Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Tytexo
Wys³any: 2012-09-06, 09:52   Budowa kana³u w gara¿u...
0
UP DOWN

Sk±d: Dzia³oszyn
Witam panowie. Sprawa wygl±da nastepujaco: mam ma³y gara¿ o d³ugo¶ci 5 metrów w którym czasem co¶ polakieruje, jest to lakierowanie czysto amatorskie aczkolwiek lubiê to. Potrzebuje wybudowaæ kana³ ¿aby czasem zajrzeæ pod autko wymieniæ olej czy zrobiæ konserwacjê. Kana³ ma byæ mo¿liwie prosty do budowy. Teraz moje pytanie, jak± kolejno¶æ robót po wykopaniu do³u obraæ. My¶la³em po wykopaniu do³u wymurowaæ kana³ doko³a pustakiem ¿u¿lowym lub polecano mi bardziej bloczki betonowe ze wzglêdu ze siê nie rozpadna z czasem jak mo¿e to pustak zrobiæ. Nastêpnie po miêdzy pustak a ziemiê lub na pocz±tku daæ jak±¶ foliê. Jak± grubo¶æ daæ tej ¶cianki muru? Posadzkê wylaæ z 10 cm z lekkim skosem który by prowadzi³ do kratki z której by ewentualna woda schodzi³a do ziemi. Dodam ze grunt jest suchy dosyæ gliniasty z kamieniami wapiennymi. Na koniec bym ¶rodek wytynkowa³. Schodków nie potrzebujê a i wnêk na lampy nie koniecznie. Co o tym sadzicie ?

[ Dodano: 2012-09-06, 10:53 ]
Oczywi¶cie na koniec zakotwi³ bym kontowniki do muru, i na to do zaslepienia deski czy kratkê?

Chino 
Wys³any: 2012-09-06, 11:23   
0
UP DOWN
LPLCC

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Warszawa
Pytanie - jak zrobisz kratkê to po co Ci folia? gruntowa woda jak siê podniesie a folia przetrzyma to i tak wywali wodê kratk±.
Foliê daj tak± jak do budowy oczek wodnych, ¶ciana gruba byæ nie musi. ale wy³ó¿ folia wszystko i sciany i pod³ogê ¿eby woda nie wchodzi³a do kana³u. To ¿e teraz grunt jest suchy nie znaczy, ¿e na poziomie -170cm za 1,5 roku nie bêdziesz mia³ wody gruntowej na wysokosæ kolan.

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
BUDOWA I PRZEBUDOWA POJAZDÓW
www.custom-shop.pl
Sodowanie, Szkie³kowanie, Piaskowanie
www.soda-blaster.pl

rogal-master1
Wys³any: 2012-09-06, 13:45   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
witam tez sie podepne pod temat bo w niedlugim czasie tez mnie to czeka tylko ja mysla³em zeby wykopac zalac to wszystko betonem tak jak trzeba zrobic miejsca na lampy itp a po wyschnieciu betonu zrobic za jakis czas ¿ywica przemys³owa bo znajomy robi wylewki ta zywica i mówi ze nie przepuszcza wody a ja mam warsztat na terenie zalewoym znaczy jak pada to wchodzi woda do piwnicy i w kanale na 100%by by³a myslicie ze cos da ta zywica>??

jacenty 741
Wys³any: 2012-09-06, 15:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Daj na dno styropian twardy np 5cm,na to foliê basenow± (ok 0,8 mm),i beton z betoszczelem jako posadzkê.Nic nie przepu¶ci.

rogal-master1
Wys³any: 2012-09-07, 08:25   
0
UP DOWN

Yhy a sciany tez tak zrobic??

chudson
Wys³any: 2012-09-07, 13:34   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Ja mam ¶ciany wylewane. Szalunek zbrojenie i beton. Bez murowania. Minus taki ,trudno t± metod± zrobiæ pó³ki. Na dnie mam wykopan± dziurê i wbetonowane wiaderko plastikowe ¿eby ewentualna woda kapi±ca z mokrego auta czy sniej z pod kó³ mia³y gdzie siê zbieraæ.

Farba 2 komponentowa na wierzch nie uchroni betonu przed piciem wody. Chyba ¿e zamalujesz z obu stron co jest raczej nierealne bo nie dojdziesz wszêdzie )

sawmaster 
Wys³any: 2012-09-07, 16:27   
0
UP DOWN

Sk±d: Bia³ystok
uwa¿aj bo u mnie to ziemia siê osuwa³a jak kana³ kopa³em i musia³em zalewaæ zasypywaæ podnosiæ i tak w kó³ko

rogal-master1
Wys³any: 2012-09-07, 16:31   
0
UP DOWN

wiem mi chodzi o to zeby woda z ziemi nie wchodzi³a do kana³u...

Dzony 
Wys³any: 2012-09-08, 08:36   
0
UP DOWN
hobbysta amator

Sk±d: Warszawa Wawer
W budowie i przykryty deskami

rogal-master1
Wys³any: 2012-09-08, 09:00   
0
UP DOWN

ja chce podobny ale jeszcze w srodku takie parapety po skosie na lampy

Dzony 
Wys³any: 2012-09-08, 09:08   
0
UP DOWN
hobbysta amator

Sk±d: Warszawa Wawer
Koszt tego kana³u 4,5m d³ugo¶ci 1m szeroko¶ci ok 1ty¶ z³. Gruba folia malarska jest do po³owy g³êboko¶ci i na dnie

YAMAHER
Wys³any: 2012-09-09, 20:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
rogal master :D jak mozes to zrób sobie ma³y odp³yw na wode. a pod odb³ywem daj baniak 20 litrowy albo ciut wiekszy.
Czasem olej sie rozleje czy cghe sie lekko umyc i bez tego lipa jest ;) no i najlepiej p³ytki miec swiat³a bajery :D hehehe

rogal-master1
Wys³any: 2012-09-10, 09:34   
0
UP DOWN

No wiem na razie inne inwestycej mam w toku ale jak sie uporam to bede robi³ koana³ na pewno cos takiego wykombinuje na pewno z tym zbiornikiem myslalem zeby ze dwa betony dac kanalizacyjne:)

Marcino 
Wys³any: 2012-09-20, 11:23   
0
UP DOWN

Sk±d: okolice Tczewa
Pamietajcie aby kana³ zrobiæ d³ugi albo przynajmniej z jednej stony garazu - tzn z ty³u lub przodu. Ja mam zrobipony na ¶rodku i jak wjazde samochodem to nie mogê wej¶æ do niego, tzn muszê mieæ samochód cofniêty ale wtedy nie zamknê bramy...
Teraz sie zastabwaiam aby zrobiæ wej¶cie z boku. Tzn tak± kratê po której bede przeje¿dza³ ko³em, Z przodu mam ma³o mijesca bo gara¿ do¶æ krótki 5.5m Jakie wg was musz± byæ minimalne wymiary otworu ¿eby da³o siê wej¶c po drabince?

I kolejne pytanie, czy gres techniczny z NOmi po 12.99m2 bedzie nadawa³ sie na posadzke w gara¿u? Ma kto¶ takie p³ytki?
POzdrawiam

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: