|
|
|
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Dawid9
|
Wys³any: 2012-09-25, 20:01 Konserwacja progów
|
0
|
|
|
|
Witam
Mam taki oto problem: Na progach od strony kó³ z przodu po³uszczy³ siê baranek, nie wiem jak by³ wcze¶niej k³adzony ale chce zrobiæ to teraz dobrze. Mam kilka pytañ poniewa¿ przegl±da³em forum i mam ma³y mêtlik w g³owie. Planuje usun±æ obecnego baranka i zakonserwowac progi na nowo i oto moje pytania:
1. Gdy usunê starego barana i ewentualne ogniska korozji to na to powinienem daæ podk³ad ale jaki reaktywny czy epoksydowy?
2.Po podk³adzie (reaktywnym/epoksydowym) dawaæ akrylowy i dopiero na to baranek?. Je¶li tak to czy akrylowy przed tym matowiæ?
3. Troche g³upie pytania ale nie znam odpowiedzi wiêc, czy na barana moge k³a¶c lakier ?
4. Zale¿y mi na dobrych materia³ach wiêc jakie podk³ady i baranka by¶cie polecili, z jakimi dobrze wam siê pracowa³o?
Proszê o wyrozumia³o¶æ i z góry dziêkuje za odpowiedz |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2012-09-26, 05:35
|
+2
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Co do podk³adu,to polecam oczywi¶cie epoksydowy,tylko przy³ó¿ siê do usuwania ewentualnej rdzy,bo nie jest to ¿aden cudowny odrdzewiacz,a podk³ad zabezpieczaj±cy przed rdz±.
Je¶li zastosujesz epoksydowy,to nic nie musisz szlifowaæ ani matowaæ,tylko po up³ywie ok godziny (dla spokoju) mo¿esz na³o¿yæ baranka.A je¶li bêdzie to baranek w wersji do lakierowania (bo s± i nie nadaj±ce siê do tego),to nawet nale¿y go polakierowaæ.Czas schniêcia ok 2h,i mo¿na nak³adaæ lakier.
A co do materia³ów,to po prostu kup produkty jakiego¶ znanego i bêd±cego ju¿ d³ugo na rynku producenta,to daje jak±¶ gwarancjê co do jako¶ci.Epoksydowy mogê poleciæ Novol Spectral 385,stosunkowo niedrogi (70 pln za kpl),albo tañszy o 20 z³ Novol Professional 360,ale jak masz lewe dwie dychy,to kup Spectrala.A baranka trudno mi poleciæ,bo na razie u¿ywam APP,ale tylko do wyczerpania zakupionych zapasów,bo nie przekonuje mnie jego struktura. |
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
|
|