Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
swap 
Wys³any: 2012-10-07, 10:30   czerwony kolor nie pasuje
0
UP DOWN
............

witam mam problem mam pomalowany samochod na czerwony kolor i wyszly 2 kolory
mianowicie auto bylo sikniete szarym podkladem na perwszy strzal byla sikienieta karoseria z blotnikami pozostale elemety po jakims miesiacu i
w 2 rzucie pokrylismy elementy biala baza zeby zwiekszyc wydajnosc
czy to moglo byc przyczyna wiekszej jaskrawosci gdy karoseria byla pomalowana to miala tak wyrazisty kolor ze nie mozna bylo na niam patrzec tak bila oczy

farbe kupowalem osobiscie i za przed 2 malowaniem bylem dobobic jeszce 1l
byla to ori baza z novolo

2012-10-07-046.jpg
Plik ¶ci±gniêto 371 raz(y) 897.69 KB

Homer S. 
Wys³any: 2012-10-07, 11:19   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
Przyczyna tkwi tylko i wy³±cznie w ró¿nym kolorze t³a pod czerwon± baz± szary podk³ad a bia³a baza to jak dzieñ i noc . Jak nie wierzysz zrób próbê na kartach testowych .

swap 
Wys³any: 2012-10-07, 13:33   
0
UP DOWN
............

wiec teraz co z tym fantem mam zrobic przemalowac karoserie czy scierac do golej blachy
drzwi klape maske i podklad

ksenonn 
Wys³any: 2012-10-07, 15:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Czêstochowa
³atwiej i szybciej bêdzie zmatowiæ, podk³ad i lakier

Homer S. 
Wys³any: 2012-10-07, 15:46   
0
UP DOWN

Ja to widzê tak zapytaj w mieszalni czy pod ten kolor mog± ci dorobiæ ,,czerwony podk³ad,, w wersji MM .Zmatuj ca³± karoseriê i elementy papierem P 1000-1200 oklej walnij po ca³o¶ci tym kolorowym podk³adem da to jednolite t³o po ca³o¶ci .Reszta wiadomo docelowa baza i lakier.

gugun 
Wys³any: 2012-10-10, 06:42   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
a no z czerwonym bywa ró¿nie. zeby uzyskac to co w puszce to dajesz czerwone,zblizone tlo. inaczej w zaleznosci od tla odcien wychodzi ZUPELNIE inny...
najszybciej teraz to chyba wycieniowac elementy ze sob±,a jak nie to malowac wszystko od nowa na jednolitym tle

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-10-10, 08:37   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
gugun napisa³/a:
zeby uzyskac to co w puszce to dajesz czerwone,zblizone tlo

To mnie zaskoczy³e¶ bo ca³e ¿ycie wszyscy mi t³umaczyli, ¿e pod czerwony daje siê szary podk³ad bo na czerwonym wychodzi kolor marchewki, i wiesz co?... pozostanê przy tym co wiem bo zawsze by³o dobrze i nie zamierzam tego zmieniaæ a pomys³ z czerwonym t³em pod czerwony kolor uwa¿am za ,delikatnie mówi±c , NIEM¡DRY. :nie:
Pozdro!
PS. Jacku, po co mu t³o jak ma waliæ ca³e auto? Po³o¿y dwie warstwy bazy i kolor siê wyrówna i bez t³a.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-10-10, 09:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
grzechoo2008 napisa³/a:
Po³o¿y dwie warstwy bazy i kolor siê wyrówna i bez t³a.

Nie.
Ja w takim przypadku da³ bym w podk³ad (szary - w tym konkretnym przypadku) drzwi i lekko wszed³ z podk³adem na elementy przyleg³e.
To gwarantuje ¿e kolor bedzie pasowa³ z elementami przyleg³ymi.
Reszta przeciez ma zamierzony kolor uzyskany w³asnie z szarym podk³adem.

Homer S. 
Wys³any: 2012-10-10, 13:20   
0
UP DOWN

Poszukam po puszkach i jutro podam nr. farby do KIA gdzie pod czerwony z Heliosa dosta³em t³o czerwone i nie jest to 3 warstwy .

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-10-10, 20:12   
0
UP DOWN

Cytat:

grzechoo2008 napisa³/a:
Po³o¿y dwie warstwy bazy i kolor siê wyrówna i bez t³a.

Nie.

A w³a¶nie,¿e tak Krzysiu bo autor tematu ma tylko ró¿nicê w odcieniu a nie w kolorze wiêc k³adê g³owê ¿e dwie warstwy bazy za³atwi± temat.

Homer S. napisa³/a:

Poszukam po puszkach i jutro podam nr. farby do KIA gdzie pod czerwony z Heliosa dosta³em t³o czerwone i nie jest to 3 warstwy .

Przyznam, ¿e ciekawe podej¶cie producenta, czerwone t³o pod czerwony kolor :fiu: tylko jak siê to ma do ko³a chromatycznego i odpowiedniego VS, zapewne kolor kryje, ¿e ho, ho( na 10 warstw na szarym podk³adzie :D )
Pozdro!

gugun 
Wys³any: 2012-10-11, 09:40   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisa³/a:
o mnie zaskoczy³e¶ bo ca³e ¿ycie wszyscy mi t³umaczyli, ¿e pod czerwony daje siê szary podk³ad bo na czerwonym wychodzi kolor marchewki
a gdzie tu logika?? to tak jakby na czarnym spodzie czarny wychodzil szary...
poprostu jak dasz tlo baardzo zblizone do tego co masz w puszce to wyjdzie ci taki odcien jak na "kiju" jesli dasz czarne wyjdzie ci ciemniejszy a jasne jasniejszy oczywiscie zakladamy ze dajemy warstwe kontaktowa + 2 pelne .
a tak wracajac do tematu to z tego co mi sie wydaje to w duponcie pod czerwony przychodza w wiekszosci przypadkow baardzo jasne vs/y,wrecz prawie ze biale...

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-10-11, 10:00   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
a gdzie tu logika??

A to ju¿ praktyka i z³e wspomnienia po RM

gugun napisa³/a:
to tak jakby na czarnym spodzie czarny wychodzil szary...

To zale¿y od transparentno¶ci danego koloru i tobie nie muszê przecie¿ t³umaczyæ jak kryje czerwony, ¿ó³ty itp... bo sam dobrze wiesz i w takich w³a¶nie przypadkach zaje..¶cie wa¿ny jest w³a¶ciwy podk³ad.
Niby dlaczego producenci lakierów nie zalecaj± barwienia podk³adów( poza przypadkiem Jacka z tym Heliosem) tylko u¿ycia odpowiedniego VS.
Moim zdaniem dobarwianie podk³adu pod kolor nawierzchniowy to ¿adna technologia tylko kombinatorstwo jak tu zu¿yæ mniej bazy.

gugun 
Wys³any: 2012-10-11, 10:12   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisa³/a:
o zale¿y od transparentno¶ci danego koloru i tobie nie muszê przecie¿ t³umaczyæ jak kryje czerwony, ¿ó³ty itp... bo sam dobrze wiesz i w takich w³a¶nie przypadkach zaje..¶cie wa¿ny jest w³a¶ciwy podk³ad.
tu sie zgadzamy...
i to w sumie zgadzam sie z calym postem... ok,jesli mamy pojedyncze elementy malowac itp ale jak lecisz starego calaka i masz mozliwosc uzycia czerwonego,zoltego podkladu a co za tym idzie zuzycia o 1/2 mniej bazy to czemu nie skozystac??
mi na sprintera maxa starcza 2l taniej bazy i to przy 3 warstwach jak dam bialy podklad.. tak samo z innymi kolorowymi podkladami pod lakiery malo kryjace...
fajna sprawa dac sobie czerwony podklad jak sobie walisz calaka.masz wtedy pewnosc ze nie bedzie zadnych jajec bo na dobra sprawe wystarczy 1 pelna warstwa bazy wlasciwej jakbys sie uparl...
i wlasnie tu mowimy o calaku. czemu by sobie nie uzyc czerwonego podkladu??
w przypadku pojedynczych elementow postepujemy wg. zalecen producenta,dlaczego napisales wlasnie.

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-10-11, 10:16   
0
UP DOWN

Teraz i ja zgadzam siê z twoim postem :piwo:

Homer S. 
Wys³any: 2012-10-11, 14:31   
0
UP DOWN

Co do czerwonego akurat w moim przypadku fakt krycie zerowe po 4 warstwach jeszcze z konta by³o widaæ podk³ad (szary) .Mo¿e by i klient tego nie zauwa¿y³ ale zak³adam ¿e bêdzie ch..owo a nie robiê poprawek po sobie z braku czasu :D .Dzwonie na mieszalnie z ch....mi ¿e nie kryje ...... i st±d ten podk³ad pod kolor . Teraz na szarym podk³adzie jedna pe³na podk³adu kolorowego i dwie mokre bazy i :cool: .

