Autor |
Wiadomo¶æ |
|
px
|
Wys³any: 2012-07-13, 19:43 Przygotowanie elementów pod lakierowanie
|
0
|
|
|
|
Witam! Jestem tu nowy jednak du¿o w ostatnim czytam postów i artyku³ów odno¶nie lakierowania. Wcze¶niej mia³em styczno¶æ z tym w warsztacie gdy¿ jako mechanik przygl±da³em siê lakiernikom ich pracy co¶ tam mi w g³owie zosta³o ale chcia³bym dok³adnie rozwi±zaæ wszelkie niejasno¶ci nad którymi siê zastanawiam.
Potrzebujê polakierowaæ w moim autku kilka elementów i chcia³bym aby¶cie doradzili mi odno¶nie techniki wykonania przygotówki pod lakier sprzêt i pozosta³e elementy pomiñmy.
Dodam, ¿e przygotówkê chcia³bym wykonaæ rêcznie a nie maszynkami tak¿e to wa¿ny element przy doborze papieru ¶ciernego...
1. Przedni zderzak czarny seria - chcia³bym go prysn±æ w kolor... jak± gradacjê papieru ¶ciernego wybraæ przed podk³adem, nastêpnie podk³ad szlifowaæ jak± gradacj± przed baz±, jakich produktów u¿yæ aby pow³oki mia³y elastyczno¶æ - w tym akurat nie mam pojêcia.
2. Przedni b³otnik nowy zamiennik z czarnym podk³adem - element nie wymaga szpachlowania, prostowania, podk³ad jest bez ubytków wiêc zamierzam szlifowaæ na mokro papierem 800, nastêpnie zmywacz sylikonowy na rêczniku papierowy dla odt³uszczenia i baza oraz bezbarwny.
3. Przednia czê¶æ progu by³a zagnieciona - zosta³ wyci±gniêty poprzez dospawanie migiem ucha dziêki któremu mog³em go wyci±gn±æ. Lakier jest fabryczny metalic + miejsce w okolicy spawu zeszlifowane wyrównane jednak jest lekka fa³da. Teraz my¶lê aby wyrównaæ t± okolicê szpachlówk± uzupe³niaj±c± i po niej wykañczaj±c±. Szpachlê zamierzam przed podk³adem akrylowym szlifowaæ papierem 240, pozosta³± czê¶æ progu z nieruszony lakierem 800 wodnym a co z miejscem granicznym tzn. granica starego lakieru ze szpachl± jakim papierem to wyrównaæ przed podk³adem? Gdy ju¿ na³o¿e podk³ad ale tylko w okolicy miejsca szpachli to ca³o¶æ wraz z lakierem starym przejadê 800 na wode.
Prosi³bym o wyrozumia³o¶æ nie jestem profesjonalist± a chcê to zrobiæ sobie sam nie oddam auta do lakiernika gdy¿ nie posiada ono a¿ takiej warto¶ci aby zlecaæ komu¶ t± naprawê. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-07-13, 19:59
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
px napisa³/a: | nie oddam auta do lakiernika gdy¿ nie posiada ono a¿ takiej warto¶ci aby zlecaæ komu¶ t± naprawê. | kryzys panie kryzys...tak to sie teraz nazywa...
ale pojêcia wogole nie masz wiec nie wiem czy to oby napewno dobry pomys³ lakierowac cokolwiek samemu...??
ale ok: przedni zderzak:) w³óknina ewentualnie nas±czona zmywaczem sylikonowym,pzp,podklad,szlif,podklad,szlif p 800 zgrubnie,p1000-1200 finisch
ad.2 szlif p 240 podklad epoxydowy,po kilku min akrylowy,szlif jak na zderzaku
ad3 rozszlifowaæ ro¿nice materialu koñcz±c na p 240 epoxyd na blache,szpachel,docieranie p 120 zgrubne p 240 koncowe-przed kolejnymi warstywami kitu na koniec mat,podk³ad i podk³ad matujesz jak reszte
i ca³o¶æ lakierujesz |
|
|
|
|
px
|
Wys³any: 2012-07-13, 20:24
|
0
|
|
|
|
Tak to ju¿ jest w naszym kraju ... auto 10 lat temu wziête z salonu za kwotê 32 ty¶ pln 90ty¶ przebiegu mam je od nowo¶ci solidnie zakonserwowane profile wewnêtrzne i ca³e podowzie nic mu nie dolega³o a¿ do czasu kolizji... po kolizji kiedy to przydzwoni³ mi szalony akwizytor warto¶æ auta to 2 ty¶ z³ i drugie tyle ubezpieczalnia mi wyp³aci³a... nie ma szans aby przywróciæ stan auta do stanu poprzedniego z kwoty od ubezpieczalni lub bezgotówkowo przez ubezpieczalnie. Ale wracaj±c do tematu dziêki za odpowiedz... dopowiedz mi jeszcze tylko w kwestii starej pow³oki lakieru i miejsca szpachli gdy j± wykoñczê p 240 to stary lakier przy szpachli te¿ zajechaæ p240 na wysoko¶æ w której bêdê k³ad podk³ad? A pozosta³± czê¶æ starego lakieru przematowaæ drobnym wodnym? Mo¿e ³atwiej jakbym zmatowa³ po ca³o¶ci i po³o¿y³ przed baz± podk³ad na ca³ym elemencie wtedy nie by³o by przej¶æ po szlifowaniu szpachli itd? |
|
|
|
|
hummel
|
Wys³any: 2012-07-13, 21:08
|
0
|
|
|
|
px napisa³/a: | nie ma szans aby przywróciæ stan auta do stanu poprzedniego z kwoty od ubezpieczalni lub bezgotówkowo przez ubezpieczalnie. |
Szkoda idzie z OC sprawcy, ladjesz auto do ASO na bezgotowkowe i masz gdzies co mowi ubezpieczalnia, tak czy siak zaplaca. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-07-14, 07:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
px napisa³/a: | to stary lakier przy szpachli te¿ zajechaæ p240 na wysoko¶æ w której bêdê k³ad podk³ad? | i to z nadmiarem
px napisa³/a: | Mo¿e ³atwiej jakbym zmatowa³ po ca³o¶ci i po³o¿y³ przed baz± podk³ad na ca³ym elemencie wtedy nie by³o by przej¶æ po szlifowaniu szpachli itd? | mo¿na i tak |
|
|
|