Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Gigancik86
|
Wys³any: 2012-07-15, 18:51 Problem z podk³adem na b³otniku podk³ad pod dniu odpryskuje
|
0
|
|
|
|
Witam!Kupi³em b³otnik zamiennik który postanowi³em sam przygotowaæ do malowania. A mianowicie by³a na nim czarna farba na któr± facet w lakierniczym powiedzia³ ,¿e mogê ¶mia³o za³o¿yæ podk³ad. To ja bez zastanowienia przelecia³em zmywaczem silikonowym b³otnik i po³o¿y³em na t± farbê szarny podk³a firmy Novel. Dzi¶ siê przymie¿am do lakierowania a tam patrze ,¿e na wewnêtrznej stronie zeszed³ mi podk³ad. Czy co¶ zrobi³em zle? Pomocy ludzie????????????????????? |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2012-07-15, 18:54
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
|
|
|
|
Gigancik86
|
Wys³any: 2012-07-15, 19:02
|
0
|
|
|
|
Nic nie matowi³em poprostu odt³u¶ci³em i zacze³em k³a¶æ podk³ad. Czy sugierujesz,¿e pope³ni³em b³±d? Je¶li tak to jakiego papieru mam u¿yæ ,ze by tego siê pozbyæ???? |
|
|
|
|
Gigancik86
|
Wys³any: 2012-07-15, 19:09
|
0
|
|
|
|
Nic nie matowi³em poprostu odt³u¶ci³em i zacze³em k³a¶æ podk³ad. Czy sugierujesz,¿e pope³ni³em b³±d? Je¶li tak to jakiego papieru mam u¿yæ ,ze by tego siê pozbyæ???? Sw.Piotrek napisa³/a: | Czy przed odt³uszczeniem, zmatowi³e¶ ten b³otnik |
|
|
|
|
|
karlos2
|
Wys³any: 2012-07-15, 19:34
|
0
|
|
|
Ride To Live
Pomóg³: 1 raz Posty: 48
|
Gigancik86 napisa³/a: | Nic nie matowi³em poprostu odt³u¶ci³em i zacze³em k³a¶æ podk³ad. Czy sugierujesz,¿e pope³ni³em b³±d? Je¶li tak to jakiego papieru mam u¿yæ ,ze by tego siê pozbyæ???? |
Pope³ni³e¶ du¿y b³±d, powiniene¶ go zmatowiæ i to porz±dnie, gdy¿ matowienie nie ma na celu tylko wyrównanie powierzchni, ale równie¿ powoduje przyczepno¶æ dla poszczególnych warstw.
Teraz musisz wszystko drzeæ prawie do zera, bo podk³ad który na³o¿y³e¶ nie ma dostatecznej przyczepno¶ci.
Ja bym to teraz zdar³ wszystko papierem 220 na sucho, na to waln±³bym epoksyd, na epoksyd da³bym podk³ad akrylowy, przejecha³ bym na mokro 800, i 1000, nastepnie lakier. |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2012-07-15, 22:24
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 1007 Sk±d: ¦l±sk
|
Gigancik86,tu masz 2 podstawowe b³êdy:
1: ten czarny "podk³ad" na b³otniku-zamienniku móg³ wej¶æ w reakcjê z podk³adem,który ty zaaplikowa³e¶,zrób próbê,tzn. zmocz szmatê w nitro i po³o¿ na ten czarny podk³ad tak na 15min i zobacz czy go rozpu¶ci,jak tak to trzeba zmyæ do go³ej blachy i pomalowaæ podk³adem epoksydowym,je¶li wytrzyma nitro to koniecznie zmatowiæ tak jak ci poradzi³ karlos2,(a najlepiej i tak daæ epoksydowy)
2:oczywi¶cie,nale¿a³o zmatowiæ podk³ad,powodzenia |
|
|
|
|
Gigancik86
|
Wys³any: 2012-07-16, 08:43
|
0
|
|
|
|
Dzieki ch³opaki za rady i pomoc wiem tera, ¿e poprostu zle zacze³em to robiæ. kupie papier 220pojadê na sucho do go³ej blachy a pozniej odt³uszcze i kupie czarny podk³ad firmy Nowel ponoæ s± dobre. Pozdrawiam jak ju¿ co¶ zrobie to tutaj napisze co i jak:) |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2012-07-16, 08:56
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 1007 Sk±d: ¦l±sk
|
ale daj koniecznie na go³± blachê podk³ad epoksydowy,jako zabezpieczenie antykorozyjne,na to akrylowy. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-07-16, 09:40
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
i tak kupisz teraz nastepny podk³ad,jeszcze nastepny i jeszcze i koszty wyjd± cie takie co bys da³ komu¶ ¿eby ci to cenzura³ w miedzy czasie... i to sie nazywa POZORNA oszczedno¶c bo nie licz±c czasu za materia³y same zap³acisz tyle co kto¶ kto sie zna by ci to zrobi³...i co,warto by³o sie bawiæ?? nameczy³e¶ sie raz-odpada. teraz 2gi podk³ad kupisz,inne papiery nameczysz sie a itak co¶ zrypiesz .... a juz dawno by¶ mia³ to zrobione,jak juz tak chcia³es pomóc trzeba bylo kupiæ farbe i lakier i zawiesc to do kogo¶. malowanie takiego b³otnika nowego to kwesta 2-3h i po robocie.. |
|
|
|
|
karlos2
|
Wys³any: 2012-07-16, 18:22
|
0
|
|
|
Ride To Live
Pomóg³: 1 raz Posty: 48
|
Gigancik86 napisa³/a: | i kupie czarny podk³ad firmy Nowel ponoæ s± dobre. |
Nie ma takiej firmy Nowel, jest Novol, to tak dla ¶cis³o¶ci. |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2012-07-17, 22:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
GUGUN
Ja czasem wole przep³acic i zrobic cos sam ale wiem jak cos jest zrobione. Kazdy pope³nia b³edy na poczatku ale pozniej jak ma pasje i chce ja rozwijac to sie wiecej coraz uczy i moze za jakis czas cos komus odmalowac A pozniej sie zwroca te naddatki
osobiscie przyciemniam szyby, tapicerki w autach , polerki, uk³ wydechowe, car-audio, instalacje wodorowe, chipy a lakierowanka sie ucze
Ma³ymi krokami do przodu |
|
|
|