Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
arbuz229
Wys³any: 2013-05-30, 18:27   gdzie siê odci±æ i cieniowaæ wzd³u¿ boku e46
0
UP DOWN

Witam wszystkich zastanawiam sie nad pomalowaniem boku umnie w e46 bo mam 2 linie wzg³u¿ ca³êgo boku po kjaki¶ naklejanych paskach szerokie na oko³o 1cm zerwan klar miejscami baze do podk³adu i auto nie mia³o ruszanej tej strony wiêc chcia³bym jako¶ wycieniowaæ ¿êby jak najmniej malowaæ elementu móg³by kto¶ podpowiedzieæ gdzie siê najlepiej odci±æ baz± i klarem z góry dziêki za podpowiedzi maluje devilbis gti pro kompresor 180l maluje hvlp a w tym miejscu mam te kreski http://www.fotosik.pl/pok...b73e5b7a36.html

gugun 
Wys³any: 2013-05-30, 18:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
ja tam bym robi³ ca³± góre do kanta ;) przy odrobinie wprawy nie bedzie sladu,ewentualnie przedni blotnik przeleciec lakierem caly bo tam chyba linia sie urywa :)

arbuz229
Wys³any: 2013-05-30, 18:48   
0
UP DOWN

czyli masz na my¶li tego kanta z 5 cm ni¿ej tak? a nie bêdzie za ma³o do wycieniowania baz±? bardzo podoba mi siê twój pomys³ tylko gdyby¶ móg³ mi powiedzieæ jak to zrobiæ jak obklejaæ na sztywno ta¶m± czy jak?

936
Wys³any: 2013-05-30, 20:45   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
gugun napisa³/a:
ja tam bym robi³ ca³± góre do kanta ;) przy odrobinie wprawy nie bedzie sladu,ewentualnie przedni blotnik przeleciec lakierem caly bo tam chyba linia sie urywa :)

No co tu dodaæ ?
Niezla sugestia.
Ps. Polecam G±bke do unikniêcia linii odciêcia bezprawnego.
Potem rozcienczalnik do cieniowania i pasta polerska do nowego lakieru.
oczywi¶cie nie uwzglêdni³em czasów schniecia w tej wypowiedzi.
Pozdrawiam

cabrio1
Wys³any: 2013-05-30, 21:17   
0
UP DOWN

to skoro gabka do unikniecia lini to po co rozpuch do cieniowania???

936
Wys³any: 2013-05-31, 05:28   
0
UP DOWN

cabrio1 napisa³/a:
to skoro gabka do unikniecia lini to po co rozpuch do cieniowania???

Profilaktycznie, po zerwaniu g±bki, je¶li linia by³aby zbyt widoczna.
Tzn. Gdyby umiejêtno¶ci nie pozwoli³y :)

arbuz229
Wys³any: 2013-05-31, 13:55   
0
UP DOWN

a co to za g±bka nawet nie wiedzia³em ¿ê jest takie co¶ dziêki za rade a powiedzcie mi gdzie siê odci±æ na tylnim b³otniku bo te przet³oczenia na b³otniku s± coraz mniejsze a¿ znikaj± praktycznie gdzie tam odci±æ siê bêdzie dobrze ?

936
Wys³any: 2013-05-31, 16:47   
0
UP DOWN

G±bka do oklejania, Pianka...

PIANKAm.jpg
Plik ¶ci±gniêto 12293 raz(y) 4.08 KB

arbuz229
Wys³any: 2013-05-31, 18:57   
0
UP DOWN

o nawet nie wiedzia³em ¿e takie co¶ jest ale dziêki koledzy ca³y czas siê uczê i dzielnie czytam to forum jesz jeszcze gdyby kto¶ mi podpowiedzia³ jak wycieniowaæ tylni b³otnik gdzie tam najlepiej i naj³atwiej siê odci±æ dziêki

936
Wys³any: 2013-05-31, 19:02   
0
UP DOWN

Hmm....
to musisz wiedziec, ¿e t± gabke trzeba okleic od spodu a po aplikacji zerwac i rozcieñczalnikiem potraktowac.
Ps. jak zle okleisz to siê spieprzy...
Czeba cwiczyc :)

936
Wys³any: 2013-05-31, 19:05   
0
UP DOWN

Bezbarwnym ca³y b³otnik.
Z baz± sobie poradzisz ?

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-05-31, 19:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
arbuz229 napisa³/a:
jak wycieniowaæ tylni b³otnik gdzie tam najlepiej i naj³atwiej siê odci±æ dziêki

Bezbarwny to poci±gnij do wysoko¶ci jak siê tylna szyba zaczyna albo jeszcze trochê powy¿ej :tak:

Mnie te¿ czeka takie "czê¶ciowe" malowanie zaprawek na srebrnej E46 tylko ¿e w Coupe ;)
Tylny i przedni prawy b³otnik ,tylny pas i do po³owy lewy s³upek :tak:

arbuz229
Wys³any: 2013-05-31, 20:13   
0
UP DOWN

Tak kolego z baz± sobie poradze malowa³êm pare elementów ale zawsze w ca³o¶ci baza i klar na element ca³y wiêc nie by³o problemu z odcinaniem chodzi mi o to, czy np. dopoleruje siê jak klar po³o¿ê do wysoko¶ci szyby? zapylaæ normalnie na koñcu i na to rozpuszczalnik do cieniowania i da siê ca³kiem spolerowaæ ¶lad od ³±czenia klaru czy nie?? wszystkie rady co do cieniowania bêde bardzo pomocne

936
Wys³any: 2013-05-31, 20:32   
0
UP DOWN

A to inna sztuczka jest.
Robisz kieszeñ z papieru do oklejania czyli w taki sposób aby pod ni± wpad³ bezbarwny. Zrywasz kieszeñ irozpuszczapnikiem z bezbarwny siejesz..
Pó¼niej na reszte blotnika sam ropuszczania
Ps. Ciê¿ko to opisaæ ale toprosta i skuteczna sztuczka.
A ...
Nie przepoleruj przej¶cia :)

motyka 
Wys³any: 2013-05-31, 20:42   
0
UP DOWN
szukam przyuczenia

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Gowarczów
na tym zdjecciu w na gornym tylnym slupku zrobiona jest ta kieszen
http://lakiernik.info.pl/download.php?id=1423

arbuz229
Wys³any: 2013-05-31, 21:23   
0
UP DOWN

O dziêki to ju¿ wiem jak odci±æ klar
druga sprawa co znaczy nie przepoleruj przej¶cia??

kalbi 
Wys³any: 2013-05-31, 21:45   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
arbuz229 napisa³/a:
O dziêki to ju¿ wiem jak odci±æ klar
druga sprawa co znaczy nie przepoleruj przej¶cia??
znaczy tyle, ¿e jak bêdziesz za bardzo natrêtny to podczas polerowania wytniesz ca³y rozcieñczalnik i przej¶cie bêdzie widoczne, dlatego proponujê na pocz±tek przematowaæ ca³y s³upek p1500 na mokro i poci±gn±æ bezbarwnym i bedzie bez strachu

936
Wys³any: 2013-05-31, 22:16   
0
UP DOWN

Wiêcej z tym zachodu ni¿ jakby¶ ca³o¶æ pokry³ bezbarwnym.decyzja nale¿y do Ciebie :)
Ps. Pusc fotki po skoñczeniu pracy :)
Je¶li nie da³e¶ siê przekonaæ to u¿yj 3M- zielony korek na przej¶cia

gugun 
Wys³any: 2013-06-01, 08:42   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
bo tak to jest,ze czlowiek chce zaoszczedzic a 2x traci :D

arbuz229
Wys³any: 2013-06-01, 09:31   
0
UP DOWN

Nie nie koledzy nie chodzi mi o oszêdno¶ci ile mi wiêcej wyjdzie za materia³ 100z³ - 150z³
Tylko chodzi mi ze kupi³em auto na gdzie s± takie ¶lady jak odmaluje ca³o¶æ i kiedy¶ przy ewentualnej sprzedarzy kto¶ przyjdzie mi i powie ¿e pewnie po dzwonie bo ca³a strona malowana i dlatego chcia³bym zostawiæ ten lakier ale je¶li mówicie ¿e odcinanie siê gdzie¶ tutaj nie przyniesie odpowiedniego wygl±du to chyba nie pozostanie mi nic innego ;/

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-06-01, 09:36   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
arbuz229 napisa³/a:
kiedy¶ przy ewentualnej sprzedarzy kto¶ przyjdzie mi i powie ¿e pewnie po dzwonie bo ca³a strona malowana i dlatego chcia³bym zostawiæ ten lakier

Ja mam w³a¶nie taka "sytuacje" ¿e ma zostaæ jak najwiêcej oryginalnego lakieru.... ;)

Ale kolego jak nie masz do¶wiadczenia w takich naprawach to maluj po ca³o¶ci :tak:

arbuz229
Wys³any: 2013-06-01, 10:06   
0
UP DOWN

mia³êm kilka takich prac nie odby³o siê bez jaki¶ pierwszych b³êdów kiedy¶ zapyli³em powy¿ej matowanego elementu i by³o wyra¼ne odznaczenie miêdzy klarami teraz wiem ¿e je¶³i siê zapyla np pó³ elementu to nic siê nie okleja tylko wszystko matuje (wiadomo elementy jak najbardziej ) chodzi mi o jakie¶ porady jak to zrobiæ odcinaj±c siê t± ta¶m± korkow± przygotówka matowanie itd potem przyklejamy t± ta¶mê poni¿ej rantu i malujemy baz± i na to klar? ta¶ma w tym samym miejiscu potem j± odklejamy i rozpuszczalnikiem do cieniowania ³±czenie nowego i starego lakieru potem polerka tak? a i pytanie o odciêciu na b³otniku przy szybie robiæ rêkaw z ta¶my zapyliæ do niego bezbarwnym i potem rozpuszczalniekiem i spolerowaæ tak?

kalbi 
Wys³any: 2013-06-01, 10:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
arbuz229 napisa³/a:
Tylko chodzi mi ze kupi³em auto na gdzie s± takie ¶lady jak odmaluje ca³o¶æ i kiedy¶ przy ewentualnej sprzedarzy kto¶ przyjdzie mi i powie ¿e pewnie po dzwonie bo ca³a strona malowana
wystarczy zrobiæ zdjêcie uszkodzeñ i pokazaæ przy sprzeda¿y. Najlepiej to bym polakierowa³ ca³± stronê i wsio, bo je¶li idealnie kolor nie podpasuje to bêdzie widoczna ró¿nica, a przy ca³ych panelach ró¿nicy nie bêdzie widaæ

SzaKal
Wys³any: 2013-06-01, 10:09   
0
UP DOWN

arbuz229, Zrób zdjêcie auta przed lakierowaniem, poka¿esz przysz³emu nabywcy.

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2013-06-01, 13:01   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
arbuz229, Albo filmik na którym poka¿esz od razu np rejestracjê czy vin, po to by nabywca mia³ pewno¶æ ¿e to zdjêcia w³a¶nie tego samochodu ;)

P.S. Je¿eli zrobisz wszystko od A do Z zgodnie z technologi± to efekt koñcowy musi byæ taki jak oczekujesz, czyli perfekcyjny.
Powodzenia!

arbuz229
Wys³any: 2013-06-02, 20:57   
0
UP DOWN

A powiedzcie mi jak to jest w przypadku aut ca³ych pomalowanych bardzo bym chcia³ pomalowaæ swoj± e46 na kolor czarny BMW 475 Black Saphir bo mam teraz orientalblue a to jest ten granatowy z palety bmw i tak prawde mówi±c sza³u nie robi ten kolor obawiam siê czy przy odsprzedaniu nie bêdzie problemu wnêki bym pomalowa³ wnêke bagarznika te¿ najgorsze czego siê obawiam to malowanie pod mask± grod¼ silnika bo silnika nie mam zamiaru wyjmowaæ ;/
a teraz mi powiedzcie jak na lewym s³upku mam naklejke z vinem itd to musia³ bym j± zakleiæ pytam z ciekawo¶ci bo siê przymierzam do tego zaplecze techniczne mam wystarzeby tarczaj±ce na moje potrzeby pistolet devilbis gti pro i sprê¿arke oko³o 180l butla nie jest tak ¿e auto jak przemalowane to traktowane jako nie wypa³

936
Wys³any: 2013-06-02, 21:13   
+1
UP DOWN

Plastic Dip czarny w po³ysku cie wyleczy z tego problemu.
a pó¼niej to sobie zerwiesz. :tak: jak siê znudzi i masz rasowy oryginal paint

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: