Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Cubson94
|
Wys³any: 2012-06-03, 21:01 Grudki w lakierze bezbarwnym
|
0
|
|
|
|
Witam, dotychczas malowa³em kompresorem 24l i pistoletem za 40 z³ z Liroy Merlin. Na swoje ma³e potrzeby o dziwo wychodzi³o ca³kiem ³adnie ale przyszed³ czas gdy na lakierze bezbarwnym wyskakiwa³y taki grudki jest ich pe³no. Pomy¶la³em ¿e to wina pistoletu swoje przepracowa³ poza tym dysza by³a 2.0, wiêc kupi³em nowy Jonnesway AJ-6111 z dysz± 1.4. Pistoletem maluje siê 100x lepiej lecz problem z grudkami pozosta³. Wczoraj malowa³em b³otnik i grudek by³o pe³no. Dzi¶ rano polerka papier 2000 i poschodzi³o b³otnik jest elegancki ale co z tego jak dochodzi mi parê godzin na starcie wszystkiego. Na pewno nie s± to syfki z powietrza poniewa¿ przy ¶cieraniu ewidentnie widaæ ¿e s± tu grudki lakieru bezbarwnego. Czym s± one powodowane przypuszczam ¿e mo¿e ci¶nienie jest za ma³e bo kompresor nie wyrabia i lakierem po prostu plujê jak przy koñcz±cym siê sprayu ? To zaczê³o siê od niedawna ale co jest przyczyn± ? Teraz pytanie odno¶cie nowego pistoletu, gdy malujê wydaje mi siê ¿e pryska ma³ym ci¶nieniem dlaczego ? regulacja ci¶nienia w pistolecie otwarta na maxa w koñcu wyj¶cie z kompresora otworzy³em na maxa i dalej to samo gdy podpi±³em stary pistolet ci¶nienie z jakim wylatywa³ lakier by³o du¿o wy¿sze, podobnie do dawkowania lakieru na starym pistolecie lakier bezbarwny mog³em rozlaæ w moment a na nowym muszê naprawdê duzo pryskaæ ¿eby lakier siê rozla³ przy dawce lakieru na pistolecie odkrêconej na maxa czemu tak jest ? |
|
|
|
|
ksenonn
|
Wys³any: 2012-06-03, 21:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 279 Sk±d: Czêstochowa
|
sprawd¼ sobie odpowietrznik, przelewaj lakier przez sitka
niestety ale ten kompresor ¶rednio nadaje siê do lakierowania |
_________________ Blacharstwo/Lakiernictwo
|
|
|
|
|
Cubson94
|
Wys³any: 2012-06-03, 21:21
|
0
|
|
|
|
Jaki odpowietrznik ? Tak wiem w tym tygodniu kupiê 200l Stanleya |
|
|
|
|
noxes
|
Wys³any: 2012-06-03, 21:44
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 289
|
Mo¿e w±¿ ma za ma³± ¶rednicê, mo¿e w pistolecie po poprzednim lakierowaniu co¶ zosta³o, mo¿e kompresor wali smieciami, mo¿e to woda, a mo¿e zrób zdjêcia bêdzie ³atwiej? |
|
|
|
|
Cubson94
|
Wys³any: 2012-06-03, 21:53
|
0
|
|
|
|
W±¿ ma ¶rednice 10mm, pistolet by³ nowy nigdy nie u¿ywany na poprzednim pistolecie by³o to samo, to nie woda, wiem jak wygl±da woda w lakierze, nie idzie tego za bardzo spolerowaæ a moje grudki s± zrobione z lakieru bezbarwnego. Ze zdjêciem bezie problem bo b³otnik jest juz spolerowany. Wygl±da to jak by ziarnka piasku powrzucaæ w lakier tylko ¿e s± trosze wiêksze od ziarnka i nie s± to ¿adne paprochy tylko lakier bezbarwny zbity w grudki |
|
|
|
|
Patryk-83
|
Wys³any: 2012-06-03, 21:54
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 24
|
Ledwo pluje lakierem, bo masz syf w pistolecie i zapycha dyszê w pistolecie. W starym mia³e¶ 2.0 to wypluwa³o nawet z grudami. Jak przechowujesz klar? Mo¿e dosta³o Ci siê trochê utwardzacza do pojemnika z klarem i zacz±³ tê¿eæ. Kompresor nie nadaje siê na pewno do lakierowania, kup cokolwiek z 2 t³okami, nawet 50l bêdzie wiele lepsze. |
|
|
|
|
Cubson94
|
Wys³any: 2012-06-03, 22:20
|
0
|
|
|
|
Nie mam syfu w pistolecie piszê po raz 3 ¿e to by³ nówka pistolet u¿ywany 1 raz i dzia³o siê tak samo jak na starym. Klar trzymam w pojemniczkach w których mi go sprzedano bo ostatnio bra³em rozlewany. Poza tym w pistolecie mam filterek, nie ma szans ¿eby przeszed³ przez niego taki grud. |
|
|
|
|
Patryk-83
|
Wys³any: 2012-06-04, 05:08
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 24
|
Pisz±c syf w pistolecie mam na my¶li te grudki, to bêdzie powód zatykania dyszy, dlatego ledwo pluje lakierem, chyba ¿e baz± te¿ Ci ledwo pluje to ewidentnie za ma³o powietrza masz. |
|
|
|
|
voytas81
|
Wys³any: 2012-06-04, 09:23
|
0
|
|
|
|
1. Zapchany Gun - wyczysc dokladnie w Nitro
2. Za gêsty/zbrylowany lakier - sprawd¼, wymieszaj
3. Za gorace otoczenie/pod³oze - jaka temp
Pozatym ja lece na wê¿u 12mm bo nizsze nieogarniaja, ze wzgledu na zuzycie powietrza a nie samo cisnienie. |
|
|
|
|
noxes
|
Wys³any: 2012-06-04, 11:51
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 289
|
A lakiery lejesz przez sitko do kubka pistoletu? |
|
|
|
|
Cubson94
|
Wys³any: 2012-06-04, 22:39
|
0
|
|
|
|
Tak, baz± te¿ mi ledwo sypie na starym pistolecie nie by³o tego problemu bazê k³ad³ normalnie. W³a¶nie nie przelewam przez sitko i to mo¿e byæ przyczyn± nastêpnym razem kupie inny lakier i przeleje przez sitko. Kompresor 200l wystarczy do tego pistoletu ? Jakie podaæ mu ci¶nienie na wej¶ciu ? |
|
|
|