Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
kamilk 
Wys³any: 2013-05-15, 13:21   Na pocz±tek siê przywitam, i o porade zapytam.
0
UP DOWN
kamilk

Witam jak nakazuje regulamin, i ludzkiej ciekawo¶ci o zdrowie pytam,jednak i o¶mielê siê zapytaæ o rade w sprawie pistoletu.
Jestem w posiadaniu polskiego sprzêtu o tajemniczej nazwie WAN 2. Dawno temu dosta³em go w prezencie ,dawno te¿ go nie u¿ywa³em, nie wiem te¿ jakie ma wymagania zapotrzebowania na powietrze, nie mam te¿ ¿adnej instrukcji do niego.Czy kto¶ mo¿e mi pomóc w odnowieniu wiedzy na temat sprzêtu ? Wiem ¿e jest ju¿ nieco zabytkowy, ale jest na chodzie, i mam kilka rzeczy do pry¶niêcia. Po co mam kupiæ nowy,skoro mam ju¿ jeden. Jedyne co kojarzê to i¿ ma dysze 1.8, ale te¿ nie jestem pewny, jako uczniak lakiernictwa malowa³em nim u¿ywaj±c zwyk³ej olejnicy.Potrzebujê informacji o : jego zapotrzebowaniu na powietrze, i jakimi rodzajami farb po za olejnic± mogê nim malowaæ, jak siê go ustawia, i czy mo¿na w nim zmniejszyæ konsumpcjê powietrza. Zbiornik na farbê ma montowany na dole, lub poci±gniecie wê¿em do czego¶ wiêkszego.
p.s ponoæ jest to pistolet profesjonalny, ale chyba nie na dzisiejsze czasy.A¿ takim amatorem nie jestem , zaraz po szkole lakierowa³em, ale to by³o daaawno temu,dzi¶ zasz³a potrzeba, wiec rêkê mam i zrobiæ mogê. Czytam o farbach , lakierach technologiach, to za g³owê siê ³apie.Za wszelk± pomoc serdecznie dziêkujê

Matix 
Wys³any: 2013-05-16, 22:40   
0
UP DOWN

Sk±d: Rybnik
Tym pistoletem to teraz mo¿esz p³ot pomalowaæ.....

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-05-17, 06:32   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Matix napisa³/a:

Nie czytaj takich "wypowiedzi".... ;) to pisz± ludzie którzy "takiego" pistoletu "nie widzieli na oczy".... :D

kamilk napisa³/a:
Jestem w posiadaniu polskiego sprzêtu o tajemniczej nazwie WAN 2.

WAN - Wytwórnia Aparatów Natryskowych (w Gdyni) :tak:
kamilk napisa³/a:
kojarzê to i¿ ma dysze 1.8, ale te¿ nie jestem pewny

To do¶æ spora ta dysza zapewne "dedykowana" by³a do malowañ przemys³owych :tak:
kamilk napisa³/a:
Potrzebujê informacji o : jego zapotrzebowaniu na powietrze, i jakimi rodzajami farb po za olejnic± mogê nim malowaæ,

Ten model ma dyszê 1.8 ,wa¿y 0,87 kg ,pracuje na ci¶nieniu 2,5-4,0 atm oraz potrzebuje 3-7,5 m3/h
To s± dane producenta które bez problemu znale¿æ mo¿na na ich stronie :tak:
Mo¿esz go "stosowaæ" do wszystkich lakierów tj. nitro ,olejnych ,syntetycznych czy akryli oraz poliuretanów :tak:
Nie nadaje siê on do lakierowania lakierami z efektem metalicznym czy per³owym :nie:
A rozmiar dyszy ma zastosowanie raczej do wymalowañ przemys³owych ;) :tak:

kamilk 
Wys³any: 2013-05-17, 09:56   
0
UP DOWN
kamilk

Nie mam zbyt wiele czasu na szukanie w sieci informacji o nim, jednak znalaz³em to co zosta³o tu ju¿ napisane. Faktem jest i na prawdzie polega ¿e malowa³em tym pistoletem "przemys³owo" przy malowaniu ciê¿kiego sprzêtu , potem d³ugo le¿a³ nie u¿ywany, staram siê w³a¶nie znale¼æ instrukcje jego pokrête³ ale widzê ¿e trzeba bêdzie metod± prób i b³êdów obejrzeæ sprawdziæ co od czego jest.Ale je¶li zaczyna on pracowaæ przy 2.5 atm to wychodzi na to ¿e jest to nisko ci¶nieniowy pistolet, je¶li siê mylê proszê poprawiæ mnie. No i dalej, je¶li potrzebujê 3-7m3/h , to jak to przeliczyæ /min ? .Mam kompresor ale wydaje mi siê ¿e ilo¶ciowo bêdzie stanowczo za ma³y.

Matix 
Wys³any: 2013-05-17, 22:58   
0
UP DOWN

Sk±d: Rybnik
Robertlodz09 napisa³/a:
Matix napisa³/a:

Nie czytaj takich "wypowiedzi".... ;) to pisz± ludzie którzy "takiego" pistoletu "nie widzieli na oczy".... :D

Wan-a mo¿e nie widzia³em ale mam gdzie¶ w k±cie CHS jak dobrze kojarzê to chyba to by³ potocznie zwany Kar³owicz (g³owy uci±æ nie dam bo to nie moja epoka ;) ) Naprawdê nie chcia³bym tym czego¶ malowaæ oprócz p³ota ^^ Czego wkoñcu chcieæ po 30 lat starym pistolecie :cool:

tomek70
Wys³any: 2013-05-18, 14:16   
0
UP DOWN

kamilk napisa³/a:
Nie mam zbyt wiele czasu na szukanie w sieci informacji o nim, jednak znalaz³em to co zosta³o tu ju¿ napisane. Faktem jest i na prawdzie polega ¿e malowa³em tym pistoletem "przemys³owo" przy malowaniu ciê¿kiego sprzêtu , potem d³ugo le¿a³ nie u¿ywany, staram siê w³a¶nie znale¼æ instrukcje jego pokrête³ ale widzê ¿e trzeba bêdzie metod± prób i b³êdów obejrzeæ sprawdziæ co od czego jest.Ale je¶li zaczyna on pracowaæ przy 2.5 atm to wychodzi na to ¿e jest to nisko ci¶nieniowy pistolet, je¶li siê mylê proszê poprawiæ mnie. No i dalej, je¶li potrzebujê 3-7m3/h , to jak to przeliczyæ /min ? .Mam kompresor ale wydaje mi siê ¿e ilo¶ciowo bêdzie stanowczo za ma³y.
Jest to pistolet wysokoci¶nieniowy i potrzebuje bardzo ma³o litrów powietrza. Je¿eli Twój kompresor nie ''ud¿wignie'' tego guna , to ju¿ ¿adnego innego te¿ nie.

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2013-05-18, 15:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
tomek70, S± jeszcze pistolety "mini". Te potrzebuj± stosunkowo bardzo ma³o powietrza.

tomek70
Wys³any: 2013-05-18, 21:04   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisa³/a:
tomek70, S± jeszcze pistolety "mini". Te potrzebuj± stosunkowo bardzo ma³o powietrza.
No wiadomo. :spoko:

kamilk 
Wys³any: 2013-05-19, 20:55   
0
UP DOWN
kamilk

Ok Fajnie,, dziêkujê za ka¿d± opinie, nawet t± negatywn±,jednak pozwolê sobie dodaæ i¿ pistolet nie jest pierwszej m³odo¶ci,a jednak dzia³a, nie mam tylko pewno¶ci co do wielko¶ci dyszy, nie wiem jak to sprawdziæ. Ale co do kompresora to mam nie wielki, i te¿ poprosi³ bym o wasz± opinie,jednak moim zdaniem bêdzie on za ma³y, 220l/min, 8max 9 bar zbiornik ma 25L. Wspomniane zosta³o co¶ takiego jak nisko ci¶nieniowe pistolety, i tu te¿ mam pytanie, ile atm potrzebuje taki,i jakie jest jego zapotrzebowanie. Co do pistoletu mego to prawd± jest ¿e malowa³em nim du¿e powierzchnie . A kompresory i zbiorniki na powietrze by³y potê¿ne .

tomek70
Wys³any: 2013-05-20, 04:55   
0
UP DOWN

Pistolet niskoci¶nieniowy potrzebuje du¿o powietrza. Do Twojego kompresora najlepiej znajd¿ co¶ HP , a i tak pewnie siê spoci. WAN-a mo¿esz ¶mia³o u¿ywaæ do podk³adu.

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-05-20, 06:25   
0
UP DOWN

kamilk napisa³/a:
poprosi³ bym o wasz± opinie,jednak moim zdaniem bêdzie on za ma³y, 220l/min, 8max 9 bar zbiornik ma 25L.

Taki kompresorek ma faktyczn± wydajno¶æ na wyj¶ciu co¶ ko³o 110-130 litrów :tak: tak¿e nawet taki pistolet HP (wysokoci¶nieniowy) bêdzie mia³ przy nim problemy "z wiatrem" jak zaczniesz co¶ malowaæ :tak:
Pistolet HVLP (niskoci¶nieniowy) pracuje na 2 Atm. ale potrzebuje ponad 420 lit/min :tak:
na takim ma³ym "b±czku" nie dasz rady..... :nie: Wci¶niesz spust powietrza i .... ju¿ nie masz powietrza ... :tak:
Rozejrzyj siê (tak jak pisz± koledzy) za jakim¶ pistoletem Mini z dysz± 1.2 ;) Z taka dysz± to nawet jakie¶ elementy pomalujesz :tak:

kamilk 
Wys³any: 2013-05-20, 20:11   
0
UP DOWN
kamilk

Dzi¶ odwiedzi³em lokalny i chyba jedyny sklep w mie¶ci gdzie sprzedawca wie co mówi, i te¿ przedstawi³em mu swój temat tylko ¿e w skrócie, poradzi³ mi bym wan-a zostawi³ do podk³adu, a zaoferowa³ mi pistolet o nazwie (mini), przyznam ¿e wygl±da ³adnie,koszt nie wielki bo 70 zeta + w±¿ 30 zeta za 5m, jednak nie o wygl±d tu chodzi. Dysze ma 1mm, zapotrzebowanie na wiatr rzêdu mojego kompresora. Po jego zapytaniu co chcê prysn±æ powiedzia³em ¿e nie bêdê malowa³ aut, tylko jak ju¿ do pojazd typu motor, skuter, rower, elementy plastikowe. Mam kilka taki rzeczy do zrobienia,a farb± typy spraj nie bêdzie to ciekawie wygl±daæ, z informacji jakie dosta³em od sprzedawcy wychodzi na to ¿e owy pistolet (mini) mo¿e byæ stosowany z ka¿dym rodzajem farby bazy, jak i lakieru bezbarwnego . Co szanowne forum na to.

tomek70
Wys³any: 2013-05-21, 05:18   
0
UP DOWN

Do tego co zamierzasz robiæ , to najlepszy wybór. Man DV z dysz± 1.0 i od biedy to i b³otniczek obleci.

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-05-21, 06:33   
0
UP DOWN

kamilk napisa³/a:
Co szanowne forum na to.

70z³ "ty³ka Ci nie urwie" ... ;) Ja taki ma³y pistolecik mam do "likwidacji" przecierek na podk³adzie czy nak³adania podk³adu na plastik oraz do tzw. zaprawek :tak:
a zderzak do VW Polo te¿ tym pomalowa³em .... ;) :tak:

kamilk 
Wys³any: 2013-05-21, 12:13   
0
UP DOWN
kamilk

Robertlodz09 napisa³/a:
kamilk napisa³/a:
Co szanowne forum na to.

70z³ "ty³ka Ci nie urwie" ... ;) Ja taki ma³y pistolecik mam do "likwidacji" przecierek na podk³adzie czy nak³adania podk³adu na plastik oraz do tzw. zaprawek :tak:
a zderzak do VW Polo te¿ tym pomalowa³em .... ;) :tak:

A no to fakt , nie urwie,ale i te¿ nie chodzi , te 70 z³, tylko o sam pistolet, bo nie sztuk± jest wywaliæ nawet 70 z³, a za dwa, trzy miesi±ce nastêpne, bo sam gun, nie wytrzyma kilku razowego u¿ytku . Je¶li nawet mia³ bym wydaæ raz na rok 70 zeta to nie jest ¼le. W ka¿dym b±d¼ razie dziêkujê wam za opinie,gdzie nie twierdzê i¿ nie mia³ mia³ bym wiêcej pytañ, ale zanim je zadam, to poszukam google nie gryzie.

p.s w ¿yciu nie przypuszcza³em ¿e bêdê mia³ jeszcze pistolet lakierniczy w rêku,jak to czasem w ¿yciu jest,gdzie cz³owiek nie wie co mo¿e go czekaæ.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: