Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Krzysztof102 
Wys³any: 2012-11-07, 19:33   Podk³ad
0
UP DOWN

Sk±d: Gdansk
Witam Wszystkich. Jestem nowy i do tego amator. Ale do sprawy przeczyta³em wiele tematów na tym forum ale jak na razie nie znalaz³em nic na moje pytanie, odbieram karoserie z piaskowania i nie wiem jakim podk³adem j± zabezpieczyæ czy reaktywnym czy epoksydowym. Wiadomo karoseria bêdzie siê nadawa³a do naprawy blacharskiej ale to za jaki¶ czas (brak kasy), i to co tu czyta³em o podk³adach jaki zastosowaæ to dla mnie masakra zdania s± tak podzielone 50 /50. Ja po prostu chce mieæ dobrze zrobione autko przez przysz³ego Lakiernika. Dlatego pisze o poradê na na dobry podk³ad. Pozdro z 3-city. Krzysztof

No-limit
Wys³any: 2012-11-07, 20:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
1 warstwa reaktywnego i 2 warstwy epoxydowego.Sam reaktywny ma doskona³e w³a¶ciwo¶ci penetruj±ce i antykorozyjne,ale jako produkt 1K nie stanowi bariery na czynniki atmosferyczne,a sam epoksyd nie ma dostatecznych w³a¶ciwo¶ci penetruj±cych za to stanowi doskona³± barierê zabezpieczaj±c± przed czynnikami atmosferycznymi i korozyjnymi.

No-limit
Wys³any: 2012-11-07, 20:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
Zamiast epoxydowego mo¿na oczywi¶cie po³o¿yæ 2 warstwy podk³adu akrylowego :)

Krzysztof102 
Wys³any: 2012-11-12, 10:38   
0
UP DOWN

Dziêkuje za poradê. :) Pozdro z 3-city

okoñ
Wys³any: 2012-11-12, 20:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
A piaskowa³e¶ ca³o¶æ czy tylko miejsca skorodowane bo w sumie od tego by trzeba by³o zacz±æ ;) Mo¿e wrzuæ jakie¶ zdjêcia. Dodam jeszcze ¿e dobrze by by³o to prysn±æ tego samego dnia co zosta³o wypiaskowane to tak z moich skromnych do¶wiadczeñ.

Krzysztof102 
Wys³any: 2013-01-07, 11:16   
0
UP DOWN

Witam oto kilka zdjêci przed i po piaskowaniu.

po piaskowaniu podwozia

nadwozie przed piaskowaniem.

pomalowane podk³adem TROTON-wash primer, jeden raz bo trzeba teraz dziury po ³ataæ.
Koszt malowania 144z³ za dwa opokowania.

teac27 
Wys³any: 2013-01-07, 15:18   
0
UP DOWN

Sk±d: podkarpacie
z tego co czyta³em na podk³ad reaktywny k³adzie siê podk³ad akrylowy bo z epoksydowym nie wyst±pi dobre powi±zanie. jak to jest ? bo tak jak kolega mówi³ .. 50/50 w tych sprawach jest

jedi9 
Wys³any: 2013-01-07, 19:52   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Sk±d: ¯yglin
wg karty trotona na wash primer mozna stosowaæ :
 2-komponentowe podk³ady akrylowe.
 Baranki UBS.
Uwaga: Nie aplikowaæ szpachlówek poliestrowych i akrylowych lakierów nawierzchniowych
bezpo¶rednio na podk³ady wytrawiaj±ce.
a w eng wersji jeszcze :" Do not apply polyester putties, epoxy primers, acryltopcoats directly on Wash Primers" czyli to samo co w PL tylko z dodatkiem epoksydu .

zawi3j
Wys³any: 2013-01-07, 22:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
@teac27 odsy³am do http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5446

Pozwolê sobie przytoczyæ czê¶æ wypowiedzi pana Projekter:

Cytat:
Dlatego jak robisz sobie pow³okê ochronn±, a masz usuniêt± ju¿ korozjê mo¿esz u¿yæ reaktywnego i na to lakieru akrylowego ( bazy nie wolno stosowaæ ! ) Gdy budujesz pow³okê ochroono dekoracyjn± to u¿ywasz epoksydu i na to kit poliestrowy znów epoksyd i na to lakier ... TAK wiem ¿e pomin±³em wype³niacz akrylowy :tak: ... ale jego jedyn± zaleta jest to ¿e to wype³niacz ... wiêc mo¿na nim pokrywaæ drobne niedoci±gniêcia w obróbce poliestru, a dodatkowo po utwardzeniu ten produkt ³atwo siê obrabia i oczywi¶cie szybko utwardza. Tak¿e jak widzisz to w zasadzie taka miêdzy warstwa której mo¿na unikn±æ gdy zadba siê o dok³adne wyszlifowanie poliestru i ma promiennik do szybkiego utwardzenia epoksydu.

teac27 
Wys³any: 2013-01-08, 10:22   
0
UP DOWN

Sk±d: podkarpacie
adekwatnym cytatem do mojego pytania by³yby s³owa przetoczone przez Pana Projektera : Nie ma do dzi¶ jasnej i precyzyjnej opinii, czy mo¿na czy nie mo¿na ?... pokrywaæ reaktywnego epoksydem. Kiedy¶ jedynie NOVOL sta³ na stanowisku ¿e mo¿na to robiæ, ale teraz przy lini Spectral ju¿ siê z tego wycofa³. Inne firmy raczej nabiera³y wody w usta przy bezpo¶rednich zapytaniach, a w kartach technicznych podaj± to na tyle lakonicznie, ¿e ka¿dy musi sam wydedukowaæ. I z tej dedukcji wychodzi raczej na to ¿e mo¿na. Tylko po co ?

jednak dziêkujê za podanie tematu którego juz kilkukrotnie czyta³em .. dlatego te¿ moje pytanie .

diablo74 
Wys³any: 2013-01-08, 17:32   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
teac27 napisa³/a:
pokrywaæ reaktywnego epoksydem

PROFIX uwa¿a ¿e mo¿na epoksydowy na reaktywny (chodzi oczywi¶cie o produkty profixa) bezpo¶rednio pyta³em w Multichemie.
Tak¿e zdania s± podzielone :idea:

Krzysztof102 
Wys³any: 2013-01-10, 12:05   
0
UP DOWN

Widzê ¿e jest ma³a dyskusja na ten temat, ostatnio kupi³em miesiêcznik Automobilista z 12-2012 jest tan opis jak lakierowaæ oldtimery na produkcie NOVOL . S± opisane szczegó³y jaki po³o¿yæ podk³ad, czym odt³u¶ciæ. Jest ju¿ w sprzeda¿y druga czê¶ci o szpachlach.

gssegd.jpg
oto fragment artyku³u o podk³adzie reaktywnym.
Plik ¶ci±gniêto 47 raz(y) 65.04 KB

YAMAHER
Wys³any: 2013-01-10, 14:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Chyba musimy powo³ac komisje :D zeby wymalowa³a kilak elementów roznymi sposoami i podda³a testom :D

i nie by³oby ze ten ma racje a ten nie ma.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: