Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
kocer
Wys³any: 2012-06-26, 15:37   Vectra po spotkaniu z barierk±
0
UP DOWN

Witam wszystkich.

Od d³u¿szego czasu ( 2 lata ) jestem sta³ym czytelnikiem forum. W tym czasie skompletowa³em praktycznie ca³y sprzêt i nied³ugo zamierza³em zabraæ siê za przygodê z lakierowaniem. A, ¿e moja Vectra w dniu wczorajszym spotka³a siê z barierk±, to swoj± przygodê rozpocznê chyba szybciej ni¿ planowa³em.

Chcia³bym uzyskaæ od Was parê porad na podstawie za³±czonych fotek.

Przedni b³otnik pójdzie do wymiany ( z uwagi na korozjê )
Zderzak, lekko zarysowany, ale nie wiem czy z uwagi na swoje niewielkie do¶wiadczenie nie prysnê ca³ego.
Przednie drzwi - 1 pytanie - moim zdaniem te wgnioty nadaj± siê do lekkiego wyklepania i szpachlowania???
Tylne drzwi - 2 pytanie - jak wy¿ej, klepaæ i szpachlowaæ, czy wymieniaæ???
No i Wisienka na torcie!!! b³otnik tylny. I tu moje najwa¿niejsze pytanie. Wydaje mi siê, ¿e nie bêdê tu wstawia³ ca³ej reperaturki, a jedynie chcia³bym wyrównaæ t± wyrwê (nadaæ regularny kszta³t) i wspawaæ np. kawa³ek blachy 10x10 ( mo¿e byæ odzyskana ze zdrowej czê¶ci przedniego b³otnika )

Co my¶licie o moich wszystkich przemy¶leniach?

Bardzo proszê o pomoc i porady.

IMAG0321.jpg
Plik ¶ci±gniêto 43 raz(y) 522.72 KB

IMAG0320.jpg
Plik ¶ci±gniêto 46 raz(y) 411.14 KB

IMAG0319.jpg
Plik ¶ci±gniêto 64 raz(y) 632.5 KB

IMAG0318.jpg
Plik ¶ci±gniêto 39 raz(y) 693.59 KB

IMAG0317.jpg
Plik ¶ci±gniêto 65 raz(y) 805.85 KB

kocer
Wys³any: 2012-06-26, 15:44   I jeszcze zdjêcia
0
UP DOWN

I jeszcze zdjêcia

IMAG0328.jpg
Plik ¶ci±gniêto 82 raz(y) 471.36 KB

IMAG0326.jpg
Plik ¶ci±gniêto 54 raz(y) 542.09 KB

IMAG0325.jpg
Plik ¶ci±gniêto 36 raz(y) 528.95 KB

IMAG0324.jpg
Plik ¶ci±gniêto 33 raz(y) 661.11 KB

IMAG0322.jpg
Plik ¶ci±gniêto 35 raz(y) 531.18 KB

primex 
Wys³any: 2012-06-26, 16:37   
+1
UP DOWN

Sk±d: Wroc³aw
Najlepiej by by³o dorwaæ zdrowe drzwi w kolorze 2sztuki po 50-60z³ znajdziesz na forach Vectry. B³otnik przedni do wymiany, tylny dogadaæ siê z kim¶ kto rozbiera auta, ¿eby wyci±³ taki kawa³ek b³otnika. Mo¿e to byæ od sedana, hatchbacka, kombiaka i nie ma ró¿nicy czy przedlift czy polift. Potem polakierowaæ ca³y bok, ¿eby nie by³o ró¿nic w odcieniach na owych drzwiach.

Ja na vectrach ju¿ zjad³em zêby, sam mam kombiaka. Czê¶ci blacharskie do tego auta s± tak tanie, ¿e nie ma sensu nic klepaæ z wymiennych elementów.

pawel1108 
Wys³any: 2012-06-26, 17:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
B³otnik przedni do kosza,drzwi kierowcy mo¿na naprawiæ,ale je¿eli kupisz tanio i zdrowe,bo Vectra gnije to lepiej zmieniæ.
Drzwi tylne do kub³a,nie ma sensu klepaæ i kitowac.
B³otnik tylny wstawiæ ³atkê i tyle,¿adna filozofia a nawet w Vectrze jest dojscie aby to dobrze zakonserwowaæ.
Zderzaka przedniego nie musisz lakierowaæ ca³ego,mo¿na wycieniowaæ.
Pozdro

emiliopl 
Wys³any: 2012-06-27, 07:23   
0
UP DOWN

Sk±d: pomorskie
zastanawia mnie czemu chcecie wymieniaæ drzwi, nie s± zgnite jak w vectrach bywa, a takie co¶ idzie zrobiæ, wyci±gn±æ i zarównaæ troche kitem na koniec i bêdzie ok. a ty³ jak kolega wy¿ej mówi³ na szrot i wyciaæ kawa³ek, tylko troche wiêkszy, ¿eby¶ mia³ zapas, najmniej zabawy bêdzie

primex 
Wys³any: 2012-06-27, 09:42   
0
UP DOWN

Koszt szpachli, podk³adów i roboty przekroczy warto¶æ drzwi.

Fragles
Wys³any: 2012-06-27, 12:49   
0
UP DOWN

Jak planujesz my¶leæ nad blachark± i lakiernictwem kompletujesz jaki¶ sprzêt to na twoim miejscu bym to klepa³ prostowa³ kitowa³ malowa³.
Pomalowanie zderzaka to akurat bêdzie najprostsze malowanie na tym samochodzie,
i nie s³uchaj za bardzo porad o cieniowaniu bo na pierwszy strza³ tego pewnie nie ¶cieniujesz.

Ogólnie to nie wiem gdzie chcecie wpakowaæ w te drzwi szpachli za 200z³ w dodatku bêdziesz musia³ dobraæ drzwi pod kolor inaczej podk³adowanie ca³o¶ci te¿ ciê nie ominie a robota jak robota jed¼ szukaj drzwi pal paliwo swój czas na poszukiwania i tak ekonomicznie wyjdzie?
I jedyne czego siê nauczysz to zmiana drzwi(pomijam lakierowanie).

kocer
Wys³any: 2012-06-27, 13:12   
0
UP DOWN

Dziêki za podpowiedzi. Te¿ tak my¶lê Fragles. Tym bardziej, ¿e auto jest moje - brak odpowiedzialno¶ci wobec kogokolwiek. A drzwi które wymieniê i tak bêd± do lakierowania, bo nie wierzê, ¿e kupiê identyczny odcieñ bez wad. A sam samochód nie jest te¿ Audic± za 200 ty¶. z³, ma swój wiek i my¶lê, ¿e to dobry materia³ na szkolenie.

diablo74 
Wys³any: 2012-06-27, 13:38   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
kocer napisa³/a:
Dziêki za podpowiedzi. Te¿ tak my¶lê Fragles. Tym bardziej, ¿e auto jest moje - brak odpowiedzialno¶ci wobec kogokolwiek. A drzwi które wymieniê i tak bêd± do lakierowania, bo nie wierzê, ¿e kupiê identyczny odcieñ bez wad. A sam samochód nie jest te¿ Audic± za 200 ty¶. z³, ma swój wiek i my¶lê, ¿e to dobry materia³ na szkolenie.

Tak trzymaj :spoko:

kocer
Wys³any: 2012-06-27, 16:17   
0
UP DOWN

A propos. Szukam klaru GLASURIT COMO. Na forum wyczyta³em, ¿e dla amatora gara¿owego rewelacja..

emiliopl 
Wys³any: 2012-06-27, 17:37   
0
UP DOWN

te¿ nie wiem gdzie tyle kitu chcecie po³o¿yæ, zw³aszcza po wyci±gniêciu. to nie jest jakie¶ straszne wgniecenie. kitu za pare zl tam pójdzie.
drzwi ze szrotu na ogó³ le¿± jedne oparte o drugie i tak trzeba lakierowaæ, chyba ¿e prosto z samochodu wyci±gnie. je¿eli ci nie wyjdzie to zawsze twój samochód i zawsze mo¿esz poprawiæ kiedy chcesz. I jak Fragles mówi nie baw sie w cieniowanie, masz i tak ca³y bok do zrobienia, chyba ¿e chcesz siê nauczyæ na swoim :)

kocer
Wys³any: 2012-06-28, 20:59   
0
UP DOWN

Czy kto¶ wie gdzie kupiæ GLASURIT COMO??? - Poznañ

emiliopl 
Wys³any: 2012-06-28, 21:28   
0
UP DOWN

nie wiem nie jestem z poznania ani nawet nie u¿ywa³em, ale jak nie mo¿esz znale¼æ to we¼ NOVOL spectral 505, na pocz±tek bardzo dobry i musisz sie natrudziæ nad zaciekiem a powierzchnia bez starania sie wychodzi g³adka. jak wedlug mnie za tak± cene jest super.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: