Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Emilin
|
Wys³any: 2012-06-12, 22:11 zderzak po raz 100
|
0
|
|
|
|
witam
¶ledzê forum od kilku dni czytam,czytam i do¿o ju¿ wiem
Mam pytanko.
Bêdê lakierowa³ ten zderzak
lakier na nim to orygina³,w kilku miejscach zadrapania do "¿ywego"plastiku,zw³aszcza od spodu
kolor auta taki
I teraz kilka pytañ.
Czy na te zadrapania konieczny bêdzie PZP?
Jesli dam pzp na zadrapania,ca³o¶æ przelecê(ca³y zderzak) p600,nastepnie p800 na mokro...Bêdê móg³ ju¿ k³a¶æ na to bazê? czy dac jeszcze podk³ad akrylowy i od nowa zabawa z przycieraniem i dopiero baza nastepnie klar?
zderzak jest czarny,docelowy kolor b³êkitny....je¶li po³o¿ê na niego bazê 2-3 warstwy,zakryje mi to ten czarny oryginalny?wiecie o co chodzi ) nie chce ¿eby wyszed³ jaki¶ inny odcieñ od reszty budy.
lakiernik ze mnie to amator,lakierowa³em w tym sejku ju¿ tylni zderzak ale z nim mia³em du¿o ³atwiej... by³ wczesniej srebrny,bez zadrapañ itd.przytar³em go p800 na mokro,na to 2 warstwy bazy,potem klar i wysz³o przyzwoicie jedyny mankament to kurz który osiad³ mi po bazie (b³±d....nie przetar³em ¶ciereczk± antystatyczn± )na to poszed³ klar i zosta³y takie ma³e drobinki....cz³owiek uczy sie na b³êdach,teraz tego nie powtórzê. ale chcia³bym wy-strzec sie innych b³êdów dlatego pytam was DO¦WIADCZONYCH
Czy dobrze planujê t± robotê?
pozdrawiam E |
|
|
|
|
Nokia
|
Wys³any: 2012-06-12, 22:41 Re: zderzak po raz 100
|
0
|
|
|
:)
Pomóg³: 8 razy Posty: 523 Sk±d: Silesia City Center
|
Emilin napisa³/a: | witam
¶ledzê forum od kilku dni czytam,czytam i do¿o ju¿ wiem
Mam pytanko.
Bêdê lakierowa³ ten zderzak
Obrazek
lakier na nim to orygina³,w kilku miejscach zadrapania do "¿ywego"plastiku,zw³aszcza od spodu
kolor auta taki
Obrazek
I teraz kilka pytañ.
Czy na te zadrapania konieczny bêdzie PZP?
Jesli dam pzp na zadrapania,ca³o¶æ przelecê(ca³y zderzak) p600,nastepnie p800 na mokro...Bêdê móg³ ju¿ k³a¶æ na to bazê? czy dac jeszcze podk³ad akrylowy i od nowa zabawa z przycieraniem i dopiero baza nastepnie klar?
zderzak jest czarny,docelowy kolor b³êkitny....je¶li po³o¿ê na niego bazê 2-3 warstwy,zakryje mi to ten czarny oryginalny?wiecie o co chodzi ) nie chce ¿eby wyszed³ jaki¶ inny odcieñ od reszty budy.
lakiernik ze mnie to amator,lakierowa³em w tym sejku ju¿ tylni zderzak ale z nim mia³em du¿o ³atwiej... by³ wczesniej srebrny,bez zadrapañ itd.przytar³em go p800 na mokro,na to 2 warstwy bazy,potem klar i wysz³o przyzwoicie jedyny mankament to kurz który osiad³ mi po bazie (b³±d....nie przetar³em ¶ciereczk± antystatyczn± )na to poszed³ klar i zosta³y takie ma³e drobinki....cz³owiek uczy sie na b³êdach,teraz tego nie powtórzê. ale chcia³bym wy-strzec sie innych b³êdów dlatego pytam was DO¦WIADCZONYCH
Czy dobrze planujê t± robotê?
pozdrawiam E |
Konieczny
Nie matuj pzp, daj 2 cienkie warstwy a na to akrylowy musisz dac, zmatuj 800 na mokro potem baza i klar wszystko. |
|
|
|
|
Emilin
|
Wys³any: 2012-06-12, 22:51
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Konieczny
Nie matuj pzp, daj 2 cienkie warstwy a na to akrylowy musisz dac, zmatuj 800 na mokro potem baza i klar wszystko. |
Czyli po kolei.
1:Ca³o¶æ jadê p800 na mokro.(odt³uszczenie sylikonem itd....wiem o co chodzi)
2:nastêpnie 2 cienkie warstwy pzp.
3:ca³o¶æ podk³ad akrylowy
4:p800 na mokro
5:baza,klar.
tak bêdzie dobrze? |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2012-06-13, 05:49
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Punkt pierwszy do poprawki:pod podk³ad nie wiêcej ni¿ 240 na maszynie albo 320 rêcznie. |
|
|
|
|
Emilin
|
Wys³any: 2012-06-13, 09:34
|
0
|
|
|
|
ok.serdeczne dziêki.... w sobotê zabieram siê za pracê
przejadê 320 rêcznie,maszyny nie mam(rozumiem ¿e to ju¿ na sucho sie robi)
dalej zrobiê tak jak w punktach wy¿ej.
ile czasu schnie pzp,a ile podk³ad akrylowy? dajmy na to W temp. 18-20stopni C.
przerwy robiæ po miedzy warstwami pzp?
sory za ilo¶æ pytañ,wiêcej nie bede juz mêczy³,teretycznie wiem juz "prawie wszystko"...reszta wyjdzie w praniu
pzdr.EH |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2012-06-13, 10:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Pzp ok 10-15 min,zazwyczaj wystarczy jedna warstwa,akrylowy w zale¿no¶ci od marki,trzeba czytaæ kartê technologiczn± produktu,ale z regu³y od 2 do 6h. |
|
|
|
|
G22
|
Wys³any: 2012-06-13, 21:32
|
0
|
|
|
|
Ja mam podobny problem czyli zderzak, na którym odesz³a farba miejscami odkrywaj±c plastik. Dzisiaj zmatowi³em go porz±dnie ale miejscami wyszed³ plastik nie licz±c miejsc, na których z³uszczy³ siê lakier.
Rozumiem, ¿e po odt³uszczeniu nak³adam na plastik pzp a potem podk³ad akrylowy ale na ca³y zderzak czy tylko na miejsca przetarte? |
|
|
|
|
ksenonn
|
Wys³any: 2012-06-13, 22:44
|
0
|
|
|