Autor |
Wiadomo¶æ |
|
mariann
|
Wys³any: 2012-06-05, 12:16 Problem z odcieniem bazy, maska do poprawki
|
0
|
|
|
|
Witam
Lakierujê ju¿ sporo czasu i teraz zastanawiam siê czy nie pope³ni³em b³êdu dobieraj±c bazê.
Mianowicie Kupi³em w mieszalni bazê dwie setki, i jak zawsze napisane jest ¿eby rozmieszaæ w stosunku 1:1 z rozcienczalnikiem. Dola³em wiêc dwie setki ale wydawa³a mi siê za gêsta wiêc dola³em jeszcze setkê rozpuszczalnika i polakierowa³em maskê.
W efekcie po za³o¿eniu na auto okaza³o siê ¿e maska jest du¿o za jasna mia³a byæ granatowa a wysz³a du¿o za jasna. Pytanie czy je¿eli dola³em wiêcej rozpuszczalnika ni¿ jest zalecane do bazy czy mog³o to miêæ wp³yw na kolor. Wiêcej rozpuszczalnika mog³o rozja¶niæ bazê?
Pomijam t³o bo by³o ciemne oraz k³ad³em te¿ kilka warstw wiêc powinno dobrze pokryæ.
Rozcieñczy³em j± bo mam problemy z ustawieniem swojego nowego pistoletu jak psikam baz± 1:1 to wychodzi zamiast g³adka to taka jak kasza jakby nie by³a dobrze rozbita.
Pistolet ustawi³em tak jak zalecaj± 2 bary miot³a na max. i nie za bardzo to maluje.
Jak rozciêczy³em baze bardziej to by³o lepiej ale wyszed³ inny kolor i teraz nie wiem gdzie wina. Jak ustawiæ pistolet ¿eby malowaæ gê¶ciejsz± baz± mo¿e zwiêkszyæ ci¶nienie poradzcie co¶ ch³opaki. Mój nowy nabytek to pistolet firmy LARE STI HVLP. Co s±dzicie o tym sprzêcie w miarê do bazy czy kolejny lipny zakup.
ll.JPG
|
|
Plik ¶ci±gniêto 60 raz(y) 24.65 KB |
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-06-05, 13:40
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
mariann napisa³/a: | Pytanie czy je¿eli dola³em wiêcej rozpuszczalnika ni¿ jest zalecane do bazy czy mog³o to miêæ wp³yw na kolor. Wiêcej rozpuszczalnika mog³o rozja¶niæ bazê? |
Tak.
mariann napisa³/a: | Rozcieñczy³em j± bo mam problemy z ustawieniem swojego nowego pistoletu jak psikam baz± 1:1 to wychodzi zamiast g³adka to taka jak kasza jakby nie by³a dobrze rozbita.
Pistolet ustawi³em tak jak zalecaj± 2 bary miot³a na max. i nie za bardzo to maluje. |
Pistolet tylko wygl±da jak org pierwowzór, wiêc musisz podnie¶æ ci¶nienie.
Ale ile to ju¿ sam sprawd¼ robi±c natryski testowe.
Myslê ¿e 3 atm za³atwi sprawê.
mariann napisa³/a: | Co s±dzicie o tym sprzêcie w miarê do bazy czy kolejny lipny zakup. |
My¶lê ¿e tego co Ty s±dzisz dowiemy siê niebawem.
Na dzi¶ lipa, trzeba zacz±æ kombinowaæ.
Opisz nam co wysz³o i czy da sie nim w miarê poprawnie lakierowaæ.
Mo¿e kolega @Lare wesprze Ciebie tu na forum i pomo¿e w rozpracowaniu problemu. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
mariann
|
Wys³any: 2012-06-05, 14:58
|
0
|
|
|
|
próbowa³em pryskaæ na 3 barach i wtedy dzieje sie co¶ takiego ¿e krawêdzie miot³y id± grubo czyli góra i dó³ a sirodek miot³y daje mniej i zaczynaj± wychodziæ cienie.
Poza tym chyba 3 bary to za du¿o bo jak sie wci¶nie spust to odrzuca pistolet do ty³u taki jest pêd powietrza ¿e trudno go utrzymaæ.
Próbowa³em te¿ malowaæ z wiêkszej odleg³osci, no jest troche lepiej ale jak sie robi tylko czê¶c elementu to z takiej odleg³o¶ci zamiast kawa³ka zapryska siê pó³ elementu. Nie wiem pokombinujê jeszcze troche a jak nie to znowu trza bêdzie opier. i kupiæ inny.
Da³em za niego 350 z³ my¶la³em ¿e powinien ju¿ jako tako malowaæ.a tu problemy.
A i zauwa¿y³em jeszcze ¿e bardzo szybko znika farba z kubka pomimo ¿e jest tam dysza 1.3
W porównaniu z poprzednimi pistoletami które mia³em to tu moment i nie ma farby, mo¿e za du¿o materia³u dajê i nie zd±¿y rozpyliæ co o tym s±dzicie. Zaznaczam ¿e malujê nim tylko baz±. bo do lakieru mam inny |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-06-05, 15:58
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
mariann napisa³/a: | na 3 barach i wtedy dzieje sie co¶ takiego ¿e krawêdzie miot³y id± grubo czyli góra i dó³ a sirodek miot³y daje mniej |
Czyli za du¿o.
We¼ rozrcieñcz bazê w normalnych proporcjach i ustaw 2 bary , miot³e na max, materia³ na ...3/4 lub max.
Rób natryski podnosz±c ci¶nienie.
Tylko do momentu kiedy ¶rodek miot³y bêdzie pusty , bo to juz znaczy ¿e przesadzi³e¶.
Ale najpierw zobacz na normalnym zalecanym ci¶nieniu i z materia³em o odpowiedniej lepko¶ci. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-06-05, 16:51
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
Lackdoctor napisa³/a: | Myslê ¿e 3 atm za³atwi sprawê. | wylotu w kosmos i dwukrotnie wiekszego zu¿ycia materia³u |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-06-05, 16:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
Lackdoctor napisa³/a: | mariann napisa³/a:
na 3 barach i wtedy dzieje sie co¶ takiego ¿e krawêdzie miot³y id± grubo czyli góra i dó³ a sirodek miot³y daje mniej
Czyli za du¿o.
We¼ rozrcieñcz bazê w normalnych proporcjach i ustaw 2 bary | a to sorka,zwracam chponor;) |
|
|
|