Autor |
Wiadomo¶æ |
|
cder
|
Wys³any: 2012-10-26, 17:30 Pomoc przy wspawaniu reperaturki
|
0
|
|
|
|
Witam.
Mam do wspawania reperaturkê tylnego b³otnika,i mam pytanie:
Czy pod zewnêtrznym poszyciem b³otnika jest co¶ w podobie jakby drugiego b³otnika od wewn±trz, i je¶li jest to czy te¿ go trzeba odtworzyæ?
Jescze chcia³em zapytaæ czy spawanie i szlifowanie w okolicach wlewu paliwa jest bezpieczne?,czy lepiej od³±czyæ wlew tu¿ przy baku i jako¶ zabezpieczyæ? |
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2012-10-26, 17:48
|
+1
|
|
|
Pomóg³: 19 razy Posty: 861
|
Wewnêtrzne nadkole sprawdzisz czy jest ca³e jak wytniesz zewnêtrzny b³otnik . Wlew paliwa razem z rur± id±c± do zbiornika musisz bezwzglêdnie wykrêciæ . Nie wolno pod ¿adnym pozorem spawaæ np. zatkanym szmat± wlewem paliwa . Je¿eli rura wlewu jest na sta³e zespolona ze zbiornikiem to musisz wykrêciæ zbiornik . |
|
|
cder
|
Wys³any: 2012-10-26, 18:04
|
0
|
|
|
|
To wewnêtrzne nadkole napewno jest skorodowane,rozumiem ¿e trzeba go odtworzyæ.Co do wlewu to ca³± rurê mo¿na odpi±æ przy zbiorniku - tylko czym zabezpieczyæ z kolei ten otwór w zbiorniku? |
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2012-10-26, 18:14
|
+2
|
|
|
Pomóg³: 19 razy Posty: 861
|
Otwór w zbiorniku zatkaj szmatk± zawiniêt± w foliê tak bêdzie w miarê szczelnie. Dodatkowo w trakcie spawania nakryj otwór szat± namoczon± w wodzie. Jak wytniesz zewnêtrzny b³otnik (lub jego czê¶æ ) to bêdziesz mia³ dobry dostêp do wewnêtrznego nadkola. Wytnij skorodowane fragmenty dorób nowe z blachy i spasuj przymierzaj±c zewnêtrzny b³otnik . Jak bêdziesz mia³ problem zrób zdjêcia wstaw w temacie to co¶ podpowiem |
|
|
cder
|
Wys³any: 2012-10-26, 18:24
|
0
|
|
|
|
Dziêki kolego za rady w razie co to siê odezwê |
|
|
|
|
Gandziorz
|
Wys³any: 2012-11-01, 14:08
|
0
|
|
|
|
I spawaj do czo³a to ci d³u¿ej potrzyma
Rób odstêpu miêdzy czasowej, mo¿esz dodatkowo ch³odziæ powietrzem ¿eby ci siê blacha nie pofa³dowa³a. |
|
|
|
|
Marcino
|
Wys³any: 2012-11-13, 12:31
|
0
|
|
|
|
Gandziorz napisa³/a: | I spawaj do czo³a to ci d³u¿ej potrzyma |
W³asnie odkry³em jakie pratactwo by³o zrobione przy wstawieniu moich reparaturek.... miejcami jest 3 balchy na kupie tzn wewnetrzne nadkole, resta starego b³otnika a na to nowa reperaturka.
Panowie,
Ile zajmuje wam wstawienie?
Sam mam do zrobienia u siebie, niestety nie mam migomatu - jeszcze:D ale rozgladam sie mo¿e bym co¶ naby³... ale nie wiem czy zona to przezyje:)
Jakim pr±dem drutem spawacie tak± reperaturkê? Co ile punkciki? |
|
|
|