11102012422.jpg
Plik ¶ci±gniêto 134 raz(y) 909.68 KB

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-10-11, 20:40   
0
UP DOWN

Z czerwonym to dziwna sprawa, strasznie trudno po nim umyæ guna a krycie ¿adne. Jak dot±d najlepiej kryj±ca czerwieñ solidowa z mieszalników z których korzysta³em to... uwaga... Profix, i pobi³ na g³owê takie systemy jak RM, DP centari i Dyna, DP cromax Pro nie uwzglêdniam bo to klasa sama w sobie i z tym nic siê nie równa. :fiu:

Chali68
Wys³any: 2012-10-11, 21:02   
0
UP DOWN

Kiedy¶ by³ PPG Deltron tam nieby³o problemów z kryciem. Drugi to stary glasurit to te¿ by³a rewelka ly3h jecha³o siê w akrylu bo wygl±da³ jak w bazie taki mia³ po³ysk. Mówiê o konwencjach. Pozdr.

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2012-10-11, 21:57   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
Polakierowa³em czerwonym akrylem tyln± klapê od Golfa. Krycie by³o na tyle dobre ¿e wystarczy³a jedna warstwa. Drug± warstwê akrylu da³em tylko dla tego ¿e mia³em wymieszany lakier (akryl) z utwardzaczem. Akryl Dyna.

gugun 
Wys³any: 2012-10-12, 10:41   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisa³/a:
Akryl Dyna.
tani gesty i dobry, tez z tym nie mam problemow...i uzywam tylko dyny jak juz jade cos w akrylu...mysle ze w tym roku wymalowalem z 30l bo jakies naczepy ciezarowe itp i nigdy nie bylo problemu

swap 
Wys³any: 2012-10-17, 11:20   
0
UP DOWN
............

podjo³em decyzje bede wycinal szyby i malowal karoserje od nowa i sikne biala baza a dobiero pozniej kolorem
widze ze temat koloru sie rozwinol bardzo mocno i dziekuje wszystkim za pomoc
co do podkladu to na karoserji byl szary bardzo jany podklad i karoserja wpada w marchewke zblizony do koloru z puszki jest ten na drzwiach ale i tak w puszcze byj bardziej jaskrawy

Homer S. 
Wys³any: 2012-10-17, 13:27   
0
UP DOWN

swap napisa³/a:
podjo³em decyzje bede wycinal szyby i malowal karoserje od nowa i sikne biala baza a dobiero pozniej kolorem
widze ze temat koloru sie rozwinol bardzo mocno i dziekuje wszystkim za pomoc
co do podkladu to na karoserji byl szary bardzo jany podklad i karoserja wpada w marchewke zblizony do koloru z puszki jest ten na drzwiach ale i tak w puszcze byj bardziej jaskrawy

¯eby podkre¶liæ jaskrawo¶æ i soczysto¶æ czerwonego k³adzie siê pod niego ¿ó³t± bazê :) .Zrób próbkê na test karcie :tak:

jerzynew
Wys³any: 2012-10-18, 22:36   
0
UP DOWN

podepnê siê do tematu, jako ¿e o czerwonym mowa. Co zrobiæ ¿eby uzyskaæ ³adny soczysty i wyrazisty czerwony? Jaki kolor podk³adu u¿yæ? Probowaæ czerwony czy jasno szary? a mo¿e bia³y? po³o¿y³em na jasno szary rosso mugello i wydaje mi sie ¿e mog³ i powinien wyj¶æ bardziej jaskrawy.
Chce uzyskac efekt jak na zdjêciu malujac kolorem rosso fuoco

A mo¿e po³o¿yæ pod baze w³a¶ciwa warstwe ¿ó³tej bazy? jaki to da efekt?
Orientuje siê kto¶ czy ten kolor z palety ferrari to baza niemetaliczna czy tez metaliczna?

jerzynew
Wys³any: 2012-10-19, 09:40   
0
UP DOWN

w mieszalni uzyska³em informacje ¿e powinien byæ podk³ad koloryzujacy czerwony o odpowiednim odcieniu

jerzynew
Wys³any: 2012-10-19, 19:07   
0
UP DOWN

Ma kto¶ mo¿liwo¶æ sprawdziæ jaki kolor podk³adu jest zalecany? jaka czerwieñ?

piwo76
Wys³any: 2012-10-19, 20:22   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
w mieszalni maja mo¿liwo¶æ sprawdzenia jaki podk³ad pod kolor

jerzynew
Wys³any: 2012-10-19, 21:54   
0
UP DOWN

nie w ka¿dej mieszalni maja mo¿liwo¶æ dlatego pytam.

gugun 
Wys³any: 2012-10-20, 10:32   
0
UP DOWN

w kazdej mieszalni maja program i jak dorabiaja kolor to im wyskakuje jaki jest zalecany vs,no chyba ze sie myle... ja jedziesz calaka i zalezy ci na wyciagnieciu jak najlepszego efektu to metoda prob i bledow...moze faktycznie i zolty zdal by egzamin...

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: