Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
szymon1307 
Wys³any: 2012-12-18, 17:46   Lakierowanie plastików od moto.
0
UP DOWN
szymon1307

Sk±d: Szc
Witam
Jestem nowym u¿ytkownikiem i równie¿ zielonym je¶li chodzi o lakierowanie. Przejrza³em parê postów na temat lakierowania plastików, ale nie do koñca wszystko zrozumia³em wiêc postanowi³em za³o¿yæ nowy temat. W wakacje zakupi³em motorower aprilie rs z tym ¿e wizualnie oceni³bym j± na dostateczny, problem tkwi³ w³a¶nie w tych nieszczêsnych owiewkach. S± umalowane ,,czym¶'' co bardziej przypomina farbê ni¿ lakier, a przynajmniej mi sie tak zdaje. Z powodów finansowych i chêci nabycia nowej umiejêtno¶ci postanowi³em wraz z koleg± co¶ temu zaradziæ.
Uda³em sie do miejscowego lakiernika w celu uzyskania porady i zakupu materia³ów. (kupi³em lakier akrylowy, podk³ad do plastiku bezbarwny)
Z rozmowy z lakiernikiem wysz³o, ¿e nasze kroki powinny byæ nastêpuj±ce:
1. Zmatowiæ powierzchniê starego lakieru papierem na mokro chyba 500
a) ubytki, zadrapania uzupe³niæ szpachl±
2.Tam gdzie wystêpuje go³y plastik lub szpachla nanie¶æ a raczej zaprószyæ tym bezbarwnym podk³adem.
3.Nanie¶æ lakier akrylowy.
Przegl±daj±c posty na tematy podobne co¶ mnie ten lakiernik przewali³ :/
Wiêc mam tak± pro¶be czy kto¶ by móg³ mi pomóc i opisaæ krok po kroku jak mam postêpowaæ w przypadku malowania takich owiewek??
Interesuje mnie jak postêpowaæ w przypadku owiewek pokrytych starym ,,lakierem'' i tych które wyszlifowa³em do go³ego plastiku.
Jak mam postêpowaæ gdy owiewka wymaga szpachlowania?
Z góry dziêkuje za odp. i pozdrawiam Szymon1307

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-12-18, 18:47   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: kuj-pom
Ten "lakiernik " chyba chcia³ ci zrobiæ niewybredny kawa³ i wpu¶ciæ ciê w niez³e maliny :blee:
A wiêc tak:
Ad. 1 zmatowiæ na sucho 240
Ad.a - ok
Ad 2 ok lub je¶li pomalowane to jest niewiadomo czym poleca³bym podk³ad epoksydowy
Ad 3 nanie¶æ PODK£AD akrylowy na epoksyd bez szlifowania po ok 2 godzinach w zale¿no¶ci od zaleceñ w karcie technicznej epoksydu
4 oszlifowaæ powierzchniê na super równo papierem 800 lub 1000 na mokro
5 wysuszyæ dok³adnie i oczy¶ciæ przy u¿yciu zmywacza silikonu oraz ¶ciereczki antystatycznej
6 nanie¶æ lakier akrylowy lub lakier bazowy i bezbarwny
7 cieszyæ siê piêknym, nowym lakierem :D
Pozdro!

szymon1307 
Wys³any: 2012-12-19, 17:37   
0
UP DOWN
szymon1307

Sk±d: Szc
Dziêki za odp. Mam jeszcze parê pytañ :)
Jak zrobiæ aby szpachle wyrównaæ z plastikiem bo wydaje siê równa a tu nagle górka lub dolina sie robi tzn jak zaprószê lakierem. No chyba ¿e ten podk³ad akrylowy to zakryje:)
Ten podk³ad epoksydowy i akrylowy to ma by¶ grubo naniesiony czy tylko zaprószony, czy lakier akrylowy zakryje takie no powiedzmy mikroskopijne ryski??

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-12-19, 22:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: kuj-pom
szymon1307 napisa³/a:
Jak zrobiæ aby szpachle wyrównaæ z plastikiem bo wydaje siê równa a tu nagle górka lub dolina sie robi

szlifowaæ na klocku lub czym¶ sztywnym a w przypadku ob³ych kszta³tów polecam przeci±æ brzeszczot do metalu na pó³ i na niego owin±æ papier ¶cierny, ma byæ co¶ twardego ale elastycznego aby dopasowywa³o siê do krzywizny powierzchni
szymon1307 napisa³/a:
No chyba ¿e ten podk³ad akrylowy to zakryje:)

nie polecam laæ grubo podk³adu bo przy pierwszym zagiêciu plastiku popêka i bêdzie odpada³ p³atami
szymon1307 napisa³/a:
podk³ad epoksydowy i akrylowy to ma by¶ grubo naniesiony

wszystkie dane masz w kartach technicznych produktu
Pozdro!

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum