Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
tauros0805
Wysłany: 2012-12-30, 18:23   piec nadmuchowy na paliwo staÂłe
0
UP DOWN

Witam jestem w trakcie budowania pieca nadmuchowego palenisko ma wymiary 100x40x60 wys.szer.dÂł. wokuÂł pieca oprucz przodu bĂŞdzie biegÂł pÂłaszcz 10cm i teraz moje pytanie jaki zastosowaĂŚ rodzaj wentylatora ktĂłry bĂŞdzie dobrze dmuchaÂł osiowy wiatrak z tunelem i jak dÂługim? Czy moÂże promieniowy? A moÂże jakiÂś schemat piecy jakie wy macie w swoich lakierniach i jak to grzeje.Z gĂłry dziĂŞkujĂŞ za pomoc.

Tytexo
Wysłany: 2012-12-30, 19:31   
0
UP DOWN

TeÂż bĂŞdĂŞ siĂŞ za jakiÂś czas braÂł za budowĂŞ takiego pieca z pÂłaszczem, projekt juÂż mam tylko jaki rodzaj wentylatora?

gugun 
Wysłany: 2012-12-31, 17:26   
0
UP DOWN

taki jak od pieca na mial wystarczy

marer 
Wysłany: 2012-12-31, 20:13   
0
UP DOWN

Tytexo,
Podziel siĂŞ swoim projektem bo ja rĂłwnieÂż muszĂŞ jakiÂś piec do garaÂżu zrobiĂŚ i nie wiem jak siĂŞ za to zabraĂŚ.

tauros0805
Wysłany: 2012-12-31, 22:08   
0
UP DOWN

Kolego zrobi³em œciany paleniska z blachy stalowej 5mm któr ma wymiary 100 cm wys 60 d³ugoœci i 40 szerokoœci choÌ wydaje mi siê teraz trochê za du¿y ale mo¿e to i lepiej bo nie bêdê musia³ biegaÌ co 10 min podk³adaÌpó¿niej wyjœcie na komin jest z róry 140 zrobione 10 cm od gódy paleniska 2 pary dzwiczek z przodu do podk³adania i czyszczenia z popio³u dzwiczki górne s¹ praktycznie na wprost komina po to ¿eby mo¿na by³o czyœciÌ sadze gdy¿ jest to element nie rozbieralny a jest to kolano które jest ukryte w p³aszczu powietrznym p³aszcz jest wokól paleniska prócz przodu i spodu 3 boki ty³ i góra 2 wyloty z przodu u góry a z ty³u dmuchawa u do³u odstêp od paleniska do p³aszcza to 10 cm jak byœ potrzebowa³ pomocy w sprawie budowy kot³a to chêtnie pomogê pozdrawiam i dziêkujê za pomoc w doborze wentylatora a jak¹ wydajnoœÌ zastosowaÌ gdy¿ do pieców na mia³ s¹ z ró¿nymi wydajnoœciami dodam ¿e bêd¹ wychodziÌ 2 rury którê bêd¹ mia³y ok 4 do 5 m i jak¹ œrednicê rur spiro?

tomek70
Wysłany: 2013-01-01, 09:28   
0
UP DOWN

Dla uzyskania sta³ej , ¿¹danej temperatury , zastosuj sterownik od pieca np. mia³owego. Niektóre maj¹ opcjê regulacji si³y nadmuchu , do tego wentylator z regulowan¹ przes³on¹.

Tytexo
Wysłany: 2013-01-01, 10:53   
0
UP DOWN

tomek70 napisał/a:
Dla uzyskania sta³ej , ¿¹danej temperatury , zastosuj sterownik od pieca np. mia³owego. Niektóre maj¹ opcjê regulacji si³y nadmuchu , do tego wentylator z regulowan¹ przes³on¹.

Na H*J mi to. Tak jak guguÂś pisze wychodzi na to Âże wystarczy. Jak wytrzeÂźwieje to siĂŞ zacznĂŞ spawaĂŚ piecyk. ;)

maciobyk
Wysłany: 2013-01-28, 18:51   
0
UP DOWN

Najproœciej zrobiÌ z butli, takiej montowanej do gazu w aucie. Wê¿ownicê za³o¿ysz miedzian¹ wokó³ butli i gotowe ;) . I mo¿e byÌ i na mia³ i na olej przepalony.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu