Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
mateusz999 
Wys³any: 2013-01-09, 16:45   Vademecum lakiernika
0
UP DOWN

Sk±d: Poznañ
Przydatne pdf dla amatorów uczniów jak i zawodowców którzy chc± sobie przypomnieæ co nieco. 50mb tekstu i zdjêæ.

KLIK

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-01-09, 17:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
mateusz999,
Przydatne?
O wszystkim i o niczym.
Bla, bla, bla.
To na obu forach masz konkrety a nie cenzura³y o :sciana: lakierowaniu szpachlówk± na go³± blachê. . . . tak, tak, takie cenzura³y tam te¿ s± zawarte.

mateusz999 
Wys³any: 2013-01-09, 17:14   
0
UP DOWN

nie przestudiowalem tego tylko przejrza³em ;/ szpachlowanie na golizne dobry pomysl jak ktos rudego lubi ;)

ps. tak czy siak moze sie komu¶ przyda

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-01-09, 17:18   
+1
UP DOWN

mateusz999 napisa³/a:
szpachlowanie na golizne dobry pomysl jak ktos rudego lubi

A we¼ sobie sprawd¼ czy to tak naprawdê jest taka prawda o tym kicie na blachê.

Technologicznie lepiej jest daæ epoksyd przed szpachlówk±, ale czy jeste¶ pewien ¿e jak dasz kit na blachê to wy¿re ci dziurê i purchle wyjd± po czasie?

mateusz999 
Wys³any: 2013-01-10, 00:12   
0
UP DOWN

jestem pewny bo ju¿ to przerabia³em na renowce ktora dwa lata temu miala robione tak blotniki i juz sie ruda robi a i jeszcze widzia³em w paru autach takie efekty ;) szpachla nie ma w³a¶ciwo¶ci nieprzepuszczaj±cych powietrza i wody i ruda ma czym oddychac ;)

YAMAHER
Wys³any: 2013-01-10, 00:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
mateusz999--> No ale wiesz jakich materia³ów uzywaja polscy "lakienrnicy" :)
Gdzies Projekter pisal ze mozna na go³a blache ale trzeba wtedy dac mat z wysokiej polki z Fluorkami czy cyzms tam przez co ma taki podk³ad k³adziony na to w³asnosci antykorozyjne :)

Nie chce sie w ¿aden sposob k³ucic :) ale na g³ownej sronce jest cos przyczepione :)

Kiedys jak nie znalem sie na lak to zrobilem progi k³adac szpachle na go³y metal ialbo pomalowany sprayem podkadowym zwyklym syfem i do dzis nic sie nie dzieje :) mimo ze warunki sa zawsze ciezkie :D

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-01-10, 01:04   
+2
UP DOWN

Cytat:

jestem pewny

No to luz.

Jak zmienisz zdanie to mo¿emy porozmawiaæ. :spoko:

kubazjan
Wys³any: 2013-01-10, 08:49   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
technologicznie moze i tzreba dac najpierw epoxyd na golo blache a potem szpachle ale jak dasz na zdrowa blache szpachlowke to nic ci sie dziac nie bedzie...
pere ladnych lat temu wstecz tak sie wlasnie robilo i do dzis widze te auta jak jeszcze pomykaja i nic sie nie dzieje...
lack ma racje... ;)

mateusz999 
Wys³any: 2013-01-10, 11:11   
0
UP DOWN

to dlaczego niby w niektórych autach leca miejsca szpachlowane jak g³upie hmm?? je¿eli to nie wina gipsu na golej blaszce to czego niby? ps. bez epoksydu jestem pewny ze zgnije 3razy szybciej ni¿ powinno, widzi³em to na w³asnych oczach kilku krotnie, powinienes to wiedziec lack jak reanimujesz stare auta?? Poza tym tak jak mowilem szpachal nie ma wlasciwosci blokuj±cych dop³yw powietrza i wilgoci wiec to ze tobie sie wydaje ze jest zdrowe to tylko twoje glupie myslenie bo pod spodem juz po paru latach blacha wyglada jak ser.

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-01-10, 12:06   
+1
UP DOWN

mateusz999 napisa³/a:
to dlaczego niby w niektórych autach leca miejsca szpachlowane jak g³upie hmm??

No? Dlaczego?

Je¶li teraz tego nie wiesz, to poczekam a¿ siê dowiesz. :tak:
I mi powiesz? :cool:

mateusz999 
Wys³any: 2013-01-10, 12:50   
0
UP DOWN

tak pewno chodzi ci o nie dok³adnie wyczyszczon± kastê z rdzy nie mam potrzeby z tob± o tym dyskutowaæ je¿eli remontujesz stare auta i nie k³adziesz epoxydu to widaæ jak± opinei o sobie wystawiasz ;) Wiesz kto¶ kto wymy¶li³ t± technologie raczej mia³ o tym pojecie ;) ale niewa¿ne rób jak chesz zmuszaæ cie do epoxydu nie bêdê.

YAMAHER
Wys³any: 2013-01-10, 14:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Mati nie chce nic mowic ale oni akurat maja pojecie i Projekter tez :)

A leca bo k³ada na niedok³adnie wyczyszczone elementy i robia wszystko z najtanszgo gó-wna. Osobiscie nak³adam epoxydzik ale jak kupisz bezbarwny za 45 za litra a za 200 to jest roznica chyba co :) ?

Woda do miodu :)

teac27 
Wys³any: 2013-01-12, 08:55   
0
UP DOWN

Sk±d: podkarpacie
mozna stosowaæ szpachlówkê na go³± stal :) je¶li u¿ywa siê markowych produktów i odpowiednio formuje pow³okê ochronno dekoracyjn± :)
A Tu s³owa naszego PROJEKTERA :)
Go³a stal na to kit szpachlowy i na to wype³niacz akrylowy ... potem pow³oka dekoracyjna.
Prosto i szybko. Dwa produkty w lakierni wszytko wygl±da OK. Jest te¿ OK dopóki ten poliester to produkt antykorozyjny tzn. nie przyczyniaj±cych siê do powstawania korozji i ten akryl to w zasadzie gruntowype³niacz akrylowy czyli materia³ nadaj±cy nie do zabezpieczania go³ej stali. Produkty firmowe maj± takie zdolno¶ci i trzymaj±c siê tylko nich lakiernik "X" ka¿d± naprawê wykona prawid³owo.

Mateusz oj Mateusz Lackdoctor Ciê podpuszcz... a Ty negujesz to co on robi.. NIE POSIADAJ¡Æ ¯ADNEJ WIEDZY ! ... Swiadczy te¿ to o tym ze znalaz³e¶ co¶ z czego mo¿esz ko¿ystaæ ale Ci sie nie chcia³o czytaæ :P

kubazjan
Wys³any: 2013-01-12, 11:38   
0
UP DOWN

napewno niejeden z was oglada programy typu "Pimp my Ride" czy inne rewolucje motoryzacyjne...zauwazcie ze jesli maja tam auto wyczyszczone,wypiaskowane do go³ej blachy to na to wa³snie k³ada szpachlówke i to nieraz metrami...zwróccie uwage na to...
Sam sie oburza³em i puka³em sie w czo³o...ale widocznie nie jest to b³ad...osobiscie dla spokojnosci ducha najpierw k³ade epoxyd a potem dopiero szpachluje jesli mam do czynienia z go³a blacha..
Pamietam jak mój ojciec ,jeden z lepszych lakierników w okolicy(jesli nie najlepszy) k³ad³ szpachlówke na go³a blache i nigdy nie by³o z tym problemu....nic nie odpada³o,rdzewia³o czy peka³o...Fakt ze jego wiedza by³a z go³a inna niz jest teraz ale robi³ naprwde fachowa robote i nigdy nie by³o zadnych reklamacji...

hematol 
Wys³any: 2013-01-12, 12:31   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: ¦l±sk
Cytat:
napewno niejeden z was oglada programy typu "Pimp my Ride"

kubazjan,oni tam "picuj±" bryki..... :D
a tak na powa¿nie epoksyd jest dobrym zabezpieczeniem blachy,izoluje od wilgoci,wody soli itp.,szpachla jest napewno od niego gorsza pod wzglêdem zabezpieczenia antykorozyjnego,wiêc po co stosowaæ co¶ co jest gorsze od epoksydu?
szpachla s³u¿y do wyrównania do³ków,nadania kszta³tu a nie do gruntowania blachy.
Technika leci do przodu,pewno kiedy¶ inny materia³ wyprze epoksyd,a moze nawet bêdzie taka szpachla,która bêdzie lepiej chroniæ blachê ni¿ epoksyd.
niektóre szpachle maj± takie dodatki antykorozyjne. ;)
Pozdrawiam.

kubazjan
Wys³any: 2013-01-12, 18:11   
0
UP DOWN

no tak...ale jaki jest wobec tego sens takiego programu...wrzucaj± tam kupe forsy,bajerów...materia³ów tylko po to zeby potem to wszystko zardzewia³o...?
Nie twierdze ze szpachla s³uzy do gruntowania...ale do tego o czym piszesz...a oni to robi± na go³a blache...widocznie tak tez jest dobrze...i nie ludzmy sie ze kazdy z nas jak tylko gdzies tam przetrze sie do go³ej blachy to za kazdym razem leci epoxydem...potem szpachla i znowu tak w kó³ko...

kubazjan
Wys³any: 2013-01-12, 18:14   
0
UP DOWN

no tak...ale jaki jest wobec tego sens takiego programu...wrzucaj± tam kupe forsy,bajerów...materia³ów tylko po to zeby potem to wszystko zardzewia³o...?
Nie twierdze ze szpachla s³uzy do gruntowania...ale do tego o czym piszesz...a oni to robi± na go³a blache...widocznie tak tez jest dobrze...i nie ludzmy sie ze kazdy z nas jak tylko gdzies tam przetrze sie do go³ej blachy to za kazdym razem leci epoxydem...potem szpachla i znowu tak w kó³ko...

hematol 
Wys³any: 2013-01-12, 20:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: ¦l±sk
Cytat:

Nie wiem jaki jest sens,tez to kiedy¶ ogl±da³em i sie zastanawia³em jak oni mog± waliæ kit "kielniami prosto z betoniarki",gdzie¶ czyta³em,¿e ca³a operacja "odpicowania" trwa u nich 8 dni,wg mnie troche ma³o czasu abu co¶ takiego robiæ dok³adnie.

Nie twierdze ze szpachla s³uzy do gruntowania...ale do tego o czym piszesz...a oni to robi± na go³a blache...widocznie tak tez jest dobrze...

wiesz,¿e ktos robi tak czy tak to nie znaczy wcale,ze to jest prawid³owo.
Cytat:
i nie ludzmy sie ze kazdy z nas jak tylko gdzies tam przetrze sie do go³ej blachy to za kazdym razem leci epoxydem...potem szpachla i znowu tak w kó³ko...

Ja akurat robi± tak,ze jak sie przetre to podk³adujê epoksydem w spray-u,tak,przyznajê,nie zawsze tak (dawno temu) by³o ale staram sie poprawiaæ i eliminowaæ swoje z³e nawyki.w sumie uczymy sie ca³e ¿ycie... ;)

rude.boy
Wys³any: 2013-01-15, 19:43   
0
UP DOWN

never raining in california panowie ^^

"zawsze pod pr±d, bo z pr±dem p³yn± tylko ¶mieci"
http://youtu.be/3o55ca8rSPE
http://youtu.be/vU_R980SZVs

http://youtu.be/b6m9DDlBGu4

Semper Fidelis

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu