Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
capri28
Wys³any: 2012-08-11, 09:19   Problem z lakiernikiem
0
UP DOWN

Witam,
Zawioz³em mojego ukochanego forda do lakiernika, do pomalowania tylne b³otniki+ klapa baga¿nika. Umówilismy siê do ceny, samochód mia³em odebraæ po tygodniu.
Mija szósty dzieñ, dzwonie zapytaæ o której kolejnego dnia mogê odebraæ samochód a facet mi gada, ¿e niestety jeszcze tydzieñ muszê poczekaæ bo robota siê przed³u¿y³a, nie by³em zadowolony ale jako¶ to znios³em. Mija kolejny tydzieñ, ca³y szczê¶liwy, ¿e w koñcu samochodzik do mnie wróci dzwonie czy ju¿ mogê przyjechaæ i co s³yszê? Niestety potrzebuje jeszcze tydzieñ. W¶ciek³y pojecha³em zobaczyæ jak to naprawdê wygl±da i co widzê?
Mój samochód stoi wyszpachlowany i moknie na deszczu a majster lakieruje inne samochody, których tam nie by³o gdy ja odstawia³em samochód.
Szpachel po³o¿ony bardzo niedbale, sam bym chyba to lepiej zrobil...
Samochód stoi na deszczu i szpachel wpija wodê...

I tu moje w±tpliwo¶ci poniewa¿ nigdy wcze¶niej nie oddawa³em samochodu do lakiernika:

- czy wyszpachlowany samochód mo¿e staæ na deszczu?

- czy w tej bran¿y takie opó¼nienia to normalka??? Jestem w¶ciek³y na maksa bo kole¶ ewidentnie mnie olewa

- niestety zbyt pó¼no dowiedzia³em siê ¿e ten ,,lakiernik" to najwiêksza fleja w okolicy i czego siê dotknie to spartaczy. Co mam zrobiæ gdy pojadê po odbiór samochodu i bêdê niezadowolony z us³ugi? Nie jestem wybredny i naprawdê nie czepia³ bym siê szczegó³ów ale gdy zobaczy³em jak po³o¿y³ szpachel i czê¶ciowo podk³ad to uwierzy³em w opowie¶ci innych niezadowolonych klientów tego partacza... Mam p³aciæ za spartaczon± robotê?

- czy na us³ugê obowi±zuje jaka¶ gwarancja? Okaza³o siê, ¿e ten fachowiec to szara strefa...

- czy z tytu³u nieterminowo¶ci mogê siê domagaæ obni¿enia ceny?

Staram siê byæ dobrej my¶li ale w tej sytuacji nie mogê ;/

ksenonn 
Wys³any: 2012-08-11, 10:00   
+1
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Czêstochowa
zabierz to auto od niego czym prêdzej, przez takie olewanie bym mu w ogóle nie zap³aci³ z reszt± co z takiej naprawy jak zaraz z powrotem wyjdzie ruda...
je¿eli chodzi o opó¼nienia to ka¿demu mo¿e siê zdarzyæ, ale nie wiêcej jak 2-3 dni z reszt± o tym trzeba klienta wcze¶niej poinformowaæ, ¿e mo¿e zaistnieæ taka sytuacja, a nie klient przyje¿d¿a po samochód a auto dopiero "zaczyna siê robiæ" - takie jest moje zdanie.
Twoim b³êdem by³o, ¿e mimo kiepskich opinii o lakierniku odda³e¶ mu auto do naprawy, skusi³e¶ siê pewnie nisk± cen±, co? :>

gugun 
Wys³any: 2012-08-11, 10:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
hehe i jeszcze napisz ¿e jestes z okolic Rawicza :D :D :D :D

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-08-11, 10:44   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
gugun napisa³/a:
napisz ¿e jestes z okolic Rawicza

hehe... nie, bo u mnie nie pada,, hehe.

pawel1108 
Wys³any: 2012-08-11, 11:07   
+1
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
gugun napisa³/a:

^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^
a u mnie pada....
Gugun dziêki za poprawê humoru :spoko:

[ Dodano: 2012-08-11, 12:11 ]
capri28 napisa³/a:

- czy wyszpachlowany samochód mo¿e staæ na deszczu?

nie powinien,wrêcz nie mo¿e
capri28 napisa³/a:
- czy w tej bran¿y takie opó¼nienia to normalka??? Jestem w¶ciek³y na maksa bo kole¶ ewidentnie mnie olewa

w pewnych krêgach to wrêcz tradycja i normalka,a wg,wiêkszo¶ci uczciwych lakierników to niedopuszczalne
capri28 napisa³/a:
Mam p³aciæ za spartaczon± robotê?

ani grosza
capri28 napisa³/a:
- czy na us³ugê obowi±zuje jaka¶ gwarancja? Okaza³o siê, ¿e ten fachowiec to szara strefa...

ocywi¶cie,¿e tak,skoro za to p³acisz to jak najbardziej
capri28 napisa³/a:

- czy z tytu³u nieterminowo¶ci mogê siê domagaæ obni¿enia ceny?

oczywi¶cie ale w Twoim przypadku za takie olewactwo nic temu malarzowi siê nie nale¿y
Pozdro

capri28
Wys³any: 2012-08-11, 11:28   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:

A jezeli jestem z okolic rawicza...?

gugun 
Wys³any: 2012-08-11, 12:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
capri28 napisa³/a:
A jezeli jestem z okolic rawicza...?
a jeste¶ ?? :D jak tak to sie nie przejmuj,
capri28 napisa³/a:
czy w tej bran¿y takie opó¼nienia to normalka
nie, ale w tych rejonach to chyba tak ;)
a tak powaznie to nap. komu da³e¶ i gdzie auto,mo¿e w przysz³o¶ci komus sie przyda tego typu info jako przestroga...
Lackdoctor napisa³/a:
hehe... nie, bo u mnie nie pada,, hehe.
u mnie niby te¿ nie ale pogoda ujowata...

capri28
Wys³any: 2012-08-12, 10:13   
0
UP DOWN

Ostatnie pytanie. Co zrobiæ je¿eli ten partacz nie bêdzie mi chcia³ oddaæ samochodu gdy powiem, ¿e nie zaplace za spartaczon± robotê, która trwa³a ponad 2 tyg zad³ugo?

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2012-08-12, 11:00   
+1
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
Z tego co mi wiadomo to on musi tobie oddaæ samochód. Je¿eli nie bêdzie chcia³ go tobie oddaæ, nie pozwoli nim tobie odjechaæ z placu itp to jest to zwyk³a kradzie¿, przyw³aszczenie mienia :) Mo¿esz mu to powiedzieæ prosto w oczy, a je¿eli i tak nie pozwoli tobie odjechaæ autem to bierzesz telefon i dzwonisz na policjê.

jacenty 741
Wys³any: 2012-08-12, 11:32   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Nooooo,a policja przyje¿d¿a,sprawdza,¿e facet prowadzi legalny warsztat (je¶li prowadzi),go¶æ mówi:w tym samochodzie jest mój wk³ad finansowy w postaci rozpoczêtej pracy i materia³ów,oddam go po uiszczeniu nale¿no¶ci,policja mówi :do widzenia,dziêkujemy,nic tu po nas,mo¿ecie zatrudniæ powiatowego rzecznika praw konsumentów do rozstrzygniêcia sporu.I wszystko.Je¶li zostawi³e¶ u go¶cia dowód pojazdu to raczej nie ma mowy o kradzie¿y.Ja zawsze biorê.
A jak nie prowadzi legalnego interesu,to pewnie odda samochód,ale ciekawe,w jakim stanie...
Nie jestem absolutnie po stronie oszusta i partacza( ba tak go postrzegam),ale lepszym rozwi±zaniem by³oby za³atwienie sprawy np. poprzez wizytê w warsztacie z kim¶,kto zna siê na lakiernictwie,a nawet prowadzi podobn± dzia³alno¶æ,¿eby zarzuty by³y poparte merytorycznymi spostrze¿eniami.

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2012-08-12, 11:59   
+1
UP DOWN

Jacenty ten partacz mo¿e dochodziæ zwrotu kasy za materia³y itp. Jednak nie ma prawa zatrzymaæ nieswojego przedmiotu, w tym wypadku samochodu.
capri28 ty znowu masz prawo dochodziæ zwrotu kosztów poniesionych przez to ¿e ten partacz przetrzyma³ tak d³ugo twój samochód.

capri28
Wys³any: 2012-08-12, 12:23   
0
UP DOWN

Gosc ma zarejestrowana dzialalnosc w branzy samochodwej, jakis handel czesciami chyba jednak na 100% nie ma zarejestrowanej lakierni. Dokumenty samochodu mam przy sobie...

jacenty 741
Wys³any: 2012-08-12, 14:18   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
A uwa¿asz,¿e jak go¶æ powie nawet przy policjantach :nie oddam,bo nie skoñczy³em roboty,a mogê oddaæ po zap³aceniu proporcjonalnej czê¶ci za wykonan± ju¿ robotê,to co siê stanie?Spa³uj± go?Czy powiedz±:nic tu po nas?To spór cywilno-prawny,a nie wykroczenie ani tym bardziej przestêpstwo,gdzie policja ma pole do popisu.Niby wykszta³cony cz³owiek jeste¶ ( a przynajmniej kszta³c±cy siê),a takie masz naiwne pojêcie o zakresie pracy policjantów.

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2012-08-12, 14:25   
0
UP DOWN

Mia³em kiedy¶ zbli¿ony problem do problemu capri28 panie jacenty. Musia³em zaczerpn±æ pomocy prawnej, i tak± otrzyma³em. To co na pisa³em nie jest jak±¶ dziwn± teori± któr± teraz g³osisz, tylko prawem. Zdejmij klapki z oczu. Go¶æ nie ma prawa przetrzymywaæ nie swojej w³asno¶ci. Nie wa¿ne co powie, prawo to prawo.

Chali68
Wys³any: 2012-08-12, 14:38   
+1
UP DOWN

Tak jak napisa³ Sw.Piotrek. Masz prawo zabraæ samochód w ka¿dej chwil jak niewyda to policja. Bo to jest przyw³aszczenie mienia. Kiedy¶ by³o tak ¿e w³a¶ciciel móg³ niewydaæ auta i tylko pozostawa³a droga s±dowa. Dzisiaj przepisy s± po stronie konsumenta nie w³a¶ciciela warsztatu. A to czy zak³ad jest zarejestrowany czy nie niema znaczenia. S± tacy którzy wyko¿ystuj± ten przepis i zabieraj± auta zrobione p³ac±c czê¶ciowo lub wogóle. Wtedy w³a¶ciciel warsztatu ma problem. Pozostaje droga s±dowa w pozwie cywilnym lecz to d³u¿yzna. Jest na to fajny bat lecz to tylko dla wtajemniczonych. Pozdr.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Ten temat jest zablokowany bez mo¿liwo¶ci zmiany postów lub pisania odpowiedzi  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: