Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
szewczu
Wys³any: 2012-10-20, 18:27   cieniowanie
0
UP DOWN

Witam wszystkich bardzo serdecznie/

Jako ¿e jestem totalnym amatorem i dopiero zaczynam zabawê z lakierowaniem mam pro¶bê do do¶wiadczonego szanownego grona lakierników.

Otó¿ jako ¿e malowa³em pierwszy raz a wiadomo nie wszystko siê wtedy robi tak jak powinno i cz³owiek uczy siê na b³êdach mam problem z róznic± kolorów. A mianowicie malowa³em nie ca³e drzwi tylko takie czê¶æ (zdjêcie zamieszcze pó¼niej) i mój klar wyszed³ du¿o ciemniejszy od oryginalnego lakieru i widaæ gdzie siê odcina. Podczas malowania próbowa³em zapyliæ trochê wiêcej ni¿ malowa³em potem zrobi³em polerke ale róznice widaæ w pe³nym s³oñcu (wiadomo w cieniu nic kompletnie nie widaæ). Jak pó¼niej doczyta³em powinienem cieniowanie robiæ z rozpuszczalnikiem do cieniowania czego oczywi¶cie nie zrobi³em. W zwi±zku z tym pytanie co mogê teraz z tym fantem zrobiæ ¿eby nie by³o widaæ ró¿nicy kolorów. Kolor to czarny metalic VW Passat LC9Z.

Pozdrawiam

jedi9 
Wys³any: 2012-10-20, 19:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Sk±d: ¯yglin
trzeba by³o ca³e drzwi bezbarwnym poci±gn±c . nie widze innej opcji jak ponowne lakierowanie . wystarczy zmatowac bezbarwny i na niego nowa warstwa. uwa¿aj na przecierki do bazy bo mo¿e pó¼niej cyrki robiæ ;)

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2012-10-20, 20:59   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
szewczu, Tu jest fajnie pokazane jak cieniowaæ -
http://youtu.be/3gAjV_7uiBg

szewczu
Wys³any: 2012-10-21, 06:25   
0
UP DOWN

a nie bêdzie widaæ ró¿nicy jak pomaluje ca³e drzwi bezbarwnym chodzi mi ze bêd± ciemniejsze od blotnika i drugich drzwi

piwo76
Wys³any: 2012-10-21, 08:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
lc9z to czarny kolor.nie powinno byæ ¿adnej ró¿nicy.Ty robi³e¶ jak±¶ zaprawkê na drzwiach pewnie i mo¿e za daleko baz± pojecha³e¶.Baza nie mo¿e sie konczyæ tam gdzie lakier na zaprawce.A klar nie mo¿e wyj¶æ ciemniejszy bo klar jest bezbarwny.ca³y element trzeba pomalowaæ i nie bedzie ró¿nicy.Nawet bez rozpuszczalnika do cieniowania powinno wyj¶æ bo z nim to trzeba uwa¿aæ nie mo¿na za du¿o bo zacieki sie robi±.

szewczu
Wys³any: 2012-10-21, 09:12   
0
UP DOWN

baza pociagnolem trochê wiêcej tak z 5cm mo¿e troszkê wiêcej ni¿ zaprawka a bazbarwnym jeszcze dalej. znowu s³ysza³em takie opiniê ze niektóre bezbarwne potrafi± sciemnic kolor bazy. chyba ze w moim przypadku baza by³a ze dobrana. postaram siê zrobiæ zdjêcie w s³oñcu jak tylko ono bêdzie bo wtedy idealnie widaæ

piwo76
Wys³any: 2012-10-21, 09:23   
0
UP DOWN

mo¿e ¿le dobrali.Audi vw takie bazy to tylko w podstawie biorê z novola i powinno wyj¶æ chyba ¿ê kto¶ czym¶ innym ju¿ majstrowa³

szewczu
Wys³any: 2012-10-21, 09:45   
0
UP DOWN

mi bazê dorabiali z autocolor do mieszania w proporcjach 1:1 z rozpuszczalnikiem. czyli panowie co matowac i bezbarwnym strzeliæ ze dwie warstwy? bojê siê tylko tego ze bêd± drzwi ciemniejsze od reszty

piwo76
Wys³any: 2012-10-21, 10:14   
0
UP DOWN

tak by by³o najlepiej.mo¿esz te¿ spróbowaæ przematowiæ 2500 na mokro przej¶cie jesli to tylko na lakierze widaæ odciêcie i polerka.tylko nie mo¿na przetrzeæ klaru do bazy bo trzeba odizolowaæ bêdzie podk³adem przed ponownym lakierowaniem.

szewczu
Wys³any: 2012-10-21, 10:20   
0
UP DOWN

ju¿ matowalem i polerka ale dalej widaæ ró¿nice kolorów bojê siê ze to baza jest ¼le dobrana i nawet po malowaniu ca³ego elementu bezbarwnym bêdzie widaæ ró¿nice kolorów. a jeszcze jedno pytanie je¶li maluje bazê i bo podeschnieciu widaæ jakie¶ wtracenia to mo¿na je zeszlifowac delikatnie ¿eby wyrównaæ powierzchnie i k³a¶æ bezbarwny czy nie wolno nic robiæ i po podeschnieciu odrazu bezbarwny

piwo76
Wys³any: 2012-10-21, 10:28   
0
UP DOWN

mo¿na przematowaæ tylko tak mo¿na w nieskoñczono¶æ malowaæ bo zawsze mo¿e co¶ wpa¶æ.A male wtr±cenia na bazie pod warstw± klaru s± nie widoczne

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: