Autor |
Wiadomo¶æ |
|
juny
|
Wys³any: 2012-06-03, 09:54 Zaprawka??
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 2384 Sk±d: Ostrów WLKP
|
Witam koledzy.
Mam ma³y problem na tylnym b³otniku u góry pod sam± ramk± mam zdarty lakier na randcie na ok. 1cm x 4cm do podk³adu.
I teraz tak :
Jak bym chcia³ zrobiæ zaprawkê to muszê ca³y b³otnik matoawaæ czy tylko okolice tego i delikatnie przypylaæ??
Z góry dziêkuje i pozdrawiam |
|
|
|
|
juny
|
Wys³any: 2012-06-03, 16:37
|
0
|
|
|
|
czemu nikt nie odpowie??? |
|
|
|
|
Patryk-83
|
Wys³any: 2012-06-03, 16:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 24
|
Jak zaprawka to po co ca³y b³otnik? Matujesz to co bêdziesz pryska³ i trochê dalej, ¿eby móc to spolerowaæ. Jaki to lakier to napiszê co¶ wiêcej. |
|
|
|
|
juny
|
Wys³any: 2012-06-03, 18:11
|
0
|
|
|
|
srebrny metalik |
|
|
Patryk-83
|
Wys³any: 2012-06-03, 18:34
|
0
|
|
|
|
To na bank bêdzie widoczna ta zaprawka. A jakie autko? S± jakie¶ przet³oczenia na b³otniku? Wtedy lepiej zrobiæ np.pó³ b³otnika do rantu i tyle. Na rantach naj³atwiej zgubiæ ³±czenia lakieru. |
|
|
|
|
juny
|
Wys³any: 2012-06-03, 18:41
|
0
|
|
|
|
w³a¶nie to jest na samym rancie |
|
|
Patryk-83
|
Wys³any: 2012-06-03, 19:02
|
0
|
|
|
|
Ja bym prysn±³ ca³y b³otnik, ale nie wiem jak z Twoimi zdolno¶ciami, mo¿e lepiej oddaæ auto do lakiernika. Na srebrnym zrobiæ zaprawkê nie jest ³atwo, a jeszcze na rancie, hmm... |
|
|
|
|
juny
|
Wys³any: 2012-06-03, 19:28
|
0
|
|
|
|
a nie lepiej ze na rancie przejscia nie bedzie?? |
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-06-03, 21:50
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
Cytat: |
To na bank bêdzie widoczna ta zaprawka. |
B³±d.
Zaprawki siê robi tak aby ich nie by³o widaæ.
A robi siê je wykorzystuj±c materia³y eliminuj±ce powstanie wady (widocznego przej¶cia, cienia czy ³atki) i odpowiednia technikê.
Matujesz obszar naprawiany i jego okolicê.
Nastepnie baz± pokrywasz ³atkê, cieniujesz wstepnie a nastepnie wspomagaj±c sie zwyk³ym rozcieñczalnikiem do cieniowania bazy koñczysz odkurz w niewidoczny sposób.
Mo¿na tez najpierw daæ jedn± warstwê tego preparatu do cieniowania... tak nawet zalecaj± w karcie technicznej.
Polecam novol spectral.
Nikt nie zauwa¿y ¿e kto¶ kiedy¶ zaprawkê robi³ na sreberku.
Bezbarwny nie musze t³umaczyæ? |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
Patryk-83
|
Wys³any: 2012-06-03, 22:01
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | B³±d.
Zaprawki siê robi tak aby ich nie by³o widaæ. |
Kolego wiem jak siê robi zaprawki i wiem dobrze ze srebrny jest jednym z najtrudniejszych kolorów, a s±dz±c po pytaniach kolegi "juny" stwierdzam, ¿e bêdzie widoczna, bo on nie zrobi tego profesjonalnie. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-06-03, 22:03
|
0
|
|
|
|
Patryk-83 napisa³/a: | i wiem dobrze ze srebrny jest jednym z najtrudniejszych kolorów, |
Ale jaka w nim trudno¶æ?
Mo¿esz zdradziæ jak Ty robisz zaprawkê??
Co u¿ywasz itd?
Jakie sprzety, materia³y, technika? |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2012-06-03, 22:09
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Patryk-83 napisa³/a: | mo¿e lepiej oddaæ auto do lakiernika. Na srebrnym zrobiæ zaprawkê nie jest ³atwo |
Kolego juny ,bez urazy ale to jest najlepsza porada dla Ciebie Kolega Lackdoctor stara siê widzê Tobie podpowiedzieæ jak mo¿e ale pamiêtaj ¿e je¶li masz ma³e do¶wiadczenie to najnormalniej polegniesz na tej .... zaprawce
Pozdrawiam!
ps. ale zawsze jest ten ....pierwszy raz jak nie spróbujesz to siê nie przekonasz ,a zawsze "nauka nie idzie w las" Raz spieprzysz pó¿niej drugi ,trzeci a¿ za ...... czwartym ju¿ Ci wyjdzie |
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-06-03, 22:16
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09,
MAsz racjê, ale Juny nie od dzis tu pisze i widaæ chyba chce sie rozwijaæ.
Wiêc niech siê uczy, nawet na swoich b³êdach.
Jak co to siê koledze pomo¿e dok³adniej opisuj±c technikê.
Tylko ciekawe czy sprzêtowo podo³a i czy ma ju¿ do¶wiadczenie na tyle wyrobione ¿e da radê z zaprawk±. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2012-06-03, 22:18
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Ju¿ dopisa³em tak¿e jeszcze napisze: zawsze jest ten pierwszy raz
Jak siê nie spróbuje to siê cz³owiek nie przekona
ps. ja sam na srebrze jak pamiêtam to dwa razy .... da³em du..py jak zaczyna³em z jasnymi metalikami
Najlepiej to zacz±æ naukê od ciemnych kolorów i dopiero jak siê zdobêdzie do¶wiadczenie (bez¶ladowe naprawy cieniowania) zacz±æ z jasnymi metalikami |
|
|
|
|
Patryk-83
|
Wys³any: 2012-06-04, 05:17
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | Ale jaka w nim trudno¶æ? |
czytaj±c Twoje posty mo¿na stwierdziæ, ¿e masz spor± wiedzê i do¶wiadczenie, ale nie wiem czy nigdy nie mia³e¶ problemu ze srebrem, czy tak szybko zapomnia³e¶ swoje pierwsze lakierowania srebrnymi bazami. Jak kto¶ nie wie czy do zaprawki ma matowaæ kawa³ek czy ca³y b³otnik to jestem pewien, ¿e zrobi widoczn± zaprawkê. Ja zanim doszed³em do tego jak zrobiæ to bez ¶ladu narobi³em dziesi±tki chmurek na autach. |
|
|
|
|
juny
|
Wys³any: 2012-06-04, 20:39
|
0
|
|
|
|
Spróbuje najwy¿ej bêdzie przej¶cie ale to chyba lepiej ni¿ slady od pendzelka i syf na tym rancie
Napisze potem teraz remontuje sprê¿arke
Pozdrawiam |
|