Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
G22
Wys³any: 2012-06-10, 16:59   Chce po³o¿yæ nowy lakier na stary da siê?
0
UP DOWN

Witam, na aucie mam ¼le po³o¿ony lakier. Chcia³bym po³o¿yæ na ten lakier nowy. Zmatowi³em ca³± powierzchniê do lakierowania papierem 800, jednak w niektórych miejscach s± odpryski i po przeszlifowaniu ich doszed³em do podk³adu (bia³a warstwa). Co teraz mogê zrobiæ? Baza mi tego nie pokryje bo bêd± widoczne ma³e kratery a wiêc zostaje zeszlifowanie ca³ego lakieru do podk³adu i dopiero na to daæ now± bazê i potem klar?

ksenonn 
Wys³any: 2012-06-10, 17:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Czêstochowa
zapodk³aduj miejscowo i lakieruj, nie musisz wszystkiego zdzieraæ

G22
Wys³any: 2012-06-11, 10:51   
0
UP DOWN

A co zrobiæ je¶li baza ¼le pokry³a (wcze¶niej by³o przetarte do podk³adu) a jest ju¿ na tym klar tak jak na zdjêciach poni¿ej? Zmatowiæ i od pocz±tku daæ podk³ad, baze i klar czy mo¿e spróbowaæ to ¶cieniowaæ jako¶?

ksenonn 
Wys³any: 2012-06-11, 12:39   
0
UP DOWN

zmatowiæ, na to baza i bezbarwny

G22
Wys³any: 2012-06-17, 08:00   
0
UP DOWN

Chcia³em pomalowaæ zderzak ale po pierwszej warstwie baza w niektórych miejscach zaczê³a sie podnosiæ i robiæ pajêczyny. Co mogê na to poradziæ, baza schnie od wczoraj, czy mogê j± przeszlifowaæ na morko i spróbowaæ po³o¿yæ kolejn± warstwê czy czeka mnie szlifowanie ca³ego zderzaka od nowa?

ksenonn 
Wys³any: 2012-06-18, 07:19   
0
UP DOWN

jak Ci siê podnosi to lepiej szlif, podk³ad po ca³o¶ci, baza , lakier

G22
Wys³any: 2012-07-05, 12:05   
0
UP DOWN

Dobra³em sobie kolor do karoserii na próbniku pasuje idealnie jak przy³ozy³em do b³otnika ale jak pomalowa³em auto to ten nowo po³ozony kolor jest ciemniejszy i rózni siê troche. Jak go zmatowie papierem 800 to wtedy pasuje do reszty (czyzby za gruba warstwa klaru?).
Teraz po zmatowieniu da siê wypolerowaæ past± czy muszê znowu spróbowaæ daæ baze i klar na to?

Drugi problem jest ze zderzakiem przesadzi³em z gradacj± papieru i po na³o¿eniu bazy widaæ ryski co z tym mo¿na zrobiæ?

pawel1108 
Wys³any: 2012-07-05, 15:31   
+1
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
G22 napisa³/a:
obra³em sobie kolor do karoserii na próbniku pasuje idealnie jak przy³ozy³em do b³otnika ale jak pomalowa³em auto to ten nowo po³ozony kolor jest ciemniejszy i rózni siê troche

jaki kolor,numer?
G22 napisa³/a:
(czyzby za gruba warstwa klaru?).

nie ma znaczenia,chyba,¿e przesadzi³e¶ z ilo¶ci± klaru
G22 napisa³/a:
co z tym mo¿na zrobiæ?

polakierowaæ na nowo
Pozdro

G22
Wys³any: 2012-07-05, 22:47   
0
UP DOWN

pawel1108 napisa³/a:
jaki kolor,numer?

Kolor to Hyundai LS (Smart Silver Metalic). Kolor wydaje siê taki sam tylko jakby ciemniejszy jakby klar by³ za grubo po³ozony. Wogóle dziwne to troche bo za pierwszym razem wyszed³ ³adny ja¶niutki i ró¿nicy prawie nie by³o niestety zrobi³em zaciek a z klaru wysz³a kasza i zdecydowa³em sie zmatowiæ i polakierowaæ jeszcze raz i od tego czasu wychodzi bardzo ciemne to wszystko.

pawel1108 napisa³/a:
nie ma znaczenia,chyba,¿e przesadzi³e¶ z ilo¶ci± klaru

grubo¶æ a ilo¶æ to nie to samo? W porównaniu w dotyku do fabrycznego lakieru na b³otniku to ten mój wydaje siê mieæ duzo grubsz± warstwê klaru. Mo¿e spróbowaæ go zeszlifowaæ papierem 2000 na mokro i potem przelecieæ past± polersk± czy to co¶ da?

pawel1108 napisa³/a:
polakierowaæ na nowo

hmm no nie wiem, po³o¿y³em juz drug± warstwê bazy i dalej widaæ nie k³ad³em klaru bo nie ma sensu. Jutro mo¿e zdjêcia zapodam.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: