Autor |
Wiadomo¶æ |
|
boas43
|
Wys³any: 2013-03-19, 06:42 Jaki pistolet do Atorenolaku.... ?
|
0
|
|
|
|
Witam
Na wstêpie chcia³em siê przywitaæ.
Poszukuje porady w sprawie zakupu pistoletu który bêdzie u¿ywany tylko i wy³±cznie do farby Autorenolak z Nobilesu oraz podk³adu poliuretanowego tak¿e z Nobilesu.Jaki pistolet z All...o nada sie do tej farby ?
Mam do malowanie kilka blach/przedmiotów i dobrze by by³o ¿eby pow³oka byla g³adka po malowaniu.
Samochodów na pewno nie bêde lakierowa³ ! - no mo¿e ewentualnie jak da radê to mojego Rometa
Autorenolak - alkid karbamidowy
Pod. poliuretanoowy - poliuretan
Z kart tych farb wynika ,¿e potrzeba dyszy od 1,5 do 2 Mpa - ale gdzie¶ w necie wyczyta³em ,¿e da rade jechac na 1,4
- ci¶nienie kompresora od 0,3 d0 0,5 Mpa
Proszê o pomocna poradê/y
Artur |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-03-19, 13:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
To jest lakier a raczej emalia syntetyczna któr± jeszcze nie tak dawno lakierowa³o siê normalnie auta Ja ostatni raz tym Autorenolakiem to lakierowa³em Poloneza Caro gdzie¶ z 11-12 lat temu... Lakierek tj. kolor to by³a wi¶nia L-46...
Tak¿e do tego mo¿esz kupiæ ka¿dy pistolet HP albo RP który jest dedykowany do nak³adania lakierów akrylowych czy poliuretanowych z dysz± 1.3-1.4 Tylko pamiêtaj ¿e to jest "bardzo wymagaj±cy" lakier ....... lubi sobie "pop³yn±æ" jak nie masz "wprawy".....
Ale do nauki "lakierowania" jest dlatego wrêcz idealny |
|
|
|
|
boas43
|
Wys³any: 2013-03-19, 14:55
|
0
|
|
|
|
Czyli wystarczy mi pistolet z All...o najtañszy . Nie mam co siê rozczulaæ nad wyborem?!
Dosta³em od znajomego pistolet który by³ do³±czony do kompresora ale nie wiem czy nie szkoda farby na niego bo nawet nie wiem jaka tam jest dysza. |
|
|
|
|
Mariko12
|
Wys³any: 2013-03-19, 16:12
|
0
|
|
|
My¶libórz
Pomóg³: 1 raz Posty: 342 Sk±d: Zachodniopomorskie
|
kup se air gunse i maluj ;p |
_________________ My¶liborz gór± !! |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-03-19, 16:45
|
0
|
|
|
|
boas43 napisa³/a: | Czyli wystarczy mi pistolet z All...o najtañszy |
Nie przesadzaj kolego najtañsze "pistoleciki" s± po oko³o 40-50z³ tak¿e takiego "Taniego cacka" do tego Renolaku to nie polecam Ten z zestawu to we¿ sobie na pocz±tek do tego podk³adu Na "dobry pocz±tek" to jak znalaz³.... |
|
|
|
|
boas43
|
Wys³any: 2013-03-19, 18:56
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisa³/a: |
Nie przesadzaj kolego najtañsze "pistoleciki" s± po oko³o 40-50z³ tak¿e takiego "Taniego cacka" do tego Renolaku to nie polecam |
A jaki by¶ zakupi³ na moim miejscu ? Zaznaczam ,¿e nie bêdê malowa³ aut itp rzeczy.Potrzebuje tylko pistoletu do pokrycia kilku blach ale ¿eby pow³oka farby by³a g³adka. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-03-19, 19:33
|
0
|
|
|
|
boas43 napisa³/a: | jaki by¶ zakupi³ na moim miejscu ? |
Ju¿ Ci napisa³em ¿e szukaj jakiego¶ w systemie HP albo RP z dysz± 1.3-1.4 |
|
|
|
|
boas43
|
Wys³any: 2013-03-19, 19:41
|
0
|
|
|
|
Po wpisaniu w All...o zapytania o pistolety hp lub rp - najwiêkszy zbyt maj± Sico Gold lub Bronze z dyszami 1,3 lub 1,4 . Nadadz± siê ? |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-03-19, 19:44
|
0
|
|
|
|
Proponuje mo¿e zamiast tego Sico kupiæ kolego jakiego¶ Profesionala HP |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-03-19, 19:47
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
boas43 napisa³/a: | Sico Gold | Nie radzê.
Kupcie sobie co sie Wam podoba, ale pod warunkiem ¿e bêdzie to kopia sata jet 90.
A nie badziewnie zrobiony psikacz z dziurkowanym plastikowym pier¶cieniem uszczelniaj±cym rozpylacz z korpusem.
Sico bronze.... doceniam swoje umiejetno¶ci z 2005-2010 ... dzis ten pistolet oceniam na 3= i wspó³czuje ka¿demu co nim co¶ próbuje umalowaæ. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
boas43
|
Wys³any: 2013-03-19, 20:51
|
0
|
|
|
|
Panowie , a mo¿e podsuniecie mi linka do takiego pistoletu - do malowania Autorenolakiem - poniewa¿ na All...o sa prawie same SICO ( mówiê tutaj o tañszych pistoletach).
Ja wiem ,¿e jako profesjonali¶ci bêdziecie odradzali zakup gów...a ale ja naprawdê potrzebuje to na góra 10m2 materia³u i jednego Rometa i nie s±dze ¿e zakup drogiego pistoletu bedzie op³acalny.Lakiernik te¿ odpada bo koszt transportu materia³u wychodzi tyle co jego robocizna :( |
|
|
|
|
Mariko12
|
Wys³any: 2013-03-19, 20:57
|
0
|
|
|
My¶libórz
|
|
|
|
|
boas43
|
Wys³any: 2013-03-19, 21:20
|
0
|
|
|
|
Teraz to juz zgupia³em... post wcze¶niej odradzano mi ten pistolet ..... |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-03-19, 21:20
|
0
|
|
|
|
Cytat: | post wcze¶niej odradzano mi ten pistolet ..... |
Jak blachê na brame to bierz spokojnie. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
Mariko12
|
Wys³any: 2013-03-19, 21:23
|
0
|
|
|
My¶libórz
|
je¶li bêdziesz malowa³ jakie¶ tam kawa³ki ¿elastwa to ten w zupe³no¶ci wystarcza |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-03-19, 21:50
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | Jak blachê na brame to bierz spokojnie. |
Sico Bronz RP 1.3-1.4
Nigdy nie mia³em ...... ale zawsze "polecam" |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-03-19, 21:59
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisa³/a: | Nigdy nie mia³em |
Ja znów mam,,, przez Was Panowie nowicjusze.
Musia³em sprawdzic co z nim jest nie tak, lub tak.
Wysz³o ¿e to co on robi to nie nadaje sie nawet do podk³adu akrylowego.
Epoksyd miejscowo, ale to koniec jego mo¿liwo¶ci.
Bardzo ma³a miot³a, atomizacja na zasadzie paint balla.. czy jakos takos to sie zwa³o.
Pytam siebie ,,,jak ja takim sprzetem ca³e auta malowa³em z zadowoleniem i... pasj±?
Bo teraz to zwyk³a tyrka, zero przyjemnosci.
Wchodzisz, lakierujesz, wychodzisz.
Za krótko to trwa i przyjemno¶æ chwilowa tylko. |
|
|
|
|
boas43
|
Wys³any: 2013-03-20, 06:37
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-03-20, 07:20
|
0
|
|
|
|
boas43 napisa³/a: | To kupowaæ go czy nie ? |
Kupuj kupuj....
Jak siê nie sprawdzi....
to bêdziesz go móg³ u¿ywaæ nawet jako.... m³otka |
|
|
|
|
boas43
|
Wys³any: 2013-03-20, 09:55
|
0
|
|
|
|
M³otek kosztuje mniej ..... |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-03-20, 10:08
|
0
|
|
|
|
boas43 napisa³/a: | M³otek kosztuje mniej .... |
Ale nie ma tak "oryginalnego" kszta³tu....
A tak szczerze to co to s± za pieni±dze kolego ... to tylko oko³o 100z³ z przesy³k± |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-03-20, 10:10
|
0
|
|
|
|
Wiesz jak co¶ to ja mam takie "cacuszko" na sprzeda¿ ... Prawdziwy "cud miód" dla "Amatora".... |
|
|
|
|
boas43
|
Wys³any: 2013-03-20, 11:25
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisa³/a: |
A tak szczerze to co to s± za pieni±dze kolego ... to tylko oko³o 100z³ z przesy³k± |
Raczej 80 pln bo odbiór osobisty |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-03-20, 13:28
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
boas43 napisa³/a: | Robertlodz09 napisa³/a: |
Nie przesadzaj kolego najtañsze "pistoleciki" s± po oko³o 40-50z³ tak¿e takiego "Taniego cacka" do tego Renolaku to nie polecam |
A jaki by¶ zakupi³ na moim miejscu ? Zaznaczam ,¿e nie bêdê malowa³ aut itp rzeczy.Potrzebuje tylko pistoletu do pokrycia kilku blach ale ¿eby pow³oka farby by³a g³adka. |
Jaki chcesz ... Ka¿dy bêdzie dobry. We¼ jednak pod uwagê ¿e dzi¶ to kilka blach, a jutro mo¿e co¶ bardziej precyzyjnego ... Dlatego zastanów siê ile masz kasy i szukaj sobie sprzêtu w taki przedziale cenowym, pamiêtajaæ ¿e du¿y skok ceny z zasady oznacza sporo lepsz± jako¶æ i trwa³o¶c tego narzêdzia ... a jak tanio a dobrze to faktycznie bierz sprawdzon± "u¿ywkê" z jakiego¶ zaufanego ¼ród³a.
Problemy z prostym pistoletem zaczn± siê wtedy i tylko wtedy ... gdyby¶ chcia³ jednak zacz±æ lakierowaæ samochody lakierami zmiennooptycznymi. W ka¿dym innym przypadku pistolet je¿eli dzia³a to rozpyla materia³ i spe³nia swoje zadanie.
Jak ju¿ wnikasz w temat bardziej szczegó³owo ... to raczej pytaj o wielko¶æ dyszy materia³owej do lakierów jakich bêdziesz u¿ywa³. I takie krótkie sprostowanie :
HP lub RP ( LVLP ) ! .... W twoim przypadku zdecydowanie HP. To pistolet o ogromnym zakresie regulacji przystosowany do aplikacji ka¿dego rodzaju lepko¶ci materia³u. Prawdziwy LVLP ma ju¿ ograniczenia ... ale Robert ma ty racjê pod tym wzglêdem ¿e tanie pistolety lakiernicze niczym siê od siebie nie ró¿ni± je¿eli chodzi o sposób aplikacji i ich opis na korpusie ma w zasadzie zerowe znaczenie |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
Mariko12
|
Wys³any: 2013-03-20, 17:51
|
0
|
|
|
My¶libórz
|
PROJEKTER napisa³/a: | boas43 napisa³/a: | Robertlodz09 napisa³/a: |
Jaki chcesz ... Ka¿dy bêdzie dobry. We¼ jednak pod uwagê ¿e dzi¶ to kilka blach, a jutro mo¿e co¶ bardziej precyzyjnego ... Dlatego zastanów siê ile masz kasy i szukaj sobie sprzêtu w taki przedziale cenowym, pamiêtajaæ ¿e du¿y skok ceny z zasady oznacza sporo lepsz± jako¶æ i trwa³o¶c tego narzêdzia ... a jak tanio a dobrze to faktycznie bierz sprawdzon± "u¿ywkê" z jakiego¶ zaufanego ¼ród³a.
Problemy z prostym pistoletem zaczn± siê wtedy i tylko wtedy ... gdyby¶ chcia³ jednak zacz±æ lakierowaæ samochody lakierami zmiennooptycznymi. W ka¿dym innym przypadku pistolet je¿eli dzia³a to rozpyla materia³ i spe³nia swoje zadanie.
Jak ju¿ wnikasz w temat bardziej szczegó³owo ... to raczej pytaj o wielko¶æ dyszy materia³owej do lakierów jakich bêdziesz u¿ywa³. I takie krótkie sprostowanie :
HP lub RP ( LVLP ) ! .... W twoim przypadku zdecydowanie HP. To pistolet o ogromnym zakresie regulacji przystosowany do aplikacji ka¿dego rodzaju lepko¶ci materia³u. Prawdziwy LVLP ma ju¿ ograniczenia ... ale Robert ma ty racjê pod tym wzglêdem ¿e tanie pistolety lakiernicze niczym siê od siebie nie ró¿ni± je¿eli chodzi o sposób aplikacji i ich opis na korpusie ma w zasadzie zerowe znaczenie |
Wkoñcu pierwszy Twój komentarz bez ¿adnych wyzwisk itp na temat chiñskich pistoletów |
|
|
|
|
boas43
|
Wys³any: 2013-03-20, 18:58
|
0
|
|
|
|
Dziêki Projekter .
Czeka³em po cichu na Twój wpis ale obawia³em siê, ¿e znów "pojedziesz" po amatorze ¿e chce badziewie.
Lakierowaæ aut nie zamierzam od tego s± inni fachowcy, którzy sa dobrzy w tej dziedzinie.
Zgubna natur± Polaka jest to ,¿e chce znaæ i wiedzieæ wszystko z ka¿dej dziedziny.A to nie tak powinno byæ : elektryk powinnien siê zajmowaæ elektryk± a hydraulik hydraulik±. A niestety Polak chce byæ m±dry w ka¿dej dziedzinie i wychodzi przewa¿ nie z tego wielki syf.
Jako ,¿e firma z All...o ma siedzibe w mojej miejscowo¶ci który wybraæ ?:
http://allegro.pl/sico-to...3090452977.html
czy ten
http://allegro.pl/profesj...3096990363.html
Przypomne ,¿e chodzi mi o pistolet do farby Autorenolak z Nobilesu oraz podk³adu poliuretanowego tak¿e z Nobilesu !
Tak szczerze mówi±c to nie widzê ró¿nicy u nich oprócz dysz .Ja raczej potrzebuje min 1,4 . |
|
|
|
|
jedi9
|
Wys³any: 2013-03-20, 19:34
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 167 Sk±d: ¯yglin
|
kolego do "stówki" kup speedway'a HP z dysza 1.4 . kumpel ma HVLPi jak na tajwana,chiñczyka itp. nawet mi³o siê go obs³uguje . |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-03-20, 19:53
|
0
|
|
|
|
Mariko12 napisa³/a: | Wkoñcu pierwszy Twój komentarz bez ¿adnych wyzwisk itp na temat chiñskich pistoletów |
Za krótko tu jeste¶ ... ale nic siê nie przejmuj ... Napisz, ¿e masz tak± idee u¿ywania taniego pistoletu ogólnegostosowania do lakierowania samochodow osobowych w refinishu a standardowo polec± z mojej strony wyzwiska klasy debil, gównozjad, dureñ, ¶lepiec cymba³ wsiok, szczeniak, a mo¿e wymy¶lê nawet kilka innych ... To wszytko nie dlatego, ¿e jako¶ szczególnie zale¿y mi na czyjej¶ duszy, czy zawodowej przysz³o¶ci kolejnego durnia malarza, który kupi sobie na wsi to ... co i tak mu tam przyjdzie do g³owy ....
To tylko dlatego ¿eby specjali¶ci i wysokiej klasy fachowcy wiedzieli ¿e jak ju¿ jest na forum PROJEKTER i widzi taki post to zareaguj komentarzem adekwatnym do takiego durnego pomys³u ... bo widzisz @Mariko12 ... Posty na forum internetowym wisz± latami i docieraj± na krañce ¶wiata. Tak¿e nie licz specjalnie na to ¿e nagle dureñ albo gównozjad z obsranej nory stanie siê dla mnie osob± godn± szacunku i zawodowego podziwu ... Ja to nawet nie chcê ¿eby siê taki je³op zwraca³ do mnie Panie Robercie bo sam fakt ¿e dureñ siê do mnie odzywa to ju¿ jest uw³aczaj±ce. Noooo
Moja tolerancja dla g³upców internetowych w bran¿y lakierniczej w sektorze napraw samochodów osobowych niestety wyczerpa³a siê w ubieg³ym roku. W 2012.
Na tym i tamtym portalu jest w archiwum gigantyczna kopalnia wiedzy i informacji na temat technologi, materia³ów, przepisów, procedur, cen, kosztów rozliczeñ, maszynach urz±dzeniach, kabinach, promiennikach, sprê¿arkach i ... ASO ... a najwiêcej o ... pistoletach lakierniczych, pistoletach tanich, pistoletach do 100 z³, pistoletach do refiniszu, pistoletach dla amatora ( ktokolwiek to ku...wa jest ), pistoletach zielonych, srebrnych, ¿ó³tych czerwonych i niebieskich, oraz tych w kolorze sraczki.
Dalej to ju¿ tylko mo¿na podziêkowaæ za udzia³ w tym portalu ... albo wys³aæ was wszystkich na taki poziom lakiernictwa samochodowego na którym oka¿e siê ¿e ca³e to archiwum i zgromadzona tam wiedza to tylko "elmentarz" dla podstawówki ... a;e do tego celu konieczne jest wystawienie durniom cenzurek ... bo to ju¿ wy¿szy poziom nauczania i debile nikomu nie s± na nim potrzebni ...
Masz ochotê @Mariko12 poddaæ swoj± wiedzê o lakiernictwie samochodowym pod ocenê ?
Mo¿e zgodnie z tematem :
Jaki pistolet do lakierów syntetycznych pigmentowanych klasy solid schn±cych przez przy³±czanie tlenu ( bo tym jest AUTORENOLAK ) ... i dlaczego ?
I podaj przy okazji piêæ podstawowych ró¿nic miêdzy pistoletem do refinishu, a takim do Autorenolaku czyli ogólnego u¿ytkowania ? |
|
|
|
|
|
Mariko12
|
Wys³any: 2013-03-20, 20:05
|
0
|
|
|
My¶libórz
|
Odrazu, przyznaje siê bez bicia, ¿e moja wiedza na temat lakiernictwa samochodowego jest minimalna, i niestety nie odpowiem Ci jeszcze na dzieñ dzisiejszy na te pytania, tez nie chcê k³amaæ ( bo po co ?), ale powiem Ci , ¿e w niedalekiej przysz³o¶ci jak moje skromne do¶wiadczenie wzro¶nie, to choæ na jedno pytanie Ci odpowiem, bez ¿adnego zastanowienia
Je¶li chodzi o pistolet tani: To tez nie popieram tej metody malowania AUT, bo to jesst bez sens, zamiast partaczyæ robotê to lepiej oddaæ samochód lakiernikowi, ale Je¶li kolega ten który za³o¿y³ temat prosi o poradê, jaki pistolet kupiæ aby pomalowaæ kilka blach to nie widzê, sensu kupowaæ Satê za 2 ty¶ .. Co innego jak Kolega ma zamiar siê w przysz³o¶ci rozwijaæ |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-03-20, 20:10
|
0
|
|
|
|
boas43 napisa³/a: | Dziêki Projekter .
Czeka³em po cichu na Twój wpis ale obawia³em siê, ¿e znów "pojedziesz" po amatorze ¿e chce badziewie. ... |
Ja je¿d¿ê i skaczê tylko na plecy durniów i gównozjadów - bez lito¶ci ... a kupno takiej SATA 4000 czy IWATA W400 do lakierowania blach autorenolakiem, czy nawet poliuretanem przemys³owym, jest w³a¶nie durne .... durne przegiêcie zasad w drug± stronê. Ka¿dy pistolet lakierniczy jest do czego przeznaczony. Ró¿ne technologie ró¿ne przeznaczenie w pewnych wide³kach które czasami na siebie zachodz±. Niektórych ( czyli ok kilku tysiêcy malarzy ) ta prosta zasad przerasta i za cho lerê jej nie ³api± .
Je¿eli chodzi o twoje potrzeby to we¼ jeszcze pod uwagê taki drobiazg. G³ówn± zalet± aparatów klasy HP ( tu ¿eby wszystkich chapnê³o "zdziwsko", ta technologia wraca do ³ask ... np OPTIMA TRIFITY i nowe produkty DeVilbisa ) jest to ¿e mogê one pracowaæ na pe³nym zakresie regulacji ci¶nienia wej¶ciowego od 1,0 bara do 4,0 bara. W zasadzie pozwala to na aplikowanie materia³ów o du¿o wiêkszej lepko¶ci ( gêstych ) jednak dysza matria³owa mo¿e to utrudniaæ.
Dlatego jak szukasz uniwersalnego pistoletu to szukaj± takiego HP z dysz± 1,5 a nawet 1,6 ( wiêksza ju¿ nie ). Gdy bêdziesz mia³ materia³ o niskiej lepko¶ci ( rzadki ) wkrêcisz g³êbiej ig³ê i zmniejszysz sobie ilo¶æ podawanego na dysze materia³u ... jednocze¶nie podniesiesz ci¶nienie wej¶ciowe o 0,5 1,0 bara i przy stosunkowo du¿ej dyszy uzyskasz niez³± atomizacjê. ( przy okazji poszukaj tematu i moich postów o tym jak dzia³a pneumatyczny grawitacyjny aparat natryskowy ) .
Takie sztuczki jak opisa³em tylko w HP ... dlatego nie kupuj ¿adnych HVLP bo mog± mieæ dziwaczn± dysz± powietrzn± jak producent postanowi³ trochê poudawaæ ¿e gówniany pistolet jest wy¿szej klasy sprzêtem w technologi HVLP |
|
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-03-20, 20:15
|
0
|
|
|
|
Mariko12 napisa³/a: | Odrazu, przyznaje siê bez bicia, ¿e moja wiedza na temat lakiernictwa samochodowego jest minimalna, i niestety nie odpowiem Ci jeszcze na dzieñ dzisiejszy na te pytania, tez nie chcê k³amaæ ( bo po co ?), ale powiem Ci , ¿e w niedalekiej przysz³o¶ci jak moje skromne do¶wiadczenie wzro¶nie, to choæ na jedno pytanie Ci odpowiem, bez ¿adnego zastanowienia
Je¶li chodzi o pistolet tani: To tez nie popieram tej metody malowania AUT, bo to jesst bez sens, zamiast partaczyæ robotê to lepiej oddaæ samochód lakiernikowi, ale Je¶li kolega ten który za³o¿y³ temat prosi o poradê, jaki pistolet kupiæ aby pomalowaæ kilka blach to nie widzê, sensu kupowaæ Satê za 2 ty¶ .. Co innego jak Kolega ma zamiar siê w przysz³o¶ci rozwijaæ |
Jezu Drogi ... dziêki Ci Panie za to ¶wiate³ko ... bo ju¿ my¶la³em, ¿e ta bran¿a w "narybku" le¿y na cycach i wydaje ostatnie tchnienie, a sk³ada siê tylko z durniów którym tr±d ze¿ar³ mózg.
Jak czego nie wiesz Mariko12 to pytaj.... Jak wolisz mo¿esz przez PW |
|
|
|
|
|
Mariko12
|
Wys³any: 2013-03-20, 20:23
|
0
|
|
|
My¶libórz
|
PROJEKTER napisa³/a: | Mariko12 napisa³/a: | Odrazu, przyznaje siê bez bicia, ¿e moja wiedza na temat lakiernictwa samochodowego jest minimalna, i niestety nie odpowiem Ci jeszcze na dzieñ dzisiejszy na te pytania, tez nie chcê k³amaæ ( bo po co ?), ale powiem Ci , ¿e w niedalekiej przysz³o¶ci jak moje skromne do¶wiadczenie wzro¶nie, to choæ na jedno pytanie Ci odpowiem, bez ¿adnego zastanowienia
Jezu Drogi ... dziêki Ci Panie za to ¶wiate³ko ... bo ju¿ my¶la³em, ¿e ta bran¿a w "narybku" le¿y na cycach i wydaje ostatnie tchnienie, a sk³ada siê tylko z durniów którym tr±d ze¿ar³ mózg.
Jak czego nie wiesz Mariko12 to pytaj.... Jak wolisz mo¿esz przez PW |
Teraz nie wiem jak to odebraæ czy na powa¿nie czy jako ¿art |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-03-20, 20:34
|
0
|
|
|
|
Mariko12 napisa³/a: | powa¿nie |
Osobisty to Twój mentor. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-03-20, 21:09
|
0
|
|
|
|
Mariko12 napisa³/a: | Teraz nie wiem jak to odebraæ czy na powa¿nie czy jako ¿art |
To spytaj Lackdoktora .... ile cennej tajnej wiedzy dosta³ ode mnie przez PW, a potem wywlók³ na forum bo mu siê definicja "TAJNE WIADOMO¦CI" pomyli³a z "FAJNE WIADOMO¦CI" .
Pisz póki mam czas odpowiadaæ ... a to jeszcze tylko 8 dni ... Byle to by³y wa¿ne sprawy, a nie pier dó³ki ... i nie zasyp mnie pytaniami w sprawach o których by³a ju¿ mowa na forum, a temat wyczerpany do cna |
|
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2013-03-21, 12:21
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 754 Sk±d: Astana
|
Mariko12,
PROJEKTER napisa³/a: | Jak czego nie wiesz Mariko12 to pytaj.... Jak wolisz mo¿esz przez PW |
a mów³em ze nie taki DIABE£ straszny.......... to mi nie wierzy³e¶ |
|
|
|
|
Mariko12
|
Wys³any: 2013-03-21, 15:50
|
0
|
|