Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
cyb3rm4n
Wys³any: 2012-10-20, 16:37   Prosba w temacie lakierowania plastików
0
UP DOWN

Szczerze i serdecznie chcia³em na poczatku przywitaæ grono ludzi znaj±cych siê na lakierowaniu.

Mam ma³y problem z którym nie bardzo wiem jak sobie daæ rade. Wiêc:

Chcia³em polakierowaæ sobie plastikiw motocyklu. Nie ca³e, tylko niektóre kawa³ki z racji tego ¿e od siedzenia niektóre elementy ju¿ siê powyciera³y/porysowa³y.
Wzi±³em i elegancko na pocz±tku zmatowi³em elementy które chcia³em naprawiæ. Zmatowi³em my¶lê ¿e do¶æ solidnie z racji ¿e ów elementy s± pod klarem. Pó¼niej odt³u¶ci³em, i pomalowa³em podk³adem. Nie pamiêtam ile warstw tego podk³adu da³em jednak nie by³o mniej ni¿ ok 4. Wszystko sch³o po ka¿dym lakierowaniu ok 24h. Nastêpnie by³a farba, dobierano komputerowo( a i tak wydaje mi siê ze jest o pó³tonu za jasna) w sprayu ( tak teraz mo¿ecie linczowaæ :P), warstw równie¿ ok 4-5 i schniêcie 24h. Na koniec oczywi¶cie bezbarwny te¿ 5 warstw.

I tutaj przy polerce narodzi³ siê problem. Z racji tego ¿e muszê mieæ te owiewki do¶æ dobrze wypolerowane ( musz± byæ lustro) przy polerce szmateczka wraz z farecla g3 ( bo podobna ma³o agresywna) okaza³o siê ¿e zdar³em farbê ;( .

Pytanie:
1.Gdzie robiê b³±d ?
Za s³±bo zmatowione ?
Za ma³a warstwa podk³adu?
Z³y klar ?

Kolor wyszed³ nie¼le, zero skórki itp.

Dziêki za pomoc, i sorka je¿eli ponawiam pytanie.

zeniTh 
Wys³any: 2012-10-22, 10:24   
0
UP DOWN

Sk±d: RSR
poka¿ zdjêcia
jak to zdar³e¶, do plastiku ?
mo¿e za grubo by³o fabr i tych wszystkich warstw, niepotrzebnie walisz a¿ po 5 warstw skoro 2 max 3 by wystarczy³y

teac27 
Wys³any: 2012-10-22, 12:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: podkarpacie
mi sie wydaje ze te warstwy by³y za bardzo delikatne .. i chocia¿ by³o 5 warstw to i tak lakier nie mia³ odpowiedniej ,,grubo¶ci '' a jak wysz³o lustro to jaki by³o sens polerowac? ... dodam ze jesli miales lakier w ,,spreju '' to wiem ze raczej dlugo sie utwardzaja .. z racji tego ze nie maja utwardzacza ... i moze zamiast polerowac .. sciagales ten lakier .. bo by³ miêkki .. ?.. trudno powiedzec .. musisz dac zdjecia

piwo76
Wys³any: 2012-10-22, 16:16   
0
UP DOWN

5 warst lakieru w spryu to 3 dni schniêcia w 20 stopniach o ile wyschnie

cyb3rm4n
Wys³any: 2012-10-22, 19:56   
0
UP DOWN

Dzieki za odpowiedzi:)

Warstw bylo ok 5 nie pamietam ile dokladnie :P , chcialem aby warstwa z klarem byla dobra i przy polerowaniu nie zerwala sie. Jednak jak przyszlo co do czego to poprostu sie wytarl :/

Co do fotek teraz nie mam jak zrobic :/ w 24h warstwa klaru nie wyschnie ?

Musze miec wypolerowane na "lustro" bo inaczej elementy niektore beda sie wyraznie odznaczac :/

piwo76
Wys³any: 2012-10-24, 08:35   
0
UP DOWN

warstwa wyschnie przewa¿nie lakier jest gotowy do obróbki po 24 godzinach w normalnych warunkach tj oko³o 20 stopni w normalnej grubo¶ci pó³tora warstwy,tylko wiêcej warstw trzeba wygrzaæ promiennikiem ir bo w normalnej temperaturze to d³ugo.A ¿eby by³o lustro to trzeba lakier 2k znaczy dwukomponentowy lakier plus utwardzacz.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: