Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
emil1906 
Wysłany: 2012-10-29, 20:23   SkraplajÂąca siĂŞ woda w garaÂżu!
0
UP DOWN

Witam posiadam garaÂż blaszany posadzony na pÂłycie betonowej,co dzieĂą dreczy mnie woda ktĂłra skrapla siĂŞ na suficie,macie na to sposoby?
czy ocieplenie styropianem pomoÂże?

adniem21
Wysłany: 2012-10-29, 22:36   
0
UP DOWN

masz zbyt szczelny ten gara¿ zrób jak¹œ wentylacjê.

emil1906 
Wysłany: 2012-10-29, 23:27   
0
UP DOWN

Do³em wzd³u¿ jednej œciany jest szpara5cm na ca³ej d³ugoœci a na górze gdzie dach ³¹czy siê ze œcian¹ jest dobry przewiew bo to blacha trapezowa wiêc tylko punktowo przylega.

[ Dodano: 2012-10-30, 23:11 ]
moÂże gugun siĂŞ wypowie On zdaje siĂŞ maluje w blaszaku.

okoĂą
Wysłany: 2012-11-03, 15:43   
0
UP DOWN

ZrĂłb izolacje sufitu i bĂŞdzie ok. Najlepiej weÂłna a na to co tam sobie zyczysz czy re-gips czy osb czy co tam znajdziesz ale nie zapomni o foli paroizolacyjnej!!!.
P.S. Ogrzewasz ten warsztacik?

Siekiera
Wysłany: 2012-11-03, 16:21   
0
UP DOWN

Ja bym poszedÂł w innÂą maĂąkĂŞ :cool:

Zamiast od do³u robiÌ ruszt, ³ataÌ we³n¹ i póŸniej folia, p³yty g-k , po³o¿y³bym na dachu od góry styropian 10 cm poklejony na styk klejem do styropianu w puszce (pianka) i przyklejony do blachy a na ten ca³y styropian po³ozy³bym jeszcze raz blachê trapezówkê i przykêci³ j¹ do tej pierwszej d³ugimi wkrêtami. Powsta³oby coœ na wzór p³yty warstwowej w wersji DIY :spoko:
Szybciej, proÂściej, lepiej a koszt podobny.

okoĂą
Wysłany: 2012-11-03, 18:40   
0
UP DOWN

Lepiej to bym nie powiedzia³ bo w naro¿nikach od œrodka nie bêdzie ¯ADNEJ izolacji a co za tym idzie... bêd¹ wy³aziÌ ró¿nego rodzaju paskudztwa. Nastêpna sprawa to jest blacha trapezowa no i izolacja od góry nie zda najmniejszego egzaminu poniewa¿ w do³kach dalej bêdziesz mia³ zimne powietrze które jest odpowiedzialne w tym wypadku za skraplanie siê pary wodnej. Jeœli robiÌ izolacjê to tylko od œrodka.
Siekiera napisał/a:
Szybciej, proÂściej, lepiej a koszt podobny.

Koszt samej blachy trapezowej to wydatek ¿êdu 18z³ m2 a p³yta gipsowa sztuka to koszt 20z³ gdzie jest lekko ponad 3 m2 tak¿e koszt o wiele wiêkszy docieplenia z zewn¹trz ni¿ od œrodka no i efekt o wiele gorszy.

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-11-03, 20:04   
0
UP DOWN

okoĂą,
Siekiera bardzo dobrze napisal jak najlepiej zrobic takÂą izolacjĂŞ.
Ja bym poszed³ krok dalej i ca³oœÌ tego gara¿u ob³o¿y³ p³ytami styropianu o grubosci 10 cm.
Na to w koÂło moÂżna dac siatkÂą, klej i ... juz nie wyglada jak blaszak.
Siekiera napisał/a:
Szybciej, proÂściej, lepiej
:spoko:

Tez tak sÂądzĂŞ.

Siekiera
Wysłany: 2012-11-03, 20:55   
0
UP DOWN

okoĂą napisał/a:
NastĂŞpna sprawa to jest blacha trapezowa no i izolacja od gĂłry nie zda najmniejszego egzaminu poniewaÂż w doÂłkach dalej bĂŞdziesz miaÂł zimne powietrze ktĂłre jest odpowiedzialne w tym wypadku za skraplanie siĂŞ pary wodnej.

Chyba nie rozumiesz problemu.
Para wodna skrapla siĂŞ w tzw. punkcie rosy tam gdzie para nasycona przechodzi w stan przesycenia. ÂŻeby nie dopuÂściĂŚ na blasze do skraplania musiaÂłbyÂś tak zaizolowaĂŚ weÂłnÂą od wewnÂątrz i daĂŚ skutecznÂą paroizolacjĂŞ Âżeby bezpoÂśrednio pod blachÂą nie wystÂąpiÂła temp. ok 4 stC.
5 czy 10 cm weÂłny nie wystarczy.

W mojej propozycji punkt rosy powstaje w warstwie styropianu przy jej gĂłrnej pÂłaszczyÂźnie i gwarantujĂŞ ci Âże nic siĂŞ tam nie skropli.
Warunkiem bêdzie dobre zaizolowanie szczelin pomiêdzy styropianem a doln¹ blach¹ na ca³ej d³ugoœci okapów ( bo rozumiem ¿e dach dwuspadowy) ale to jest bardzo proste bo od czego jest pianka PU. Ca³y okap mo¿na póŸniej zabepieczyÌ obróbk¹ blacharsk¹ i po problemie.

A na Âściany moÂżna spokojnie zastosowaĂŚ rozwiÂązanie ktĂłre podaÂł Lackdoctor, i blaszak jest garaÂżem peÂłnÂą gĂŞbÂą z ludzkimi temperaturami :spoko:

[ Dodano: 2012-11-03, 21:07 ]
okoĂą napisał/a:
Koszt samej blachy trapezowej to wydatek ¿êdu 18z³ m2 a p³yta gipsowa sztuka to koszt 20z³ gdzie jest lekko ponad 3 m2 tak¿e koszt o wiele wiêkszy

Dlaczego liczysz samÂą pÂłytĂŞ?
ruszt - ok 10 zÂł /m2
paroizolacja - 2 zÂł/m2
pÂłyta gk - 6 zÂł/m2

RAZEM = 18 zÂł

CzyÂż nie podobnie? :cool:

Poza tym najgorszy styropian bĂŞdzie lepszy od przeciĂŞtnej weÂłny z marketu.

heeler11
Wysłany: 2012-11-03, 22:09   
0
UP DOWN

aa jak by panowie zrobiĂŚ dach od zewnÂątrz tak jak kolega pisaÂł styropianem tylko w te przetÂłoczenia pierwsze utykaĂŚ weÂłnĂŞ? i potem normalnie styropian i kleiĂŚ. bo rĂłwnieÂż siĂŞ z tym problemem borykam.. z tym ze ja chciaÂłbym od Âśrodka na sufit daĂŚ panele PCV

lak 
Wysłany: 2012-11-03, 22:25   
0
UP DOWN

Hej chlopcy styropianowi!!! morze by tak postawic murowany???? ;P

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-11-03, 22:31   
0
UP DOWN

lak napisał/a:
morze

MoÂŻe jednak nie.

Na blaszaka zgloszenie, na murowany wszystkie mapki i zezwolenia.

gugun 
Wysłany: 2012-11-03, 23:21   
0
UP DOWN

lak napisał/a:
morze
i jak bylo? ;) nie wiem po co robisz nowy temat skoro pisales mi na pw i ci nap. ze ocieplenie od wewnatrz zalatwi sprawe?chcesz wiedziec jak?mozliwosci masz wiele, 1 opcje siekiera ci nap, druga doktor...ja aktualnie mam jak doktores napisal. styropian 10 siatka klej,mozna tez zrobic stelaz pod panele pcv "przykrecic" w srodek welna,styropian,pianka i na to panele...mozliwosci wpip. jednak grunt to ocieplenie od wewnatrz.tak zrobilem garaz i tak zrobie za jakis czas cala reszte...

lak 
Wysłany: 2012-11-03, 23:25   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
MoÂŻe jednak nie.

Hej poligloto..morzna i moÂżna no przecierz jak bym chciaÂł to bym cie [...]...Âł na kaÂżdym kroku,lakpajacu!!!no bez urazy forumowy....???? ;)

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-11-03, 23:47   
0
UP DOWN

lak napisał/a:
morzna i moÂżna no przecierz

I moszna ^^ ^^ ^^

lak 
Wysłany: 2012-11-03, 23:51   
0
UP DOWN

nizla z cibi mozna do jajic ha...ha...he hii ha ^^

heeler11
Wysłany: 2012-11-04, 09:34   
0
UP DOWN

nie chce dawaÌ we³ny od spodu poniewa¿ z we³ny minimalne py³ki siê sypi¹. Myœla³em ¿eby faktycznie daÌ od zewn¹trz styropian 10cm na dach oczywiœcie œciany ju¿ ocieplone. i w te przet³oczenia opychaÌ we³nê i na we³nê styropian kleiÌ. potem arkusz blachy na styropian i przykrêciÌ. i póŸniej mo¿na by by³o piank¹ monta¿ow¹ uszczelniÌ te przet³oczenia co s¹ na pocz¹tku i na koùcu.?
a od spodu bez ocieplenia zrobiĂŚ mocowania do tych paneli bez Âżadnego ocieplenia.?
ZdaÂło by to egzamin?

emil1906 
Wysłany: 2012-11-04, 10:14   
0
UP DOWN

A czym styropian przykleiĂŚ do blachy?

heeler11
Wysłany: 2012-11-04, 10:48   
0
UP DOWN

klej politurowy jakoÂś tak bardzo dobry do tego celu na scianach trzyma siĂŞ juz 2 rok:)
raczej do sufitu od wewnÂątrz baÂłbym siĂŞ kleiĂŚ styropian Âżeby mi na gÂłowĂŞ nie spadÂł;)

http://www.budujesz.pl/kl...einplast-25196/

takie dokÂładnie uÂżywaÂłem i jest okej:)
tylko dodatkowo musisz dokupiĂŚ pistolet.

okoĂą
Wysłany: 2012-11-04, 17:12   
0
UP DOWN

Cytat:

nie chce dawaĂŚ weÂłny od spodu poniewaÂż z weÂłny minimalne pyÂłki siĂŞ sypiÂą

Dlatego dajesz foliĂŞ paroizolacyjnÂą i na to dopiero co tam sobie Âżyczysz czy to regips czy panel pcv czy co tam jeszcze chcesz
Siekiera napisał/a:

ruszt - ok 10 zÂł /m2

Co za ruszt? Chodzi Ci mo¿e o stela¿e? Jeœli tak to s¹ ca³kowicie zbêdne bo p³yty przykrêcisz do koz³ów na których zapewne masz ³aty a na ³atach blachê. Koz³y znaj¹c ¿ycie masz 7x14 wiêc 14 cm we³ny za³atwi sprawê w 100%. Zrobicie jak zechcecie wasza sprawa ale ja bym to tak zrobi³.
Pozdrawiam

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-11-04, 17:22   
0
UP DOWN

okoĂą,
GaraÂż blaszany.
okoĂą napisał/a:
s¹ ca³kowicie zbêdne bo p³yty przykrêcisz do koz³ów na których zapewne masz ³aty a na ³atach blachê

Garaz blaszany - sprawdÂź jak jego konstrukcja wyglada.

okoĂą
Wysłany: 2012-11-04, 17:41   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Garaz blaszany - sprawdÂź jak jego konstrukcja wyglada.

Ach przepraszam mój b³¹d Ÿle przeczyta³em. W takim wypadku oczywiœcie potrzebny stela¿.

heeler11
Wysłany: 2012-11-04, 19:22   
0
UP DOWN

ale czy my piszemy o tym jak zamocowaĂŚ panele? czy o skraplajÂącej wodzie?

[ Dodano: 2012-11-05, 19:10 ]
ii co juÂż po temacie??

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi