Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
tauros0805
Wys³any: 2012-12-30, 18:23   piec nadmuchowy na paliwo sta³e
0
UP DOWN

Witam jestem w trakcie budowania pieca nadmuchowego palenisko ma wymiary 100x40x60 wys.szer.d³. woku³ pieca oprucz przodu bêdzie bieg³ p³aszcz 10cm i teraz moje pytanie jaki zastosowaæ rodzaj wentylatora który bêdzie dobrze dmucha³ osiowy wiatrak z tunelem i jak d³ugim? Czy mo¿e promieniowy? A mo¿e jaki¶ schemat piecy jakie wy macie w swoich lakierniach i jak to grzeje.Z góry dziêkujê za pomoc.

Tytexo
Wys³any: 2012-12-30, 19:31   
0
UP DOWN

Sk±d: Dzia³oszyn
Te¿ bêdê siê za jaki¶ czas bra³ za budowê takiego pieca z p³aszczem, projekt ju¿ mam tylko jaki rodzaj wentylatora?

gugun 
Wys³any: 2012-12-31, 17:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
taki jak od pieca na mial wystarczy

marer 
Wys³any: 2012-12-31, 20:13   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Podkarpacie
Tytexo,
Podziel siê swoim projektem bo ja równie¿ muszê jaki¶ piec do gara¿u zrobiæ i nie wiem jak siê za to zabraæ.

tauros0805
Wys³any: 2012-12-31, 22:08   
0
UP DOWN

Kolego zrobi³em ¶ciany paleniska z blachy stalowej 5mm któr ma wymiary 100 cm wys 60 d³ugo¶ci i 40 szeroko¶ci choæ wydaje mi siê teraz trochê za du¿y ale mo¿e to i lepiej bo nie bêdê musia³ biegaæ co 10 min podk³adaæpó¿niej wyj¶cie na komin jest z róry 140 zrobione 10 cm od gódy paleniska 2 pary dzwiczek z przodu do podk³adania i czyszczenia z popio³u dzwiczki górne s± praktycznie na wprost komina po to ¿eby mo¿na by³o czy¶ciæ sadze gdy¿ jest to element nie rozbieralny a jest to kolano które jest ukryte w p³aszczu powietrznym p³aszcz jest wokól paleniska prócz przodu i spodu 3 boki ty³ i góra 2 wyloty z przodu u góry a z ty³u dmuchawa u do³u odstêp od paleniska do p³aszcza to 10 cm jak by¶ potrzebowa³ pomocy w sprawie budowy kot³a to chêtnie pomogê pozdrawiam i dziêkujê za pomoc w doborze wentylatora a jak± wydajno¶æ zastosowaæ gdy¿ do pieców na mia³ s± z ró¿nymi wydajno¶ciami dodam ¿e bêd± wychodziæ 2 rury którê bêd± mia³y ok 4 do 5 m i jak± ¶rednicê rur spiro?

tomek70
Wys³any: 2013-01-01, 09:28   
0
UP DOWN

Dla uzyskania sta³ej , ¿±danej temperatury , zastosuj sterownik od pieca np. mia³owego. Niektóre maj± opcjê regulacji si³y nadmuchu , do tego wentylator z regulowan± przes³on±.

Tytexo
Wys³any: 2013-01-01, 10:53   
0
UP DOWN

Sk±d: Dzia³oszyn
tomek70 napisa³/a:
Dla uzyskania sta³ej , ¿±danej temperatury , zastosuj sterownik od pieca np. mia³owego. Niektóre maj± opcjê regulacji si³y nadmuchu , do tego wentylator z regulowan± przes³on±.

Na H*J mi to. Tak jak gugu¶ pisze wychodzi na to ¿e wystarczy. Jak wytrze¼wieje to siê zacznê spawaæ piecyk. ;)

maciobyk
Wys³any: 2013-01-28, 18:51   
0
UP DOWN

Najpro¶ciej zrobiæ z butli, takiej montowanej do gazu w aucie. Wê¿ownicê za³o¿ysz miedzian± wokó³ butli i gotowe ;) . I mo¿e byæ i na mia³ i na olej przepalony.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: