
0
UP DOWN

noxes,
Lakieruj±c zderzaki i inne elementy plastykowe nale¿y najpierw usun±æ silikony i inne zanieczyszczenia znajduj±ce siê na zderzaku i w¿arte w jego strukturê.
Do tego u¿ywamy w³a¶nie w³ókniny i zmywacza, najlepiej agresywnego wstepnego antysylikonowego.

Nastêpnie dopiero mo¿na aplikowaæ pzp.
Przy nowych elementach nale¿y wygrzac taki element aby, pozosta³o¶ci technologicznych substancji zapobiegaj±cych przywarciu plastyku do formy, usun±c z plastyku te substancje.
Potem juz normalnie zmywacz wstepny i szara w³óknina itd.
A strukturê likwiduje siê poprzez aplikacjê odpowiedniej ilo¶ci podk³adu.
Matowaæ do równego nie trzeba, ale mo¿na ... tylko czy warto siê meczyæ ?

936
Wys³any: 2012-06-01, 16:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Dok³adnie, zgodnie ze sztuk±...

noxes
Wys³any: 2012-06-01, 16:35   
0
UP DOWN

Cytat:
Lakieruj±c zderzaki i inne elementy plastykowe nale¿y najpierw usun±æ silikony i inne zanieczyszczenia znajduj±ce siê na zderzaku i w¿arte w jego strukturê.

He my¶la³em, ze masz cos innego na my¶li. my¶lê ¿e gugun o tym wie tylko nie napisa³.
Tó¿ to jest oczywiste, ¿e trzeba to oczy¶ciæ z ogromnych ilo¶ci plaka itp specyfików ;)

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-06-01, 16:40   
0
UP DOWN

noxes napisa³/a:
my¶lê ¿e gugun o tym wie tylko nie napisa³.

Te¿ tak my¶lê.
Przecie¿ to dobry lakiernik i na dodatek ¶wiadomy technologii.
A to ¿e ostatnio sam zacz±³ siê dowalaæ do mnie osobi¶cie od jaki¶ tam mnie wyzywaj±c, wiêc najpro¶ciej pokazac mu gdzie w opisach robi b³êdy i wskazuje b³êdn± technologiê.
Tak jak w tym przypadku.

Jak bys nie wiedzia³ to by¶ tak zrobi³ jak gugu¶ ka¿e i po czasie by odpad³o.

Sk±d by¶ wiedzia³ ¿e nale¿y usun±æ chemicznie i termicznie (opalarka, s³oñce, promiennik) to co jest w plastyku?

noxes
Wys³any: 2012-06-01, 16:52   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Sk±d by¶ wiedzia³ ¿e nale¿y usun±æ chemicznie i termicznie (opalarka, s³oñce, promiennik) to co jest w plastyku?

Hmm z internetu (chyba) :) Sam zaczyna³eem a raczej wci±¿ zaczynam tak jak wielu z nas od zadania pytania na forum i nocy spêdzonej przed komputerem.
Chocia¿ ostatnio sam zderzak przelecia³em tylko zmywaczem sylikonu i w³uknin± i na razie sie trzyma ^^ , a technologiê znam na pamieæ, gorzej z praktyk± :blee:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: