Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-07-24, 11:34 Mój pierwszy raz.
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
Jak to w lakiernictwie bywa, zawsze kiedys nastapi ten pierwszy raz.
5 elementów robionych identycznie.
3 siê powa¿y³y, dwa wysz³y jak nale¿y.
Elementy to plastykowe czê¶ci nadwozia od microcara.
Czyli auta na dowód osobisty.
Plastyk bez oznaczeñ - gryzie go nawet pzp.
To po czasie siê okaza³o.
Pzp gryzie warstwê lakierowan± orginalnie, jaka by ona nie by³a.
Ostatecznie poprawi³em epoksydem, dzis lakierowa³em, wysz³o ju¿ bez niespodzianek.
https://picasaweb.google.com/116720131614707624098/DefektLakierniczyNiespodziewanyDefektHehe?authkey=Gv1sRgCJu-xKPHxK_HEg
Aby unikn±æ na przysz³o¶æ w/w defektów jak± stosowaæ technikê?
Jak widaæ chcia³em b³otniki pocieniowaæ a przed podk³adem posz³o pzp.
Maska tez pzp, chocia¿ dzi¶ po fakcie ju¿ niczego nie jestem pewien czy by³o pzp na masce.
Epoksyd odizolowa³ jak nale¿y i jest ok, lecz opcja cieniowania pad³a w przedbiegach.
Teraz ciekawe jak to bêdzie z cieniowaniem elementów auta, skoro rozcieñczalnik bazy masakruje pow³okê kiedy ta fabryczna posiada uszkodzenia mechaniczne - rysy itd.
Jakie¶ pomys³y?
Bo kolor bêdzie pewnie podobny, lecz czy na krechê wyjdzie?
|
|
|
|
|
karlos2
|
Wys³any: 2012-07-24, 19:49
|
0
|
|
|
Ride To Live
Pomóg³: 1 raz Posty: 48
|
Siema, by³y to nowe elementy,czy mia³y ju¿ jak±¶ pow³okê lakieru?
Mia³em raz taki przypadek z elementami z motocykla, tylko ¿e by³y nowe,te¿ bez oznaczeñ, i tak samo pzp ju¿ je gryz³o,da³em wtedy delikatna warstwê epoksydu, bo grubiej siê ba³em, jednak parê paj±czków drobnych wysz³o, potem dawa³em w odstêpach 12 godzinnych 3 warstwy delikatne podk³adu akrylowego,po trzeciej warstwie spokojnie po³o¿y³em baze. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-07-24, 20:24
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
Cytat: |
Siema, by³y to nowe elementy,czy mia³y ju¿ jak±¶ pow³okê lakieru? |
Mia³y ju¿ swój kolor.
Samo poradzenie sobie z likwidacj± tego problemu to nic trudnego.
Jak zreszt± widaæ na zdjêciach podk³adu i gotowych elementów.
Mnie tylko zastanawia jak w takim razie post±piæ w przypadku potrzeby cieniowania przyleg³ych elementów auta.
Tu jest problem.
karlos2 napisa³/a: | potem dawa³em w odstêpach 12 godzinnych 3 warstwy delikatne podk³adu akrylowego |
To co napisa³e¶ za wiele nie daje, bo tylko epoksydowy jest barier± dla rozcieñczalnika.
karlos2 napisa³/a: | jednak parê paj±czków drobnych wysz³o |
Dla mnie to defekt i us³uga z takim defektem nie mo¿e mieæ miejsca. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
karlos2
|
Wys³any: 2012-07-24, 20:53
|
0
|
|
|
Ride To Live
Pomóg³: 1 raz Posty: 48
|
Lackdoctor napisa³/a: | Dla mnie to defekt i us³uga z takim defektem nie mo¿e mieæ miejsca. |
Paj±czki wysz³y mi na epoksydzie, po trzech warstwach akrylu, ¿adnego defektu ju¿ nie by³o,akryl da³ barierê dla rozcieñczalnika.
Nie widzê problemu je¿eli chodzi o cieniowanie, czy calkowite krycie baz±, trzeba tak wypracowaæ powierzchniê pod bazê, aby spokojnie ni± pracowaæ. |
|
|
|
|
grzechoo2008
|
Wys³any: 2012-07-24, 21:29
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 377 Sk±d: kuj-pom
|
Lackdoctor napisa³/a: | kolor bêdzie pewnie podobny, lecz czy na krechê wyjdzie? |
Calaczki Krzysiu, tylko calaczki
A tak na serio to nie bardzo widzê wyj¶cie z takiej sytuacji bo z twojego opisu wynika, ¿e to gryzie siê ze wszystkim.... a mo¿e spray |
|
|
|