Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
buki52
Wys³any: 2012-08-19, 20:13   Czy mo¿na jakim¶ sposobem zmyæ jedn± warstwê lakieru?? :)
0
UP DOWN

Witam koledzy, jestem nowy na forum. Parê dni temu skusi³o mnie aby samodzielnie zrobiæ sobie poprawki lakiernicze w swoim samochodzie (czego za³ujê) bo przyznam ¿e spapra³em sprawê. Dobrali mi lakier w spreyu + bezbarwny, po pozbyciu siê ma³ego kawa³ka rdzy po³o¿y³em podk³ad, pó¼niej sprey (1 bardzo ma³a warstwa) jednak kolor siê odró¿nia³ znacz±co to próbowa³em go cieniowaæ. Zesz³o na ponad po³owê nadkola (a bardzo siê wczulem). kolor praktycznie idealny ale co z tego jak ca³kowicie matowy. Po³o¿enie bezbarwnego nic nie da³o dlatego pytanie:
Czy jest szansa pozbycia siê tego bezbarwnego i lakieru w spreyu? Doda³ ¿e w wiêkszo¶ci s± to kropeczki (chmurka, cieniowanie). Zastanawiam siê czy nie spróbowaæ przemyæ delikatnie benzyn± ekstrakcyjn±... Mo¿e rozcienczalnikiem? Mo¿e czym¶ podobnym? Jest wogóle cieñ szansy ¿eby dostaæ siê do oryginalnego lakieru na elemencie a zostawiæ tak± matow± tylko t± czê¶æ gdzie jest podk³ad ( gdzie wcze¶niej by³a rdza)??...
Mo¿e polerka za³atwi³aby sprawê ale boje siê ¿e znowu co¶ spapram, wiêc chyba najlepiej delikatnie po troche zmywaæ... A ciê¿kie czasy a dobry lakiernik drogi:) a samochód nie pierwszej nowo¶ci ale znowu szpeci ten bok. Inne elementy wypastowane na lustro a tu taki mat:)

Dodam ¿e lakierowa³em dwie czê¶ci i jedn± odczy¶ci³em idealnie ale nie by³a dobrze zaschniêta.

diablo74 
Wys³any: 2012-08-19, 20:25   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Pewnie nitrem zejdzie jak to sprey :D

buki52
Wys³any: 2012-08-19, 20:48   
0
UP DOWN

Na wierzchu jest jeszcze bezbarwny. On jeszcze bardziej matuje:) Nie naruszy oryginalnego lakieru? Nie rozmyje albo co¶?:)

PS Nie ¶miejcie sie koledzy, nie ka¿dy ma talent do lakiernictwa:P:P (szkoda tylko auta):D
No ale jak siê nie przewrócisz to sie nie nauczysz xD

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2012-08-19, 20:52   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
Mo¿esz to bez obaw zmyæ jakim¶ rozpuszczalnikiem lub np. rozcieñczalnikiem akrylowym.
Po za tym, nie przejmuj siê, wszystkiego trzeba siê nauczyæ.

YAMAHER
Wys³any: 2012-08-19, 21:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
:) Buki52 --> masz polere albo chociaz wiertarke z jakas gabk± czy czyms :D ??futerko moze :D ??

Ja malowalem sprayem osotnio na szybko wgnieciony blotnik u kolegi :D i powiem Ci ze nie widac roznicy :D ale po sprayowaniu by element wypolwerwany heheh, A spray wzia³em pierwszy z brzegu :D czarny to czarny i pasuje :D idelanie :D hehhe
Pojecha³em do meiszalni dobrac idelanie kolor to wyszlo po du -pie :D

ps. ¦w.piotrek :) z jakiego rejonu £DZ jestes :D ??

buki52
Wys³any: 2012-08-19, 22:27   
0
UP DOWN

Mi kolor dobrali mo¿na powiedzieæ ¿e bardzo dobrze:)
Patrz±c prostopadle na b³otnik, jest w miare ok powiem, ¿e nawet by przesz³o.
Ale jak siê popatrzy pod k±tem, z ty³u lub z przodu to masakra:)
Heh to nic, spróbuje co¶ zdzia³aæ rozcieñczalnikiem akrylowym bo chyba nawet mam w gara¿u. Polerka jest w s±siednim gara¿u u s±siada xD ale bym musia³ kupiæ jak±¶ g±bkê albo futerko i pastê dobr±. Nigdy nie polerowa³em dlatego wola³bym zostaæ przy rozcienczalniku i jakiej¶æ szmatce XD Ju¿ na swoim aucie próbowaæ nie bêdê:P

hematol 
Wys³any: 2012-08-20, 01:12   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: ¦l±sk
buki52,zmyj to nitrem!Spray nie nadaje sie do takich robót!Takie rzeczy robi sie pitoletem lakierniczym i lakierem z utwardzaczem a nie sprayem!
Nie wiem jakie auto posiadasz i jak stare ale wiedz ,ze stary lakier i nowo po³o¿ony napewno bêdzie siê ró¿ni³,do tego dochodzi jeszcze jako¶æ starej pow³oki wzglêdem nowej,sposobem aplikacki.Jak stary masz"g³adki" a nowy wylejesz na "morkê" wiêc nawet je¶li kolorystycznie pasuje to i tak bêdzie sie odznacza³,i odwrotnie.Mo¿esz wrzuæ jakie¶ fotki? ;)

buki52
Wys³any: 2012-08-20, 19:15   
0
UP DOWN

Dziêki koledzy, zesz³o wszystko ³adnie:) Nitrem straszna mordêga i pewnie by ca³y dzieñ zesz³o. Znalaz³em jaki¶ syf Autofit blender w spreyu czy jako¶ tak. Pu¶ci³o momentalnie po fukniêciu wystarczy³o szmatk± przetrzeæ:) Pozdrawiam.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: