Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
dm15 
Wys³any: 2012-11-04, 16:05   Wykoñczenie powierzchni - klar + polerka
0
UP DOWN

Witajcie , jak nale¿y dobrze po³o¿yæ klar na powierzchni, czy bardziej oszczêdnymi cienkimi warstwami w du¿ych ilo¶ciach czy raczej zalewaæ du¿± ilo¶ci± lakieru? Od speca kiedy¶ us³ysza³em pó³torej warstwy ale nie za bardzo rozumiem co to oznacza w praktyce...

Dlaczego pytam, ano dlatego , ¿e jak po³o¿ê ju¿ ten klar ( Ivat coatings) na np. w miarê p³ask± powierzchniê to po wyschniêciu, nie jest równa , i nie chodzi mi o jakie¶ wtr±cenia w lakierze tylko ogólnie jako pow³oka, za³amuje siê na niej ¶wiat³o a przecie¿ niby lakier sie po niej rozp³yn±³.. czy to normalne i wymaga dopiero polerki ¿eby usun±æ te wady czy od razu po po³o¿eniu powierzchnia powinna byæ lustrzana? ( a mo¿e powinienen go rozcieñczyæ? , lepszy gêstszy czy rzadki?)

Sprzêt jaki u¿ywam to typowa amatorka, pistolet speedway wiem ze ma dosyæ du¿± dyszê bo 1.6

Druga sprawa to sama polerka, mam paste G3 farecli i bia³a g±bkê, i teraz s³ysza³em ¿e niektórzy polecaj± dobrze docisn±æ polerkê do elementu na bia³ej g±bce i ¶rednio wody ( ale ja wtedy przycieram ten lakier)

A dopiero czarn± pojechaæ prawie bez pasty i du¿o wody..

Kto¶ móg³by to sprostowaæ?

diablo74 
Wys³any: 2012-11-04, 16:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Ch³opie temat rzeka jakie¶ foty elementu by siê przyda³y, poza tym pistolet dysza 1.6 za bogato jak na takie malunki ju¿ pomijam ¿e to spedway(mo¿na kupiæ za ok 40 pln odpowiedni zestaw dysz) co do polerki ile dajesz czasu na "schniêcie"

dm15 
Wys³any: 2012-11-04, 16:56   
0
UP DOWN

Wiem ¿e to szeroki temat ale na pewno s± jakie¶ "sta³e fragmenty"

Polerke robiê dla bezpieczeñstwa tak po oko³ dwóch dniach.

Nie tyle chodzi mi o sprzêt co o technikê, bo w sumie je¿eli tym klarem nale¿y element zalaæ dos³ownie to chyba wielko¶æ dyszy czy 1.4 czy 1.6 wielkiej ró¿nicy nie zrobi?

Nie chodzi o konkretny element, pod spodem fota, zdjêcie pod k±tem zrobine, element niby p³aski przed malowaniem a po malowaniu powierzchnia lakieru gdzieniegdzie siê za³amuje i nie chodzi mi o krawêdzie.

Homer S. 
Wys³any: 2012-11-04, 17:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
Jak chcesz doprowadziæ do ,,zalania,, szczelin w laminacie to lepiej cienkimi warstwami bez zlewek/zacieków . Rób to na 4-6 warstw ale takich bez zacieków i d³u¿szym czasem na odparowania miedzy warstwami .Zacieki na rantach mog± doprowadziæ do ,,zgazowania,, lakieru a to mo¿e byæ wiêkszym problemem ni¿ polerowanie cytryny :D .Przed polerk± matuj lakier papierem P2000 na g³adko i dopiero pasta .

lordik 
Wys³any: 2012-11-04, 17:58   
0
UP DOWN
narazie amator :)

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Zahajki Lubelskie
P2000 i du¿o wody bo na sucho lakier jest za ¶wie¿y.
a miêdzy dysz± 1,4 a 1,6 jest du¿a ró¿nica.

A je¶li chodzi o 1,5 warstwy to chodzi o to ¿e element zapylasz nie lejesz na lustro od razu,
dopiero warstwa w³a¶ciwa ma byæ wylana na lustro ale nie do przesady bo pop³ynie ;P

diablo74 
Wys³any: 2012-11-04, 21:11   
0
UP DOWN

dm15 napisa³/a:
jakie¶ "sta³e fragmenty"

to np. nieprawid³owa lepko¶æ i technika natrysku,
niezachowanie w³a¶ciwego czasu odparowania i w³a¶ciwej grubo¶ci warstw
 ¼le dobrana dysza i ci¶nienie natrysku
 zbyt niska temperatura lakieru, pod³o¿a lub pomieszczenia
 niew³a¶ciwy rozcieñczalnik lub zbyt niska lepko¶æ

Zapobieganie:
 przestrzegaæ podanego w instrukcji sposobu u¿ycia
 u¿ywaæ sprawnych pistoletów natryskowych
 obiekt i materia³ ogrzaæ do temperatury pokojowej 20 °C
 wybraæ w³a¶ciw± kombinacjê utwardzacza i rozcieñczalnika

nic konkretnego ale my¶lê ¿e na temat skopiowane st±d:
http://ixell.ovh.org/23.pdf
mo¿e ci siê przyda :D

dm15 
Wys³any: 2012-11-05, 00:06   
0
UP DOWN

Homer jak próbowa³em zalaæ na lustro to w³a¶nie mia³em zacieki na rantach które jak mi powysycha³y to nie wiedzia³em czy ¶miaæ siê czy p³akaæ, usuwanie tego nie by³o proste.

Lordik, mówisz ze miêdzy 1.4 i 1.6 jest du¿a ró¿nica, ale czy do samego klaru to ma jakie¶ wiêksze znaczenie , nawet jakby by³a 1.8 ?

diablo dzieki za lekturê ;)

diablo74 
Wys³any: 2012-11-05, 00:13   
0
UP DOWN

z dysz± 1.6 to ju¿ na podk³ad mo¿na startowaæ, napisz jeszcze czy klar z rozpuchem rozrabia³e¶ bo po mojemu to ze zdjêcia za gêsty klar, da³e¶ du¿o bo Ci siê niezbyt u³o¿y³ no i pop³ynê³o

dm15 
Wys³any: 2012-11-05, 09:25   
0
UP DOWN

diablo74 napisa³/a:
z dysz± 1.6 to ju¿ na podk³ad mo¿na startowaæ, napisz jeszcze czy klar z rozpuchem rozrabia³e¶ bo po mojemu to ze zdjêcia za gêsty klar, da³e¶ du¿o bo Ci siê niezbyt u³o¿y³ no i pop³ynê³o

No w³a¶nie nie dodawa³em ani troche bo przyj±³em za³o¿enie ¿e gê¶ciejszy ³±dnie siê wyleje i tak nie sp³ynie..

kalbi 
Wys³any: 2012-11-05, 17:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
dm15 napisa³/a:
Lordik, mówisz ze miêdzy 1.4 i 1.6 jest du¿a ró¿nica, ale czy do samego klaru to ma jakie¶ wiêksze znaczenie
kolego 1,4 to nawet za du¿o. Optymalnie do lakieru bezbarwnego to 1,3 lub 1,2 - 1,6 to zapomnij. Ja do podk³adu u¿ywam 1,5!!

dm15 
Wys³any: 2012-11-05, 17:41   
0
UP DOWN

kalbi napisa³/a:
dm15 napisa³/a:
Lordik, mówisz ze miêdzy 1.4 i 1.6 jest du¿a ró¿nica, ale czy do samego klaru to ma jakie¶ wiêksze znaczenie
kolego 1,4 to nawet za du¿o. Optymalnie do lakieru bezbarwnego to 1,3 lub 1,2 - 1,6 to zapomnij. Ja do podk³adu u¿ywam 1,5!!

W porz±dku rozumiem, tylko jakby¶ móg³ uzasadnij na czym polega problem? skoro i tak powierzchnie siê tym lakierem zalewa, a nie s± to ¿adne precyzyjne malunki

kalbi 
Wys³any: 2012-11-05, 18:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
dm15 napisa³/a:
W porz±dku rozumiem, tylko jakby¶ móg³ uzasadnij na czym polega problem
a na zaciekach i bardzo grubej warstwie i mo¿liwo¶ci gazowania pow³oki oraz wyd³u¿one schnicie przy tak grubej warstwie. Producenci lakierów bezbarwnych w kartach technicznych zalecaj± przewa¿nie dysze 1,2-1,3.
dm15 napisa³/a:
skoro i tak powierzchnie siê tym lakierem zalewa
nie wiem o jakie zalewanie tu za bardzo chodzi.

dm15 
Wys³any: 2012-11-05, 19:00   
0
UP DOWN

kalbi napisa³/a:
dm15 napisa³/a:
W porz±dku rozumiem, tylko jakby¶ móg³ uzasadnij na czym polega problem
a na zaciekach i bardzo grubej warstwie i mo¿liwo¶ci gazowania pow³oki oraz wyd³u¿one schnicie przy tak grubej warstwie. Producenci lakierów bezbarwnych w kartach technicznych zalecaj± przewa¿nie dysze 1,2-1,3.
dm15 napisa³/a:
skoro i tak powierzchnie siê tym lakierem zalewa
nie wiem o jakie zalewanie tu za bardzo chodzi.

Zalewanie w sensie wylanie klaru w du¿ej ilo¶ci jednorazowo, ¿eby stworzyæ równ± pow³okê..przynajmniej taki by³ zamys³bo wysz³y fale dunaju jak widaæ na zdjêciach) z drugiej strony pistolet z du¿± dysz± mo¿na wyskalowaæ ¿eby podawa³ mniej lakieru i to chyba wyjdzie na to samo? niech mnie kto¶ poprawi je¶li ¼le mówiê.

DO speedway'a najmniejsza dysza to i tak chyba 1.4 :sciana:

diablo74 
Wys³any: 2012-11-05, 21:33   
0
UP DOWN

dm15 napisa³/a:
Zalewanie w sensie wylanie klaru w du¿ej ilo¶ci jednorazowo, ¿eby stworzyæ równ± pow³okê

Klar to nie masa samopoziomuj±ca i nie trzeba grubo ¿eby by³o "³adnie i równo" , na g³adko mo¿na zrobiæ na 1,5 warstwy i to wcale nie o grubo¶ci 1,5 mm co do dysz to przyjmij za pewnik to co podaje producent i kolega kalbi, bo to w³a¶nie producent lakieru okre¶la w zale¿no¶ci od rodzaju materia³u jego lepko¶ci itd jak± dysz± uzyskasz zamierzony efekt ,nie uzyska³e¶ ,nie wierzysz ustawiaj pistolet jak ci siê podoba to mo¿e sam dojdziesz do tego o czym piszemy w karcie technicznej masz wszystkie dane , wielko¶æ dyszy pistoletu tak¿e, do wbijania gwo¼dzi jest m³otek a do klaru pistolet z dysz± 1.2-1.4

dm15 
Wys³any: 2012-11-06, 00:18   
0
UP DOWN

diablo74 napisa³/a:
dm15 napisa³/a:
Zalewanie w sensie wylanie klaru w du¿ej ilo¶ci jednorazowo, ¿eby stworzyæ równ± pow³okê

Klar to nie masa samopoziomuj±ca i nie trzeba grubo ¿eby by³o "³adnie i równo" , na g³adko mo¿na zrobiæ na 1,5 warstwy i to wcale nie o grubo¶ci 1,5 mm co do dysz to przyjmij za pewnik to co podaje producent i kolega kalbi, bo to w³a¶nie producent lakieru okre¶la w zale¿no¶ci od rodzaju materia³u jego lepko¶ci itd jak± dysz± uzyskasz zamierzony efekt ,nie uzyska³e¶ ,nie wierzysz ustawiaj pistolet jak ci siê podoba to mo¿e sam dojdziesz do tego o czym piszemy w karcie technicznej masz wszystkie dane , wielko¶æ dyszy pistoletu tak¿e, do wbijania gwo¼dzi jest m³otek a do klaru pistolet z dysz± 1.2-1.4

A tak w³asnie my¶la³em ¿e to dzia³a ;) spróbujê z dysz± 1.4 zobaczê czy te 0.2mm zrobi ró¿nicê i siê pochwalê

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: